Konkurrensverkets informationsseminarium för effektivare livsmedelsuppföljning i offentlig sektor - säljare Malmö 3 mars 2015 Göteborg 4 mars 2015 Umeå.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Vad är ekodesign och energimärkning?
Advertisements

Klimatsmart upphandling av fordon och transporter ”Ställ miljökrav”
Framgångsfaktorer för tillgänglighet
Styrmedel för biodrivmedel samt utblick mot EU
Hålltider för dagen 9.00 Kaffe 9.30 Inledning, start
Seminarium 26 november 2013 Maria Khorsand, vd SP Sveriges Tekniska Forskningsinsitut och ordförande i rådet.
Exempel från Göteborg Mats-Ola Larsson Miljörådgivare
Affärsutvecklingscheckar varor och tjänster samt internationalisering
TRÄFFA JOI Lär känna JOI communication. Vad kan vi göra för er?
Foto; Kjell-Åke Fredriksson, Naturskyddsföreningen Hornuggla
Sveriges Konsumenter •Sveriges enda konsumentorganisation •Äger Råd & Rön •Driver konsumentrådgivning •Fyller 20 år under 2012 •Representerar Sverige nationellt.
Offentlig upphandling
Marknadsföring Bertil Grenströmer.
Menigo ”Vår kunskap — din framgång”
ETT UNIKT SAMARBETE MELLAN STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING OCH NORRTÄLJE KOMMUN INOM HÄLSA SJUKVÅRD OCH OMSORG
Hållbar upphandling i hälso- och sjukvården - Så arbetar vi i Blekinge
Karolinska Institutets miljö- och hållbarhetsarbete
Mars 2005, bild 1 Vad är på G i LDC? Johnny Nilsson NETinfo 30/ Lunds universitets egen IT-leverantör.
ÖREBRO LÄNS LANDSTING 60 % eko i Landstinget... utopi eller möjlighet? Försörjningschef Mia Kling
Uthållig kommun – vägvisare mot smartare energianvändning Maria Steinbach Lindgren Enhetschef Kalmar
Inköp och upphandling Johan Alexon, tf inköpschef Agneta Sjöfors, projektledare Bättre inköp Johan inleder och presenterar oss.
Social hänsyn i offentlig upphandling En modell för Göteborgs Stad
Energi Ylva Anger, Energiingenjör Teknisk förvaltning Fastighet.
18 mars kl 9:00-12:00 Hörsalen, Stadsbiblioteket Hållbarhetsutbildning.
Kammarkollegiets upphandlingsstöd Birgitta Nelson ,
Presentation från Landsbygdsnätverket 2014
Presentation från Landsbygdsnätverket 2014
Social hållbarhet. En prioriterad fråga
Vårt mål Skapa bra matvanor genom god mat
Att styra mot och följa upp mål i offentlig upphandling
Hur fungerar innovationsupphandling med hänsyn till LOU?
Småföretagen och den offentliga upphandlingen 25 augusti 2009 Sundsvall Peter Germer Företagarna Västernorrland.
Karlstad - Upphandlingsseminarium Axel Hansson, Marknadsutvecklare Lantbrukarnas Riksförbund
”Ett hållbart Blekinge” – Hur ska vi nå miljömålen?
Upphandlingsutredningens slutbetänkande och aktuella domar Frukostmöte den 18 sept 2013 i Malmö Erik Backlund Juridik AB 1.
Energi Klimat Värnamo Kommun. Övergripande klimatmål: Värnamo kommun som geografiskt område ska reducera utsläppen av växthusgaser med minst 40% till.
Föräldrar till elever i åk 6-9.
Infogad sidfot, datum och sidnummer syns bara i utskrift (infoga genom fliken Infoga -> Sidhuvud/sidfot) J Luleå Lina Groth Johan Lundström.
Värdegrund, Vision och Verklighet.
1 onTarget project management TM VÄLKOMNA EFFEKTIV KOMMUNAL E-FÖRVALTNING INKLUSIVE SKOLPORTAL Microsoft och Sigma.
Lyckad livsmedelsupphandling Dalsland-Säffle ”Så gjorde vi” Karlstad 21 mars 2012.
Tillsammans räddar vi liv
Bakgrund&läge idag: Missförstånd, förvirring, dåliga FFU, ÖP……. Svårigheter att ställa relevanta och uppföljningsbara krav Starkt fokus på djurskyddskrav.
Nya köttrekommendationer – hur påverkar de offentliga kök? Anna-Karin Quetel Nutritionist Nationellt kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg.
Konkurrensverkets informationsseminarium för effektivare livsmedelsuppföljning i offentlig sektor - köpare Malmö 3 mars 2015 Göteborg 4 mars 2015 Umeå.
Fördjupad utvärdering 2015 Fokusområde Hållbar konsumtion
FORUM 3: PPT material Instruktioner De efterföljande PPT bilderna kommer att guida gruppen igenom Forum 3 med presentationer och övningar steg för steg.
Tillsammans gör vi det hållbara möjligt!
Träff med Örebro läns fritidsgårdar 18 maj 2010 Hällefors kommun VÄLKOMNA!
Välkommen till miljömålsnätverket Nationella miljömålsrådet 17 myndighetschefer, ordförande Maria Wetterstrand Åtgärdslista i mars varje år,
Stöd till energieffektivisering i kommuner och landsting Anna Green, Miljöenheten.
19 april april 2006 Hållbarhetsrådet 1/ bildades Hållbarhetsrådet Tillhör Boverket, med eget Råd som beslutar om.
Ortsutveckling Skebokvarn
Proteinrik glass gjord på svensk kvarg
Medvetna skolmåltider
Hållbara biodrivmedel i flygsektorn
SNART BÖRJAR DET. VÄLKOMMEN Landstingsfullmäktigeledamöter Beredningsledamöter Ledamöter i Patientnämnden Revisorer Övriga.
Gemensam upphandling av livsmedel 2009 Klimatet och maten Runt 20 % av utsläppen i Sverige kan härledas till livsmedelskedjan Därtill ska läggas utsläpp.
AVFALL SVERIGE Aktuella omvärldsfrågor - med fokus på kommunerna och de kommunala bolagens ansvar & roller Weine Wiqvist VD Avfall Sverige.
Bakgrund&läge idag: Missförstånd, förvirring, otydliga FFU, ÖP Svårigheter att ställa relevanta och uppföljningsbara krav Starkt fokus på djurskyddskrav.
Nya Landsbygdsprogrammet
VÄLKOMNA!. ”VI ARBETAR FÖR ATT FLER SKA SERVERA EKOLOGISK OCH KLIMATSMART MAT I RESTAURANG & STORHUSHÅLL.”
Fördjupad utvärdering 2015 Fokusområde Hållbara städer: Urbanisering Anna Wahlström, Naturvårdsverket.
Kommunnätverk Giftfri vardag Lync-möte med länsstyrelserna 22 sept
Miljöstyrningsrådets revidering av animaliska livsmedel och vår roll i Sverige – det nya matlandet Monica Sihlén, Miljöstyrningsrådet, Gotland 17 juni.
Standardisering i energibranschen Förutsätter ett innovativt företag att grundläggande standardisering är på plats då omvärlden digitaliseras med ökat.
Vi förenklar era affärer - Det här är UpphandlingsCenter
Socialt ansvarsfull upphandling
VÄLKOMNA PÅ ERFARENHETS DAGAR FÖR BESTÄLLARNÄTVERK
Offentlig sektor som kund & lokala producenter som leverantörer Eva Nolenstam
Presentationens avskrift:

