Så tycker småföretagarna om Kassaregisterlagen …eller historien om riktigt kassa register Undersökning FöretagarFörbundets webbpanel oktober 2009.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Olof Sundin, Fil dr Informationsstrategier och yrkesidentiteter - en studie av sjuksköterskors relation till fackinformation.
Advertisements

Pengar har flera funktioner:
Idéer för ett bredare entreprenörskap
Varför är Carl Bildt så skicklig på att hantera journalister? Peter Dahlgren medie- och kommunikationsvetare.
easyresearch. se/s. asp Varför?
Varför får jag inte välja vilket tema jag vill? Jo… det är såhär…
Kärnkraftsopinionen november 2006 T Analysgruppen vid KSU:Hans Ehdwall Synovate Temo: Arne Modig, John Almering Datum:
Hur gör vi med skolhuset?.  Nuläget i förhandlingarna med Vännäs kommun om eventuellt köp  Fakta om eventuellt köp – kostnader, intäkter, möjligheter,
Novus Allmänheten om regional identitet i Dalarna (Del B)
Lee Esselström 2002 Min egen julkalender - stickade sockor på rad
Optik Läran om ljus.
Förskolor och skolor i Nacka – i en klass för sig
Allmänheten om inköp av hjälp till hemmet T Målaremästarna:Tina Thorsell Synovate Temo: Arne Modig Datum:
1. Varför finns det pengar?
~ Den första mobiltelefonen ~
Samhällsekonomi 2.
Kapitel 13, Likviditet.
Svenskarnas shoppingmotiv – förnuft eller glädje? Ingela Gabrielsson, privatekonom 1.
Novus Allmänheten om regional identitet i Dalarna (Del A) November Peter Blid Helena Björck Ida af Robson 2064.
MELLANKRIGSTIDEN.
Rapport Medlemspanelen augusti 2010 FöretagarFörbundet.
AB HANDELNS UTREDNINGSINSTITUT RAPPORT TILL ALCOHOL UPDATE 2009 SVENSKARNAS ATTITYDER TILL GRÄNSHANDEL MED ALKOHOL.
Lönar det sig med utbildning?
PRUTA INTE MED DIG SJÄLV!
Affärsmässigt drivna IT-satsningar i småföretag - en potential för fler nya jobb T Stockholms Handelskammare Microsoft Synovate Temo: David Ahlin.
Tio handfasta argument
BEANS NÖJD KUND INDEX (e-survey undersökning)
Fö 7 - Produktionsfaktorer
”Varför betalar man svart?”
Att skriva en artikel.
Postprojektet Skåne den 22 september Bibliografisk service - en service att reflektera över  - en dyr service?  - en nödvändig service?  - kan.
Trygghetsstiftelsen, TSn Starta-eget-stöd 2011 Projektledare: Stig Holmer och May-Britt Bergström
ERGONOMI Vad är det?.
Veckohandling eller impulsköp - så påverkas din hushållsekonomi Ingela Gabrielsson, privatekonom.
Revolution Vad är en revolution?.
Penningskarusellen ”Kunderna betalar med pengar för att få ett behov uppfyllt. Och företaget får pengar för att kunna betala sina utgifter. Både parter.
Affärssystem som en aktör Linda Askenäs Linköpings universitet.
Varför är det bra att ha just två öron?
UNIONEN - tillgänglighet under semestern 2014
Novus Allmänheten om psykisk hälsa September
Föräldrar, barn och ekonomi Ingela Gabrielsson, privatekonom Nordea
Skogsbarometern är en årlig rapport om det ekonomiska läget i familjeskogsbruket 750 skogsägare har av Sifo intervjuats under september månad och undersökningen.
Hur mäter man välstånd?.
Av: Johan, Adam och Caroline =)
11 Kvaliteten i ditt vård- och omsorgsboende Stadsledningskontorets brukarundersökning Bromma.
Energi- och klimatseminariet uppföljning 2014 Kerstin Angberg-Morgården, 11 juni 2014 Energisamordnare på Länsstyrelsen Dalarna.
Uppföljning av det lokala BUS- arbetet 2014 Den lokala strukturen för samverkan kring barn i behov av särskilt stöd Länets gemensamma SIP, Samordnad individuell.
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
Stockholm stad Brukarundersökning inom socialpsykiatrin 2014
Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten – brukarmedverkan vid brukarundersökningar inom LSS • • SKAPAD.
Pengar 1 Jacob Freij, Mogärdeskolan 4-9, Vetlanda –
Argumenterande text.
Hur gör man en debattartikel?
Humlans förskola har skräpplockardag 21 april 2009 Vi städade utanför Humlan, vid vattentornets skog och Gröndalsvikens station. Vi drog runt med en vagn.
PEPPOL – en infrastruktur för effektivare e-kommunikation.
Samhällsvetenskapliga metoder
UNIONEN – ALLMÄNHETEN OM EGET FÖRETAGANDE MINDRE MÄTNING I SYFTE ATT TITTA PÅ INTRESSET FÖR MENTORSKAP VID START AV FÖRETAG Kund: Unionen Kontakt: Åsa.
BNP (BruttoNationalProdukt):
Samhällsekonomi Del 1 Åsa Lillerskog, Forsenskolan, Tidaholm –
Etik och moral Vad är rätt och fel?.
SLUGs Medlemsundersökning Resultat och kommentarer från studenterna
FöretagarFörbundets medlemspanel bland småföretagare Rapport FöretagarFörbundet.
MAKTLEKAR.
Byråkrati sätter krokben för företagare Undersökning av Länsförsäkringar 2008.
BEANS NÖJD KUND INDEX 2015 Resultat från webbenkät.
Vi uppfattar verkligheten på olika sätt
Energi- och klimatseminariet uppföljning 2014
Alexander har arbetat svart och därmed betalat för lite skatt
Sveriges Trafikskolors Riksförbund
Presentationens avskrift:

Så tycker småföretagarna om Kassaregisterlagen …eller historien om riktigt kassa register Undersökning FöretagarFörbundets webbpanel oktober 2009

Fakta om undersökningen Undersökningen genomfördes via webbenkäter mellan den 14 till 19 oktober Totalt svarade 1661 företagare ur FöretagarFörbundets medlemspanel, (dvs medlemmar i FöretagarFörbundet som har registrerat sin e-postadress) på enkäten. Av dessa berördes 720 (43 procent) av lagen och svarade på hela undersökningen. Det är denna grupp vi hänvisar till i rapporten.

Hur många berörs av Kassaregisterlagen?

Två av tre känner sig inte säkra på vad lagen innebär

Sju av tio har ännu inte beställt kontrollbox och register

Nästan tre av fyra drabbas ekonomiskt av den nya lagen

Kommentarer: Anskaffningskostnad ”Det är helt vansinnigt då vi måste byta hela affärssystemet till en nyare version med en kostnad på då vårt system inte uppgraderas längre. Vi har integrerade datakassor därför är det inte bara att köpa nya "kassor”.” ”Skatteverket borde subventionera de nya apparaterna, det är en stor utgift för ett litet företag.” ”Kostnaden för kassaregister uppfattas av oss småföretagare som en straffskatt som läggs på toppen av det ok vi bär åt staten.”

Kommentarer: Kryphål i lagen ”Det är även intressant att notera att Skatteverket inte har kommit fram till hur man skall hantera dricks i verksamheter. ” ”Man KAN INTE fuska med kortbetalningar eftersom dessa pengar kommer in på ett bankkonto och är spårbart hela vägen. Varför skall då verksamheter som ENBART accepterar kort, och i enstaka fall kontantfakturor, behöva investera in nya apparater?” ”Hur kommer det sej att t.ex. torghandlare är undantagna från registerkravet? Det är ju ca 90% svart handel! Man undrar om dom som stiftat detta verkligen är insatta hur det fungerar i en riktig butik.”

Kommentarer: Förberedelse & timing ”Mycket oklokt av riksdagen att besluta om lagen innan rätt produkter fanns godkända och på marknaden, nu har många företagare lurats att köpa helt fel produkter och måste göra nya inköp igen helt i onödan...” ”Lagen känns lite hastigt påkommen och inte riktigt genomtänkt. Det "fusk" man tror sig kunna minska blir förmodligen marginellt då den som vill undanhålla intäkter tämligen enkelt kan göra det ändå...”

Kommentarer: Lagen i praktiken ”Den innebär ett oerhört merarbete som kommer att minska produktiviteten och därmed inkomsterna.” ”Jag tror att det kommer att rensa bort oseriöst företagande. Tyvärr blir det dessutom en stor extrakostnad för alla seriösa företagare.” ”Detta drabbar de minsta affärerna som kanske har en stor arbetsbelastning ändå, nu får man detta på sig också, personligen känns det som om de inte litar på oss småföretagare. Det känns inte bra.”

Sammanfattning Stor osäkerhet & dåligt förberedda Två av tre känner sig inte säkra på vad lagen innebär. Sju av tio har ännu inte beställt kontrollbox och register. Slår hårt mot de minsta Nästan tre av fyra berörda företag drabbas ekonomiskt av den nya lagen (de minsta drabbas värst). En liten del uppger att de kan tvingas säga upp personal eller till och med lägga ned verksamheten.

Sammanfattning Kommer ej åt fusket De allra flesta är negativt inställda till lagen. De tror inte helt fullt att man kommer att komma åt de som fuskar samtidigt som man “straffar” de seriösa. ”Helt meningslös lag som inte kommer tillföra något mer än mer strul, kostnader och administrativt arbete för företagen. Den verksamhet som skatteverket tror sig komma åt kommer inte att bli påverkade av detta. Det finns alltid sätt att komma runt sådana här saker”.