Yrkeslärarnas roll i det svenska utbildningssystemet några reflektioner från Stefan Skimutis Myndigheten för yrkeshögskolan.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Granskningsområden Måluppfyllelse och resultat Tillsynen granskar inom detta område förskolornas måluppfyllelse gällande resultatet av förskolornas arbete.
Advertisements

Gymnasiearbetet Mål för gymnasiearbetet
Kompetensinventering
Skola och arbetsliv i samverkan
Centrala innehåll och kunskapskrav
Examensmål SA SA Kreativ? Aktiv? Nyfiken?.
Reell kompetens vid bedömning av behörighet och tillgodoräknande
Till vem riktar sig utvecklingspaketet?
Carina Bergqvist Torvallaskolan
Nytt från Skolverket skolverket.se/yrkesutbildning.
MALMÖ HÖGSKOLA Seminarium kring kvalitetsgranskning av examensarbeten.
Validering av yrkeskunskaper inför antagning till Yrkeslärarprogrammet
Exempel utifrån ett antal målområden
Teknik 1 utifrån förmågorna och centrala innehållet Vad teknik är
09.00 – Kaffe och registrering
Centrala innehåll och kunskapskrav
Ulla Wiklund 2013/Reflektum AB
Christina Jansson
Yhmyndigheten.se Myndigheten för yrkeshögskolan ”Myndigheten för yrkeshögskolan bidrar till att försörja arbetslivet med rätt kompetens i rätt tid vilket.
PROJEKTARBETE Nationell kursplan 100 gymnasiepoäng
Historia/SO En resa bakåt i tiden med dagens verktyg.
Utveckling av Kapellbacken 2013/2014
Lite Fakta, mer Inspiration och mest workshops
ATT PRODUCERA EN UNDERSÖKNING
Centrala innehåll och kunskapskrav
Centrala innehåll och kunskapskrav
Yhmyndigheten.se En svensk referensram för kvalifikationer
Bedömningsmodell Mål för examensarbete Värderingsdimensioner Bedömningar Mål för examen.
Lärares planeringsarbete!
Kandidatexamen Omfattning Kandidatexamen uppnås efter att studenten fullgjort kursfordringar om 180 högskolepoäng med viss inriktning som varje högskola.
Utbildningsdepartementet. Remissynpunkter 128 remissinstanser ca 60 spontana remissynpunkter.
Lärlingsutbildning ”-Nu höjer vi yrkesutbildningarnas kvalitet. Att eleverna utbildas på arbetsplatserna ger duktiga yrkesarbetare med moderna kunskaper.”
Möte beträffande kvalitetsgranskning
Information till föräldrar Madenskolan Hösten 2014
Valideringsinfo.se En webbportal för samlad information om validering i Sverige. Yh-myndigheten i samverkan med Högskoleverket, Verket för högskoleservice,
Vår tolkning av Förskolans Läroplanenfastställd december 2010
Tillgänglighet och den nya bibliotekslagen Göteborg 1 september 2014 Örjan Hellström,
Förskolan Sandviks lärmiljöer utifrån läroplanen
? Gymnasiearbetet Hur kan biblioteket hjälpa dig
- fortsatt arbete med de nya läroplanen med tillhörande kursplaner
Samhällskunskap 1a1 Kursens: mål innehåll kunskapskrav samhällsfrågor
PROJEKTARBETE 2010 – 2011.
Sveriges förenade studentkårer SFS Robin Moberg Vice ordförande SFS SFS 10 september 2009.
Uppdrag validering Björn Scheéle
Yhmyndigheten.se Lanseringskonferens valideringsinfo.se.
Entreprenörskap + Studie- och yrkesvägledning
Projektarbete (PA1201) 100 poäng.
Tillit, Tid och Reflektion Tre nyckelbegrepp i klinisk handledning
Förslag på pilot: FoU-växthus i Nacka kommun version 0.2.
Demokratibegreppet Det offentliga skolväsendet vilar på demokratins grund. Skolans uppgift är att låta varje elev finna sin unika egenart och därigenom.
Marknadsföring och försäljning
Q i förskolan Ett aktionsforskningsprojekt i sju kommuner Myndigheten för skolutveckling Lärarförbundet Göteborgs universitet, IPD Aug 2004 – Feb 2006.
Lgr 11 - fortsatt arbete med de nya läroplanen med tillhörande kursplaner.
Förordningstext Speciallärarexamen
Hur ser det ut idag? –Hur klara eleverna sin studier? –Var tar eleverna vägen efter gymnasiet? –Skolindex GY2007  GY2000 –Revidering av kursplaner –Högskolan.
Yhmyndigheten.se. Några av Yh-myndighetens uppdrag Besluta om vilka utbildningar som ska ingå i yrkeshögskolan Besluta om statligt stöd till dessa utbildningar.
MIK och digital delaktighet Göteborg 9 september 2015 Örjan Hellström, Kerstin Wockatz,
VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE Funktionell kvalitet.
Skolverket och den digitala skolan?  Forskningen om den digitala skolan  Hur påverkas resultaten?  Hur kan ämnesundervisningen bli bättre med hjälp.
Sveriges referensram för kvalifikationer, SeQF Nätverksträff , Ylva Blauberg.
Välkomna till styrd helpdesk: Lek
-kan visa kunskap om vikten av goda relationer till elev och personal
Välkomna till styrd helpdesk
Lära för livet!.
Språk och kommunikation Skapande och estetiska uttrycksformer
Värdedokument Uddens Förskola rev. Aug. 2016
IBSE Viktiga punkter i IBSE
Värdedokument Uddens Förskola rev. Aug. 2017
MIK-projekt Grundlärarutbildningen
Hur skapar vi förutsättningar för digitalisering i förskolans undervisning? Mona Hansen fsk chef Öster 1, Örebro Kommun skolledarkonferens.
Presentationens avskrift:

