ArgumentationsanalysI 1. Semantiken erbjuder oss verktyg med vars hjälp vi kan: (i) uttrycka oss tydligare (när situationen så kräver), (ii) undvika missförstånd.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
KOLLEGIAL HANDLEDNING REFLEKTION TILLSAMMANS I ARBETSLAG
Advertisements

Att svara på tentafrågan - Strategier Språkhandledningen på IT-fakulteten.
~ Den första mobiltelefonen ~
Retorik Konsten att tala Hur håller man ett bra argumenterande tal?
© Copyright APeL 2004 Hanne Randle Delaktighet för hållbar utveckling Reflekterande arbetsplatser i Karlstad, Forshaga och Grums kommun För.
KKME – Livsfrågor Oktober 2007
Förhandling MBL Och Samverkan.
Att skriva en argumenterande text
Demokrati och diktatur
Vetenskaplig Metod.
Högtidstal Retorik.
Att argumentera.
Formellt, skarpt och snyggt
KONSTEN ATT ÖVERTYGA SIN PUBLIK
Debattartiklar.
Tillfälle 3: Rättskällelära och den juridiska argumentationen.
Att tala för att övertyga
Insändare Struktur och respons.
Svenska p Svenska p.
Att samtala med ungdomar om tobak
I taket lyser stjärnorna Johanna Thydell
Ett arbetsområde om poesi
Swedex Muntligt test B1 40 poäng.
En övning i att analysera ett tal
Skärp dig! – Hur svårt kan det vara att förändra?
Retorik Konsten att tala Hur håller man ett bra argumenterande tal?
Att övertyga ! Disposition och mall.
Att skriva filosofisk text
Debattera.
Etik och Moral Läran om rätt och fel.
Ekvationer Det är inte så svårt?.
Tes och argument Tes: det påstående argumentationen gäller
7 1 Individual Project No.1: Paper Sus Lundgren. 7 2 Mål Att fördjupa dig i en aspekt av kursen du tyckte var intressant Att reflektera kring, analysera.
Etik Religionskunskap, åk 9.
Ordkunskap Ord och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.
Röd zon Grön zon Grön zon Röd zon.
Sociala och kulturella fenomen Livsstilar och kroppsideal
Bygg ett argumenterande tal
Handledarutbildning Delkurs 4 Barn- och fritidsprogrammet BF
Så bygger du ett argumenterande tal
Introduktion till Motiverande samtal (MI)
Argumenterande text.
Hur gör man en debattartikel?
Den retoriska arbetsprocessen
Retorik – Läran om konsten att övertyga
Skriva noveller.
KÄLLKRITIK.
Portfolion / Dokumentationen bidrar till utveckling
Att strukturera en text
Vetenskap & Religion.
Jan Lif Rum 201, Olof Wijksgatan – RELIGIONSFILOSOFI.
Debattartikel.
Vuxenutbildningens historia och filosofi Vuxenutbildningens historia och filosofi BILDER FRÅN ELLEN KEYS ”STRAND”
Leda och planera sokratiska samtal
Retoriska arbetsprocessen
1 Semantik – introduktion Semantik = läran om mening Tvärvetenskapligt filosofi lingvistik psykologi AI Lingvistik motsägelser mångtydighet metaforer Filosofi.
Analysförmåga Jämföra: Likheter och skillnader, för- och nackdelar
Formellt, skarpt och snyggt
Kunskap och värden – måste vi välja? Sven-Eric Liedman.
Den viktiga konsten att tala
Så bygger du ett argumenterande tal
Ska Sverige ha dödsstraff eller inte?
Så bygger du ett argumenterande tal
Den värderande analysen 1. En premiss är ett implicit eller explicit påstående i argumentationen som tillsammans med argumentet är avsett att utgöra skäl.
FTEA12:2 Filosofisk Metod Grundläggande argumentationsanalys II.
Vetenskap & Religion.
Argumentationsanalys
Kunskapsresistens och relativism
Retorik Konsten att tala Hur håller man ett bra argumenterande tal?
Att skriva uppsats Metodfrågor.
Presentationens avskrift:

ArgumentationsanalysI 1

Semantiken erbjuder oss verktyg med vars hjälp vi kan: (i) uttrycka oss tydligare (när situationen så kräver), (ii) undvika missförstånd och (iii) avslöja ohederliga och osakliga argument. Att precisera innebär att man ersätter en sats (U) med en annan sats (P) som innehåller färre tolkningsmöjligheter. (a) Lexikala definitioner beskriver språkbruket, (b) stipulativa definitioner reglerar språkbruket. Fem vanliga brister hos definitioner. 2

Argument är något vi kan stöta på mer eller mindre var som helst: i insändarartiklar i dagstidningar, i riksdagsdebatter, i vardagliga samtal, i annonser, i vetenskapliga studier, i filosofiska texter, etc. Vad som helst kan också bli föremål för argument: vilket parti som för den bästa politiken, huruvida fisk eller kött är godast, om människan härstammar från aporna, etc.

Retorik handlar om orsakerna till vad folk tror, argumentationsanalys om skäl till att vi tror. Annorlunda uttryckt, retorik handlar om vilka argument, och vilka sätt att uttrycka argument, som tenderar att övertyga mottagaren. Argumentationsanalys handlar om ifall argumentet i fråga ger rationella skäl att tro att tesen/slutsatsen är sann. Även om det finns en principiell skillnad på argumentations- analys och retorik så är det ofta i praktiken svårt att göra denna skillnad.

Den beskrivande analysen Man tolkar vilka argument som ingår i en argumentation och hur argumenten förhåller sig till varandra. Tanken är att argumentationen ska bli så strukturerad, överskådlig och lättfattlig som möjligt. Beskrivningen är medlet. Den värderande analysen Man utgår ifrån vad man kommit fram till i den beskrivande delen och tar sedan ställning till om argumenten i argumentationen är hållbara och relevanta. Värderingen är målet.

Exempel 1: ”Nu får det banne mig vara nog! Monarkin i Sverige bör avskaffas. Monarki kostar bara en massa pengar.” Vad är tesen? Svar: ”Monarkin i Sverige bör avskaffas.” Exempel 2: ”Klart som sjutton att vi bör införa dödsstraff i Sverige. Det är det enda sättet att få stopp på all grov brottslighet” Vad är tesen? Svar: ”Vi bör införa dödsstraff i Sverige.” Tesen är det påstående författaren/talare n framför allt vill göra gällande i sin argumentation.

Exempel: ”Vi måste sänka skatterna i Sverige. Det är nödvändigt för tillväxten. Å andra sidan kan det leda till att de sämst ställda far illa.” Vilket är pro- respektive contraargumentet? P: ”Det är nödvändigt för tillväxten att sänka skatterna” C: ”Att sänka skatterna kan leda till att de sämst ställda far illa.” Proargument (P) Proargument (P) Contraargument (C) Contraargument (C)

Argument av första ordningen talar direkt för (eller emot) tesen. Argument av första ordningen talar direkt för (eller emot) tesen. Argument av andra ordningen talar för (eller emot) ett argument av första ordningen. Argument av andra ordningen talar för (eller emot) ett argument av första ordningen. Exempel: ” ”Klart som sjutton att vi bör införa dödsstraff i Sverige. Det är det enda sättet att få stopp på all grov brottslighet. Om detta kan man t.ex. läsa i en färsk sociologisk studie.” Hur ser den beskrivande analysen ut? Tes: Vi bör införa dödsstraff i Sverige. P1:Dödsstraff är det enda sättet att få stopp på all grov brottslighet. P1P1:Om detta kan man läsa i en färsk sociologisk studie.

1.Den godtrogne. Tror på allt hen hör och läser. 2.Den motsägande. Bryr sig ej om argument för någon ståndpunkt, utan har som enda mål att vara oenig. 3.Dogmatikern. Håller fast vid sin position helt oberoende av argument. 4.Skeptikern. Tror inte på någonting, vägrar att omfatta någon position.

5.Relativisten. Anser att i kontroversiella frågor så har alla rätt. Olika påståenden är ”sanna” för olika personer. 6.Rationella tänkare. Styrs av huruvida argumenten verkligen innehåller förnuftiga (rationella) skäl för slutsatsen. Låter sig påverkas av evidens (den sammantagna informationen), oavsett i vilken riktning de pekar.