Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

På en utflykt till havet ser vi att barnen visar ett stort intresse för vattnet, sanden och allt som går att upptäcka stranden. Det som väckte vårt intresse.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "På en utflykt till havet ser vi att barnen visar ett stort intresse för vattnet, sanden och allt som går att upptäcka stranden. Det som väckte vårt intresse."— Presentationens avskrift:

1 På en utflykt till havet ser vi att barnen visar ett stort intresse för vattnet, sanden och allt som går att upptäcka stranden. Det som väckte vårt intresse som pedagoger var hur barnen upplevde bryggan som löpte ut i vattnet. De drogs mot den och började associera till sagan om Bockarna Bruse som vi arbetat med på förskolan. De lekte sagan under bron och ”bron” gav direkt inspiration till deras lek. Vi har sett detta vid fler tillfällen att miljön, eller inslag i miljön, sätter igång lekar hos barnen som direkt är kopplade till de berättelser som vi haft på förskolan. Ett sådant tillfälle var när de lekte bockarna bruse på en bänk på biblioteket. Ofta har det hänt när vi varit i Beijers park och då speciellt vid stockarna eller den lilla bron vid lekplatsen.

2 Kojan Barnen fick idén till att göra en stor koja av en låda, efter att ha varit på muséum och blivit inspirerade av en grotta som de sett. Barnen diskuterade och bestämde att kojan skulle målas utifrån de färger som barnen valt. Grå, gröna och svarta nyanser tyckte barnen passade bäst.

3 Kojan pryddes med material från naturen(kastanjer, ekollon, blad, pinnar, rönnbär och nypon m.m.) som barnen på Hajarna samlat ihop i Beijers Park. Materialet sorterades och torkades på förskolan, för att därefter användas efter barnens önskemål och förslag, som dekoration till kojan.

4 Barnen efterfrågar ofta sagor vid måltiderna i förskolan
Barnen efterfrågar ofta sagor vid måltiderna i förskolan. De får då både lyssna till och vara medskapare av sagor. Många gånger vill de vara med i sagan genom att exempelvis vara de olika karaktärerna såsom ”lilla bocken barnets namn”. Barnen leker Bockarna Bruse såväl inomhus som utomhus. Utomhus har stockarna introducerats för barnen och det har blivit en naturlig plats för att leka och iscensätta sagor. Vi pedagoger är ofta med barnen här. Oftast leker och iscensätter barnen Bockarna Bruse och Rödluvan. Vid första början tog pedagogen på sig rollen som berättare. En roll som barnen numera oftast har. Med andra ord är detta en av rollerna som barnen själva har som alternativ när de bestämmer vem som ska vara vilken karaktär. Innehållet i sagan och slutet på den kan se olika ut beroende på vem det är som är berättare. På senare tid har vi pedagoger introducerat Bockarna Bruse i Beijers park, vilket var uppskattat av barnen. Samtliga barn som var med vid detta tillfälle fick sedan möjligheten att spela upp för varandra och oss pedagoger.

5 Rödluvan ute på gården

6 Skapa Bockarna Bruse Till skapandet av Bockarna Bruse hade vi bland annat tre stenar i tre olika storlekar, två ”träklossar?”, en planka av trä och tyger. Stenarna ger en känsla av vad som är störst, mellan och minst i detta sammanhang. Både sett till vikt, storlek och ljud. Barnen fick klippa tyger (till stenarna, vatten och trollet), klistra och sätta fast tyg. Barnen kom med förslag på hur trollet skulle se ut. Ett utav barnen skapade även en äng med blommor, dit bockarna skulle gå för att äta sig mätta och feta. Tillsammans placerade vi vårt ”Bockarna Bruse” i Sagorummet. Delarna till bron sitter inte fast vilket innebär att barnen kan variera mellan att ha en hög och låg bro.

7 Lera Eftersom att barnen blev så inspirerade av att spela Bockarna Bruse, både inne och ute, fick vi idén till att göra Bockarna Bruse utav lera med barnen. Först fick barnen introduceras med leran, sedan fick de börja skapa sina egna versioner av Bockarna Bruse i lera. Resultatet blev fantastiskt och barnen blev nöjda.

8

9 Lek till Tjajkovskijs musik
Svansjön har varit ett starkt inslag på avdelningen under hösten och temat ur finalscenen har spelats flitigt. En dag spelade vi en CD med flera sviter ur olika verk av Tjajkovskijs musik. Leken som uppstod i rummet färgades starkt av musiken och det verkade som musiken blev en del av leken och integrerades i den. De tre barn som lekte tillsammans fann sina olika roller, inspirerade av Svansjön, en prinsessa, en drake och en prins. I leken kunde man också höra inslag från sagor som är bekanta för barnen. Repliker från ”Bockarna Bruse” och ”Hans och Greta” kan skönjas i deras dialog. Det verkar som musiken inte bara ramar in leken utan, genom sitt uttryck, för leken i olika riktningar.

10 Dockteater En dag dök det upp en leverans i en stor låda. Lådan förvandlade vi till en dockteater genom att måla och dekorera den. Vi introducerade teatern genom att spela Rödluvan för barnen. Efteråt ville barnen spela själva med handdockorna men att någon vuxen skulle vara berättare. Efter ett tag tog de över även berättarens roll och spelade på egen hand. Vi vuxna blev istället publik. Dockorna fick gestalta olika karaktärer i berättelserna och barnen blandade delar från olika berättelser och vävde ihop kända sagor med en egen saga.


Ladda ner ppt "På en utflykt till havet ser vi att barnen visar ett stort intresse för vattnet, sanden och allt som går att upptäcka stranden. Det som väckte vårt intresse."

Liknande presentationer


Google-annonser