Föreskrifter och allmänna råd om hälsoundersökning av asylsökande m.fl. Föreskrifter och allmänna råd om hälsoundersökning av asylsökande m.fl.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Karlstad 16 juni 2011 Modersmål idag och imorgon Karlstad 16 juni 2011
Advertisements

AH febr 2011 Riksdagen har fattat beslut om en ny patientsäkerhetslag Den nya lagen trädde i kraft den 1 januari 2011.
Patientsäkerhetslagen
Direktiv 2010/32/EU EU-direktiv om förebyggande av stick-och skärskador inom hälso-och sjukvården Ramavtal som ingåtts av arbetsmarknadens parter. Nationellt.
Patientsäkerhetslagen
Synpunktssystem Vilka ändringar har gjorts i riktlinjen för synpunkthanteringen? Vad innebär ändringarna för dig som arbetsledare? Synpunkter som grund.
Träder ikraft 2014 Bitte Fritzson.
Ledningssystem SOSFS 2011:9.
Den nya bibliotekslagen. Ny bibliotekslag Ändamål 2 § Biblioteken i det allmänna biblioteksväsendet ska verka för det demokratiska samhällets utveckling.
Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre
Välkomna! Förskrivarens juridiska ansvar kontra patientens egenansvar
Elevhälsans medicinska insats
Psykosocial problematik Barn som far illa Lagstiftning Elisabeth Cedervall 2011.
Socialstyrelsens nationella riktlinjer för god vård och omsorg
…en del av vård och behandling
Hur blev det så här? Anders Thorstensson, Hälso- och sjukvårdskansliet Borås ( )
U t v e c k l i n g s c e n t r u m Chefsdagen 5/
Skolhälsovården i Haninge
Palliativ vård Hälso- och sjukvård i syfte att lindra lidande och främja livskvalitet för patienter med progressiv obotlig sjukdom. Vården innebär beaktande.
LEDNINGSFUNKTIONER I PRAKTIKEN
Lars Weinehall, prioriteringsordförande
Medicinsk ansvarsfördelning i elevhälsan
Tillgänglighet och den nya bibliotekslagen Göteborg 1 september 2014 Örjan Hellström,
Patientmaktsutredningen
Vem får göra vad? Det är verksamhetschefens ansvar att leda arbetet och fördela arbetsuppgifterna med hänsyn till behovet av kompetens och yrkeserfarenhet.
Behov av habilitering och rehabilitering
Två stora regeringsuppdrag till Socialstyrelsen:
Föreskrifter/ allm råd Systematiskt kvalitetsarbete SN ska ha rutiner för att upptäcka och åtgärda missförhållanden i fam hemmet eller HVB inleda.
19 november 2014 Varför SIP ? 19 november
Generaldirektör Överdirektör Stf GD
Normering, tillsyn, kunskap
Nationella Riktlinjer för Sjukdomsförebyggande Metoder Varför nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder? Katarina Ossiannilsson Sjukgymnast/Rehabchef.
Kunskapscentrum för barnhälsovård Barn som anhöriga
SOSFS 2012:9 Ändring i föreskrifterna och allmänna råden (SOSFS 2000:1) om läkemedelshantering i hälso- och sjukvården Föreskrifter är bindande regler.
Att visa fotnot, datum, sidnummer Klicka på fliken ”Infoga”och klicka på ikonen sidhuvud/sidfot Klistra in text: Klistra in texten, klicka på ikonen (Ctrl),
Diagnos och delaktighet
Patientlagen och information till patienter och närstående
1 Statens beredning för medicinsk utvärdering. 2 SBU:s uppgift att vetenskapligt utvärdera tillämpade och nya metoder ur (ett samlat) medicinskt, ekonomiskt,
Riktlinjer för tillgänglig information och kommunikation Rådet för funktionshinderfrågor 27 september 2012 Jan Terneby.
Nya föreskrifter och allmänna råd
Patientsäkerhetsutredningens betänkande (SOU 2008:117)
Patientjournal Bestämmelser om journalföring finns i patientjournallagen (1985:562) och Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 1993:20)
Vägledning Vägledning. 1. Bakgrund 2. Praktisk vägledning 3. Respektive parts ansvar Vägledningens delar.
Patientsäkerhetslagen SFS 2010:659
Regeringsuppdraget Länsstyrelsernas tillsyn: Granskning av handläggning och dokumentation Granskning av anmälningar Särskild tillsyn av alla HVB Tillsyn.
”Hur mår den äldre värmlänningen?” Lisa Brunzell, utvecklingsledare ”Bättre liv för sjuka äldre” i Värmland 11 maj 2012.
Susanne Fredén och Karin Kauppi
Barnets rättigheter i nya patientlagen
Tillsynens syfte Tillsynen ska bidra till en säker vård och omsorg av god kvalitet och arbeta på ett sådant sätt som bäst gagnar vård- och omsorgstagarna.
Hur kan vi använda Skånes befolkningsundersökningar i det hälsoinriktade arbetet? Mathias Grahn Enheten för Folkhälsa och Social hållbarhet Region Skåne.
Läkarundersökning inför placering av barn och unga
Kommunens stöd och service till personer med funktionsnedsättning - myndighetsutövning Introduktionsutbildning Louise Odengard - Stadsledningskontoret.
Introduktion till FREDA Eslöv 28 januari 2014 Om utredning enligt socialtjänstlagen.
Introduktion till hälso- och sjukvården i Sverige April 2016 Hälso- och sjukvård för nyanlända Finns även tillgänglig digitalt på
1 Att upptäcka våld mot barn - om rutinfrågor inom elevhälsan Karin Blomgren Tematisk rådgivare/Sakkunnig Rädda barnen.
Patientmaktsperspektivet Johan Assarsson. En ny Patientlag – vad innebär det?
Basal hygien Allmänt SOSFS 2015:10 (Socialstyrelsens föreskrifter om basal hygien i vård och omsorg)  7 kap 4 § patientsäkerhetsförordningen.
”Patientsäkerhet för Alla” Hur jag som arbetar i vården bidrar till en säker vård! ”Patientsäkerhet för Alla” Grundläggande utbildning ”Patientsäkerhet.
Barn som anhöriga – Landstinget i Värmland livlinan.liv.se/barnanhoriga.
Undervisningsmaterial inför delegering Allmän del Reviderat den 17 mars 2017 Materialet får användas fritt, men hänvisning ska ske till källan.
Vad är allmänna råd? En del av Skolverkets regelgivning (normering) för tillämpning av skolans författningar. Allmänna råd tas fram om man upptäcker.
Morgondagens primärvård
Socialnämnden ska erbjuda stöd för att underlätta för de personer som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre eller som stödjer en närstående.
Till dig som är chef Materialet som ligger i ledningssystemet under verksamhetsplanering och uppföljning, jämställd och jämlik verksamhet, jämställdhet.
”Lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård”
Anhörigstödet i Falkenberg
SPF, PRO, Apoteket Farmaci
Socialstyrelsens arbete mot våld i nära relation
Behandlingsbegränsningar i vården
Presentationens avskrift:

Föreskrifter och allmänna råd om hälsoundersökning av asylsökande m.fl. Föreskrifter och allmänna råd om hälsoundersökning av asylsökande m.fl.

Lag och bemyndigande Lag (2008:344) om hälso- och sjukvård åt asylsökande m.fl. Förordning (2008:347) om hälso- och sjukvård åt asylsökande m.fl. 3 § Socialstyrelsen får meddela föreskrifter om hälsoundersökning för asylsökande m.fl.

Fokusområden Förarbeten: Centrala för fastställande av vårdbehov Särskilt viktiga för barn och utsatta grupper Stor betydelse ur smittskyddssynpunkt Socialstyrelsens underlag: Prioriteras lågt - saknas mål Bristfälliga och uteblivna inbjudningar För lite uppmärksamhet psykosociala behov

Centrala delar i föreskrifterna Kallelser – hur få fler att komma? Innehållet – fysisk och psykisk hälsa Barns särskilda behov Säkerställa att vårdbehov som kan tillgodoses verkligen tillgodoses

Externremiss Externremiss Uttalade riktlinjer för provtagningar Utökas till att avse fler målgrupper Dokumentationskrav Inte träda i kraft förrän vägledning klar

Erbjudandet Erbjudandet Syfte – frivilligt – kontaktuppgifter Allmänt råd – på ett språk som mottagaren förstår Påminnelser

Syfte och innehåll Vårdbehov och behov av smittskyddsåtgärder Fysiskt och psykiskt hälsotillstånd

Särskilt om barn Hur påverkas barnet av familjemedlemmars hälsa Anpassning till ålder och mognad

Information Information om möjlighet att få del av vård Information om tillvägagångssätt Särskilt om förebyggande vård - barn

Remittering Remitteras vidare om vårdbehov framkommer som inte kan tillgodoses

Ikraftträdande Träda i kraft 1 januari 2012 – samtidigt som Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2011:9) om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete