Tidigt ingripande och förebyggande stöd för elever inom allmän undervisningen.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Ledningsdeklaration Länna/Rialaenheten 2009
Advertisements

Granskningsområden Måluppfyllelse och resultat Tillsynen granskar inom detta område förskolornas måluppfyllelse gällande resultatet av förskolornas arbete.
Skola och arbetsliv i samverkan
Rose-Marie Nylander Utredare, Enheten för kunskapsöversikter
Till vem riktar sig utvecklingspaketet?
Från utredning till ny skollag - elevhälsa för att främja lärande
Carina Bergqvist Torvallaskolan
Ledningssystem SOSFS 2011:9.
Arbetsorganisation Vem ansvarar för vad i förskolans verksamhet?
Dokumentation som en del i det systematiska kvalitetsarbetet
BRUK En introduktion.
Utveckling av Kapellbacken 2013/2014
Elevinflytande i planeringen av undervisningen
Förskolor och skolor i Nacka – i en klass för sig Vuxenutbildning Kvalitetsredovisning för förskoleverksamhet och utbildning i Nacka kommun år 2008, antagen.
Världens bästa skola Linda Norberg.
Våra farhågor 1.Adressen blir också fortsättningsvis ett misch-masch där uppdraget riktas till den professionella organisationen medan ansvaret för brister.
 Vikande resultat i matematik hos svenska elever  Undervisningen präglas av allt för mycket individuellt arbete  Eleverna erbjuds inte möjlighet att.
Arbetsorganisation Vem ansvarar för vad i förskolans verksamhet?
Genomförandeplan för Dalarnas län inom området barn och vuxna med funktionsnedsättning (LSS) 2013 – april 2014.
Effektivitet. Vad är effektivitet? En kundorienterad, effektiv och högklassig verksamhet förbättrar arbetsmotivationen bland de anställda och inverkar.
Kunskaper Mål: Öka eleverna läs- och skrivförmåga Elever som lätt når kunskapskraven som minst ska uppnås upplever att de får ledning och stimulans att.
IUP Karin Wennbo Bilderna är från flickr
Kvalitetsarbetet och redovisningen
7.Nordiske Kongres for synspaedagogik
De huvudsakliga resultaten av OECD:s undersökning Pisa
- fortsatt arbete med de nya läroplanen med tillhörande kursplaner
Klubbverksamhet som stöd i fostran - Samarbetet mellan hemmet och skolan Micaela Romantschuk Förbundet Hem och Skola.
VÅGA VISA är ett samarbete mellan Danderyd
ÖREBRO LÄNS LANDSTING Målområde 4: Ökad hälsa i arbetslivet Trender och förändringar  Saknar indikator: Att få ett arbete är en viktig del i etableringen.
För kunskap och bildning NY TEKNIK I UNDERVISNINGEN Henrik Laurén Forskningens fronter
Lokal arbetsplan Hedlunda skola Kunskaper, utveckling och lärande Barnen/eleverna ska känna sig trygga, respekterade och ha demokratiska värderingar.
TIDSSCHEMA PROCESSER OCH ÅTGÄRDER UTVECKLANDE AV LÄRMILJÖER  I lärande utnyttjar man systematiskt autentiska miljöer och resurser – Det omkringliggande.
Tidiga insatser för barn i förskolan
OnlineSkolan Tillbaka till Lärandet 2008 Bergsjön - Gunnared, Göteborgs Stad.
Läroplansträff Välkomna!.
Specialpedagogiken i matematiken med inslag av appar
Kvalitetsredovisning Resultat för grundskola 1 Kvalitetsredovisning för förskoleverksamhet och utbildning i Nacka kommun år 2007 Antagen av Utbildningsnämnden.
Verksamhetsstöd Fristående gymnasieskolor 24 april SIDAN 1.
Mobila enheten Salems kommun *.
Skärpta krav i SKOLLAGEN fr o m ht-11 Skollagen kap 6 Skyldighet att anmäla, utreda och vidta åtgärder mot kränkande behandling.
Verksamhetsplan Regional utbildningsstrategi Utvecklingsledargruppen
Uppföljning och utvärdering
FÖR DEN JAG ÄR Om utbildning och utvecklingsstörning SOU 2003:35
Bakgrund -Generationsväxling Personalbrist Över 20% går i pension -Efterfrågan på personal inom vård och omsorg med utbildning både på gymnasial.
Grunderna för läroplanen för den grundläggande utbildningen 2004, kapitel 8.
Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan
”I en alltmer mångkulturell skola måste alla lärare ha kompetens att undervisa två- och flerspråkiga elever och veta vad det innebär att lära på ett andraspråk.”
Skolornas självutvärdering 2015 Material för skolornas kvalitetsarbete Susanna Kareinen/Tove Heinonen, kvalitetsansvariga.
ELEVER I SKOLAN = ELIS
Lgr 11 - fortsatt arbete med de nya läroplanen med tillhörande kursplaner.
Förordningstext Speciallärarexamen
Nämndplan 2015.
Riskanalys i patientsäkerhetsarbete
Vräkningsförebyggande riktlinjer Gemensamt uppdrag i det vräkningsförebyggande arbetet Stadsdelsnämnderna och de kommunala hyresvärdarna i Göteborg har.
Informations-, rådgivnings- och handledningstjänster som stöd för livslångt lärande och karriärplanering – livslång handledning Den kontinuerliga förändringen.
Skoldialogen - samverkan för bästa skola Växjökonferensen den 27 januari 2016 Marie Sedvall Bergsten, Undervisningsråd.
Kommissionen för jämlik hälsa Att sluta hälsoklyftorna i Sverige Magdalena Brasch.
Skolinspektionen Bra tillsyn – bättre skola - Det pedagogiska ledarskapet.
ATT FORTSÄTTA UTVECKLA KVALITÉ PÅ SKOLAN SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE.
Tidigare granskningar
Dagens innehåll Vad är tilläggsbelopp? Omfattande behov
Stöd och anpassning av undervisningen för varje elev. Vad krävs?
Projektplaner maj 2018 för förstudie tidiga insatser på skolans arena vid, eller risk för, psykisk ohälsa.
Regionalt utvecklingsarbete EBP inom verksamhetsområdet stöd till individer med funktionsnedsättning
Plan För Ökad Måluppfyllelse
Toppkompetens/ Gruppmentorskap för rektorer
Personen från Skolverket
Daglig verksamhet i utveckling
Presentationens avskrift:

Tidigt ingripande och förebyggande stöd för elever inom allmän undervisningen

Internationella frågor Hur kan man trygga varje barns rätt till utbildning? Hur kan man utveckla utbildningens kvalitet så att den ger tillräckliga färdigheter för att individen skall kunna fungera i samhället och arbetslivet och växa som människa? Hur kan man undanröja hindren för lärande och hur kan man stöda varje elevs studier så bra som möjligt?

Nationell bakgrund Samtidigt som antalet elever inom den grundläggande utbildningen minskar har antalet elever inom specialundervisningen ökat kontinuerligt under de senaste 10 åren Integrering och inklusion har blivit allt vanligare internationellt, men utvecklingen har ändå gått i maklig takt i Finland Stora skillander mellan olika kommuner vad gäller överföring av elever till specialundervisning tillgänglig statistik avspeglar utbudet inom specialundervisningen snarare än behovet av specialundervisning

Utveckling av undervisningen för elever i behov av intensifierat och särskilt stöd UTGÅNGSPUNKTER: -Målgrupp: förskoleundervisningens, den grundläggande utbildningens och påbyggnadsundervisningens elever -Tonvikten på förebyggande och tidigt stöd - Förstärkning av utvecklingslinjen från småbarnsfostran till den grundläggande utbildningen och andra stadiet

MÅL: -Att skapa strukturer, verksamhetsformer och metoder som ger eleverna tillräckliga stödåtgärder i studierna - Att i samarbete mellan de olika förvaltningarna skapa en kommunal/regional struktur och praktiska åtgärds-förslag; HUR ORDNA UNDERVISNINGEN OCH STÖDÅTGÄRDERNA FÖR ELEVER I BEHOV AV EFFEKTIVERAT OCH SÄRSKILT STÖD ? - De verksamhetsmodeller som skapats som ett resultat av utvecklingsarbetet etableras som del av verksamheten i kommunen!!