Yrkeslärarnas roll i det svenska utbildningssystemet några reflektioner från Stefan Skimutis Myndigheten för yrkeshögskolan

Yrkeslärarnas roll i det svenska utbildningssystemet Vad är kunskap Yrkeslärarnas roll i det svenska utbildningssystemet Vad är kunskap? Kunskapssyn och kunskapsformer Läroplanens fyra F Fakta Förståelse Färdighet Förtrogenhet Aristoteles Vetande Kunnande Klokskap EU:s nyckelkompetenser Kunskaper Färdigheter Attityder EQF Kompetens OECD Kognitiva färdigheter Praktiska färdigheter Attityder, Känslor Värden och etik Motivation Bolognamodellen Kunskap och förståelse Färdighet och förmåga Värderingsförmåga och förhållningssätt

Yrkeslärarnas roll i det svenska utbildningssystemet Vad är kunskap Yrkeslärarnas roll i det svenska utbildningssystemet Vad är kunskap? Kunskapssyn och kunskapsformer Aristoteles – Bernt Gustafssons tolkning

Yrkeslärarnas roll i det svenska utbildningssystemet Vad är kunskap Yrkeslärarnas roll i det svenska utbildningssystemet Vad är kunskap? Kunskapssyn och kunskapsformer EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS REKOMMENDATION av den 18 december 2006 om nyckelkompetenser för livslångt lärande Kommunikation på modersmålet Kommunikation i främmande språk Baskompetens i vetenskap o teknologi Digital kompetens ”Lära att lära” Social kompetens - samhällskompetens Kulturella uttrycksformer Entreprenörskap

Yrkeslärarnas roll i det svenska utbildningssystemet Vad är kunskap Yrkeslärarnas roll i det svenska utbildningssystemet Vad är kunskap? Kunskapssyn och kunskapsformer EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS REKOMMENDATION av den 18 december 2006 om nyckelkompetenser för livslångt lärande Digital kompetens Kunskap Färdighet Attityder …att ha kunskap om hur tekniken fungerar och vilken roll den nya tekniken kommer att ha i vardagslivet både i hemmet och på arbetet. …förmågor att söka, samla, bearbeta, producera, redovisa och förstå… …utveckla ett kritiskt, reflekterande och ansvarsfullt förhållningssätt till de digitala verktygen och medierna.

