Etik- Modet att välja!.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Om människosyn och etik
Advertisements

Etik och moral Vad innebär det?.
Liten begreppsgenomgång
Hur vet vi vad som är rätt/fel?
Etik Hur ska vi vara mot varandra?
Dygd- och plikt Elin Palm.
Bemötande o etiskt förhållningssätt med utgångspunkt i lagstiftning
SAMHÄLLSKUNSKAP & RELIGION
Ta reda på hur ditt liv ser ut just nu
Konsten att leda sig själv
Varför tror människor.
-Protestantiska frikyrkor-
Etiska resonemangsmodeller
Ta ställning och handla!
Etik.
Olika teorier och religiösa perspektiv
Tema Kär och galen.
Etik & Moral RELIGION HT-14.
Anders Hummel, Nolhagaskolan, Alingsås –
Etik och moral.
Etik och Moral Läran om rätt och fel.
Etik Moral Filosofi.
Etik Religionskunskap, åk 9.
Sociala och kulturella fenomen Livsstilar och kroppsideal
Centraletiska begrepp 2 Centraletiska begrepp 3 Konfliktbeteenden 4
Värderingar En värdering är egentligen ingenting annat än en personlig uppfattning om hur bra eller dåligt någonting är eller om vad som är rätt eller.
ETIK - MORAL.
OLIKA FORMER AV ETIK.
Harriet Borg Unander Leg psykolog
RÄTT eller FEL? GOTT eller ONT?
MORIA: Frihet och utlitarism
Etik & moral Etik = beskriver vilka riktlinjer vi ska välja för hur vi ska handla, val vi ställs inför. När man funderar över skillnader i vad som anses.
Barns relationer – en förutsättning för utveckling och lärande
Religionskunskap 1, 50 p. Religionskunskap 1, 50 p.
Handlingars moraliska status Förbjudna Påbjudna Tillåtna Rätt/orätt.
Filosofi 1.
Del 1 – mellanösterns bokreligioner
Etik.
Etik och moral Vad är rätt och fel?.
Identitet Vad formar oss till oss?.
Moral och Etik Moraliska frågor berör frågor om vad som är rätt och fel/orätt, ont och gott. Andra vanliga begrepp som använd är bör, plikt och rättvisa.
Moralfilosofins historia (MORIA) John Eriksson Department of Philosophy, Linguistics and Theory of Science.
Olika sätt att resonera kring hur människor bör handla
Olika sätt att resonera kring hur människor bör handla
Nu ska jag/vi jobba smartare. Hur gör man då?
 Prata om två former av demokrati.  Prata om vad ett parti har för uppgift och hur de jobbar.  Diskutera begreppet lycka och uttrycket ”största möjliga.
Etik och moral.
Konsekventialism: en handlings moraliska status bestäms alltid av hur den förhåller sig värdet av möjliga utfall. Pliktetik: en handlings moraliska status.
ETIK. VAD MINNS JAG? Vad är moral? Vad är etik? MORAL NE:s förklaring Uppfattning om rätt och orätt. Våra val och våra handlingar visar på vår moral,
Identitet & livsfrågor Etik och moral. Identitet & livsfrågor Begreppen etik (fr. grekiskans ethos = sed) och moral (av latinets moralis = det som rör.
Pliktetik: Kant. Kant försöker påvisa att den ”Moraliska Lagen” är den samma som det rena (praktiska) förnuftet. M.a.o. den grundläggande, mest fundamentala,
+ Etiska begrepp. + Etik och moral I valet om vad som är rätt eller fel visar vi vår moral Rätten till abort Dödsstraff Donera sina organ Ska man förlåta.
I dagligt tal är etik och moral samma sak. En livskompass som hjälper oss att orientera oss i den etiska terrängen dvs verkligheten.
Etik - Att göra det rätta.
Etik och framsteg. Intuitionism vs. det moraliska sinnet Intuitionisterna (Samuel Clark under talet; följer Cudworth, Henry More; Cambridge Platonisterna)
Etik – vad är det? Grundläggande problem och modeller med utgångspunkt i Inledning till etiken.
Vad vägleder eller hjälper dig när du ska avgöra vad som är rätt eller fel? ETISKA REGLER/MODELLER; PLIKT- eller REGELETIKEN, KONSEKVENSETIKEN, SINNELAGSETIKEN.
Etik Vad är rätt och vad är fel?. Vad är etik? Etiken, eller moralfilosofin som den också kallas, försöker svara på frågor om vad som är rätt och vad.
Olika teorier och religiösa perspektiv
Livsåskådningar - hur människor beskriver och tolkar livet
Uppsats – ”Etik och livsfrågor”
Och hur ska man göra rätt?
Maximera lyckan – minimera lidandet
Etik & moral Etik = beskriver vilka riktlinjer vi ska välja för hur vi ska handla, val vi ställs inför Moral = beskriver de val vi väljer beroende på åsikter,
Etik och moral.
Regler, plikter och moraliska lagar.
Etik & moral.
Vad är regeletik, konsekvensetik och sinneslagsetik
ETIK Att göra det rätta….
Livsåskådningar - hur människor beskriver och tolkar livet
Presentationens avskrift:

Etik- Modet att välja!

De kommande veckorna ska du lära dig: 3 etiska principer, Vad pliktetik, sinnelagsetik och konsekvensetik är för något. Vad etik och moral är Att själv kunna ta ställning till några etiska val och principer utifrån några moraliska dilemman. Att själv fundera på vad som menas med den goda människan och det goda livet.

Moral: Moral är sättet vi beter oss på. Bedöms utifrån de beslut vi fattar ( i tex. vardagliga situationer. ) Moralen är resultatet av dessa beslut och bedöms ofta som antingen hög moral eller låg moral. Den moral vi har styrs av vart vi lever (samhäller eller religion) och vad våra föräldrar och vänner tycker.

Etik: Kan beskrivas som läran om moralen. Våra tankar kring moralen. Det som styr vårt handlande. Vår uppfattning om vad som är rätt eller fel

1: Pliktetik : Det är din plikt att handla rätt! ( Du drivs av en pliktkänsla) ” Handla endast efter den regel du vill se upphöjd till allmän lag” (Kant 1724-1804) Det allmänna kan vara lagar som bygger på religion, FN:s deklaration om mänskliga rättigheter eller naturliga lagar. Problem: Alla följer gemensamma regler, men är det säkert att det är rätt plikt vi följer? (Exempel Nazistläkaren som tog liv för att rädda rasen) Kan en plikt stå högre än en annan? Tex rädda liv eller ljuga?

2: Konsekvensetik: En handling är alltid rätt om konsekvenserna ( resultatet av handlingen) är goda.  (Exempel bussen på bron och barnet) Vad är då gott? Det som värnar om livet, hälsan, friheten, tryggheten, fred, kunskap och sanning! Jeremy Bentham (1848-1832): ”Största möjliga lycka till största möjliga antal!”   Problem: Vad är gott och vad är mindre gott? Finns det ett facit? Vem bestämmer vad som ger mest lycka för alla?

3. Sinnelagsetik: (avsiktsetik) En människas moral döms utifrån avsikternas med dennes handlingar. (Exempel, bussen på bron och barnet, jämför med konsekvensetik)  Problem: Vems goda avsikter är allra godast? Terroristens eller Usas?.   Hur blir du vägledd genom livets svåra val?

4. Dygdetik (eftersträvansetik) Menar att vi inte behöver veta/lära oss om hur vi ska handla i varje situation. Det viktigaste är istället att vi strävar efter att bli så bra människor som möjligt. (då väljer vi rätt) Exempel på positiva dygder: välvilja, medkänsla, mod, flit, rättrådighet, återhållsamhet, givmildhet, lojalitet och vänskaplighet. Vissa hävdar att kvinnor inte har samma dygder som män. (exemplet undersökningen apotekaren och den döende sonen) Problem: Människor som strävar efter att göra gott gör också fel och människor som inte är medmänskliga kan göra gott.

Nu ska vi öva oss i att fatta svåra etiska beslut! Scotts svåra val!