Välkomna till vårt seminarium om Demens på Lundsbrunn 7 februari!

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Avtal som reglerar hälso- och sjukvårdsansvaret mellan Västra Götalandsregionen och kommunerna i Västra Götaland.
Advertisements

Leg sjukgymnast, medicine doktor
Demensvård utifrån palliativ vårdfilosofi
Arbetsterapeut Helena Hallinder Brommageriatriken
Resultat Det som framkom i mätningarna var att aktiviteter som är omtyckta (bl.a. musik, gymnastik) av boende gör att fler stannar kvar i salongen och.
Strokesamordnare en del av BÄST-projektet (Bättre Strokevård i Stockholm) Lena Henricson Karin de Haas Ericson Presentation Skåne
Vad säger lagen? – om projekt När barn är anhöriga
Om stöd till anhöriga.
Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre
Viktiga utgångspunkter
Vuxna barn som vårdar och hjälper sjuka föräldrar
Äldreomsorgens demensteam
Socialstyrelsens nationella riktlinjer för god vård och omsorg
en intervjuundersökning
Kommun - Vara (1470), Kommun - Skara (1495), Kommun - Lidköping (1494), Kommun - Grästorp (1444), Kommun - Essunga (1445) 41 respondenter.
Uppföljning av rehabilitering efter stroke
om vuxenpsykiatriska verksamheten om äldrepsykiatri vår målgrupp
Information om rehabiliteringsgarantin (till vänster i menyn rehabiliteringsgarantin) -Överenskommelsen -Frågor och svar om.
Genombrottsprojektet Ger rehab/ Tomelilla kommun
Bättre liv för våra äldre
Vilka hinder finns här i vårt sjukhusupptagningsområde för att erbjuda god strokevård och rehabilitering? Kalix, Övertorneå, Överkalix, Haparanda Sluten.
Norrbottens läns landsting
En vård värd samverkan Femtio år av insikt.
Om regional demensöverenskommelse
Vårdsamverkan Fyrbodal Gränsöverskridande samverkan.
Vårdsamverkan Fyrbodal
Handlingsöverenskommelse, HÖK Norrbottens läns landsting 2013
Bättre liv för sjuka äldre
                                                                                                            
Resultat Införandet av rapporter uppskattas och ses som mycket värdefullt av personalen. Personalen känner sig tryggare och bättre informerade. Alla tar.
Vad tycker de äldre om äldreomsorgen 2013? Verksamhetsresultat för Mark Särskilt boende.
Någon nära blir psykiskt sjuk… Från demensvård 1982 till dagens psykiatri. Min utgångspunkt; Psykosteam i Uddevalla. Hur skulle jag vilja bli bemött/behandlad?
Vad ska vi göra /vilka aktiviteter ska vi göra här och nu för att förbättra strokevården och rehabiliteringen ? Boden och Luleå kommun. Vård och rehabplan.
Växjö 1 Gustav, Petra, Christer, Pernilla, Elisabeth
Behov av habilitering och rehabilitering
Förbättrad hemsjukvård för Primärvårdens mest sjuka äldre
Hjärta och kärl Vad blir konsekvenserna av hur vi har det?
Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014 Resultat för Hammarö Särskilt boende.
Område Psykiatriska specialiteters upptagningsområde
Anhörigstödets verksamhet Nacka kommun
Behovsanalys och brukardialog 2011
Landstinget kansli /1 Linnea (92) var 86 år när projektet startade! 5-års jubileum!
Resultat för Mål och mått hösten 2014 Det goda livet för sjuka äldre i Skaraborg 2014.
Ambition och ansvar SOU 2006:100
Barn och unga med diabetes, skolans delaktighet för att de ska må bra under skoldagen men också på lång sikt. Tomas Andersson Barnläkare diabetesmott Drotting.
Behöver den lokala samverkan stärkas och kompetensen inom psykisk ohälsa utvecklas? KUR- projektet ger möjligheten! KUR-projektet vänder sig till anställda.
Minnesmottagningen Uppdrag och Samverkan Överläkare Maria Norström Brommageriatriken Stiftelsen Stockholms Sjukhem.
– överenskommelse mellan de halländska kommunerna och
Nationella riktlinjer för demenssjukdom
Vad ska vi göra /vilka aktiviteter ska vi göra här och nu för att förbättra strokevården och rehabiliteringen ? Kalix, Övertorneå, Överkalix, Haparanda.
Välkommen till den nya hemsjukvården!
Herman & Brita Utskrivningsprocessen Gislaved.
Herman & Brita Uppföljningsmöte Utskrivningsprocessen
Landstinget i Kalmar län Demensprogrammet, Jan Strömqvist Riktlinjer för demensutredning inom primärvården i Kalmar län Stockholm,
Värdighetsgarantier. Uppföljning 2014 BrukareNärståendePersonal Antal besvarade enkäter Känner till att det finns värdighetsga- rantier 14%27%69%
Hur bör servicen i framtiden se ut för äldre? Aija Ström, Chef för social- och hälsovårdsenheten1.
Resultat: Personalen upplever genom intervjuer att de vet inte hur och är osäkra inför bemötandet av BPSD-personer. Bekräfta personen, handlingsplaner.
Region Östergötland Regelbok för vårdcentraler Regionens garanti till medborgarna Regionens krav till vårdgivarna Konkurrensneutralitet
Återkoppling avgifter, ”semesterkommuner” och medborgarnas rörlighet och kommunal hälso- och sjukvård Läns- och regionförbund 16 september 2015 Helena.
Hemsjukvårdsreformen i Östergötland
Personer med behov av sondnäring i nasogastrisk sond En behandling som ökar i kommunal hälso- och sjukvård Oftast pga av sväljsvårighet efter stroke,
Bostäder anpassade för äldre?
Arbetsgrupp Jenni Andersson, överläkare, Psykiatri Södra
Arbetsgrupp start juni 2017
Mobil hemsjukvårdsläkare Borås
Samordningssköterskans uppdrag
Samarbetsformer för SoL och Hälso- och sjukvård (ordinärt boende och hemtjänst) Hur hittar vi samverkan/ samarbetsformer mellan SoL och Hälso- och sjukvårdsorganisationen.
Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01
Samordnad utveckling för god och nära vård
Presentationens avskrift:

Välkomna till vårt seminarium om Demens på Lundsbrunn 7 februari!

Deltagare i Närsjukvårdsgruppen Demens Kerstin Sjöström – Demenssamordnare, Lidköpings kommun Åsa Hedvall – Ssk, Grästorps kommun Monika Bengtsson – Enhetschef, Essunga kommun Helena Johansson – Demenssamordnare, Vara kommun Eva Tammo – Ssk, Götene kommun Marie-Anne Gustavsson – Arbetsterapeut, Vara primärvård Margareta Ström – Dsk, Lidköpings kommun Lisa Andersson – Arbetsterapeut, Lidköpings kommun Christina Claesson – Ssk, Skara kommun Åsa Jonsson – Ssk, Lidköpings primärvård Pernilla Ragnar – Ssk, Sjukhuset i Lidköping Karl-Gustav Wennberg – Läkare, Ågårdens vårdcentral

Syfte Utveckla och förbättra vårdkedjan mellan den kommunala hälso- och sjukvården, primärvården och sjukhusvården inom området Demens samt utveckla kompetensen hos berörd personal. Lägga förslag till förbättrad samverkan som kan leda till en förbättrad vård och omsorg

Uppdragsbeskrivning Kartlägga styrkor och svagheter inom nuvarande verksamheter Beskriva uppgifts- och ansvarsfördelning Omvärldsorientering – ta del av andra huvudmäns arbete inom området Inventera och förbättra tillämpningen av ev vårdprogram Utarbeta en plan för kompetensutveckling/kompetensöverföring Kvalitetssäkring – ge förslag på gemensamma kvalitetsmått Övriga samverkansaktiviteter

Befolkningsstruktur Personer med demenssjukdom kommer öka i antal under den närmaste 10-20 årsperioden. I Sverige räknar man med att ca 140 000 personer har en demenssjukdom. 12 000 är under 65 år. 110 000 har Alzheimerdiagnos. Varje år nyinsjuknar 24 000.

Kostnader Samhället satsar idag stora resurser på sjukvård och omsorg av personer med demenssjukdom. Kostnaden för demensvården i Sverige är 50 miljarder kronor/år, det är lika mycket som vården av stroke, cancer och hjärtkärl sjukdomar kostar tillsammans.

Sammanfattning 140000 personer i Sverige har någon form av demens. Av dessa har 2/3 Alzheimers sjukdom. Förekomsten av demens är 1% vid 65 års ålder och 50 % vid 90 års ålder. Inom 2,5-3 år efter diagnos har hälften av de sjuka flyttat till särskilda boenden.

