Det speciella med Cyberspace Cyberspace är (Janlert s80-) en total värld en gemensam värld en objektiv värld en aktiv och interaktiv värld en värld med.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Brukarenkät Måltidssituation. Vilken avdelning bor du på? Avdelning 1.Sparven2(9%) 2.Vargtass2(9%) 3.Blåklockan2(9%) 4.Lindorna2(9%) 5.Skogsstjärnan2(9%)
Advertisements

De eviga frågorna behöver ett svar
UTVECKLINGSARBETE I FÖRSKOLAN - måste vi göra det så svårt?
Syror och baser Jag ska berätta för DIG om syror och baser. Vad det här, hur allt funkar och vad för olika syror och baser det finns mm.
Religionens återkomst och potential i ett mångkulturellt Sverige.
~ Den första mobiltelefonen ~
Att leva med multipel skleros
Naturreligioner Eller de skriftlösa folkens religioner eller traditionella religioner eller…
AVSKEDSANSÖKAN Anhåller härmed om att få sluta som vuxen. Jag har beslutat mig för att återgå till att bli åtta år, med de skyldigheter som ingår i detta.
Vår tids paradox Klicka för nästa sida .
Demokrati.
Kognitiva funktioner Verbal förmåga Logisk-Analytisk förmåga
Livets uppkomst.
Feminism Grundläggande antaganden:
Ett samarbete mellan Helsingborgs lasarett och Lunds Tekniska Högskola Institutionen för Design vetenskaper LTH ” Att bygga kylskåp och bilar …”
Geografi År 1-2 År 3-4 År 5 År 6 Kartan: Känner till närmiljön
Grundkurs 10 sp 1.Introduktion a) resursfördelningsteori
Produkter, hälsa och miljö
BARNS RÖSTER OM INTERNET
Docent Peter Parnes Luleå tekniska universitet Medieteknik 17 februari, 2005 teknik medie Mänsklig kommunikation.
Spisens historia.
”Många tror liksom att livet går som det går, att det nästan är lite förutbestämt. Men man gör ju livet. Man bestämmer själv vad man vill göra.” Sofia,
Positiva tecken - de som funderar över olika existentiella frågor har ökat från 20% till 30%. - de som ägnar sig åt korta stunder av kontemplation och.
Inlärningsmiljö för att öka motivation
VAD KOSTAR DET AVGIFTSFRIA LÅNET?
Stödmaterial för diskussionsledaren Stordior och anteckningsrutor.
Om vi fick bestämma. För, med & av unga Vad är en ungdom?
Den Glada Internationella Vänskapsveckan.
Varför finns ondskan? Text: Olov Fahlander
BILDSPRÅK Bilder har olika syfte Reklambild Konstbilder.
Vad är du för typ av person?
Ta ställning och handla!
Av: Johan, Adam och Caroline =)
Kunskap 3: Rationalism och Empirism
Del 1: Naturvetenskap s. 6-7
Nya medier + nät = Cyberspace. Cyberspace en vision om ett universum av information och kultur, en gemensam, global, datorgenererad virtuell värld, med.
The Blue Day Book Bradley Trevor Greive (ISBN: )
Etik Religionskunskap, åk 9.
En hållbar utveckling tillfredsställer dagens behov
Värderingar En värdering är egentligen ingenting annat än en personlig uppfattning om hur bra eller dåligt någonting är eller om vad som är rätt eller.
Skriva noveller.
Mål: Människans organsystem, organens namn, placering och funktion.
Anställningsintervjun
 Essensen i hans produktion är historien om de olika sätt varpå människor blir subjekt i vår kultur  Analyserar ex. historiska processer som är avgörande.
Samverkan – stöd och utmaning Trollhättan Susanne Rolfner Suvanto - SKL.
EN SENSATIONS-, AKTIONS, OCH INTERAKTIONSTEKNIK. KUNSKAPEN OMORGANISERAS.
Religion?.
SÄRART OCH UTESLUTNING är begreppen handikapp och funktionsnedsättning nedvärderande? Christian Munthe Filosofiska institutionen Göteborgs Universitet.
Kunskapsorganisation. Förändringar Sammanfaller med förändringar i samhället, livet och konsten (allmän uppfattning hos ’experter’). Etiketter på skeenden.
Biologi Livets former.
1 Semantik – introduktion Semantik = läran om mening Tvärvetenskapligt filosofi lingvistik psykologi AI Lingvistik motsägelser mångtydighet metaforer Filosofi.
Parti och ideologi.
Politisk Geografi.
Ämnesövergripande kunskapskontroller
De prioriterade energimålen El-effektiviteten ska öka Förbrukningen av fossila bränslen ska minska.
Om personlig identitet 1. Har vi handlingsfrihet i den meningen att inget fram till den tidpunkt då vi träffar våra val (angående hur vi ska handla) oåterkalleligt.
Olika sätt att resonera kring hur människor bör handla
Samtidigt som många hem i världen har förstörts, som här i staden Homs i Syrien…
Välfärdens finansiering 1. Hur ska det gå för Christina? 2.
Välfärdens finansiering 1. Hur ska det gå för Christina? 2.
 a) Elevsvar 1 (E)  ”Vi blev mer bofasta eftersom vi skulle skörda maten som vi sått var vi tvungna att stanna kvar där eller komma tillbaks.”  Kommentar:
Låna pengar direkt? Pengar fattas för det mesta kan man tycka. Åtminstone fattas de just då de behövs som mest. Hur många gånger har du fått försaka något,
billån betalningsanmärkning
Ungdomarnas medieanvändning
Politisk filosofi Politik är precis som etik och estetik en fråga om värderingar. Ofta bottnar en politisk uppfattning i en rad etiska ståndpunkter och.
Varför behöver vi politik?
Psykiskt funktionsnedsättning
Geografi / samhällskunskap
Vad är motivation? Vad är motivation? Drivkraften att förändra ett beteende.
Anpassad för barn till den som drabbats av en hjärnskakning
Presentationens avskrift:

Det speciella med Cyberspace Cyberspace är (Janlert s80-) en total värld en gemensam värld en objektiv värld en aktiv och interaktiv värld en värld med historia en värld att leva i en lätt värld

Cyberspace är en total värld sammanhängande samma värld för alla skillnader i tid och rum överbryggas tätt sammanhållen

Cyberspace är en gemensam värld öppen för alla man kan se andra och göra saker tillsammans

Cyberspace är en objektiv värld den finns där oberoende av om jag är inne i den man slår inte av och på cyberspace

Cyberspace är aktivt, interaktivt och engagerande dynamiska representationer man kan föra en “dialog” med informationen möjliggör “upplevelse” av abstrakta begrepp aktivt och interaktivt genom människorna som är aktiva engagerande, konkret och situationsberoende

Cyberspace är en värld med historia en direkt och naturlig fortsättning på den informationsvärld som existerat före cyberspace information som är lagrad i äldre slags IT kommer att överföras det kommer att finnas bryggor som översätter info i äldre medier Cyberspace utvecklas i tiden på ett sätt som inte boken eller Platons idévärld gör/gjorde vandraren i cyberspace går inte fullständigt obemärkt förbi; Kants imperativ? Historisering kan spåras även i traditionella mjukvaror

Cyberspace är en värld att leva i Cyberspace är definitionsmässigt ett rum också upplevelsemässigt. Men är mer än VR. Man kan göra det mesta i Cyberspace, och mer blir det

Cyberspace är en lätt värld Består av viktlösa visioner snarare än tung, klumpig och dyr materia minimalt steg mellan planering och genomförande - trial and error Det är förstås inte sant att tankekonstruktioner inte kostar tid och pengar, men tyngdpunkten för kostnaderna har förskjutits från det materiella till det tankemässiga.

Virtuella synpunkter en virtuell värld skapar inte bara en uppfattning om omgivningen utan också indirekt en uppfattning om användaren själv det är svårt att gissa om gränserna för vår inlevelseförmåga

Två gränsytor inre: handtaget på hammaren yttre: hammarens huvud små störningar är tillräckligt för att användaren ska bli medveten om den inre gränsytan

Självdesign och nätverksexhibitionism man bestämmer själv hur man vill framstå i cyberspace, dock förmodligen inte utan att verkligen också påverkas personligt

Vyer och gränsproblem Vit sandstrand vid ett blått hav eller ett café i Paris? Penna eller cigarett?

Hur ska Cyberspace se ut? Cyberspace är en skapad värld som inte lyder under några givna naturlagar Det moderna livet handlar väldigt mycket om materia och materiella förflyttningar. Vi blir först ganska handfallna när allt detta går upp i rök.

Kroppen, miljön och tänkandet Kroppsliga signaler och omgivande miljö har inverkan på tänkandet. Vad för nya sätt att tänka kommer Cyberspace att uppfordra?

Informationsteknologi som infrastruktur den moderna informationsteknologin är en infrastruktur inte bara för produktion. Ännu mycket viktigare är den som infrastruktur för konsumtion, rekreation, utbildning och kultur Om infrastruktur förstås som en relativt stabil bas som ger villkoren för samhällets övriga verksamhet, så är det alltså inte hårdvaran - datorerna, kablarna, fiberoptiken, osv - som är den egentliga infrastrukturen. Det är procedurer och institutioner som med större rätt kan kallas infrastruktur. Immateriella saker.

Koordinationsproblem skojiga historien med bilen (Janlert s98)

Dags att slappna av? kanske är det dags att ge upp det gamla idealet om att ha ett totalt grepp om allt, en encyklopedisk överblick Det är faktiskt inte nödvändigt att finna den optimala platsen att bo på, den optimala maten, den bästa partnern i hela världen, osv - det räcker med bra nog. Man tar sig framåt genom lokal optimering.

Benedikts principer exklusionsprincipen den maximala exklusionsprincipen principen om maximal objektidentitet (corollary till ovanstående) likgiltighetsprincipen skalningsprincipen transitprincipen principen om personlig synlighet principen om gemensamma egenskaper