Skärp dig! – Hur svårt kan det vara att förändra?

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Ledningsdeklaration Länna/Rialaenheten 2009
Advertisements

Det första du bör göra är att rita horisonten
Varför är Carl Bildt så skicklig på att hantera journalister? Peter Dahlgren medie- och kommunikationsvetare.
Året var 2004, i en liten stad som heter Laholm, blev en trygghet totalt omkullkastad. En liten brun nallebjörn blev helt utkastad i kylan! Och blev liggande.
AUTISMSPEKTRUMTILLSTÅND
Kanske är vi goda vänner i ett år...
Nulägesanalys genom frågor
TILLSAMMANS KAN VI GÖRA SKILLNAD VAR MED I EN ENTREPRENÖRIELL UTMANING.
VÄRDEGRUNDSARBETE Åmålsgården, Åmåls Kommun
MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER
Vårdande/stödjande handlingar inom kommunala boenden Delrapport 7
HAKIR (handkirurgiskt kvalitetsregister) Ett samarbete mellan Södersjukhuset AB Linköpings Universitetssjukhus Skånes universitetssjukhus i Malmö Uppsala.
Metodstöd.
Vad gör livet så värdefullt?
Modersmålsenheten 28 oktober 2013
Högtidstal Retorik.
Mål och betygskriterier
Ta reda på hur ditt liv ser ut just nu
Intervju inför ViV-projektet.
SET Social Emotionell Träning
Instruktioner Vilken grupp av frågor känner du att du instämmer mest med? Instämmer du i hög grad med de första 10 frågorna är din självkänsla lägre.
Syftet med en personlig handlingsplan
Konsten att leda sig själv
Klok filosofi … ?.
Samma fast olika eller olika fast samma?
…och lite annat smått och gott som kan vara (arbets)livsavgörande…
Dialogkort - arbetsmiljö och hälsa
Att hålla en presentation
Att samtala med ungdomar om tobak
Det kreativa konceptets användning i rekryteringsannonser
, Hej, Nu har snart en termin gått av det här verksamhetsåret. Vi som jobbar med och för era barn summerar det pedagogiska arbetet på förskolan och konstaterar.
Det kognitiva perspektivet (Kapitel 4)
Musik: Nightengale Serenade
If you want to build a ship, don´t herd people together to collect wood and don´t assign them tasks and work, but rather teach them to long for the endless.
ArgumentationsanalysI 1. Semantiken erbjuder oss verktyg med vars hjälp vi kan: (i) uttrycka oss tydligare (när situationen så kräver), (ii) undvika missförstånd.
Vad är du för typ av person?
Valnöten VAD/HUR.
Ta ställning och handla!
”Hur gör vi varandra bättre” IFK TUMBA FOTBOLL Ledarutveckling
Nonviolent Communication NVC”Giraffspråk”. Marshall Rosenberg Vad är det som gör att vi tappar kontakten med vår medkänsla? Varför beter sig människor.
Sammanställning av gruppdiskussioner på pers.ass.-kurs, Fyrbodal
Men jag tror att jag sakta börjar se en kontur Några armar och ben
Barnets rättigheter i Sverige och för alla barn i världen
Välkomna till Kommunikationsplanerin g Linköping 7/12.
Tänkande och språk Våga Visa
Barnets rättigheter i Sverige och för alla barn i världen
Music: Nightengale Serenade
Debattera.
Etik och Moral Läran om rätt och fel.
Etik Moral Filosofi.
Hur samarbeta med journalister? Kommunikationschef Päivi Musakka Högsta förvaltningsdomstolen Vasa
LEDARSKAP & METODIK Kristina Yondt
Röd zon Grön zon Grön zon Röd zon.
Känna till och ha provat metoder och verktyg för processledning
Värderingar En värdering är egentligen ingenting annat än en personlig uppfattning om hur bra eller dåligt någonting är eller om vad som är rätt eller.
Kanske är vi goda vänner i ett år...
Skriva noveller.
Välkommen till domarutbildningen
SCHOOL OF HUMAN SCIENCES Värdepedagogiskt forskningsfält på HiK Utgår från den del av den pedagogiska praktiken som leder till att barn och unga utvecklar.
1 Mångfald Hur leder man en arbetsgrupp som präglas av mångfald ?
Vem är jag, Vem är du?.
Socialpsykologi.
Vad tycker du? När man diskuterar berättar man vad man tycker om något. När jag tycker något har jag en åsikt. Ett finare ord för att säga något är att.
Kommunikationspass Jag heter
Samtidigt som många hem i världen har förstörts, som här i staden Homs i Syrien…
Det kategoriska imperativ-testet: (i) Formulera din maxim. I situation S utför jag H i syfte att uppnå Ä.
Hur får du lantbrukaren att lyssna?
Lektion 1:1 I vilka sammanhang kan det vara bättre att använda begreppet ”våld i nära relationer” än begreppet ”mäns våld mot kvinnor” – och tvärtom?
Hur får du lantbrukaren att lyssna?
Presentationens avskrift:

Skärp dig! – Hur svårt kan det vara att förändra? Peter Nilsson. Föredrag för Korpen, 5/12, kl. 10-15, 2013

Intention och ramar för dagen Ökad insikt i smart/effektiv kommunikation oavsett sammanhang, här med fokus på möten Ahas, kul, tips och idéer, framgångsnycklar 10-12 därefter lunch och fortsätter sedan 13-15

Kommunikation? Allt mänskligt beteende, dvs AHA (ANY HUMAN ACTIVITY). Det går inte att icke-kommunicera! Allt det vi gör och inte gör kommunicerar någonting. Innehåll och form.

Ramar En ram är hur vår hjärna organiserar stora mängder av information tillgänglig oavsett tidpunkt. Ram = vad är inräknat/inkluderat. Tidsram Placering Värderingar Intentioner Beteenden Innehåll Vi tenderar att ta för givet att alla andra i rummet är i samma ram som vi är. Det här är en av de huvudsakliga orsakerna till konflikt och förvirring i världen! Typer av ramar inkluderar bl a: kreativa ram, utvärderingsram, avslappningsram, informationsram, diskussionsram, beslutsram, lösningsram, förklaringsram, bakgrundsram mm. ”Ramkompetens” inkluderar bl a förmågan att sätta, ifrågasätta, sekvensiera, proportionera och ändra ramar på ett flexibelt, behovsanpassad sätt. Tips: kom explicit överens om ramar vid interaktion med andra människor och grupper.

Logiska nivåer Logiska nivåer refererar till placering i en följd av detaljer. Människor tänker och pratar ofta på olika logiska nvåer utan att förstå det. Till exempel: Jag är fokuserad på mat medan du är fokuserad på äpplen. Du tänker på strategier medan jag tänker på vad jag ska göra härnäst. Det här är en av de vanligaste anledningarna till missförstånd. Vi pratar förbi varandra. Upp-chunka Ner-chunka Sidledes-chunka Tips: lägg märket till vilken logisk nivå du och andra befinner er på; ta ett medvetet beslut tillsammans om vilken logisk nivå(er) som är nödvändig för att nå de önskade resultaten.

Kongruent eller inkongruent? I, II, III – ordningen Kongruent eller inkongruent? I Beteende/handling Det jag/vi säger och gör - handlingar Hur jag/vi uppnår min/vår intention II Intentioner Vad jag/vi vill åstadkomma – tillstånd & konkret resultat Det som driver mig/oss III Presuppositioner (värderingar, valda sanningar, tro, generaliseringar osv) Vad jag/vi anser är sant – ramar! “Reglerna”, det filter som avgör min uppfattning och upplevelse av det jag ser och hör.

JAG/DU-sortering Att vara jag- och du sorterad och ha god balans är väsentligt för ett gott samarbete, goda relationer och god hälsa tror vi. Jag respekterar mig och mina åsikter och dig och dina åsikter. Att vara osorterad kan ta sig i uttryck såsom ”Du känner ju så här..”, ”Du är så lat..”. Vi talar om för någon annan vad den personer tycker, tänker eller känner. Ordet man kan också urholka jag/du-sorteringen. Vem är man? Kan uppfattas som övertramp eller som otydligt med att saker faller mellan stolarna som följd. Att ta för lite plats eller för mycket plats är en annan aspekt av jag/du-sorteringen, dvs jag har ett litet jag och stort du eller tvärtom. Tips: Tänk på att uttrycka jag när det är jag, vi när det är vi som verkligen tycker och undvik gärna ordet man!

Tack för mig och Lycka till! peter@framtidensteam.se www.skarpdig.com