Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Utvärdering av system för styrning, uppföljning och kontroll

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Utvärdering av system för styrning, uppföljning och kontroll"— Presentationens avskrift:

1 Utvärdering av system för styrning, uppföljning och kontroll
Utvärdering av system för styrning, uppföljning och kontroll

2 Bakgrund Riktlinjen för styrning, uppföljning och kontroll ställer krav på att nämnden årligen lämnar en bedömning om systemet för styrning, uppföljning och kontroll fungerar på ett säkert sätt.

3 Vad menas med system? Arbetssätt, arbetsformer, processer
Organisationsstruktur Roller och ansvar, delegeringsordning och beslutsvägar Rutiner, arbetsbeskrivningar Mätsystem och mått Stödsystem (IT, kompetensförsörjning, ekonomistyrning m.fl.) Organisationskultur, värderingar, gemensamma förhållningssätt

4 Ett effektivt system stärker organisationens förmåga att…
identifiera och prioritera det mest väsentliga (aktiviteter för måluppfyllelse, utvecklingsbehov, brister, risker) agera åtgärdsinriktat, hantera problem hålla en konsekvent linje i styrningen (att det vi planerar slår igenom i det vi genomför, att vi följer upp det vi har planerat och att vi förbättrar det som uppföljningen visar behov av) återföra information på ett effektivt sätt genom organisationens olika nivåer

5 Resultatet visar att SDN Östra Göteborg har högt förtroende för förvaltningen i frågor kring planering, genomförande och uppföljning och även förvaltningens arbete med riskhantering och arbetet med att upprätta en internkontrollplan och åtgärdsplan.

6 Finns en del obesvarade frågor/ kan inte svara på frågan
17 svar ( nämnden) 18 svar (FSG ihop med förvaltningsledningen)

7 Ledningen visar, med sitt personliga agerande, att efterlevnad av förhållningssätt, regelverk och överenskomna arbetssätt är en självklarhet. En kommentar nämnden: Högsta ledningen ja, tveksam till hela organisationen.

8 1. Ledningen har ett väl fungerande arbetssätt för att identifiera situationer där det finns risk för oetiskt eller annat oönskat beteende. 2. Ledningen vidtar aktiva åtgärder för att minska risken för att händelser, som oetiskt eller annat oönskat beteende, inträffar.

9 1. Ledningen verkar aktivt för att det ska finnas ett kommunikativt klimat i organisationen och uppmuntrar till tidig och öppen dialog. 2. Ledningen har ett väl fungerande arbetssätt för att nämnden ska få relevant information, så att nämnden kan ta sitt ansvar för att planera verksamheten.

10 Organisationen har ett systematiskt arbetssätt för att identifiera och ta hänsyn till behov och förväntningar hos dem verksamheten riktar sig till. En kommentar FLG och FSG Ja, men det behövs utvecklas.

11 1.Informationen om behov och förväntningar hos dem verksamheten riktar sig till, arbetas in i planeringen för nästa period på ett tillfredsställande sätt. 2. Uppföljningen fokuserar på det som är väsentligt för att bedöma måluppfyllelse och förmåga att utföra grunduppdrag.

12 1. Ledning arbetar aktivt med riskhantering. 2
1. Ledning arbetar aktivt med riskhantering. 2. Organisationen har upprättat en intern kontrollplan.


Ladda ner ppt "Utvärdering av system för styrning, uppföljning och kontroll"

Liknande presentationer


Google-annonser