Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Alexander har arbetat svart och därmed betalat för lite skatt

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Alexander har arbetat svart och därmed betalat för lite skatt"— Presentationens avskrift:

1 Alexander har arbetat svart och därmed betalat för lite skatt
Alexander har arbetat svart och därmed betalat för lite skatt. Därför har han fått en skatteskuld, som han inte kan betala. Skatteverket skickar skulden till Kronofogden, då Alexander inte har betalat skulden inom utsatt tid.

2 Kronofogden arbetar på uppdrag av privatpersoner, företag, staten, kommuner och olika organisationer. När det finns en skuld kan den som ska få betalt be Kronofogden driva in pengarna. Du kan aldrig vara skyldig Kronofogden pengar, det är en fordringsägare/borgenär som ska få pengarna. Pengarna kommer in till Kronofogden, men Kronofogden betalar ut dem till den som ska ha betalt.

3 Alexander har inte betalat sin skatteskuld trots att han fått tid på sig att betala den även efter det att den skickats till Kronofogden. Då påbörjas en utredning. Kronofogden undersöker Alexanders ekonomi med hjälp av olika register. Alexander får också hem en inkomstredogörelse där han ska uppge sina inkomster och utgifter.

4 Det allra vanligaste beslutet som Kronofogden fattar är beslut om utmätning i lön. Beslutet grundar sig på en beräkning av ett så kallat förbehållsbelopp. Förbehållsbeloppet är den summa som den skuldsatta personen får behålla varje månad. Den delen av lönen som överstiger förbehållsbeloppet ska arbetsgivaren skicka in till Kronofogden. Det är jätteviktigt att den skuldsatte alltid får behålla sitt förbehållsbelopp, eftersom en skuldsatt person (gäldenär) har rätt att behålla pengar till sin och sin familjs försörjning. Förbehållsbeloppet består av ett normalbelopp för samtliga familjemedlemmar samt familjens bostadskostnad. Familjens gemensamma kostnader för barntillsyn, sjukdom och viss del av medlemsavgift till a-kassa kan dessutom tas med i beräkningen av förbehållsbeloppet. Slutligen kan Kronofogden också ta hänsyn till gäldenärens kostnader för betalning av underhållsbidrag och kostnader för fullgörande av tjänst, till exempel resor till och från arbetet.

5 Om Alexanders bil skulle vara värd mer än han är skyldig så får han tillbaka det som blir över när skulden är betald.


Ladda ner ppt "Alexander har arbetat svart och därmed betalat för lite skatt"

Liknande presentationer


Google-annonser