KOMPETENS OM MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Ledningsdeklaration Länna/Rialaenheten 2009
Advertisements

Lust att lära - möjlighet att lyckas!
Regional digital agenda för Östergötland
Barnets rättigheter från teori till praktik
Kvalitet i förskolan Erfarenheter från Kungälvs kommun
Vem i kommunen har de haft kontakt med? På vilket sätt?
Folkhälsa och funktionshinderspolitiken - hälsa på lika villkor
Att ta sitt ansvar som offentlig arbetsgivare
Dokumentation som en del i det systematiska kvalitetsarbetet
Mänskliga rättigheter i Västra Götaland
Policy för miljö och hållbar utveckling
- vidareutveckla metoder för jämställdhetsintegrering, - skapa forum för erfarenhetsutbyte om jämställdhetsintegrering, - informera.
Pedagogiskt ledarskap
Rättighetskommitténs kansli
Regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting har kommit överens om samordnade och långsiktiga insatser som ska stödja en evidensbaserad praktik i socialtjänsten.
Nationell spridningskonferens Karlstad Barns rätt på rätt sätt – folkrätt i praktiken Var med och stärk barnets rättigheter!
Välkommen till information om utvecklingsarbete
Vad innebär ett barnperspektiv
 ”Lyfta” barn och ungdomsfrågor som ett viktigt, prioriterat område för landsting, regioner och kommuner  Barn & unga utgör 1/3 av befolkningen och tillbringar.
Regional digital agenda för Östergötland
Nationell strategi för eHälsa och Socialstyrelsens roll
Läroplansträff förskolan - betydelse av förhållningssätt och syn på barn för att lyckas med pedagogisk dokumentation Välkomna!
Övergripande inriktning för samhällsskydd och beredskap
Genomförandeplan för Dalarnas län inom området barn och vuxna med funktionsnedsättning (LSS) 2013 – april 2014.
i kommuner, landsting/regioner
Social hållbarhet. En prioriterad fråga
Förskolan Ekot´s modell för
Välkommen till ESF:s seminarium
VAD ÄR EN STUDIECIRKEL? INTRO
Ingela Wiese Studie- och karriärvägledare, Studie- och karriärcenter Malmö högskola Var är alla studenter?? ? Våra planer för framtiden Bakgrund till vårt.
Länsgemensam ledning i samverkan
+ Aktiviteter inom projektet: Evidensbaserad praktik inom funktionshinderområdet Hanna Egard, följeforskare
- fortsatt arbete med de nya läroplanen med tillhörande kursplaner
Förbättringsresan Hur kan vi använda det vi vet för att skapa ett lite bättre liv för de äldre?
1 Läns- regionförbunden 16 mars 2010 Plattform för evidensbaserad praktik inom socialtjänsten.
Tidiga insatser för barn i förskolan
Elizabeth Englundh Socionom, Fil. Dr I PEDAGOGIK
En resurs för kulturen i Västra Götaland Konst- och kulturutveckling.
Politiskt deltagande: demokrati och mänskliga rättigheter
Idéburet Offentligt Partnerskap
Aktionsforskning en del av kvalitetsarbetet i Falköping
Riktlinjer för tillgänglig information och kommunikation Rådet för funktionshinderfrågor 27 september 2012 Jan Terneby.
Regional Överenskommelse 4/ De sex principerna i den nationella Överenskommelsen Självständighet och oberoende Dialog Kvalitet Långsiktighet Öppenhet.
Globalt till lokalt! Arbete för mänskliga rättigheter i Sverige
RUS- Internat Kilsbergen Fokus år 2011 Strategimallar – enkätsvar (kartläggning av målområdena) Sätta en grund för organisationen/rollerna – möten.
Projektet Bättre psykosvård Sammanfattning. Projektet bättre psykosvård Projektstart november 2011 Uppdrag: stötta enheter i landet som jobbar med psykosvård.
Beredningsprocessen vid förslag till nya Nationella riktlinjer och Nationell utvärdering.
Folkhälsoinsatser utifrån ett rättighetsperspektiv
Förskolan Ekot´s modell för
Ett arbete i att etablera en ny organisation Ledarforum 19 juni 2012
Onkologidagarna / Swedpos nationella konferens
Tillsammans skapar vi jobb för fler!
Demokratins utmaningar och förtroendevaldas roll
Om denna presentation: Version Denna PPT-presentation tillsammans med det talspråksmanus du hittar i anteckningssidorna är framtaget för att.
Resultat: Mättningar som vi gör en gång i vecka respektive månad ser vi en förändring och en markant förbättring i arbetet. Personalgruppen gillar PPP.
Skolutveckling genom aktionsforskning
Gör barn starkare i kommuner, landsting/regioner Vägledning politiker.
Mänskliga rättigheter i Västra Götalandsregionen Förvaltning/avdelning/grupp/enhet som dragningen är för Datum:
Att beakta barnets rättigheter och perspektiv i styrning och ledning är det möjligt?
Hur arbetar vi vidare i Östergötland utifrån Östgötakommissionens och Nationella kommissionens rekommendationer? Margareta Kristenson Professor i socialmedicin.
Fokus vård och omsorg Kompetensförsörjning inom välfärdssektorn
Ett verktyg för att arbeta med tillgängligheten
ESF:s förstudiestöd ( 2014)
Konventionens juridiska status i Sverige
Kommissionen för jämlik hälsa
Utvärdering Socialfonden
Uppsala Public Management Seminar 14 mars
Regionalt utvecklingsarbete EBP inom verksamhetsområdet stöd till individer med funktionsnedsättning
Fördjupning till systematiskt kvalitetsarbete
”Om vi inte vet vart vi ska spelar det ingen roll vilken väg vi tar”
Presentationens avskrift:

KOMPETENS OM MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER Utbildning, forskning och utveckling (FoU), barnrätt samt pilotverksamheter

UTBILDNING OCH FORSKNING OM MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER Jan Terneby & Anjelica Hammersjö

Uppdrag – pekar ut politiker och ledningar Budget 2014: ”kommittén för rättighetsfrågor i uppdrag att höja kompetensen iregionorganisationen om ett rättighetsbaserat arbete för att minska ojämlikhet och diskriminering”. ”genom satsningar på ökad kunskap om rättighetsbaserat arbetssätt ska verksamheterna tillföras kompetens och mognad att möta alla invånare oavsett bakgrund”.

Utbildningskoncept Att väcka intresse och engagemang Ge grundläggande kunskaper om MR Diskussionsföreläsning med dialog och övningar Introducera några MR-verktyg Vilka skyldigheter har man som politiker och förvaltningsledning? Hur kan jag ta med kunskaperna i vardagsarbetet?

Program Inledning, uppdrag och incheckning Grundläggande om mänskliga rättigheter Normer och diskriminering Rättighetsbaserat arbetssätt Hur går vi vidare?

2. Grundläggande om MR Kort om historia och bakgrund till FN:s arbete med MR Allmänna förklaringen ESK och politiska och medborgerliga rättigheter Juridiskt bindande konventioner för Sverige Nationell implementering Övning: plocka rättigheter Rättigheterna är odelbara och universella Olika typer av mänskliga rättigheter Vad händer med rättigheterna i skarpt läge, t ex budgetnedskärningar

3. Normer och diskriminering Utgångspunkt i konventionstexter – oftast artikel 2 Diskrimineringslagen Juridisk, strukturell och institutionell diskriminering Normer, normkritik, makt och intersektionalitet

4. Rättighetsbaserat arbetssätt Ansvarsnivåer Rättighetsbärare och skyldighetsbärare Från behov till rättigheter MR-koppling till relevant område (artiklar, General Comments) FN:s definition av ett rättighetsbaserat arbete (6 principer) Rättighetsanalys 3AQ från GC om rätten till hälsa/kultur

5. Uppsummering – din/er roll som skyldighetsbärare Vad vill jag ta med mig från den här utbildningen till min vardag/mina arbetsuppgifter? Något särskilt nytt och/eller viktigt? Idéer och tankar inför fortsatt arbete?

