Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Regler, plikter och moraliska lagar.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Regler, plikter och moraliska lagar."— Presentationens avskrift:

1 Regler, plikter och moraliska lagar.
Kantianism Regler, plikter och moraliska lagar.

2 Immanuel Kant ( )

3 Vad är kantianism? Kantianismen sätter upp regler och plikter för handlandet. Varför du gör något blir mer intressant än vad handlingen får för konsekvenser. Att följa moraliska plikter är förnuftigt (smart). Att bryta mot sådana regler bryter mot förnuftet och mot vår känsla för rätt och fel.

4 Kategoriska imperativet
1. Vi bör handla på ett sånt sätt att det kan upphöjas till allmän lag. 2. Människor bör behandlas som mål och aldrig som medel.

5 Filosofen Immanuel Kant formulerade det kategoriska imperativet, ”den allmänna befallningen”, som ni såg på den föregående sidan. Man kan se det som en variant på den gyllene regeln: ”man ska göra mot andra så som man själv vill bli behandlad.”. Tanken är att man bara ska göra saker som går att göra till en lag som gäller alla. Om man tänker på mord t.ex., så går ju inte det att upphöja till allmän lag, för då skulle mänskligheten dö ut.

6 Vad går att höja upp till allmän lag och vad går inte?

7 Exempel och problem med pliktetiken
Exempel på lagar/plikter som inte skulle fungera: Allmän lag: alla ska mörda  alla dör. Allmän lag: alla stjäl  anarki. Problem med pliktetiken: Skulle det inte vara okej att ljuga för att rädda någon från att bli mördad t.ex.? Finns det inte olika viktiga plikter? Kan man inte rangordna dem på något sätt?

8 Den galna motorsågsmördaren
Tänk dig att en vettskrämd människa som säger att hon är förföljd av en galen motorsågsmördare kommer springandes till dig och ber dig att få gömma sig hos dig. Den påstådda motorsågsmördaren frågar dig sedan om du har sett henne. Ljuger du för att skydda henne?

9 Hur skulle du rangordna plikter
Hur skulle du rangordna plikter? Vilka är viktigast och minst viktiga för dig?


Ladda ner ppt "Regler, plikter och moraliska lagar."

Liknande presentationer


Google-annonser