Presentation februari 2015

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Patientlag 1 februari Bakgrund om utredningen • Utredningen tillsattes av regeringen den 24 mars 2011 • Till utredare utsågs Johan Assarsson, dåvarande.
Advertisements

Vad är eHälsa? Nationell strategi för tillgänglig och säker information inom vård och omsorg sedan Sedan 2010 är socialtjänsten med fullt ut. Vision:
Tabita Björk, Verksamhetschef, KCP, Örebro läns landsting
– ny invånartjänst för hantering av läkarintyg
NULÄGE VÅREN RESULTAT I KORTHET – EFFEKTMÅLEN FÖR 2013 MÅLRESULTAT TÄCKNINGSGRAD 60 % av registren >80 % 67 % ÖPPENHET Alla med över 80 % täckning.
Bakgrund och syfte Krav i patientsäkerhetslagen:
Avtalet mellan staten och SKL 2013 • Båda spänner över socialtjänstens olika verksamhetsområden • Inom båda områdena är hanteringen av standardiserad och.
Medvetna invånare och pålästa patienter
Innehåll Strategier, målgrupper, mål Informationskanaler
AU Digital samverkan LO Process
Sedan den 1 juni 2013 har den nybildade myndigheten Inspektionen för vård och omsorg (IVO) ansvaret för tillsyn av hälso- och sjukvård, socialtjänst och.
U t v e c k l i n g s c e n t r u m Chefsdagen 5/
Nationell strategi för eHälsa och Socialstyrelsens roll
Plan för att genom platsbesök stödja och stimulera Regionala cancercentrum 2013.
Folkhälsa i Gävleborg - gemensamma utgångspunkter
EBP Barn o unga Kunskap till praktik Psykiatri Funktions hinder Bättre liv E-hälsa Regional stödstruktur Våld i nära relationer Koh I Noor Barn och unga.
Ehälsokommitténs diskussionspromemoria ”Nästa fas i e-hälsoarbetet”
Vården i siffror September 2014.
Social hållbarhet. En prioriterad fråga
Nätverk för plattformsledare 17/ Anna Lilja Qvarlander
1 Landstinget Blekinge - en behovsstyrd hälso- och sjukvård - Allt vi gör har sin utgångspunkt i hälso- och sjukvårdslagen och tandvårdslagen Målet för.
Utvärdering av processmognad
”Vägen mot e-samhället”
”Vägen mot e-samhället”
”Jag vill vara konstruktiv i debatten”. ”Jag vill inte vara en papegoja och upprepa vad andra sagt i syfte att höra min egen röst…även fast den är trevlig.
Ann Söderström, Hälso- och sjukvårdsdirektör
RCC Uppsala Örebro regional workshop, 6 nov 2014 Projekt ”Nationell uppföljning av standardiserade vårdförlopp inom cancervården, fas 1” - att undersöka.
SIKTA Skånes implementering av Socialstyrelsens nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevård- ett samverkansprojekt mellan Region Skåne och Kommunförbundet.
Detta är God Vård.
Vision, mål och uppdrag Nätverken Hälsa och Demokrati samt Uppdrag Hälsa.
Vägar till en jämlik hälsa
marie rahlén-altermark psynkprojektet SKL
Görs det få utredningar inom SLL? Område Totalt påbörjade fördjupade utredningar år 2013 Befolkning (0 t o m 17 år) per 31 dec 2013 Andel påbörjade.
Socialdepartementet Regeringens satsning på de mest sjuka äldre.
Patientlagen och information till patienter och närstående
Nationell Samverkansgrupp för Kunskapsstyrning-NSK
Vården i siffror Status Januari 2015.
Strategier för säker hälso- och sjukvård i Västra Götaland
Inspel 2 Birgitta Öberg Inst för Hälsa och Samhälle Linköpings universitet.
Vården i siffror Tekniska bilder 2015.
Verksamhetsplan Regional utbildningsstrategi Utvecklingsledargruppen
SKL har beslutat om Strategi för eSamhället
1 Processen i Region Skåne Regional arbetsgrupp –identifiera målgrupper, –ta fram lämpliga kommunikationskanaler, –ta fram utbildningsmaterial, verktyg.
Överenskommelser 2014 Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten - Regional stödstruktur för kunskapsutveckling - Regionalt.
Luleå Luleå eLäkekonst Hur kan IT förändra vården? Nils Schönström Center för eHälsa i samverkan Luleå.
Patientens syn på öppenhet i kvalitetsregister Pelle Johansson Hjärt- och Lungsjukas Riksförbund.
Quality 2011 Nationella riktlinjer för vuxentandvård 15 september 2011
Detta är God Vård
Södra Regionvårdsnämnden
Om HSA och HSA-ansvarigs roll
Ledningsdagar Uppsala
Ämne: diskussion om e-hälsoprioriteringar på chefsnätverket 21 augusti.
Kunskapsstyrning Region Kronoberg - Att alltid ge patienten bästa möjliga vård baserad på bästa tillgängliga kunskap.
Socialdepartementet En samlad strategi för ANDT- politiken Maria Renström Ämnesråd och gruppledare ANDT och Socialtjänst Socialdepartementet.
Ett steg vidare för evidensbaserad praktik till nytta för brukare och patienter Fjärde steget i reformen av myndigheter Samlad, effektiv och behovsanpassad.
VÅRDEN I SIFFROR Presentation december VÅRDEN I SIFFROR Från den 11 december öppnas Vården i siffror publikt. Vårdpersonal loggar fortfarande in.
Äldre Bikupediskussion. Kunskapsstyrning Kunskapsstyrning på allas läppar men ännu inget genomslag i praxis Data samlas i mängd, men systemet agerar inte.
Ingemar Götestrand Temagrupp Uppdrag/Uppföljning Nätverket Hälsofrämjande hälso- och sjukvård (HFS) Uppföljning av år 2015 HFS-nätverket.
stöd för uppföljning och förbättring
Arbetsgrupper och VIP Februari 2018.
Omställningen av hälso- och sjukvården
Det goda livet i Västra Götaland Handlingsplan för psykisk hälsa
Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01
Kommunalt finansierad hälso- och sjukvård och närliggande omsorg
Socialstyrelsens arbete mot våld i nära relation
Bakgrund Överenskommelsen Aktuellt just nu
Hur styrs landstinget?.
Införande av patientöversikter i cancervården
Samordnad utveckling för god och nära vård
Lokal handlingsplan för cancervården, RVN 2019–2021
Presentationens avskrift:

Presentation februari 2015 Vården i siffror Presentation februari 2015

bakgrund Det finns ett stort behov att tillgängliggöra data från kvalitetsregistren så att de kan användas för ledning och styrning, framförallt på landstingsledningsnivån. För att detta ska vara möjligt krävs att data/indikatorer från flera register samlas på ett ställe, att det är enkelt att ta fram attraktiva och ändamålsenliga presentationer samt att det är möjligt med mer frekventa uppdateringar än en gång per år.

Beslutsgruppens beslut dec 2013:

Om vården i siffror Vården i siffror vänder sig till dem som arbetar med att följa upp och analysera mått och resultat inom svensk hälso- och sjukvård. Genom att visa mått och resultat kan Vården i siffror vara ett verktyg för att skapa dialog om kvalitet och förbättringsarbete mellan, och inom olika nivåer hos huvudmän och vårdgivare.

Syftet blir således att: Syfte/mål/nytta Nyttoeffekter är: Enklare tillgång till resultat från kvalitetsregister för landstingsledningar, och därmed en av de viktiga förutsättningarna för kunskapsstyrning.   Syftet blir således att: Skapa visningsyta för data från ett antal utvalda kvalitetsregister.

Arbetet leds av Kansliet för Nationella Kvalitetsregister. genomförande Arbetet leds av Kansliet för Nationella Kvalitetsregister. Teknisk utveckling ligger på extern aktör. Nära samverkan sker med de aktiviteter som görs inom ramen för kunskapsstyrning och öppna jämförelser på SKL samt med företrädare för landstingsledningarna (exempelvis regionföreträdarna i nätverket Nationell Samverkan för Kunskapsstyrning) och registren.

Med från starten mars 2014 Register IT drift Registercentra Stöd för indikatorer Projekt/Visning av indikatorer Prostatacancerregistret Graviditetsregistret Riksstroke HabQ PsoReg Swedeheart QRC Inca Registercentrum UCR Auricula RC Norr NDR SkaPa Luftvägsregistret (SIR) Verksamhet ? Kansliet för nationella kvalitetsregister SKL Utvecklingsteam Valtech Inera Landstingsledning Nätverket för Öppna jämförelser Hälso- och sjukvård NSK Analysenheter landstingen

Lite om tekniken

Många vill ta del av indikatorer Starkt politiskt tryck på data för jämförelser vid vårdval Insyn – ”målgruppsanpassa Öppna jämförelser” Visa kvalitetsdata för landstingsledningar Regionala initiativ Inom ramen för detta projekt gör vi något som kan nyttjas för olika sammanhang, målgrupper och syften.

Invånare Styrning och ledning Samhälls- och hälsointresserad; fritidspolitiker, media, lärare, enskilda invånare. Syfte; insyn, hälso- och sjukvårdens utveckling, styrning osv. Patient och anhörig; Syfte; Stärka individen. Främja och upprätthålla hälsa genom att öka hens handlingsutrymme. ”Enligt socialstyrelsens nationella riktlinjer ska vård i akutfasen av stroke bedrivas vid särskilda strokeenheter med multidiciplinära team. Det sker en ökning i hela landet och könsskillnader är utjämnade. Men varför har Västerås lasarett så låg procent? ” ”Borde inte jag ha en blodfetts-sänkande behandling efter min Stroke? Mitt landsting är mer restriktiva med den behandlingen än andra, och här på Sunderbyn är man dessutom mindre nöjd med rehabiliteringen efter ett år, än i Kiruna. Det måste jag fråga min läkare om…” Kvalitets register Indikatorer Verksamhetschef på vårdenhet. Styra och leda sin egen verksamhet i vardagen. Planera, utvärdera, prioritera. Politiker och högre tjänstemän i kommun och landsting. Styra och leda på en övergripande nivå. Regionala och lokala satsningar i relation till andra satsningar och andra regioner. Benchmarking. ”Här i Jämtland är återinsjuknandet i Stroke störst i landet. Hur kan vi jobba förebyggande med våra patienter för att ändra på den trenden? Vilka åtgärder är verkningsfulla och hur kan vi lägga in det i våra dagliga rutiner?” ”Varför har vi högre dödlighet i Stroke här i Blekinge än tex Norrbotten, trots att det inte kan förklaras med sociala faktorer, benägenheten att söka vård, eller avstånd till sjukhus…” Styrning och ledning

Vår utdataportal 1177.se Kolada 1 regional utdata 1 regional utdata

Nationella tjänsteplattformen, inkl metadatakatalog. Vår utdataportal 1177.se Kolada 1 regional utdata 1 regional utdata Nationella tjänsteplattformen, inkl metadatakatalog.

Kvalitetsindikatorkatalog Nationell tjänsteplattform Vården i siffror för styrning, ledning och förbättringsarbete Kvalitetsregister Kvalitetsindikatorkatalog Öppen data plattform Socialstyrelsen SKL Nationell tjänsteplattform 1177 Vårdguiden och innovatörer för patienter och invånare Landstingens datalager