Konkurrensverkets informationsseminarium för effektivare livsmedelsuppföljning i offentlig sektor - säljare Malmö 3 mars 2015 Göteborg 4 mars 2015 Umeå 9 mars 2015 Stockholm 10 mars 2015

Säljande sida, t.ex. grossist, leverantör, producent, importör m.m. 8.30-8.45 Välkomna! Därför finns hållbarhetskriterier för livsmedel, så har de utvecklats och kriterier är viktiga för den offentliga kunden. Monica Sihlén, Konkurrensverket 8.45-9.05 Så ser den tekniska lösningen ut för att göra det så enkelt som möjligt att visa vilka kriterier dina produkter uppfyller. Joakim Browall, Dabas 9.05-9.50 Genomgång av leverantörsförsäkran och exempel med hur en leverantörsförsäkran fylls i med fokus på kriterieprestanda och verifikat. Monica Sihlén, Konkurrensverket 10.50-10.10 Fika 10.10-10.50 Därför är information i Dabas viktig för grossist och att relevanta krav ställs i framtida upphandlingar samt relevanta frågor. Christina Gezelius, Martin & servera, Michael Bengtsson, Menigo, Patrik Torstensson, Svensk Cater 10.50-11.00 Så går vi vidare med arbetet för leverantörssidan.

Vad, när, hur, varför… och sen då?

Hållbarhetskriterier för livsmedel Miljöstyrningsrådet 2006- 2014 Drivande och proaktivt kriterieuppdrag Matlandetuppdrag 2010-2014 Proaktivt uppdrag för kriterieuppföljning Konkurrensverket 2014-2015 Oförändrat uppdrag Upphandlingsmyndigheten 1 sept. 2015- Troligtvis oförändrat uppdrag

Hållbar och effektiv upphandling Styrmedel mot samhällsmål – EU 2020, upphandlings- strategin, miljökvalitetsmål, kommun och landstingsmål 465 miljoner måltider varje år i skola och förskola plus sjukhus, äldrevård, kriminalvård m.m. Djurskydd, miljöskydd och sociala hänsyn för en hållbar utveckling Skapar goda affärer för leverantörer av högkvalitativa varor och tjänster Säljprocessen central för lyckad affär offentlig affär I regleringsbrev och instruktion finns uttalat ett antal prioriterade områden som vi ska fokusera på när vi arbetar med offentlig upphandling.

