Vilken roll har de idéburna organisationer Kärt barn har många namn – idéburna, ideella, non-profit, kooperativ och sociala företag Unikt inte komplement.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Region Värmland Kunskapsutveckling i Socialtjänsten REGIONALA STÖDSTRUKTURER i ett större sammanhang.
Advertisements

Prioriterad fråga 2010 Bättre stöd till utsatta barn.
Dialogmöte 18 oktober 2011 Presentation av Idékoms förslag till överenskommelse Christoph Lukkerz, processledare Nätverk Social Ekonomi Skåne
RESULTAT - dialogmöte Sammanförfattat på Vårsta diakonigård Härnösand
Balanserad styrning och uppföljning i Region Skåne
Staten och det civila samhällets organisationer
Från idé till lönsamt företag. 2. Från idé till lönsamt företag 3. Definitionen av Mentorskap för ALMI •Mentorskap är en ömsesidig relation där båda.
Verktyg för samverkan mellan civilsamhället och den offentliga sektorn
Spelregelsprocessen och samarbetet med civilsamhället
Kommunalrådskansliet KAPITEL Stöd till och stärkt samverkan med det civila samhällets aktörer •Vision ” I Örebro finns ett levande vitalt civilt samhälle.
Samordnare Digital agenda Västra Götalands län
SKL:s återrapportering 6 december 2012 Överenskommelsen inom det sociala området Anna-Karin Berglund Avd. för ekonomi och styrning.
Nationell samordning av kommunala öppna data 22 maj 2014.
Strategiskt samtal i Folkets Hus Alvesta: Överenskommelse mellan civila samhällets aktörer och offentlig sektor.
ETT UNIKT SAMARBETE MELLAN STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING OCH NORRTÄLJE KOMMUN INOM HÄLSA SJUKVÅRD OCH OMSORG
Övergripande mål 2014: Ö 1: Utveckla och bredda det politiska företrädarskapet genom utökad dialog inom styrelsen, mellan styrelsen och beredningar, med.
Partnerskap Skåne En innovativ plattform för samverkan och utveckling av ett inkluderande mottagande. För att alla som kommer till Skåne ska ha möjlighet.
 ”Lyfta” barn och ungdomsfrågor som ett viktigt, prioriterat område för landsting, regioner och kommuner  Barn & unga utgör 1/3 av befolkningen och tillbringar.
Västra Götalandsregionen och den Sociala Ekonomin
1 Forskning & Utveckling Hannie Lundgren EU-plattformsmöte 29 april.
Samverkan mellan social ekonomi och Göteborgs stad
Folkhälsa i Gävleborg - gemensamma utgångspunkter
Bakgrund och syfte Ska ses i ljuset av tidigare utredningar Organisationers önskan om ett annat och bättre sätt att samverka Regeringen vill erkänna,
Social hållbarhet. En prioriterad fråga
November 2014 Stockholms läns landsting Landstingets interregionala samarbete 90 talet Samarbetsavtal med Tallinn-, Riga- och Vilnius-regionerna.
Dialog om utveckling av LRF som folkrörelse Underlag för processen
+ Aktiviteter inom projektet: Evidensbaserad praktik inom funktionshinderområdet Hanna Egard, följeforskare
1 Läns- regionförbunden 16 mars 2010 Plattform för evidensbaserad praktik inom socialtjänsten.
Vägar till en jämlik hälsa
marie rahlén-altermark psynkprojektet SKL
Elizabeth Englundh Socionom, Fil. Dr I PEDAGOGIK
I 80 kommuner finns någon form av lokal paraplyorganisation
Vi blir Region Jönköpings län
Landstinget i Uppsala län 2014
Norrstyrelsen [ ] BILD 1 Norrstyrelsen Ideell förening med uppgift att förbereda bildandet av en sammanhållen norrländsk.
Idéburet Offentligt Partnerskap
Det öppna Skåne 2030 Skånes regionala utvecklingsstrategi
ÖREBRO LÄNS LANDSTING Folkhälsoarbete och arbete med social hållbarhet ur ett regionalt och kommunalt perspektiv Nora
Regionstyrelsen
Regional Överenskommelse 4/ De sex principerna i den nationella Överenskommelsen Självständighet och oberoende Dialog Kvalitet Långsiktighet Öppenhet.
Kvalitetssäkrad välfärd Torkel Wadman
Västra Götalandsregionen och den Sociala Ekonomin i Västra Götaland.
Globalt till lokalt! Arbete för mänskliga rättigheter i Sverige
Strategisk plan MEDICINSKA FAKULTETEN VID LUNDS UNIVERSITET.
Regional utvecklingsstrategi – RUS – antogs 2010 Mobilisering och kraftsamling Regionala prioriteringar En riktningsgivare med vision, mål och strategier.
Enheten för regional tillväxt, Näringsdepartementet
Kvalitetsgranskning 2010 Christina Lindh & IngBeth Larsson
Det svenska civilsamhället: ett jämförande och historiskt perspektiv
Överenskommelsen inom integrationsområdet Uppsala 30 september 2014 Julio Fuentes Organisationsrepresentant Styrgruppen.
Långsiktighet samverkan dialog process relation insyn mångfald respekt medverkan utveckling ansvarsfördelning partnerskap tydlighet självständighet oberoende.
Miljömålsberedningen Miljömålen – grunden för svensk miljöpolitik.
Överenskommelsen inom integrationsområdet
Överenskommelsen mellan regeringen, Sveriges Kommuner och Landsting samt idéburna organisationer inom integrationsområdet.
Presentation av Civos uppföljning av politiken för det civila samhället ur civilsamhällets perspektiv 2012.
Den offentliga sektorn och idéburna organisationer hand i hand - utvärdering i en tid av partnerskap. Josephine Massie Förvaltningshögskolan.
––– Närmare koppling till sakfrågor Stockholm
1 Det kommunala uppdraget! 2 Verksamhetsidé för SKL En fråga om demokrati. SKL är en arbetsgivarorganisation för kommuner och landsting.
Rickard Broddvall, eHälsomyndigheten Tove Gemzell, Inspektionen för vård och omsorg Verksamhets- och utförardomän – ett samordningsarbete.
Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa 2016 Överenskommelse mellan staten och SKL.
Välkommen till Mötesplats social hållbarhet Pia Lindeskog, Folkhälsomyndigheten Jonas Frykman, Sveriges Kommuner och Landsting.
Jämställdhet i kommuner och landsting SKL:s stöd till jämställdhetsintegrering.
Gestaltad livsmiljö - en ny politik för arkitektur, form och design Gestaltad livsmiljö – en ny politik för arkitektur, form och design SOU 2015:88 Överlämnande.
Upphandling med social hänsyn och Idéburet Offentligt Partnerskap: Möjligheter, metoder och process Jörgen Larzon och Lisbeth Ringdahl
1 Verksamhetsplan Verksamhetsplanering Verksamhetsidé Värdegrund Vision SWOT-analys Strategier Mål Handlingsplaner Uppföljning Varför finns vi?
Verksamhetsidé Förena arbetsliv och utbildning i ett gemensamt åtagande och ansvar att trygga personal- och kompetensförsörjningen inom vård och omsorg.
Fokus Yrkesutbildning VO
Arbetsgrupper och VIP Februari 2018.
Vägledningsdokument för Vuxna Psykiatri Missbruk
Vad innebär regionbildningen?
Strategi för närvårdssamverkan i Uppsala län
Presentationens avskrift:

Vilken roll har de idéburna organisationer Kärt barn har många namn – idéburna, ideella, non-profit, kooperativ och sociala företag Unikt inte komplement - "inte en potentiell besparing" Plikt eller lust organisationer och 32 milj medlemskap Olika begrepp och finansieringsformer Hälften av befolkningen ger 16 tim/mån Professionellt ¼ och ideellt ¾

Samverkan och dialog En komplex samhällsutveckling kräver flera aktörers kompetens för att utveckla välfärden och demokratin Förtydliga roller och skapa långsiktiga, bättre förutsättningar för idéburna organisationers verksamheter - våga öppna upp det offentliga Utvecklingen kräver kunskap och nya möten Hur ser vi på idéburna organisationer? Vilka traditioner och kulturer finns? Vad vet vi om engagemanget, vilka organisationer och verksamheter som finns? Strategiskt och medvetet och med Överenskommelsen som grund

Vad är Överenskommelsen? Målet Att stärka de idéburna organisationernas självständiga och oberoende roll som röstbärare, samt att stödja framväxten av en mångfald av utförare inom hälso- och sjukvården och omsorgen Politisk bredd och dialog Gemensam vision och parternas utgångspunkter Principerna Självständighet och oberoende Dialog Kvalitet Långsiktighet Öppenhet och insyn Mångfald Åtagande och åtgärder Gemensamt ansvar för uppföljning och kunskapsspridning

SKL:s styrelse har beslutat om följande åtaganden för åren : Bidra till att överenskommelsen blir känd och kan diskuteras inom kommuner, landsting och regioner Synliggöra betydelsen och ge stöd att utveckla samverkan och dialog med civilsamhället i frågor som rör social, ekonomisk och ekologisk hållbar utveckling på lokal och regional nivå Bidra till att lokala, regionala och internationella erfarenheter av dialog och överenskommelser kommer att spridas till medlemmarna 4

Hur gör man? Möta samhällsutveckling och skapa en gemsam grund för samverkan Exempel och inspiration - Skåne, Örebro, Stockholm, Värmdö, Linköping, Botkyrka, Göteborg, Uppsala Framgångsfaktorer - ett politiskt beslut och policy, öppenhet och jämbördighet, tillsammans från början, samlad och representativ idéburen grupp, tid och tillit, kartläggning av Idéburna organisationer, ställa rätt frågor, samla kunskap, vara tydlig med roller, en extern rådgivare eller processledare, bestäm ämnen och frågor, gör verkstad och uppföljning Erfarenheter från den nationella dialogen och texterna En övergripande strategisk text och underavtal, partnerskap, policy, struktur Filmer