Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Morgondagens primärvård

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Morgondagens primärvård"— Presentationens avskrift:

1 Morgondagens primärvård
Gemensam Välfärd Stockholms Vårdgrupp

2 Gårdagens primärvård 1970 genomfördes den s.k. 7-kronorsreformen och en samtidig läkarlönereform som innebar att den öppna vården till väsentlig del blev offentligt finansierad. Detta skapade förutsättningar för att bygga ut en offentligt driven primärvård med mycket låga patientavgifter. Grunden lades till en modern primärvård med läkare och annan kvalificerad vårdpersonal som arbetade i team på en offentligt driven vårdcentral. De sociala skillnaderna i vårdutnyttjande vid samma vårdbehov minskade.

3 forts Gårdagens primärvård
Under perioden antog riksdagen riktlinjer för den framtida hälso- och sjukvården som samtliga kraftigt betonade vikten av en kraftigt utbyggd behovsbaserad primärvård. Speciellt framhölls att resursfördelningen inom primärvården ska ” baseras på fakta om olika befolkningsgruppers hälsoförhållanden och sannolika vårdbehov. ” (Prop /85:181) Vidare framhölls betydelsen av att utveckla primärvårdens individ- och samhällsinriktade förebyggande insatser (Prop. 2002/03:35). Medborgarna hade under denna period rätt att fritt välja vårdcentral inom ett alltmer behovsstyrt vårdutbud.

4 forts. Gårdagens primärvård
2007 intensifierades ett marknadsorienterat systemskifte inom primärvården som inleddes under 1990-talet. Lagen om vårdvalssystem – som blev obligatorisk inom primärvården 2010 – ökade kraftigt utbudet av privata vinstdrivna vårdcentraler. Vidare infördes etableringsfrihet som ger de kommersiella vårdföretagen rätt att lokalisera sin offentligt finansierade verksamhet där det är lönsammast utan hänsyn till befolkningens behov av vård i olika områden. Inom ramen för detta alltmer vinststyrda vårdutbud har medborgarna rätt att fritt välja vårdcentral.

5 forts. Gårdagens primärvård
Effekterna av de senaste tio årens marknadsorienterade reformer inom primärvården har enligt bl.a. Myndigheten för vårdanalys och Riksrevisionen ökat såväl de sociala som geografiska skillnaderna i vårdens tillgänglighet och kvalitet. Samtidigt har vårdutnyttjandet ökat mest bland dem med små snarare än stora vårdbehov. Denna utveckling strider mot Hälso- och sjukvårdslagens övergripande mål om en god behovsbaserad vård på lika villkor för hela befolkningen.

6 Primärvården – hälso- och sjukvårdens bas.
”En utbyggd primärvård är sannolikt den enskilt viktigaste åtgärden hälso- och sjukvården kan göra för en mer jämlik hälsa. Utredningen vill i sammanhanget särskilt lyfta primärvårdens betydelse för att vården ska ges på lika villkor och fördelas jämlikt över befolkningen.” ( SOU 2016:2 Effektiv vård)

7 1. Avveckla vinsten som ”styråra” inom primärvården
Avveckla vårdvalssystemen och etableringsfriheten för de offentligt finansierade kommersiella vårdgivarna. Landstingen tvingas enligt LOV att prioritera finansieringen av privata vinstdrivna vårdcentraler i ”lönsamma” områden framför en förstärkning av den offentligt drivna primärvården där behoven är störst. Detta strider mot gällande Hälso- och sjukvårdslag. Kommersialisering av offentligt finansierad primärvård måste avvecklas och ersättas med en demokratiskt styrd utveckling av en icke vinstdriven offentlig och privat vård

8 2a. Utveckla en bättre och mer jämlik primärvård.
Ökade finansiella och personella resurser till primärvård. Behovsbaserad resursfördelning mellan olika områden. Utveckla lokalt anpassade vårdcentraler. Fritt vårdval Avgiftsfri vård.

9 2b. Utveckla en bättre och mer jämlik primärvård.
Inför listning och skapa förutsättningar för en fungerande samordning mellan vårdcentraler och övriga vårdgivare. Säkerställ en god samordnad vård och omsorg för äldre. Förstärk primärvårdens insatser för människor med psykiska och psyko-sociala problem Kvalitetsutveckling

10 3a. Förstärk primärvårdens folkhälsoinsatser genom ett uttalat områdesansvar, en speciell folkhälsobudget och kompetensutveckling. Ges ett tydligt områdesansvar som överensstämmer med kommunens områdesindelning Utveckla, genomföra och utvärdera struktur- och gruppinriktade folkhälsopolitiska aktionsprogram Erhålla en speciell folkhälsobudget som består av en fast – för alla vårdcentraler lika stor ersättning - och en rörlig del Minst en folkhälsoutbildad expert på varje vårdcentral Vidareutbildning av alla personalkategorier i folkhälsofrågor och interventionskunskap.

11 3b. Förstärk primärvårdens och landstingets folkhälsoinsatser genom centralt stöd
Central politisk ledningsgrupp för folkhälsoarbetet Central folkhälsoenhet som bl.a. -tar fram områdesvisa redovisningar av hälsans bestämningsfaktorer som underlag för bl.a. vårdcentralernas folkhälsoinsatser - gör årliga hälso-och sjukvårds- och folkhälsorapporter - gör samhällsrelaterade hälsokonsekvensbeskrivningar

12 4. Det måste bli attraktivt att arbeta inom primärvården!
reella möjligheter till inflytande en rimlig arbetsbelastning. en stimulerande arbetsmiljö, teamarbete vidareutbildnings- och forskningsmöjligheter god lön tidig kontakt med primärvården under utbildningen


Ladda ner ppt "Morgondagens primärvård"

Liknande presentationer


Google-annonser