 Stockholm 1 oktober  Folkbildningsrådets uppdrag  Etik och gränsdragning  Översyn av statsbidragssystemet  Samtal och diskussion.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Uppdrag om myndighetssamverkan inom kompetensförsörjningsområdet
Advertisements

Tillgänglighet till webben – en del i den nationella handlingsplanen 29 oktober 2002 Sören Hansson Tillgänglighetscentret vid Handikappombudsmannen.
 " Gränsen mellan folkbildning och utbildning – något som förenar eller skiljer?" Konferensen: Samverkan och flexibilitet för livslångt lärande 2013 Folkbildningsrådet.
Arbetsorganisation Vem ansvarar för vad i förskolans verksamhet?
J U S T I T I E D E P A R T E M E N T E T Insatser för att värna och fördjupa den svenska demokratin.
Kommunalrådskansliet KAPITEL Stöd till och stärkt samverkan med det civila samhällets aktörer •Vision ” I Örebro finns ett levande vitalt civilt samhälle.
Socialdepartementet Strategi för funktionshinderpolitiken Nationell konferens 16 mars 2011 Ulrik Lindgren Politisk sakkunnig för Maria Larsson.
Uppdrag att kartlägga forskningsresultat med relevans för skolväsendet.
Kommunikationsplattform Bildandet av en norrlandsregion
Unga14 10 – 21 februari (v 7-8) sker en mätning av folkhälsa bland barn och unga.
Samordnare Digital agenda Västra Götalands län
Välkomna!. Vård- och omsorgscollege 17 Regionala college 70 Lokala college 145 Kommuner 19 regionala college representerade idag.
VISION Kommunplaner – strategisk planering
VÄLKOMNA till inledande diskussion kring Föreningsbidrag i Bjuv
 Kvalitetsarbete i svensk folkbildning Folkbildningsrådets perspektiv.
BLI EN BÄTTRE VALBEREDARE SPF – kurs i Vaggeryd Rune Kjernald 1.
Försöksverksamhet 2007 Universitetsförvaltningen Uppdragets bakgrund, syfte och mål Avidentifierade ansökningshandlingar.
U t v e c k l i n g s c e n t r u m Chefsdagen 5/
Råd för e-hälsa och gemensam informationsstruktur (Socialstyrelsens e-hälsoråd)
Kan vi mäta den handikappolitiska utvecklingen?
Samverkan mellan social ekonomi och Göteborgs stad
Kvalitetsdialog KB, den regionala biblioteksverksamheten och biblioteksplaner.
Utveckla styrelsen och föreningen
Uppdrag att kartlägga forskningsresultat med relevans för skolväsendet.
Arbetsorganisation Vem ansvarar för vad i förskolans verksamhet?
Kulturpolitik Västra Götaland
Forskning och utveckling/innovation i Norrbottens kommuner
Nätverk för plattformsledare 17/ Anna Lilja Qvarlander
BILDA + SENSUS SENSUS + BILDA. Beslut och vision Utgångspunkter för en vision -att möta en omvärld i förändring -tillsammans är vi så mycket mer -utgångspunkter.
Och samverkansmodellen Dalarnas regionala kulturplan
Projekt Region 2015 November 2012 till juni 2013.
Tillgänglighet och den nya bibliotekslagen Göteborg 1 september 2014 Örjan Hellström,
Välkommen till årets Ordförandeseminarium 4 – 5 oktober 2014 Här möts vi som vill göra skillnad! 1.
Med fokus på unga En politik för goda levnadsvillkor, makt och inflytande Foto: Colourbox.