Yrkeslärarnas roll i det svenska utbildningssystemet Vad är kunskap Yrkeslärarnas roll i det svenska utbildningssystemet Vad är kunskap? Kunskapssyn och kunskapsformer Den 23 april 2008 antog EU-parlamentet och Europarådet en rekommendation om en europeisk referensram för kvalifikationer för livslångt lärande - EQF. Kunskaper: resultat av tillgodogörande av information genom lärande. Kunskaper utgörs av fakta, principer, teorier och praxis som är kopplade till ett arbets- eller studieområde. I förbindelse med den europeiska referensramen för kvalifikationer beskrivs kunskaper som teoretisk eller faktabaserad. Färdigheter: förmågan att tillämpa kunskaper och beprövad erfarenhet för att utföra uppgifter och lösa problem. I förbindelse med den europeiska referensramen för kvalifikationer beskrivs färdigheter som kognitiva (som inbegriper användning av logiskt, intuitivt och kreativt tänkande) eller praktiska (som inbegriper manuell skicklighet och användningen av metoder, material, verktyg och redskap). Kompetens: visad förmåga att använda kunskaper, färdigheter samt personliga, sociala och metodologiska färdigheter i arbets- eller studiesituationer samt i yrkesrelaterad och personlig utveckling. I förbindelse med den europeiska referensramen för kvalifikationer uttrycks kompetens i ansvar och självständighet.

Yrkeslärarnas roll i det svenska utbildningssystemet Kommer EQF/NQF påverka yrkeslärarrollen? Nivå 5 Kunskaper (erfarenhetsbaserade och/eller teoretiska) Färdigheter (utföra uppgifter och lösa problem) Kompetens (förmåga att ta ansvar, att värdera och att agera självständigt och att samarbeta) Kan visa: Specialiserade kunskaper inom ett arbets- eller studieområde, kunskaper om och överblick över områden gränsande till det egna arbets- eller studieområdet, kunskaper om arbetsprocesser och kvalitetskriterier inom ett arbets- eller studieområde. Kan: Planera, utföra samt identifiera resurser för att utföra specialiserade arbetsuppgifter, lösa sammansatta problem inom ett arbets- eller studieområde, kommunicera åtaganden och lösningar inom ett arbets- eller studieområde på minst ett främmande språk. Självständigt behandla innehåll i ett arbets- eller studieområde som leder till vidare lärande och professionell utveckling, övervaka arbets- eller studieverksamhet samt slutföra förelagda projekt.

Exempel från ämnet Bygg och anläggning Yrkeslärarnas roll i det svenska utbildningssystemet Kommer EQF/NQF påverka yrkeslärarrollen? Högskoleverkets föreskrifter om kvalificerade och relevanta yrkeskunskaper för särskild behörighet till utbildning som leder till yrkeslärarexamen Exempel från ämnet Bygg och anläggning NQF nivå Kunskaper Färdigheter Kompetens NQF 5 Kan visa: Specialiserade kunskaper inom ett arbets- eller studieområde, Kan: Planera, utföra samt identifiera resurser för att utföra specialiserade arbetsuppgifter, lösa sammansatta problem inom ett arbets- eller studieområde, Självständigt behandla innehåll i ett arbets- eller studieområde som leder till vidare lärande och professionell utveckling, Bygg och anläggning Specialiserade (erfarenhetsbaserade och teoretiska) kunskaper om minst ett yrke inom anläggning, husbyggnad, måleri, plåtslageri eller om minst ett specialyrke i bygg- och anläggningsbranschen Förmåga att såväl självständigt som tillsammans med andra planera, utföra samt identifiera resurser för att utföra specialiserade arbetsuppgifter (utifrån de fastställda säkerhets-, kvalitets- och miljökraven) inom minst ett yrke inom anläggning, husbyggnad, måleri, plåtslageri eller inom minst ett specialyrke i bygg- och anläggningsbranschen, enligt de lagar och andra bestämmelser som reglerar verksamheten.”