Så har kriterierna utvecklats… Utvecklingen 2010 Ambitiösa arbetsgrupper Så många kriterier som möjligt Ingen styrning Marknaden verifierar EU:s kriterier = EU-ekologiskt Livsmedelsuppföljning svårt… Revideringen 2014 Ambitiösa expertgrupper Stor mängd kriterier Ökad styrning Verifiering och uppföljning Leverantörer belönas vid efterfrågad prestanda Livsmedelsupphandling är överlägset bäst på uppföljning! Problematiseringen positiv

k Kriteriernas roll i upphandlingsprocessen Policy och styrdokument k Kriteriernas roll i upphandlingsprocessen Kriterier Behovs- inventering Marknads- undersökning FFU Producent/ importör Anbud Kvalificering av leverantör och utvärdering av artiklar Anbudslämnare/ grossist Producent/ importör En offentlig köpande organisation har ofta ett flertal olika leveransadresser, leveranspunkter, dit alla leveranser sker. Det kan vara en till (tryck) alldeles för många. För enkelhetens skull symboliserars de istället av en ”port”. Och så har vi många leverantörer. Men innan själva leveransen får komma så måste vi ju upphandla ett avtal med leverantören. Så vad gör vi innan? Behovsinventering, erfarenhetsinventering, marknadsundersökning, skriver avtalsförslag och kravspecifikation, upphandlingsform, tilldelningskriterier, anbudstid, osv. Så kvalificerar vi anbudet, leverantören, kontrollerar kravuppfyllnad och tilldelar. Och tecknar avtal. Sen får leveransen komma. Var kommer miljö- och hållbarhet in i bilden? (Tryck) Ofta dels som politiska beslut, policies, riktlinjer och rutiner. Och i praktiken (tryck) som krav och kriterier ( kvalificeringskrav, teknisk specifikation och tilldelningskriterier) och avtalsvillkor. Upphandlingsprocessen beskrev vi på Miljöstyrningsrådet såhär. Särskilda kontraktsvillkor. Kontroll och uppföljning av leveranser och avtalsvillkor, vad är det? Tilldelning av affär Uppföljning är A och O

Leverantörsförsäkran Här hittar du information om kriterierna, så hittar du leverantörsförsäkran och så kan den fyllas i.

Kriterieaspekter Djurskyddsaspekter politiska mål Djurskyddsfrågor KRITERIER Hälsoaspekter nationell lag Antibiotika Miljöskyddsaspekter EU minimilag Foderproduktion Klimat Omfattar flera aspekter spårbarhet ekologiska krav sociala hänsyn

Upphandlingskriterier Alt. 1: EU-ekologiskt (834/2007) EU-ekologiskt (834/2007) produktion med ytterligare miljö- och djurskyddskrav Verifiering genom certifiering Alt 2: Miljökrav och djurskyddskrav på konventionell produktion Samtliga/ett urval/ett fåtal namngivna produkter som ingår i det offererade sortimentet ska uppfylla följande kriterier på Verifiering genom certifiering, standarder, inspektion Leverantörsförsäkran underlättar informationsutbyte

Certifieringar kan fungera som verifikat men inte som krav

Fläskpannkaka Mjölk, vetemjöl, ägg, rökt sidfläsk, rapsolja och salt. Vatten, vetemjöl (20,7%), ägg(11%), tärnat sidfläsk av gris, vatten, salt, druvsocker, mjölkpulver, rapsolja, salt. Vatten, vetemjöl, ägg (hel äggmassa 100%), sidfläsk (12%) Skummjölkspulver, fullhärdad vegetabilisk olja (raps), salt. Kärnmjölk, vetemjöl, ägg, rökt fläskkött 12 %, kärnmjölkspulver, salt med jod, äggvitepulver. Palmolja till stekning. Garanterat svenskt kött.

Fläskpannkaka Mjölk, vetemjöl, ägg, rökt sidfläsk, rapsolja , och salt. Vatten, vetemjöl (20,7%), ägg(11%), tärnat sidfläsk av gris, vatten, salt, druvsocker, mjölkpulver, rapsolja, salt. Mjölk, vetemjöl, ägg, rökt sidfläsk, rapsolja och salt. Vatten, vetemjöl, ägg (hel äggmassa 100%), sidfläsk (12%) Skummjölkspulver, fullhärdad vegetabilisk olja (raps), salt. Kärnmjölk, vetemjöl, ägg, rökt fläskkött 12 %, kärnmjölkspulver, salt med jod, äggvitepulver. Palmolja till stekning. Garanterat svenskt kött.

Framtiden KKV: Återkoppling till expertgrupperna maj 2015 KKV: Livsmedelsutskick Ny svensk lag om offentlig handling 2016 Revision av EU:s livsmedelskriterier 2016 EU-ekologiska förordningen under revision Måltidslyftet från regeringen Svensk livsmedelsstrategi, www.naringsbloggen.se Förvaltning av kriterier – hör av er! Inte skyldighet eller rättighet utan möjlighet att sälja till offentlig sektor! Möjlighet till marknadsföring i Dabas ”Man får och det går”-> ”Lätt att göra rätt”

Tack för uppmärksamheten! Monica.Sihlen@kkv.se eller vxl: 08-700 16 00