Handledarutbildning Delkurs 4 Barn- och fritidsprogrammet BF
Välkommen till Studiefrämjandets ledarintroduktion!
Landstingsfullmäktiges program för mål, uppföljning och insyn för verksamhet som utförs av privata vårdgivare Syfte med programmet är att lyfta frågorna.
En ny modell för samverkan mellan stat, region och kommuner.
Hur väl verksamheten uppfyller nationella mål
EN PRESENTATION AV SPECIALPEDAGOGISKA INSTITUTET
1 Använd gärna denna presentation! Presentationen beskriver arbetet i projektet som arbetar med det kommande landsbygdsprogrammet Presentationen.
Kvalitetsgranskning 2010 Christina Lindh & IngBeth Larsson
Vad är SAMÖ 2016? SAMÖ 2016 är en övning för att pröva och beskriva den gemensamma nationella förmågan att hantera en kris i samhället. Övningen ska pröva.
Möten förändrar människor, människor förändrar världen
Digidelnätverket är ett icke-hierarkiskt, obundet och demokratiskt nätverk som arbetar för ökad digital delaktighet i Sverige. Nätverket bildades efter.
Vad menas med demokrati? Ungdomsstyrelsen Ersta den 17 november 2010.
Digidelnätverket är ett icke-hierarkiskt, obundet och demokratiskt nätverk som arbetar för ökad digital delaktighet i Sverige. Nätverket bildades efter.
Hur skapas och mäts kvalitet i folkbildningen? Cecilia Bjursell, föreståndare, Encell, Högskolan i Jönköping Lena Lindgren, docent, Förvaltningshögskolan,
Nytt kvalitetssäkringssystem höjer ribban – studenternas bästa i sikte Universitetskansler Harriet Wallberg.
Barnkonsekvensanalys Om att systematiskt fatta beslut för barnets bästa.
Mänskliga rättigheter i Västra Götalandsregionen Förvaltning/avdelning/grupp/enhet som dragningen är för Datum:
Att förebygga trakasserier och kränkande särbehandling på arbetsplatsen Om den psykosociala arbetsmiljön i Nässjö kommun Ett Case inom ramen för ”Ledarskap.
. Presentation vid medlemsmöte februari IKS styrelse Birgitta Sundberger Ordförande Isa Österberg Kassör Thomas Ahlin Sekreterare Agne.
Ett steg vidare för evidensbaserad praktik till nytta för brukare och patienter Fjärde steget i reformen av myndigheter Samlad, effektiv och behovsanpassad.
 Statsbidragen till Studieförbunden  Fördelningsmodell 2007 –är till sitt innehåll förutom regelverk och riktlinjer en omfattande reflektion över folkbildningsverksamheten.
Den kommunala energi- och klimatrådgivningens (EKR) utvecklingsresa.
Länsstyrelsens nya uppdrag insatser för asylsökande m.fl.
Riksrevisionens årliga revision
Styr- och resursutredningen - STRUTEN
”Valberednings- seminarium”
Det här är Folkbildningen i Västmanland
Miljömålen består av tre slags mål
Folkhögskolornas ekonomi
Folkbildningens betydelse
Statsbidrag till studieförbund 2017
Miljömålen består av tre slags mål
Regional årlig uppföljning Giftfri miljö 2018 Skypemöte 6 sept
Fördjupning till systematiskt kvalitetsarbete
Samordnad utveckling för god och nära vård
Regional årlig uppföljning Giftfri miljö 2018 Skypemöte 6 sept
Presentationens avskrift:

 Stockholm 1 oktober  Folkbildningsrådets uppdrag  Etik och gränsdragning  Översyn av statsbidragssystemet  Samtal och diskussion

 Folkbildningsrådet

 Förordning om statsbidrag Folkbildningsrådet ska  besluta vilka som ska få statsbidrag och fördela statsbidrag mellan dem  lämna årsredovisning och budgetunderlag  kontinuerligt följa upp och utvärdera verksamheten i förhållande till syften och villkor  lämna sakuppgifter om verksamheten och sådan verksamhetsredovisning som behövs för uppföljning och utvärdering  återkräva statsbidrag som inte använts i enlighet med syften och villkor Folkbildningsrådets beslut i bidragsärenden får inte överklagas. Staten ska beredas möjlighet att utse en revisor i Folkbildningsrådet.

 Ny folkbildningsproposition Allas kunskap - Allas bildning Prop. 2013/14:172

Folkbildningen ska ge alla möjlighet att tillsammans med andra öka sin kunskap och bildning för personlig utveckling och delaktighet i samhället. Prop. 2013/14:172

… bidra till att göra det möjligt för en ökad mångfald människor att påverka sin livssituation och skapa engagemang att delta i samhällsutvecklingen.

 Ett förnyat Folkbildningsråd Delvis förändrade stadgar som innebär att  Folkbildningsrådet och dess styrelse är mer fristående och självständiga i förhållande till medlemmarna  Styrelsen ska företräda folkbildningens samhällsintresse och den samlade folkbildningens förhållande till såväl staten som folkbildningens organisationer  Styrelsen utses av Folkbildningsrådets representantskap

 Etik och gränsdragning

 Etik och gränsdragning Arbetet med etik och gränsdragning vilar bl. a på:  Förordning (1991:977) om statsbidrag till folkbildningen  Regeringens årliga riktlinjer till Folkbildningsrådet  Statsbidragsvillkor för studieförbund och folkhögskolor  Folkbildningens Vägval & Vilja  Riktlinjer från Folkbildningsrådets medlemsorganisationer

 Syfte och mål Etik och gränsdragning handlar i stora drag om att  främja verksamhet som uppfyller statens syften och folkbildningens egna uppsatta mål  motverka verksamhet som strider mot detsamma Arbetet är förebyggande och innebär att  tydliggöra eventuella oklarheter vid användning av statsbidrag till verksamheterna  utveckla gemensamma förhållningssätt i etiska frågor

 Ansvar Studieförbunden  har ansvar för att statsbidragsberättigad verksamhet är i överensstämmelse med statens syften och statsbidragsvillkoren  har ansvar för fortlöpande dialog, från lokal till nationell nivå, om etiska vägval och gränsdragningar i folkbildningsarbetet Folkbildningsrådet  har ansvar att arbeta med etik och gränsdragning på en övergripande nationell nivå. Arbetet berör Folkbildningsrådets uppdrag såväl inom bidragsfördelning som uppföljning av bidragsanvändning

 Arbetssätt Exempel på former för ökad dialog:  Rådgivande gruppen  Kontakt med studieförbund, andra organisationer eller myndigheter  Kartläggning/belysning av specifik frågeställning  Fokus-/referensgrupper

 Kommunikation Exempel:  Folkbildningsrådets ledning och styrelse erhåller återkommande rapportering  Lyfts fram i Folkbildningsrådets olika kanaler  Ledamöterna i den rådgivande gruppen svarar för att relevant information förs vidare i den egna organisationen

Rådgivande gruppen Folkbildningsrådets kansli Hantering av etik- och gränsdragningsfrågor Folkbildningsrådets ledning Stopp Folkbildningsrådets styrelse Aktivitet Etik- och gräns- dragnings- fråga Studieförbund centralt Studieförbund lokalt/regionalt Ja Stopp Nej Ja Nej Råd Besluts- underlag Beslut Förslag till beslut alt. info T ex uppdaterade villkor Aktivitet

 Översyn av statsbidragssystemet

Krav och förväntningar från riksdagen, regeringen, revisionen, Folkbildningsrådet, m fl. Krav och förväntningar från medborgarna, deltagarna, föreningarna, stiftarna, studieförbunden, medlemsorganisationerna och medverkande m fl.  Översyn av system för statsbidrag

 Nytt system för statsbidrag  Avstämningsmöten med rektorer och ordföranden 15/4, 21/10 samt 29/  Utvärderingar  Enkät till samtliga studieförbund  Lokala besök och olika forum  Andra bidragsgivande myndigheter  Rådgivande gruppen

 Tidplan  21 oktober - Avstämningsmöte med stfb ordf./rektorer samt Fbr styr  12 november - Folkbildningsrådets styrelse (version 1)  10 december - Folkbildningsrådets styrelse (version 2)  29 januari Avstämningsmöte med ordf./rektorer samt Fbr styr  jan-mars Remiss till studieförbunden  maj Folkbildningsrådets styrelse (beslut om nytt bidragssystem)  1 januari Nytt bidragssystem träder i kraft

Bidragsvillkor/ Fördelning HUR MYCKET? Verksamhetsvillkor VAD och HUR? Organisationsvillkor VEM? HUR MYCKET/EFFEKTIVITET VERKSAMHET Statsbidragsberättigad RÄTT TILL BIDRAG STATENS STÖD TILL FOLKBILDNINGEN Inledning UPPFÖLJNING Anvisningar  Arbetsmaterial/nytt system

 Diskussion  Nya verksamhetsformer behövs! Styrkor och svagheter med befintliga verksamhetsformer? Kulturprogram Studiecirkel Annan folkbildningsverksamhet Exempel på nya verksamhetsformer!