Yrkeslärarnas roll i det svenska utbildningssystemet Yrkesläraren i gymnasieskolan (Gy 2011) Sverige reformerar sin gymnasieskola med start hösten 2011. Tanken med reformen är att eleverna efter sin gymnasieexamen ska vara bättre förberedd för arbetslivet eller för vidare studier än vad som är fallet idag. Det tredelade uppdraget för gymnasieskolan kvarstår dock dvs. förberedelser för arbetslivet eller vidare studier elevens personliga utveckling (bildning) medborgare i ett demokratiskt samhälle För att klara uppdraget krävs av yrkesläraren: goda kunskaper inom yrkesområdet en pedagogisk examen ämnesdidaktiska och pedagogiska färdigheter

Yrkeslärarnas roll i det svenska utbildningssystemet Yrkesläraren inom Yrkeshögskolan Utbildningar inom yrkeshögskolan: ska ha sin grund i kunskap som genererats dels i produktionen av varor och tjänster, dels i vetenskap och utformas så att en hög kvalitet och yrkesrelevans nås, ge sådana teoretiska, praktiska och erfarenhetsbaserade kunskaper som krävs för att självständigt och i arbetslag kunna utföra kvalificerade uppgifter i arbetslivet, präglas av såväl stark arbetslivsanknytning som teoretisk förankring, utvecklas och bedrivas i samverkan mellan arbetsliv och utbildningsanordnare, bidra till att bryta traditioner i fråga om könsbundna utbildnings- och yrkesval, ska vara på eftergymnasial nivå och ska möta arbetslivets behov av kvalificerad yrkeskompetens

Yrkeslärarnas roll i det svenska utbildningssystemet Yrkesläraren inom Yrkeshögskolan 5 §/Träder i kraft I:2011-07-01/ En utbildning inom yrkeshögskolan ska väsentligen bygga på de kunskaper som eleverna får på nationella program i gymnasieskolan eller motsvarande kunskaper. Lag (2009:1040). 6 § Utbildningen ska 1. ha sin grund i kunskap som genererats dels i produktionen av varor och tjänster, dels i vetenskap och utformas så att en hög kvalitet och yrkesrelevans nås, 2. ge sådana teoretiska, praktiska och erfarenhetsbaserade kunskaper som krävs för att självständigt och i arbetslag kunna utföra kvalificerade uppgifter i arbetslivet, 3. präglas av såväl stark arbetslivsanknytning som teoretisk förankring, 4. utvecklas och bedrivas i samverkan mellan arbetsliv och utbildningsanordnare, och 5. bidra till att bryta traditioner i fråga om könsbundna utbildnings- och yrkesval. För att klara uppdraget krävs av yrkesläraren: goda kunskaper inom yrkesområdet gärna en pedagogisk examen, men inget krav gärna ämnesdidaktiska och pedagogiska färdigheter

Yrkeslärarnas roll i det svenska utbildningssystemet Om ramverket för kvalifikationer i Europa och i Sverige (EQF/NQF) får genomslag, kommer bl.a. yrkesutbildningen få ett starkare fokus på resultatet av lärandet. Förhoppningsvis kommer det att utvecklas en syn på lärandet där resultatet ställs i fokus och vägarna till resultatet kommer att se olika ut. Denna fokusering på resultatet av lärande kommer att ställa ny krav på lärarkåren och utbildningssystemet.