Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Maximera lyckan – minimera lidandet

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Maximera lyckan – minimera lidandet"— Presentationens avskrift:

1 Maximera lyckan – minimera lidandet
Utilitarism Maximera lyckan – minimera lidandet

2 Jeremy Bentham ( )

3 John Stuart Mill ( )

4 Maximera lyckan – minimera lidandet
Utilitarismen tänker bara på konsekvenserna av en speciell handling. Det enda egenvärdet  lycka. Lycka är bra i sig självt enligt utilitaristerna. Målet för en utilitarist är att i varje situation väga de möjliga dåliga konsekvenserna gentemot de möjliga bra konsekvenserna. Frågan som en utilitarist ställer sig i varje given situation blir alltså: leder den här handlingen till maximal andel lycka?

5 Lycka Nytta Lidande ”Onytta”

6 Vilken väg ska man välja?
Valet mellan olika möjliga handlingar, vad man ska göra, är ofta svårt. Ska jag gå det ena eller andra universitets- programmet är t.ex. ett svårt val. En utilitarist frågar sig alltid vilket alternativ som skulle ge mest lycka i slutändan och väljer detta.

7 Problem med utilitarismen
Ojämn fördelning av lycka: eftersom bara lyckan räknas och hur mycket lycka som finns så räknas alltså inte fördelningen av lyckan för en utilitarist. Det kan bli väldigt orättvist. Omöjligt att förutspå alla konsekvenser: hur kan man veta alla konsekvenser innan man har gjort själva handlingen? Majoritetsförtryck: om bara den totala lyckan hos alla människor räknas, hur kan man då se till så att inte en minoritet blir förtryckt för att roa majoriteten?

8 I vilka situationer kan det vara svårt att veta konsekvenserna?

9 Olika typer av utilitarism
Handlingsutilitarism: Jeremy Bentham. Den äldsta formen som räknar lycka på varje handling. Regelutilitarism: John Stuart Mill. Regler ställs upp för att moraliska regler generellt leder till mer lycka enligt detta synsätt. Preferensutilitarism: Richard M. Hare. Vad lycka är kan skifta kraftigt från person till person, därför använder denna form av utilitarism preferenser, dvs. tyckande som måttstock istället.


Ladda ner ppt "Maximera lyckan – minimera lidandet"

Liknande presentationer


Google-annonser