Sammanfattning 4. Demenssjukdomen kan uppfattas som ett stigmatiserande tillstånd. Med ökade kunskaper och större öppenhet om demenssjukdomen kan attityderna till denna sjukdom bli mindre negativa. 5. God kontroll av blodtrycket i medelåldern reducerar risken för att senare insjukna i demenssjukdom. 6. Demenssjukdomens utveckling kan fördröjas om äldre människor kan bibehålla ett aktivt liv.

Sammanfattning 8. Psykosociala träningsprogram för anhöriga kan minska deras oro och depression. 9. Läkemedel med antikolinerg effekt och Bensodiazepiner ger oönskade effekter på kognitiv funktion.

Styrkor I Skara har man gjort ett utskick till kommuninvånarna med förfrågan om man önskar insatser i hemmet. Därigenom har man funnit okända personer med demenssjukdom. Det finns väl fungerande överrapporteringsrutiner mellan primärvård och kommun i Lidköping och Essunga. I Lidköpings kommun finns en checklista för hur första hembesöket ska gå till som distriktssjuksköterskan har hand om i samband med överrapportering till kommunen.

Styrkor Planeringsmöten i hemvården där flera yrkeskategorier medverkar. Det finns goda exempel på dagvård för dementa runt om i våra kommuner. I Lidköping finns läkare som utarbetat rutiner för hur en demensutredning ska genomföras.

Styrkor Stark vilja hos omvårdnadspersonal att lära mer om förhållningssätt, bemötande osv. I Lidköpings kommun finns en checklista upprättad angående hur man går tillväga vid demensutredning av personer med förståndshandikapp. I Lidköping och Essunga finns information om demenssjukdomar på ett flertal språk i syfte att ge information till kommunens invandrare. Ett demensteam i hemtjänsten finns sedan 1/1- 08 i Essunga kommun.

Svagheter Patienterna har inte alltid diagnos i samband med inflyttning på demensboende. Tidig diagnostisering är oerhört viktig för den enskilde, anhöriga och personal. Det tar ofta lång tid från utredning till beslut om plats i gruppboende. Ofta lång kö till plats på gruppboende. Personer med demenssjukdom bor ibland tillsammans med personer med andra handikapp vilket har sina svårigheter.

Svagheter Ett stort mörkertal finns avseende hur många demenssjuka som fortfarande bor kvar i ordinärt boende. Anhöriga upplever att det är svårt att veta vem man ska vända sig till. Arbetsterapeut och sjukgymnast i kommunen får ej vetskap om att den demenssjuke finns. Välfungerande bedömningsinstrument finns som klargör vilka svårigheter personen har i utförandet av ADL-aktiviteter. Liten kunskap om att adekvata hjälpmedel finns.

Svagheter Olika professioner känner inte till varandras kompetens. Personal finns inte alltid med när demenssjuka läggs in på sjukhus. Dålig kunskap hos anhöriga och personal – särskilt personal i akutsjukvården. I vissa kommuner finns inga särskilda rutiner vad gäller kvarboendeprincipen.

Svagheter I vissa kommuner saknas demenssjuksköterska. I vissa kommuner saknas det specifik dagverksamhet för personer med demens. De flesta kommuner saknar permanenta demensteam i hemvården.

Har gjort under 2007 Studiebesök på Sahlgrenska Universitetssjukhuset 23 maj angående miljön och färgens betydelse för demenssjuka. Möte med sjuksköterska och medicine doktor Helle Wijk. Inspirationsdag i Lundsbrunn 6 september i samverkan med Sveriges kommuner och landsting. Dagen innehöll nationella perspektiv, hur det är att leva med en demenssjukdom, förbättringspunkter samt diskussioner mellan primärvård, länssjukvård och kommuner.

På gång under 2008 Närsjukvårdsdag 7 februari Informationsdag 7 maj med tema ”Vårdprogram Demens” – Föreläsare är bl.a. Överläkare Kristina Are, geropsyk i Falköping Fördjupningsdag i höst med uppföljning av förra höstens inspirationsdag.

Målet för vårt arbete Att förbättra vården och omsorgen för personen med demenssjukdom och för dennes närstående/anhörig.

Tack för visat intresse arbetsgruppen inom Närsjukvård