Utvärdering Utbildningens nivå passade mina förkunskaper Ge gärna exempel från respektive verksamhet hur konventionstexten kan användas Utvärdering Det pedagogiska upplägget var bra men jag skulle gärna önskat en heldag Jag har lärt mig nytt om MR, viktigt med odelbarheten och universalismen Fler praktiska exempel på hur jag kan omsätta kunskapen i arbete med utredningar och beslutsunderlag En insikt jag fått är att om jag får in detta som en självklar del i mitt arbete så skulle det ge ett större djup/en ytterligare dimension till mitt arbete Mer verktyg och någon liten checklista med konkreta att tänka-på-tips Jag har fått ökad medvetenhet om vilka skyldigheter jag har som politiker

Våra egna reflektioner/erfarenheter Stort intresse från politiker Lite tuffare med förvaltningsledningar Viktigt att pedagogisk form och utbildningsinnehåll harmonierar Önskvärt men svårt att konkretisera för varje unik målgrupp Vi på kansliet har lärt oss mycket Vi har skapat intresse och engagemang för MR Mandat från politik och ledning för vidare insatser med MR

FoU på kansliet - en överblick Kvalitetssäkrad beställning Utlysning, tilldelning, återkoppling, mallar, återrapportering Forskarseminarier Återföring till beslutsfattare Regelbundna presentationer av uppdragsforskning Förbättrade beslutsunderlag Kunskapshöjning inom regionen Fredagsseminarier Rapportserie Externa relationer (utvecklingsområde) Kontaktnät med andra FoU-miljöer Kunskapsspridning till invånare Avstämning med civilsamhället

Rapportserie Mänskliga rättigheter i offentlig förvaltning Uppdragsforskning, konsultrapporter, student- och praktikantrapporter, utredningar från kansliet

Rapportserie Vol 1, hösten 2014 Mänskliga rättigheter i offentlig förvaltning Vol 1, hösten 2014 Vol 2, våren 2015 Möjligheter och svårigheter med mätning av mänskliga rättigheter Mätning av mänskliga rättigheter i Sverige Mänskliga rättigheter som bedömningskriterium vid utvärdering Mätning av mänskliga rättigheter på Bohusläns museum

Rapportserie Vol 2, våren 2015 Mänskliga rättigheter i offentlig förvaltning Vol 1, hösten 2014 Vol 2, våren 2015 Rättighetsperspektivet i den löpande uppföljningen Väst-SOM:s användbarhet för analyser av rättighets-situationen i VGR Tillgänglighetsdatabasen (TD) som verktyg för att främja mänskliga rättigheter Jämställdhetsintegrerade budgetindikatorer som verktyg för att främja mänskliga rättigheter

Uppdragsforskning Slutrapport våren 2015: Ungas medskapande – lärande av ungas erfarenheter Invånardialogens roll och former Mänskliga rättigheter i offentlig upphandling Utlysning av ny uppdragsforskning: 29 Januari 2015 4 juni 2015

Barnets mänskliga rättigheter Anna-Karin Bragd & Anni Rydberg

Utvecklingsenheten för barns hälsa och rättigheter Västra Götalandsregionen ska bli ännu bättre på att tillgodose barnets mänskliga rättigheter – därför finns vi!

Mål 1 Fokus Mål 2

Mål 1 Fokus Utbildningar grund, skräddarsydda Ombud för barnets rättigheter Startsamtal och processtöd Praktiska verktyg Fokus

Mål 2 Referensgrupper Kunskapsspridning Barnrättsutvecklare Fokus

Vad händer 2015? Exempel Utveckling utbildning Folktandvården, Regionservice och Närhälsan Fler ombud för barnets rättigheter Utbildning kommuner Högskolan Väst Sveriges Kommuner och Landsting

Vad händer 2015? Exempel Fler referensgrupper Barnrättsutvecklare Nätverk med referensgrupper Samverkan

