Informationssystem om arbetsmiljö För en säkrare och effektivare arbetsplats.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
UPPFÖLJNING I KOMMUNERNA 10 MARS Agenda Syfte Process och målgrupp Rapportering Summering.
Advertisements

Bemanning och anställning Av vikarier inom vård och omsorgsförvaltningen.
Uppgradering av Cosmic april planerar vi att uppgradera till en ny version av Cosmic, som kommer att ge oss många nya möjligheter. Samtidigt är.
1 Verksamhetsinformationssystem VIS Ladoks kompetensutvecklingsdagar Peter Grapne Karin Hellmalm Anna Björklund.
Lathund för administratörer  Om lagledarrollen  LOK-stöd.
SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Redovisning Case november 2015.
Grupputvecklingssamtal GUS Dokumentet har utarbetats efter att chefer i LiV efterfrågat en metod för att genomföra utvecklingssamtal i grupp. Gruppen ges.
Informationssystem om arbetsmiljö För en säkrare och effektivare arbetsplats.
Träningsplanering Vinnare i långa loppet. Varför träningsplanera? Effektivisera sin träning Få vardagen att fungera Rätt träning vid rätt tidpunkt.
Information om datasystem för vård och omsorg
MIT-miljöer och utbildningsmijöer -Staffan Ekstedt
Teckensnitt i mallen: Rubriker: Franklin Gothic Demi Brödtext: Franklin Gothic Book.
Översikt Grundutbildning i systematiskt arbetsmiljöarbete Chef och skyddsombud går tillsammans Anpassad för kommun- och landstingssektorn Framtagen.
Pedagogernas roll. Hur du kan utveckla MIK-arbetet på din skola?
Övergripande ambition boendes inflytande och delaktighet
Attraktiv Hemtjänst Välkommen till introduktion
Samordnad Individuell Plan - Hur enkelt kan det bli?
Avbrott i nätinfrastrukturen på US
på personer i behov av hjälp
XX kommun Kommunikationsplan.
Samordnad Individuell Plan - Hur enkelt kan det bli?
LUP Mål 3 Satsning på kompetensförsörjning
Aktuellt COSMIC R8.1 Nummer 17 vecka
Kompetensförsörjningsgruppen presenterar
Nätverk för lärare på fritidshem
Medarbetarundersökning 2018
Johan M. Sanne Lisa Schmidt
Hjälpmedelsförskrivning
Varför sitter vi här? – Har du undrat över vad det tjänar till att ha medarbetarsamtal? - Och hur man gör så att det blir effektivt?
Din lön och din utveckling
Uppdatering EIO Q – Nya ISO
Kalle Forsman Region Jönköpings Län Psykiatriska kliniken
Åtgärdswebben.
GRÖN INFRASTUKTUR – nu och framåt
Metod för utvecklings-arbete
Införandeplan för IA-systemet
Uppföljning folkhögskola
Ett samarbete mellan biologi, BILD och idrott och hälsa
Vässa SAM med hjälp av IA-systemet
Kommunikationsstrategi för landsbygdsprogrammet
Organisation ny SDF Lundby
Nationell patientöversikt
Program 16,30 – 16,45 Inledning Göran J och Per S
Förskrivarutbildning Kommunikations- och kognitionshjälpmedel
Samordning av miljöinformationsförsörjning Inte nytt men ”nystart”
Kunskapsprocessen Spånga Grundskola
- ett verktyg för ANDT-uppföljning Introduktion
IA systemet IA står för informationssystem om arbetsmiljö
Styrning Styrande processer Att styra en hel stad åt samma håll
Arbetsmiljö FSG januari 2019.
Vi är facket för alla på din arbetsplats – oavsett yrke eller utbildning.
Systematiskt kvalitetsarbete
ISOPA PRODUCT STEWARDSHIP PROGRAMMES
Leverantörer Bas Bedömning Utvärdering Samarbete Utveckling.
Införande av Treserva Genomförande webb för öppenvårdsinsatser (SOL)
Barnrättsperspektiv inom socialtjänsten
Kommunikationsplan 2019 för lokalt ledd utveckling i fyra fonder
Utvärdering av system för styrning, uppföljning och kontroll
Dokumentera rätt i vården
Systematiskt förbättringsverktyg för samverkan
Nämndernas/styrelsernas utvärdering av arbetet med budget 2005
”Från bokföring och information i grundsystemen via styrkorten i Balansen till analys och styrning med hjälp av Rappet samt systematiskt kvalitetsarbete.
Rekrytering med lokala jobbspår
Supportstuga: Medarbetarkopplingar
Guide för genomförande av grundutbildning Barnkonventionen
Att använda Oma i avdelningen
HÅLLBARA LIVSSTILAR - Hur du lyckas med insats & utvärdering
Avvikelsehantering En säker verksamhet = en säker arbetsmiljö!
Presentationens avskrift:

Informationssystem om arbetsmiljö För en säkrare och effektivare arbetsplats

Införandeplan av IA-systemet Detta dokument innehåller information, förslag på aktiviteter och beslutspunkter som stöd för införandet av IA-systemet.  Beslut  Projektgrupp  Införandeplan  Tidslinje  Konfiguration av systemet  Kommunikation  Utbildning Tips! Visa presentationen som bildspel så får du tillgång till alla länkar och stöddokument.

Beslut FORMULERA SYFTE OCH MÅL Vad är syftet med att införa IA-systemet? t ex Minskat antal olyckor och allvarliga tillbud Ökat säkerhetstänk och riskmedvetenhet hos alla medarbetare Försök att konkretisera syfte och mål, och att göra målen mätbara t ex Kortsiktigt mål: Alla medarbetare vet varför och hur man rapporterar in tillbud och risker Mål på längre sikt: 2 inrapporterade tillbud eller riskobservationer per anställd och år Långsiktigt mål: 10% färre olycksfall och allvarliga tillbud än föregående år BESLUT Beslutet att använda IA-systemet som avvikelserapporteringssystem bör tas av högsta ledningen Det är viktigt att alla medarbetare förstår att detta är ett initiativ taget från högsta ort När beslutet är taget ska Anslutningsavtalet undertecknas och sändas till AFA FörsäkringAnslutningsavtalet

Projektgrupp Lägg krut på att hitta rätt sammansatt projektgrupp, se till: att alla relevanta funktioner är representerade att deltagarna är samarbetsvilliga att gruppen leds av en eldsjäl, gärna med god förståelse för IT-system utan att vara för teknikfokuserad att det ingår representanter för arbetsmiljö, HR, kommunikation och internutbildning, samt för miljö- och säkerhetsfrågor om ni planerar att använda IA-systemet även för dessa typer av avvikelser att väl valda representanter för användarrollerna chef och skyddsombud är representerade Projektgruppens uppgift / ansvar: Planering av införandet Konfiguration av systemet Information och utbildning Kontinuerlig information till företagsledningen och IT

Införandeplan Bestäm om ni ska starta med en testpilot på en del av verksamheten eller om ni inför systemet för hela verksamheten på en gång Besluta vilka aktiviteter som ska genomföras, när och vem som ska ansvara för dem Skapa en aktivitetslista och komplettera med tidsplan Gör en realistisk plan och involvera viktiga funktioner såsom informationsansvariga, utbildningsplanerare, etc. så tidigt som möjligt Behöver ni hjälp med konfiguration, utbildning eller annat hör av er till oss: Support och generella frågor: Utbildning:

Dag 1 Händelse klar Initial konfiguration Justeringar efter utvärdering Pilot Information om IA, t.ex. på intranätet Information om piloten Utbildning av övriga chefer och skyddsombud Utbildning av superanvändare, enhets- administratörer och internutbildare Utbildning av chefer, skyddsombud och andra som ingår i piloten Information om varför och hur man använder IA till alla anställda Tidslinje för införandet av IA-systemet Beslut att införa IA- systemet Tillsätta projektgrupp Utvärdering av piloten och beslut om fortsättning START BESLUT SYSTEM KOMMUNIKATION UTBILDNING

Konfiguration av IA-systemet SKRÄDDARSY SYSTEMET Konfigurera systemet så att det passar den egna organisationen. Detta görs av era interna superanvändare med stöd av lathunden "Kom igång med IA-systemet” och IA-teamet."Kom igång med IA-systemet” Bra att fundera på innan: Ska en dataöverföring av organisation, användare, händelser, etc. från andra system göras? Då bör den interna IT-avdelningen involveras tidigt. Vilka typer av avvikelser vill ni rapportera i IA-systemet? Hur ska rapportering ske? Ska ni använda IA-systemet för riskhantering (riskanalyser, skyddsronder etc.)? Till vilken detaljnivå ska organisationsstrukturen byggas i systemet? Till vilken nivå vill man kunna göra uppföljning? Hur ska systemet se ut för olika typer av användare (chef, skyddsombud, alla medarbetare)?

Kommunikation Informera internt (i interntidning/på intranätet, i fikarummet, på anslagstavlan): Allmän information om IA-systemet när beslutet är taget Information under/efter piloten, t.ex. med intervjuer av deltagare Information i anslutning till införande över hela verksamheten, t.ex. genom en uppseendeväckande och informativ artikel Fortlöpande information om hur inrapporteringen går, t.ex. jämförelse med målen samt intervjuer med olika typer av användare med fokus på hur man jobbar med systemet och hur det upplevs Förslag på trycksaker: Folder till samtliga anställda med information om varför och hur man rapporterar, kan t.ex. skickas ut med lönespecifikationen Lathund för chefer och skyddsombud med företagsspecifik information, t.ex. vilken typ av information som ska registreras på olika ställen i systemet och varför det är viktigt att det görs

Utbildning Superanvändare och administratörer: En heldagsutbildning tidigt under införandeprocessen, förslagsvis i samband med konfigurationen av systemet Utbildningen leds av AFA Försäkring En superanvändare per förvaltning bör finnas Chefer och skyddsombud: Alla chefer med arbetsmiljöansvar bör utbildas i timmar, beroende på vilka delar av systemet ni vill använda Fokus bör ligga på inrapporteringen och hanteringen av ett ärende (det dagliga arbetet) Men utbildningen ska även informera om utdata och statistik för att ytterligare visa på nyttan och höja förståelsen för IA-systemet