Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

En konsument är en person som förbrukar varor och tjänster.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "En konsument är en person som förbrukar varor och tjänster."— Presentationens avskrift:

1 En konsument är en person som förbrukar varor och tjänster.
Ordet ekonomi betyder hushållning dvs att man hushåller med sina resurser. Budget är en plan över inkomster och utgifter. Det kan t.ex. vara en månadsbudget eller en årsbudget. Kassabok är en bok där du antecknar det du köper för att se om du håller din budget.

2 De två största posterna i vår privatkonsumtion är bostad och bränsle (27.4%) och mat (16.8 %)
Marknadsföring är de åtgärder som säljaren använder för att sälja en vara eller en tjänst t.ex. reklam, placering i butik mm. Butikerna lockar oss till impulsköp genom t.ex. störtskyltning, brutna staplar, psykologisk prissättning, ta 3 betala för två, flerpack, musik, provsmakning mm.

3 Fördelar med postorder och internethandel: Bekvämt, stort sortiment, lätt att jämföra priser Nackdelar: Kan inte prova, svårt att bedöma kvalitet och färg, jobbigt att returnera För att undvika att bli lurad när du handlar på nätet tänk på: Kolla företagets namn, adress, e-post, tfn. Tillgänglig kundtjänst Var försiktig med att lämna ut kortnummer. Betala inte i förskott. Titta efter ett hänglås på sidan. Hör dig för med andra som handlat där Att köpa kontant är att betala direkt med pengar.

4 Du måste oftast vara 13 år för att skaffa bankonto med automatkort
Du måste oftast vara 13 år för att skaffa bankonto med automatkort. Föräldrar måste skriva på avtalet. Det är bra att ha ett sparande i sin budget ifall något oförutsett skulle inträffa. Det kan t.ex. vara en utgift som du inte har räknat med. Buffertspara (t.ex. sparkonto i bank), målspara (på längre sikt t.ex. aktier), trygghetsspara(pensionsspara). Kreditbetalning innebär att man köper något och betalar i efterhand. Man måste vara 18 år för att få handla på kredit.

5 Lönekontokredit är kopplat till ditt lönekonto
Lönekontokredit är kopplat till ditt lönekonto. Krediten utlöses när pengarna på kontot tar slut. Betalas tillbaka vid nästa lön Medlemslån är banklån utan säkerhet om du är med i fackförbund. Banklån med säkerhet. Säkerhet kan vara villa, lägenhet eller borgen. Det är det billigaste lånet. Ränta är lånekostnaden d.vs en procentsats som du betalar för att låna bankens pengar. Be om en betalningsplan innan du handlar på kredit. Den skall innehålla: månadskostnad, hur länge du ska betala, effektiva räntan, och slutsumman.

6 Sms- lån (snabblån) är riktigt dåliga lån eftersom de har mycket hög ränta och kort avbetalningstid.
En betalningsanmärkning är en prick eller anmärkning i kronofogdens register. Den står kvar tre år efter att du betalt din skuld. Kan hindra dig från att ta lån, skaffa lägenhet, mm Om man inte betalar sina räkningar/skulder får man först kravbrev med påminnelseavgift på 50 kr Sedan inkassoföretag +160 kr Sedan kronofogden+ 640 kr Sedan utmätning av lön eller ägodelar kr

7 Att gå i borgen för någon är att man åtar sig att betala någon annans skulder om de inte kan klara av att betala själva. När du flyttar hemifrån skall du direkt skaffa en hemförsäkring. Då är du skyddad mot t.ex. inbrott och brand. I hemförsäkringen ingår även ansvarsförsäkring= krav på skadestånd. personförsäkring(t.ex. vid överfall) reseförsäkring. Allrisk= drulleförsäkring får du ofta betala extra för.


Ladda ner ppt "En konsument är en person som förbrukar varor och tjänster."

Liknande presentationer


Google-annonser