Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Min psykosociala Arbetsmiljö

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Min psykosociala Arbetsmiljö"— Presentationens avskrift:

1 Min psykosociala Arbetsmiljö

2 PERSPEKTIV: Enkäten är salutogen vilket innebär den har frågor som mäter förekomsten av skyddande faktorer i arbetsmiljön, det som kallas friskfaktorer. I ett salutogent perspektiv (A. Antonovsky) försöker man identifiera och arbeta med de faktorer som kan bidra till att bevara och främja hälsan. I denna enkät med områdena: Stödjande förhållanden, Känsla av sammanhang, Delaktighet, Ledarskap och Hälsa. BAKGRUND och SYFTE: Enkäten ”Min arbetsmiljö” är en kortare enkät med 17 frågor och bakgrundsinformation som berör den psykosociala arbetsmiljön. Den är en del i det systematiska arbetsmiljöarbetet för att följa upp att en tillfredställande arbetsmiljö uppnås och förebygga ohälsa. Syftet är att enkäten i en kortare form ska komma som en naturlig del av uppföljningen i den dagliga verksamheten och som en grund till dialog på arbetsplatsträffar kring arbetsmiljön.

3 Jämförelse och dialog om förändring över tid
Eftersom enkäten är återkommande och det finns beslut om att inte ändra frågorna i den kan ni nu följa resultaten över tid för din arbetsplats/enhet. För en dialog om arbetsmiljön och din arbetsplats med kollegor och enhetschef. Sker det förbättringar ? Finns våra styrkor kvar ? Har vi arbetat med resultatet? Kan det göras på annat sätt ? Resultat kan sedan jämföras över tid i måltavla och kurva för att kunna se trender och förutse nedgångar exempelvis.

4 Exempel på ett resultat
Frågorna och Ex. på en Jämförelse per fråga Min arbetsmiljö (Arbetsmiljöindex) Oktober  Februari Genomsnitt Stödjande förhållanden Vi uppmuntrar och stödjer varandra på min arbetsplats 4,41 4,45 Det finns väl fungerande samarbetsformer i arbetsgruppen 4,05 4,02 Jag upplever att det är en god stämning på min arbetsplats 4,18 4,08 På vår arbetsplats bemöter vi varandra med respekt och utifrån värdegrund 4,30 4,31 Känsla av sammanhang Vi har tydliga och gemensamma mål för vår verksamhet 3,89 3,73 Jag känner mig engagerad i mitt arbete som är en viktig del i verksamheten 4,90 4,97 Jag tycker att mitt arbete känns meningsfullt 5,11 5,16 Delaktighet / Självbestämmande Det finns påverkansmöjligheter på den egna arbetssituationen 4,04 3,87 Jag hinner avsluta mina arbetsuppgifter på det sätt som planerats 3,97 3,81 Jag tycker att jag kan påverka hur arbetet organiseras på min enhet 3,66 3,49 Jag har tillräckligt med kunskap och kompetens för de krav som ställs 4,89 4,93 Ledarskap/ styrning Jag får stöd / handledning från min närmaste chef då jag behöver det 4,13 Jag vet vilka befogenheter och vilket ansvar jag har 4,94 5,03 Jag får feedback och konstruktiv kritik av min närmaste chef 3,76 3,86 Jag tycker att vi har väl fungerande rutiner och arbetsfördelning på min arbetsplats 3,68 3,59 Subjektiv upplevelse/ självrapporterad hälsa Jag trivs på min arbetsplats 4,68 4,71 Jag upplever att min egen hälsa är bra 4,83 Totalt 4,29 Horisontell procentberäkning

5 Exempel på ett resultat
Jämförelse / Trendkurva- att följa indexet över tid Exempel på ett resultat

6 Bra att veta: Svarsfrekvens, Anonymitet o skalan
Svarsfrekvensen i enkäten påverkas till det lägre då underlaget till mailutskicken tas direkt ur EKO-katalogen osorterade och ogranskade. Detta innebär att alla anställda oavsett föräldraledighet eller annan frånvaro får ett mail, samt att några adresser kan saknas då katalogen inte alltid är komplett. Det kan röra sig om 10% uppåt i resultat därför är antal svarande på enkäten per enhet en mer rättvisande bild för hur många som deltagit. Anonymitet är viktigt och resultaten redovisas inte sorterade på ex. kön o det finns färre än 5 som svarat som är män. I dagsläget är befattningskategorier inte med för att öka anonymiteten och öka kravet på dialogen kring enhetens resultat. Skalan i enkäten på frågorna är vända saluogent med ”Instämmer helt” 6 ( dvs. högsta värdet) först i svarsalternativen, så läs skalan då du svarar.


Ladda ner ppt "Min psykosociala Arbetsmiljö"

Liknande presentationer


Google-annonser