När livet söker sig nya former Vändpunkter och förändringsprocesser hos unga Fokus öppenvård och lokal anknytning.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Ledningsdeklaration Länna/Rialaenheten 2009
Advertisements

Stadsledningskontoret Medborgarundersökning 2013 Norrmalm.

Inom Al-Anon är vi alla lekmän...
Vändpunkter och förändringsprocesser hos unga
Barnanpassad utredning
Enhetschef Fastighetsutveckling
Drogförebyggare Håkan Fransson
För drygt 30 år sedan - i mitten av 70-talet - kostade sjukvården i USA och Sverige mest i världen som andel av BNP - ca 9 %.
Olika villkor Socialstyrelsens rapport 2010
Idrottslärare om astma
Det kommunala uppföljnings- och informationsansvaret
Alkoholism.
Rökfria skolgårdar - när når vi dit?
Barnkonventionen Rätt att utvecklas som person
SET Social Emotionell Träning
Om vi fick bestämma. För, med & av unga Vad är en ungdom?
Plug In riktar sig till elever som avbrutit eller riskerar att av bryta gymnasieskolan. Nationellt är frånvaron hög, närmare 30 %, för Västerbotten ligger.
Social investeringsfond Norrköpings kommun
Hur blev det så här? Anders Thorstensson, Hälso- och sjukvårdskansliet Borås ( )
Morgonrock Fredag 18 januari 2013 på Stadshotellet i Luleå Insatser kring barn och unga – en kortsiktig kostnad eller en långsiktig social investering.
©GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND Depressioner hos barn Konferens Draken Länsstyrelsen, GR, FoU i Väst/GR.
Utvärdering av BBIC på Södertörn
Lilla Edets Kommun Växtkraft Välbefinnande Stolthet Identitet.
Barn och Utbildning Föräldraenkät 2011 Totalt resultat förskola Svarsfrekvens hela enkäten (förskola och skola) 39 %
Droger och spel 2006Gymn åk2 1 Elever som röker (dagligen eller ibland)
Droger och spel Elever som röker (dagligen eller ibland)
Stina Randevall Hjärtstam
Fakta om undersökningen
Någon nära blir psykiskt sjuk… Från demensvård 1982 till dagens psykiatri. Min utgångspunkt; Psykosteam i Uddevalla. Hur skulle jag vilja bli bemött/behandlad?
Kapitel 2 Livsstilens betydelse för hälsan.
VAD ÄR EN STUDIECIRKEL? INTRO
Dialog om utveckling av LRF som folkrörelse Underlag för processen
Välkommen till årets Ordförandeseminarium 4 – 5 oktober 2014 Här möts vi som vill göra skillnad! 1.
Fakta om undersökningen
Europeiska socialfonden
”Den praktiskt kloke socialarbetaren” -om pedagogiskt förhållningssätt
Målgrupp Barn och ungdomar i åldern 7 – 16 år i grundskola och grundsärskola. Låg Skolnärvaro Två delar i uppdraget -Tidiga insatser -”Problematisk skolfrånvaro”
NPF-Huset.
Aktivitetsersättningen I november 2010 uppbar personer ersättningen. År 2007 var det personer. Psykisk funktionsnedsättning är den vanligaste.
PRIO- dialog Psykisk ohälsa Ur primärvårdens perspektiv i VGR
Personligt 2012 En undersökning bland eleverna i skolår 7, 9
RöttBlått. Socialdemokraternas politik för fler och trygga jobb. Moderaternas politik för sänkt a-kassa och lägre löner. Vi vill: Att alla som kan och.
Grundskolan år 9 Droger och spel 2008 BILD 1 Elever som röker (dagligen eller ibland)
Tidiga insatser för barn i förskolan
1 Elevenkäten Elevenkäten Föräldraträff 2010 Järna 30/
Psykolog utan gränser, september 2013
Barnets rättigheter i Sverige och för alla barn i världen
Känna till och ha provat metoder och verktyg för processledning
Varför frågar vuxna bara en gång och sedan nöjer sig med svaret ”bra”?
Arbetsförmedlingens insatser för dem som deltagit i programmet arbetslivsintroduktion Siri Persson Avdelningen Rehabilitering till arbete, Strategienheten.
Lösningar på yrkeshögskolornas problem ordförande Sture Fjäder
Folkhälsoarbetet i Karlskrona kommun
Janet Wohlfarth Mia Gustavsson Jacqueline Karvik
En heldag om hälsa, lärande och prevention i skolan. Katrineholm 10 nov Aktuell forskning visar att elever som trivs och fungerar väl i skolan löper.
1(31) Ett omdiskuterat ämne. Vad är det som händer? 2.
Barnets rättigheter i Sverige och för alla barn i världen
Förebygga Tersen 1. Förebygga är bättre än ”ta hand om”! Sociologen Aaron Antonovsky flyttade fokus från externa faktorer som orsak till ohälsa till individens.
Kvalitetsutveckling inom gymnasieskolans individuella program.
UDDEVALLA KOMMUN DÄR MÄNNISKOR VÄXER OCH ERBJUDS GOD LIVSKVALITET Övergripande kommunala strategier för breddat och fördjupat föräldrastöd Föräldrastödskonferens.
Blått Rött. Med stöd av övriga högerpakten vill de: Pressa ned lönerna genom att sänka ersättningen till arbetslösa till under 65 procent efter 300 dagar.
Arbetsmarknadsdepartementet Integrationssatsningar i BP13.
”Picknick i sängen” och andra erfarenheter Annette Leger Barndiabetessjuksköterska Lund 6 mars 2012.
Varför börjar alla prata om ”Drop outs” ?
Gymnasieskolan år 2 Droger och spel 2008 BILD 1 Elever som röker (dagligen eller ibland)
A TT FÖRHINDRA UTSLAGNING BLAND UNGDOMAR Hotell Vallonia Vasa Göte Winé Mail: Mobil:
Musslan … för dig som har en närstående som dricker för mycket alkohol, tar droger eller mår psykiskt dåligt.
Eneffektiv användning En effektiv användning av resurser.
Autism och Asbergers Syndrom
Presentationens avskrift:

När livet söker sig nya former Vändpunkter och förändringsprocesser hos unga Fokus öppenvård och lokal anknytning

Kunskap- och forskningsutveckling sedan 1998: Ungdomar och vändpunktsprocesser år unga i tvångsvård unga i tvångsvård unga i öppenvård unga i öppenvård unga kriminella unga kriminella unga i marginalen/arbetslösa unga i marginalen/arbetslösa unga i förebyggande verksamhet (basket) unga i förebyggande verksamhet (basket) unga med diagnos/familjer NPF, AD/HD unga med diagnos/familjer NPF, AD/HD de goda exemplen/de som på längre sikt lyckats riktigt bra de goda exemplen/de som på längre sikt lyckats riktigt bra unga 13 år efter problematisk ungdomstid o social insats unga 13 år efter problematisk ungdomstid o social insats Kunskap om långsiktiga förändringsprocesser och verksamma sociala insatser PhD Stig-Arne Berglund socionomutbildningen socialt arbete Umeå universitet

Vändpunkter och vändpunktsprocesser Spontanläkning och skyddsänglarSpontanläkning och skyddsänglar Vad betyder social insatser i sammanhanget?Vad betyder social insatser i sammanhanget? Vad i den sociala insatsen har betydelseVad i den sociala insatsen har betydelse Vad får betydelse på längre sikt?Vad får betydelse på längre sikt?

Livet är ett flöde….det rullar på vad beror av vad?

Vändpunkter är när möjligheterna öppnar sig!

Handlag, tonfall ….och professionalitet Människor som lyssnade, begrep, brydde sig, såg en, trodde på en, fanns tillhands, fick en att tänka efter, sa ifrån drog en gräns, visade på alternativ, respekterade, stimulerade, hjälpte och var snäll…

Priset för marginalisering/utanförskap är stort! Vi lever i en tid då sociala problem alltmer omvandlas till till personliga störningar och problem

Avgör bilden av mig själv hur jag mår? Samhällsförändringar, inte minst på skolans område ställer allt högre krav på barnens koncentrationsförmåga, impulskontroll och aktivitetsgrad.

I det sociala sammanhanget När allt blir så personligt…. ….blir misslyckanden inte ett sätt att lära sig utan ett bevis på att man är oduglig och misslyckad Gunnel Jakobsson ”på tröskeln till vuxenvärlden”

Hur kan det komma sig att så många idag svarar mot de kriterier vi har för uppmärksamhetsproblem? Om vi tänker på det aktuella läget…

Snabbfakta ADHD: Den vanligaste diagnosen för pojkar. Antal utredda barn ökade 27 % 2013 Den vanligaste diagnosen för pojkar. Antal utredda barn ökade 27 % har diagnosen Var 26:e pojke medicineras har diagnosen Var 26:e pojke medicineras. Antalet människor men diagnosen har tredubblats på 4 år och vården klarar inte trycket Antalet människor men diagnosen har tredubblats på 4 år och vården klarar inte trycket Antalet barn med diagnoser är starkt överrepresenterade hos ensamstående föräldrar och de med försörjningsstöd Antalet barn med diagnoser är starkt överrepresenterade hos ensamstående föräldrar och de med försörjningsstöd dubbelt så vanlig för barn födda sent på året dubbelt så vanlig för barn födda sent på året Medicinering med amfetaminliknande prep ökat 300% Medicinering med amfetaminliknande prep ökat 300% ,3 % av pojkarna (1,3 fl) av 10-17åringar (2012) medicinerar. Vuxna 4700 till ( ) 3,3 % av pojkarna (1,3 fl) av 10-17åringar (2012) medicinerar. Vuxna 4700 till ( ) svenskar äter amfetaminliknande medicin idag. Sverige leder ligan för vuxna användare svenskar äter amfetaminliknande medicin idag. Sverige leder ligan för vuxna användare Vanliga förklaringar är: Ärftlighet, hjärnskada, gener….. men också för lite motion, sömn, kost, bakterier, bekämpningsmedel, förlossningsskador, för tidigt födda Vanliga förklaringar är: Ärftlighet, hjärnskada, gener….. men också för lite motion, sömn, kost, bakterier, bekämpningsmedel, förlossningsskador, för tidigt födda

Kan man lita på kunskap? Finns risk att människors problem exploateras? Upplevelsen av att inte passa in blir fort ett personligt problem Ungdomar i problematiska situationer: Aktiva, okoncentrerade och impulsiva ungdomar

Den aktuella frågan! Stämplande eller frigörande med en diagnos? Stämplande eller frigörande med en diagnos? Vad betyder villkorat stöd? Paketering av problem? Särskiljande undervisningsformer?

Diagnosen som regi Aktörer skriver manus:Individerna som bär ohälsanLäkarna som namnger denSjukförsäkringssystemet bekräftar denMedierna exponerar denLäkemedelsindustrin som tjänar på denSamhället får praktiska individuella problem

Ett inlärt utanförskap kan få svåröverskådliga konsekvenser

Bilden/kunskapsläget är splittrad

PRK- Ett lokalt praktiskt exempel på när det fungerar Ungdomar med koncentrationssvårigheter ….och….. …om känsla av sammanhang och möjligheterna att hitta sin plats…

Alla ungdomar har en livsresa att göra Uppdraget är att få dem övertygade om att de duger och platsar Uppdraget är att få dem övertygade om att de duger och platsar Det går bara genom olika former av flockanknytning

Begränsade medel, kostnader, yrkesbarriärer, politik, prestige…… Vad är smartast att satsa energi och pengar på?

Samhällets pedagogik - pengar: Socialstyrelsen om aktivitetsersättning nov-2011 Drygt var tionde svensk har sjuk- eller aktivitetsersättning (20-64 år) år ökat med 80% sen % har psykiatriska diagnoser Från 93 personer -454 personer i västerbotten Oförmågan att integrera en starkt växande grupp unga får praktiska konsekvenser

Mission Possible Multidisciplinärt team efter skoltid, helhetssyn nätverk, föräldrasamarbete, individuella handlingsplaner. 20 Barn år med betydande risk för tidigt utanförskap

På rätt köl Framga ̊ ng i 20 % av fallen ger vinst 29 ga ̊ nger kostn. att driva verksamheten 1 år. (1, 5 MKr) Framga ̊ ng i 20 % av fallen ger vinst 29 ga ̊ nger kostn. att driva verksamheten 1 år. (1, 5 MKr) Höjer sin ambitionsnivå, tillför husbyggarutbildning (16-18 elever, 2,1 MKr) räcker det med att lyckas med var tjugonde elev för att vara socioekonomiskt lönsam. Höjer sin ambitionsnivå, tillför husbyggarutbildning (16-18 elever, 2,1 MKr) räcker det med att lyckas med var tjugonde elev för att vara socioekonomiskt lönsam. I dagsläget har PRK haft 2 avhopp av 19 elever som är eller varit inskrivna. I dagsläget har PRK haft 2 avhopp av 19 elever som är eller varit inskrivna.

Avsaknad av gymnasiekompetens är den enskilt starkaste faktorn bakom att en ung människa blir en förtidspensionär socialförsäkringsutredningen

Har vi råd att låta bli? Utslagningsprocessen accelererar från 17/18 år. 17/18 år. Skolan, skolan, skolan Unga människor ger mest tillbaka på insatsen insatsen Även om insatser kommer in sent är det angeläget att komma för sent så tidigt som möjligt tidigt som möjligt samt ”Bättre att stämma i bäcken…” Nilsson/Wadeskog

Att tänka på framåt Gruppen kommer att öka, det blir mycket dyrt om problemen inte förebyggs eller tas där de hör hemma, dvs i skolan Gruppen kommer att öka, det blir mycket dyrt om problemen inte förebyggs eller tas där de hör hemma, dvs i skolan Sansa debatten om ADHD, lyft fram goda exempel, avprogrammera information (till föräldrar och unga) så att svårigheter blir begripliga och möjliga att hantera, dvs utbildning Sansa debatten om ADHD, lyft fram goda exempel, avprogrammera information (till föräldrar och unga) så att svårigheter blir begripliga och möjliga att hantera, dvs utbildning Satsa på insatser i naturliga sammanhang Satsa på insatser i naturliga sammanhang Utveckla pedagogik och erfarenheter om hur ni arbetar med samarbetsallianser och personliga förhållningssätt Utveckla pedagogik och erfarenheter om hur ni arbetar med samarbetsallianser och personliga förhållningssätt Professionellt samarbete om medicinering används Professionellt samarbete om medicinering används

När jag möter ungdomar i PRK som jag vet haft och ibland fortfarande har bekymmer och upptäcker positiv inställning, framtidstro och blicken riktad framåt… När jag möter ungdomar i PRK som jag vet haft och ibland fortfarande har bekymmer och upptäcker positiv inställning, framtidstro och blicken riktad framåt… …. blir jag smittad av det läkkött som finns i människor med stark livsgnista.