MÅLEN UR ELEVENS SYNVINKEL 1.FÖREBYGGANDE AV PROBLEM I STUDIERNA 2. FÖRSTÄRKNING AV INLÄRNINGSFÄRDIGHETERNA 3. OMEDELBART STÖD NÄR ETT BEHOV HAR UPPSTÅTT 4. STÖD FÖR LIVSHANTERINGSFÄRDIGHETERNA

MÅLEN MED TANKE PÅ LÄRARNA 1. ATT FRÄMJA LÄRARNAS FÖRMÅGA ATT IDENTIFIERA OCH BEDÖMA SÄRSKILDA LÄRBEHOV HOS ELEVERNA 2. ATT FRÄMJA LÄRARNAS FÄRDIGHETER ATT MÖTA OLIKA BEHOV HOS ELEVERNA 3. ATT ERBJUDA LÄRARNA NYA VERKTYG FÖR GENOMFÖRANDE AV DIFFERENTIERING, STÖD- UNDERVISNING OCH KOMPANJONUNDERVISNING 4. ATT UTVECKLA LÄRARNAS FÄRDIGHETER FÖR KOLLEGIALT OCH YRKESÖVERGRIPANDE SAMARBETE

MÅLEN MED TANKE PÅ SKOLORNA 1.ATT PLANERA UTVECKLINGEN AV VERKSAMHETEN MED UTGÅNGSPUNKT I DET TIDIGARE UTVECKLINGSARBETET 2. ATT SKAPA NYA PEDAGOGISKA LÖSNINGAR: STUDIEFORMER OCH METODER SAMT MÅNGSIDIGA LÄRMILJÖER 3. ATT SÄKRA LÄRARNAS OCH DEN ÖVRIGA PERSONALENS FÖRMÅGA ATT PLANERA OCH GENOMFÖRA STÖDET 4. ATT SÄKRA ETT YRKESÖVERGRIPANDE STÖDNÄT OCH ETT KONSTRUKTIVT SAMARBETE MED HEMMEN 5. ATT BEREDA VERKSAMHETSKULTUREN FÖR ETT FORTSATT UTVECKLANDE AV STÖDET FÖR STUDIERNA

MÅLEN UR KOMMUNERNAS SYNVINKEL 1. ATT UTVECKLA KVALITETEN I DEN GRUNDLÄGGANDE UTBILDNINGEN 2. ATT FÖRSTÄRKA DET REGIONALA OCH KOMMUNALA SERVICESYSTEMET 3. ATT FRÄMJA SAMARBETET MELLAN DE OLIKA FÖRVALTNINGAR I SYFTE ATT SÄKRA DET ÖVERGRIPANDE STÖDET TILL ELEVERNA 4. ATT UTVÄRDERA DET TIDIGARE UTVECKLINGS- ARBETET OCH RIKTA IN UTVECKLINGS- VERKSAMHETEN UTGÅENDE FRÅN DET 5. ATT UTVECKLA UTVÄRDERINGEN AV KVALITETEN

STÖDFORMER differentiering elevhandledning elevvårdsstöd stödundervisning specialundervisning på deltid hjälpmedel etc. biträdestjänster handlednings- och stödtjänster differentiering elevhandledning elevvårdsstöd stödundervisning specialundervisning på deltid hjälpmedel etc. biträdestjänster handlednings- och stödtjänster differentiering elevhandledning elevvårdsstöd stödundervisning specialundervisning på deltid specialundervisning på heltid hjälpmedel etc. biträdestjänster handlednings- och stödtjänster

Förslag till förändringar i lagen om grundläggande utbildning Stärka elevens rätt till stöd Öka det tidiga och förbyggande stödet för elevens uppväxt och lärande Varje elev får tillräckligt med stöd vid rätt tidpunkt för sin skolgång Stödet ges systematiskt Att förenhetliga kommunernas och skolornas administrativa förfaringssätt Att ta i bruk nya flexibla och mångsidiga pedagogiska lösningar Förstärka det mångprofessionella samarbetet mellan de olika förvaltningsområdena.

Är specialundervisning lösningen på alla svårigheter i skolan - också i sådana fall där tidiga stödinsatser inom allmänundervisningen skulle vara tillräckliga?