Det var en gång....

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Vikingatiden År
Advertisements

Pjäsen handlar om att man får följa den danska prinsen Hamlet och hans kompis Horatio, det börjar med att några vakter som håller vakt vid ett slott får.
DET GÅTFULLA FOLKET Olle Adolphson – Beppe Wolgers
Elsa Beskow.
Sagan om den hungriga vargen
Livsåskådning och religion
februari 2002, M. Karhu & M. Ylitalo
1:a person 2:a person 3:e person singular/plural
En Modern Saga Grodkonungen.
På en utflykt till havet ser vi att barnen visar ett stort intresse för vattnet, sanden och allt som går att upptäcka stranden. Det som väckte vårt intresse.
Hans och Greta.
medan alla andra omkring dig log. Så lev ditt liv med ett leende,
Härnöstudier.
Krokodilens förskola Storyline vt-08
Isländska sagor.
Hur du skriver en bra historia
Animera
Våren På våren känns solen varmare. Snön smälter bort och dagarna blir längre.
VIKINGARNA.
Trollet Handlar om ett troll.. Det var en julafton som Maja fick ett litet låtsas troll, den blev hon glad för. Trollet som hon fick såg ut så här: Mörkt.
Franska revolution 1 juli 1789 var det mycket oroligt i Paris.
Barnens sagor.
Vägen till en bra novell
Sagor, myter, legender & sägner
Romantiken 1760 – 1840.
Olika typer av sagor.
Reportagets delar Rubrik Underrubrik Ingress Brödtext Mellanrubrik
Introduktion till Sagornas Värld. V38-41
SAGOTEMA.
Muntliga berättelser En genomgång av vad myter, legender, sagor, fabler och sägner är för slags berättelser.
DEN MAGISKA DÖRREN.
C. S. Lewis.
Människan Vi människor har en överlägsen hjärna och en unik hand med tumme. Människans första steg mot att bli människa togs när hon började använda.
FOLKSAGA.
Skriva noveller.
BUDDHA Buddha betyder den upplyst den första Buddha hette Siddhartha.
Stilgrepp.
Typiskt för saga Handling Personer Hjälpare och ”stjälpare” Miljöer
Innehåll Form (Svenska Impulser från s 198)
Sagoanalys 1. Läs din saga.
Att skriva dikter.
Trollkronan Det var en gång 2 troll dom var tvillingar de heter Nisse och Risse. Dom bor i en grotta under kung Långmans slott i Bromskogen. Ordet Brom.
Ärtan på Prinsessan Av Embla Björk.
…något som sägs muntligen.. Ett arbetsområde som väcker fantasin…
En introduktion till Sagornas Värld
Det var en gång en häxa som heter Bu. Bu tycker om att skrämmas, trolla och blanda en trolldryck. Bu bor i en kyrka. En dag skulle Bu flyga med sin kvast,
MAKTLEKAR.
Det var en gång… Så börjar många sagor. Många sagor är mycket gamla Många har berättat den. Många har hört den. Många berättar den för sina barn. Så lever.
En författare som blev en svan
NOVELL En novell är en kort berättelse. Det kan vara en djupdykning i en persons tankar under en kort tid, eller en spännande återgivning av en enda händelse,
Skapande skola Kyrkskolan. Pengarna som tilldelats Kyrkskolan har använts till författarbesök. År 1-3 har haft besök av Helena Bross vid två.
AV: JULIA WALLBERG, ALVIN ELGH, ANDRÉ COLLÉN OCH JESSICA ALEXANDERSSON
Sagor.
Av: Linus, Clara och Agnes!
Studiematerial till ”prov”-provet i biologi
- Innehåll - Form - (Svenska Impulser från s 198) Analys av roman.
Att fånga ett lärande Vi lär oss att berätta!. Lyssnar Här berättar jag om Struttistrantstruttilul. Barnen ville hela tiden vara med och berätta och var.
Läslogg 2D Skönlitteratur <-> facklitteratur
En introduktion till Sagornas Värld
En Modern Saga Grodkonungen.
Domstolen under medeltiden Häxprocesserna
Kristendomen.
Sagor.
I sagans värld.
Medeltiden –den mörka tiden?
Romantiken Den dramatiska epoken.
En introduktion till Sagornas Värld
Domstolen under medeltiden Häxprocesserna
Folksagan i 2000-talets Sverige
Jesu lidande och död.
Presentationens avskrift:

Det var en gång...

