Uppdrag validering Björn Scheéle

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Gymnasiearbetet Mål för gymnasiearbetet
Advertisements

Kompetensinventering
Uppdrag om myndighetssamverkan inom kompetensförsörjningsområdet
Vuxenutbildningen Definition
Reell kompetens vid bedömning av behörighet och tillgodoräknande
Till vem riktar sig utvecklingspaketet?
Nationell samordnare validering
Validering av yrkeskunskaper inför antagning till Yrkeslärarprogrammet
Arbetsorganisation Vem ansvarar för vad i förskolans verksamhet?
Uppdrag om utveckling av kvaliteten i introduktionsprogrammet yrkesintroduktion - ett av de svenska uppdragen som inkluderas i LPA-projektet Cristina.
Yhmyndigheten.se Myndigheten för yrkeshögskolan ”Myndigheten för yrkeshögskolan bidrar till att försörja arbetslivet med rätt kompetens i rätt tid vilket.
Regionala kompetensplattformar - bakgrund
Sedan den 1 juni 2013 har den nybildade myndigheten Inspektionen för vård och omsorg (IVO) ansvaret för tillsyn av hälso- och sjukvård, socialtjänst och.
Statliga myndigheters medverkan i det regionala tillväxtarbetet % % SAMVERKA MOTVERKA GEMENSAMTENSKILT.
Yhmyndigheten.se En svensk referensram för kvalifikationer
Länets kommuner i samverkan
Näringsdepartementet Pilotlän för grön utveckling Regional workshop 28 maj 2013 Fredrik von Malmborg, Näringsdepartementet.
En viktig utgångspunkt- skolans breda uppdrag
Arbetsorganisation Vem ansvarar för vad i förskolans verksamhet?
Utbildningsdepartementet. Remissynpunkter 128 remissinstanser ca 60 spontana remissynpunkter.
SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH 1 RKG 2 juni 2010.
Genomförandeplan för Dalarnas län inom området barn och vuxna med funktionsnedsättning (LSS) 2013 – april 2014.
Nätverk för plattformsledare 17/ Anna Lilja Qvarlander
Framtidsspåret.se ett steg framåt……...
Valideringsinfo.se En webbportal för samlad information om validering i Sverige. Yh-myndigheten i samverkan med Högskoleverket, Verket för högskoleservice,
Försäkringskassans roll i samverkan
Finansiell samordning – för vem ger det resultat ?
Regionala samrådet Direktiv Hälsa.
Regionalt nätverksmöte 22 september 2011 IPKs nya vision: Internationellt samarbete ger förutsättningar för det bästa lärandet Heléne Säll Matsson/IPK.
Vägen mot handlingsprogrammet… Spela samman – en ny modell för statens stöd till regional kulturverksamhet, SOU 2010:11 Litteraturutredningen, SOU 2012:65.
Mobila yrkeslärare i Halland SkanKomp Aktivitet Start augusti 2010.
Socialtjänstens utrednings- och behandlingsinsatser
Handledarutbildning Delkurs 4 Barn- och fritidsprogrammet BF
Yhmyndigheten.se Lanseringskonferens valideringsinfo.se.
Verksamhetsplanering 2012 IPKs vision: Internationellt samarbete ger förutsättningar för det bästa lärandet.
Regionförbundet Östsam
Validering Av Livslångt Lärande
Hur väl verksamheten uppfyller nationella mål
Ur regionens synvinkel En annan roll för staten (7.4) Punkt 2: Den nya rollen är att vara strategisk, drivande och samordnande. I denna ingår samspelet.
Regional utvecklingsstrategi – RUS – antogs 2010 Mobilisering och kraftsamling Regionala prioriteringar En riktningsgivare med vision, mål och strategier.
Regionala samrådet Direktivet Utbildnings- och insatskedjan
Ett arbetsmarknadspolitiskt instrument
Förenkla för företagen Träff miljökonsulter Hösten oktober, Malmö.
Yhmyndigheten.se. Några av Yh-myndighetens uppdrag Besluta om vilka utbildningar som ska ingå i yrkeshögskolan Besluta om statligt stöd till dessa utbildningar.
Sv Att bedöma utländska kvalifikationer En växande verksamhet NUAK-konferensen Lars Petersson.
Handlingsplan för kompetensförsörjning Åtgärd – Utveckla individer och människors kunskap och intresse för ett livslångt lärande Att göra ”Bevaka och påverka.
Analys- och planeringsperiod 1-9 mån Avslutningsfas 1-3 mån Genomförande 2-3 år Förstudie RESULTAT EFFEKTER Avstämning med ESF Vad kännetecknar en förstudie?
Länsstyrelsens uppdrag om integration Med fokus på mottagande och bosättning av ensamkommande barn och nyanlända. Utmaningar, möjligheter och samverkan!
Förberedande projekt inom temat Framtidens välfärd Fokus vård och omsorg Kompetensförsörjning inom välfärdssektorn –
Samordnad utveckling för god och nära vård
Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa 2016
Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01
Kraftsamling för ökat bostadsbyggande
Pilotlän för grön utveckling
Aktuella utlysningar “En jämställd och inkluderande arbetsmarknad”
Lag samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård (2017:612) Träder i kraft 1 januari 2018 enligt beslut 15 juni 2017 och har bestämmelser.
Dagens program 13.00: Hej och välkommen
Hemsjukvårdsavtalet Specialiserade vården/Slutenvård
Fokus Yrkesutbildning VO
Bild av esf-projektets tänkta process och målgrupp
Nationell satsning för att långsiktigt stärka och utveckla yrkesutbildningen i landet Syfte: Underlätta introduktion och etablering på arbetsmarknaden.
Regionalt utvecklingsarbete EBP inom verksamhetsområdet stöd till individer med funktionsnedsättning
Välkomna till en workshop om språkutveckling
Välfärdsberedningen
Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01
Socialstyrelsens arbete mot våld i nära relation
Fördjupning till systematiskt kvalitetsarbete
Handledarutbildning Steg 2.
Samordnad utveckling för god och nära vård
Framtagande av Regional utvecklingsstrategi Uppsala län
Presentationens avskrift:

Uppdrag validering Björn Scheéle Avdelningschef omvärldsanalys och uppföljning

Myndigheten för yrkeshögskolan Beslutar om vilka utbildningar som ska ingå i yrkeshögskolan Beslutar om statligt stöd Granskar utbildningarnas kvalitet och resultat Analyserar och bedömer omvärldens behov av kvalificerad arbetskraft och arbetsmarknadens utveckling Samordnar och stödjer en nationell struktur för validering Är den nationella samordningspunkten för EQF – den europeiska referensramen för kvalifikationer för livslångt lärande

Nationell struktur Myndigheten ska ansvara för att samordna och stödja en nationell struktur för validering samt i samverkan med berörda myndigheter främja utbildningsväsendets och branschernas medverkan när strategier, metoder och information inom valideringsområdet utvecklas.

Nationell struktur Myndigheten kommer bland annat att: Vidareutveckla kvalitetskriterier för validering Utarbeta riktlinjer och enhetliga rutiner för dokumentation av valideringsinsatser Ta fram en ”handbok för validering” innehållande bl a ovanstående

En mångfald av insatser Sprida kunskap och information om validering Fortsatt arbete med validering av utländsk yrkeskompetens Vidareutveckling av befintliga valideringsmodeller Uppföljning/utvärdering av arbetet med validering av utländsk yrkeskompetens

En mångfald av aktörer I arbetet med validering kommer myndigheten att samverka med ett flertal olika aktörer, bland andra Arbetsförmedlingen, Högskoleverket, Skolverket samt Verket för högskoleservice. Näringslivet, branschorganisationer och valideringsutförare är också viktiga parter för samverkan.

Sprida kunskap och information om validering Myndigheten kommer att utforma en webbportal för information kring validering: www.valideringsinfo.se Här kommer bl a en gemensam ingång för bedömning av utländsk utbildning att skapas.

Validering av utländsk yrkeskompetens Myndigheten har enligt regleringsbrevet uppdraget att leda arbetet med validering av utländsk yrkeskompetens för nyanlända. Detta kommer att genomföras i samarbete med Arbetsförmedlingens avdelning för ”Integration och etablering”

Validering av utländsk yrkeskompetens Valideringarna ska genomföras enligt de metoder och modeller som de centrala branscherna utvecklat. Valideringarna ska genomföras av utförare utsedda av branscherna.

Vidareutveckling av befintliga valideringsmodeller Yh-myndigheten kommer att fördela medel för vidareutveckling av branschmodellerna med fokus på framför allt: Den fördjupade kompetenskartläggningen Språkstöd Ökad regional spridning av utförare

Uppföljning/utvärdering Uppföljning/utvärdering av arbetet med validering av utländsk yrkeskompetens på både individ- och organisationsnivå Effektstudier för att påvisa vinster med validering för både samhälle och individ

Branschmodeller Bagare/ Konditor Frisör Bilmekaniker (6 yrken) Underhålls-tekniker Bygg (16 yrken) El – installation (flera yrken) El - distribution Operatörer explosiva ämnen CNC-operatör/ tekniker Gjutare (9 yrkesroller) Hantverk (60 yrken) Fastighets-skötare Butikssäljare/ Butiksledare Lantbruks- arbetare VVS-montörer Plåtslagare Träindustri-arbetare Lokalvård Svets Lastbilsförare

Fler under utveckling Några exempel: Fastighetstekniker Kock Urmakare Kyltekniker Målare Låssmeder

Tredelat ansvar Ansvaret för bedömning av utländsk utbildning delas mellan Verket för högskoleservice (VHS), Högskoleverket (HSV) samt Myndigheten för yrkeshögskolan. Yh-myndigheten ansvarar för bedömning av eftergymnasial yrkesutbildning

Tack för uppmärksamheten!