”Hur samverkar vi kring tidig upptäckt av demens?

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Ledningsdeklaration Länna/Rialaenheten 2009
Advertisements

Barns psykiska ohälsa – ett prioriterat arbete
Demensvård utifrån palliativ vårdfilosofi
Arbetsterapeut Helena Hallinder Brommageriatriken
Om stöd till anhöriga.
Från utredning till ny skollag - elevhälsa för att främja lärande
Från utredning till ny skollag - elevhälsa för att främja lärande
VÄSTBAS TIDIGT – TILLSAMMANS Ett sätt att samverka kring barn och unga
Viktiga utgångspunkter
GRÖNA SIDAN UPP, TRÄFF , Kjell Persson.
Innehåll Tidig Bedömning och Fortsatt Bedömning
© 2013 ANTROP Resan genom äldrevården och äldreomsorgen i Uppsala län Hur kan vi göra den bättre?
Äldreomsorgens demensteam
Workshops för närstående - vad har det tillfört? 4.e Strokekonferensen med Anhörigfokus Ylva Lyander & Daniela Bjarne.
en intervjuundersökning
Bakgrund Hälso- och sjukvård skall bedrivas så att den uppfyller kraven på god vård. Det har förekommit brister i patientsäkerheten vid bedömning, i planeringen.
Vad kan du göra för att underlätta för patienter/brukare/…….. så att de kan få ett avlönat arbete. De flesta svaren handlade om vad som erbjuds i era respektive.
En vård värd samverkan Femtio år av insikt.
Demensprojekt Tranebergs vårdcentral Bromma H:\FÖRELÄSNINGAR(2)\21 demensdagen 15 sept 2011\00 demensdagen 15 sept 2011(6EL).doc ”med kunskap och engagemang.
Om regional demensöverenskommelse
Vårdsamverkan Fyrbodal
                                                                                                            
Community Readiness Baseras på teorier om Community Developement -Organisationsteori -Psykologiteorier Har använts inom alkohol och drogmissbruk, våld.
ÖREBRO LÄNS LANDSTING Samverkan i partnerskap vid psykisk ohälsa !? 27 januari 2012 Birgitta Johansson Huuva Psykiatridirektör.
CASE Hultsfred Ledarutveckling över gränserna
Lag om stöd och skydd för barn och unga (LBU)
Distriktssköterska Annelie Bobeck-Axling
Försäkringskassans roll i samverkan
Sammanställning av gruppdiskussioner på pers.ass.-kurs, Fyrbodal
Välkommen till årets Ordförandeseminarium 4 – 5 oktober 2014 Här möts vi som vill göra skillnad! 1.
Aldrig skada Patientsäkerhetsarbete Brukarsamverkan
Klicka här för att ändra format Klicka här för att ändra format på bakgrundstexten – Nivå två Nivå tre – Nivå fyra » Nivå fem 1 Frågor för god vård i samband.
Aktivitetsersättningen I november 2010 uppbar personer ersättningen. År 2007 var det personer. Psykisk funktionsnedsättning är den vanligaste.
Inledning Initiativet till värdegrundsarbetet kommer från de tio medverkande idrotter i Göteborg som började diskutera möjligheten för barn att prova flera.
NSPHiG Nationell samverkan för psykisk hälsa i Göteborg.
marie rahlén-altermark psynkprojektet SKL
Vision Fredensborg Samma behov? Samma förutsättningar? Samma individuella val? Vad är bästa cancervård för var och en?
Resursgruppmöte 1:a mötet inom 3 månader
Uppföljning av implementering av Handlingsplan ökad patient-/brukarmedverkan
Samordnad Individuell Plan
ANHÖRIGSTÖD Socialtjänstlagen 5 kap. 10 §
Ansvarsfördelning/samverkan/samarbete inom missbruksområdet mellan olika huvudmän Camilla Carpholt Beroende och boendeenheten.
Hannah Jakobsson, leg. psykolog;
Herman & Brita Utskrivningsprocessen Gislaved.
Gävleborg/Hudiksvall
Samverkan – hindrande och främjande förhållanden Örebro 27 januari 2012 Berth Danermark
Vård utan omvägar - en del av programmet för ökad patientsäkerhet
Vad är god strokevård och rehabilitering ? Piteå, Älvsbyn, Arjeplog, Arvidsjaur Sluten vården, Primärvården, Kommuner Hög kompetens i hela vårdkedjan Tidig.
Att hamna mellan stolarna!. Vår vision Genom att skapa ett hållbart och handlingskraftigt nätverk kan Esther uppleva trygghet och oberoende och leva ett.
Palliativ vård och samordning
Om denna presentation: Version Denna PPT-presentation tillsammans med det talspråksmanus du hittar i anteckningssidorna är framtaget för att.
Finansiell samordning
Bra planering skapar trygghet
Resultat: Personalen upplever genom intervjuer att de vet inte hur och är osäkra inför bemötandet av BPSD-personer. Bekräfta personen, handlingsplaner.
Framtidens familjecentral
MER ”EGENTID” – SÅ STÄRKER VI BARNENS MÖJLIGHET TILL SJÄLVBESTÄMMANDE OCH INTEGRITET Bambi Ekonomisk förening – Bambi Korttidshem, Matilda.
Framtidskartläggning
Nationell satsning för kortare väntetider i cancervården
Förstudie om gemensam insatsmarknad i Nacka. Bakgrund och syftet med förstudien Nacka kommun och Arbetsförmedlingen Nacka Värmdö har under flera år har.
Kurator i Palliativ vård/ Övergripande roll
Förebyggande arbete och smarta samarbeten
LEDSTJÄRNOR HSL-ENHETEN
Socialnämnden ska erbjuda stöd för att underlätta för de personer som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre eller som stödjer en närstående.
Mats Embertsén Reell kompetens hur går vi vidare.
Lön och verksamhet BILD 2: Introduktion forts.
Samordningsförbundet
Vägledningsdokument för Vuxna Psykiatri Missbruk
Syfte, målbild och värdegrund för Närvårdssamverkan Södra Älvsborg
VärNa modellen – att mäta och styra samverkan
Lagen om samverkan vid utskrivning från slutenvård (SVU)
Presentationens avskrift:

”Hur samverkar vi kring tidig upptäckt av demens? Workshop ”Hur samverkar vi kring tidig upptäckt av demens? Sammanfattning av dagen

Vad blir det för skillnad för personen och deras närstående om en utredning görs tidigt? Träffa andra i samma situation. Få förberedelsetid Uppleva trygghet Tidiga insatser för att kunna bo kvar hemma Bättre kvalitet hela vägen Bättre för närstående Bättre kvalitet hela vägen – en starkare vårdkedja Utgå från individens behov Lugn av att få ett besked Ökad förståelse Gott bemötande Utesluta andra svårigheter/diagnoser Samhällsekonomiska vinster Men även: skamkänsla, jobbigt att få en diagnos, isolering…

Vart vänder man sig om man ser någon som behöver demensutredning? Till vårdcentralen (det underlättar om demensansvarig finns) Till demenssköterska för rådgivning Till GRK för rådgivning och bedömning Det avgör vem som upptäcker….varje fall är unikt!

Vad är det man ska vara uppmärksam på? Förändrad hantering av den egna ekonomin Isolerar sig Minskade sociala kontakter Mindre initiativförmåga Stora vårdkonsumenter – söker för ”småsaker” Medicinhantering och hygien börjar vackla Viktnedgång Mathantering sviktar Missar avtalade tider

Vad behöver man för kunskap för att syssla med demensutredning? Baskunskap måste finnas! Skillnad på normal glömska och annat Ålderism finns överallt Vad behöver utvecklas? Utbildning för distriktsläkarna Team – kunskapom varandras kompetens Kunskap om instrumenten och hur man tolkar resultatet Knyta ihop tillsammans med anhöriga

Så långt… På en skala mellan 0 – 10 finns vi idag på en 3 eller 4. Följande behövs för att arbetet med tidiga utredningar ska fungera: Tid och resurser Kunskap Tydlig styrning bl a genom mätning Specialisering Teamarbete

Ett litet steg framåt! Idag kan vi: Informera berörda politiker om läget Gå ut direkt och fånga upp! Sprida kunskap om demens så fort tillfälle ges Se den stora bilden – oavsett huvudman Imorgon kan vi: Göra gemensamt program med utgångspunkt i riktlinjerna

Behöver vi fler arenor? - för samverkan - JA Mer på lokal nivå Bra för att utveckla samarbetet Ja, få dit fler politiker! Teamarbete för alla Samarbete inom sjukhustes gränser Mer av dessa möten!