Obestämd tid Och plats Sagor börjar nästan alltid med ”Det var en gång...”. Man vet inte riktigt när och var handlingen utspelar sig. Den kan t ex ligga ”östan om sol och västan om måne”.

personerna Sagans huvudpersoner är ofta kungar, prinsar, prinsessor, vallpojkar, övernaturliga väsen så som troll, häxor etc.

Motsats mellan ont och gott Personerna i sagorna är antingen goda eller onda. Prinsessor (t ex Prinsessan på ärten) och andra unga och vackra jungfrur samt fattiga barn (Flickan med svavelstickorna) representerar det goda, medan det onda symboliseras t ex av styvmödrar (Snövit), systrar (Askungen), häxor (Hans och Greta), troll (Bockarna Bruse) eller onda feer (Törnrosa).

Det goda vinner över det onda... Det goda vinner alltid över det onda, t ex lurar Hans och Greta häxan.. Askungen blir lycklig, Bockarna Bruse lurar trollet och Rödluvan blir räddad.

Tomtar, troll, feer, häxor och trolldrycker representerar de övernaturliga inslagen i sagorna. Ofta sker förvandlingar i sagorna. En groda kan t ex visa sig vara en förtrollad prins. Övernaturliga inslag

Overkligt I sagor kan allting hända, även sådant som inte kan hända i verkligheten, t ex räddas Rödluvan ur vargens mage (Den måste ha svalt henne hel!). Prinsen kysser den döda Snövit och hon blir levande (Kan bara hända i sagor!). Törnrosa sover i hundra år (Hon måste ha varit väldigt trött!).

Något magiskt I sagorna finns oftast något magiskt, t ex kiselstenarna i Hans och Greta, de väckande kyssarna i Törnrosa och Snövit, trollspöet i Askungen och bönorna i Jack och bönstjälken.

Magiska tal Talen tre och sju är magiska tal och de förekommer ofta i sagorna. Många sagor når sin höjdpunkt i tre etapper. Ofta handlar sagorna om tre systrar (Askungen), tre djur (Bockarna Bruse, De tre små grisarna), som utför tre bedrifter eller får önska sig tre saker. Snövits snälla dvärgar var sju stycken.

Speciellt språk... För att fånga läsaren använder man ett speciellt språk i sagor. Vanligt förekommande sagoord är: magisk, glänsande, guldlockig, förhäxa, besegra, förvandla, kista, gift, drömprins, dvärg och guldvagn.

Lyckligt slut Sagorna slutar alltid lyckligt. Prinsessan får sin prins (Snövit, Törnrosa), de fattiga blir rika (Jack och bönstjälken), barnen räddas (Rödluvan, Hans och Greta). Ofta slutar sagan med textraden ”Och så levde de lyckliga i alla sina dagar”.

Vilka slags sagor finns det? Folksagor (Bröderna Grimm, H C Andersen) Konstsagor (Astrid Lindgren) Fabler (de la Fontaine)

Folksagor Folksagor kallas de sagor som har berättats i alla tider. De spreds från mun till mun, från land till land och de fanns inte nerskrivna. Människor kom ihåg dem och berättade dem ur minnet. När det blev vanligare med böcker, på 1800-talet, skrev man ner alla folksagor och samlade dem i sagoböcker.

Konstsagor Konstsagor är sagor som på alla sätt liknar folksagorna. Konstsagor har skrivits i ”vår tid” och man vet vilka som har skrivit dem. Det är verkligen en konst att skriva konstsagor. För att kunna skriva en riktig saga måste man veta något om sagans magiska språk. Man måste vara noga med vilka ord man väljer.

Fabler En fabel är en kort berättelse där huvudpersonen oftast är ett djur som har mänskliga egenskaper. Det finns en sensmoral i berättelsen, t ex att du ska arbeta flitigt, det går illa om man är elak och att man inte ska kasta bort sin tid med att roa sig.