Tack! anna-karin.bragd@vgregion.se anni.rydberg@vgregion.se www.vgregion.se/barnhalsaratt www.twitter.com/barnhalsaratt www.facebook.com/barnhalsaratt www.instagram.com/barnhalsaratt

Pilotprojekt om rättighetsbaserat arbetssätt Emma Broberg

Vårt uppdrag Kommitténs reglemente: Kommitténs strategi: stödja utvecklingen av ett systematiskt arbete för mänskliga rättigheter lyfta fram fördelarna för individen och organisationen med ett rättighetsbaserat arbetssätt Kommitténs strategi: pröva ett rättighetsbaserat arbetssätt i praktiken inom några av Västra Götalandsregionens verksamheter Rättighetskommitténs kansli

Övergripande mål för pilotarbetet Fram till sommaren 2015 ska tre verksamheter inom Västra Götalandsregionen ska ha prövat och utvecklat ett rättighetsbaserat arbetssätt (Bohusläns museum/Västarvet, Angereds Närsjukhus och Psykosvårdkedja Nordost). Erfarenheter, kunskaper och metoder från de tre piloterna ska fortlöpande dokumenteras och utgöra underlag för Västra Götalandsregionens arbete för mänskliga rättigheter. Från oktober 2015 sker spridning till resten av regionen. Rättighetskommitténs kansli

Kriterier för ett rättighetsbaserat arbetssätt 1. Inventera olika individers och gruppers tillgång till en eller flera mänskliga rättigheter 2. Målen relateras mänskliga rättigheter 3. Verksamheten/uppgiften fokuserar särskilt på områden och/eller grupper där skyddet är svagast

Samtliga arbetsprocesser bygger på central rättighetsprinciper som delaktighet och inkluderande, icke- diskriminering och jämlikhet, tydligt ansvarstagande och transparens 5. Utvärdering görs av både mål/effekter och arbetsprocesser Rättighetsskyddet stärks genom ansvarigas förmåga att leva upp till sina åtaganden och rättighetsbärarnas förmåga att kräva och åtnjuta sina rättigheter

Insatser – genomsyrade av ett rättighetsbaserat förhållningssätt Nollmätning Gemensam handlingsplan för arbetet Basutbildning i mänskliga rättigheter och rättighetsbaserat arbete, workshops på olika teman kring rättighetsbaserat arbete I samband med utbildningen definiera uppgifter, situationer och dilemman kring mänskliga rättigheter som är lämpliga att arbeta vidare med Följeforskning av MR-piloterna Kansliet ansvarar för utbildning och process-stöd, själva omsättningen ansvarar verksamheterna för.

Bohusläns museum / Västarvet MR workshops Rättighetsintegrering av VP 2015 Spridning till resten av Västarvet MR-Ambassadörer och MR-plan Internutvärdering och fortsättning Berätta om MR-workshops:en, upplägget och hur de kommer att spridas vidare till ambassadörer och chefer. Också visa på hur de har mottagits av den övriga personalen – plocka från deras sammanställning av utvärderingen och komplettera med utdrag från MR-check ups.

Psykosvårdkedjan Nordost Öppet Hus – film Rätten att rösta Studiecirkel till brukarna Rättighetsanalyser – rätten till bostad, tvångsbehandling Kulturformuleringen Lyfta vikten av brukarinflytandet och att de kopplar arbetet till brukaren på ett tydligare sätt än de andra piloterna.

Angereds Närsjukhus Dilemman – arbete med rättighetsanalyser på teamtid Tolkar, individ- kontra grupprättigheter, klädpolicy, MR-perspektiv i anamnes, information mm. Brukarinflytande genom hearings och dialog MR-mentorer – ett långsiktigt tänk! Informera om några av de dilemman som har kommit upp hittills och strukturen för deras fortsatta arbete. Visa funktions-beskrivningen för MR-mentorer.

Effekter av arbetet hittills… Legitimitet för nytt arbetssätt Viktigt forum/utrymme reflektion Kopplingar mellan MR och det egna arbetsuppdraget MR är mer synliggjort i verksamheterna Perspektivskiftning från enbart behov till rättigheter