Presentation FOLKHÄLSA I NYNÄSHAMN

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Vision – Värdegrund – Mål
Advertisements

Upplägg Vad är folkhälsa? Definition och övergripande rekommendationer för hur man bör arbeta Vad ska vi göra inom folkhälsa? Mål och styrdokument Vad.
Kommunalrådskansliet KAPITEL Stöd till och stärkt samverkan med det civila samhällets aktörer •Vision ” I Örebro finns ett levande vitalt civilt samhälle.
Unga14 10 – 21 februari (v 7-8) sker en mätning av folkhälsa bland barn och unga.
Rökfria skolgårdar - när når vi dit?
VISION Kommunplaner – strategisk planering
U t v e c k l i n g s c e n t r u m Chefsdagen 5/
Hälsa på samhällsnivå Hur vill du jobba med kapitel 7.
Förebyggande rådet i Enköpings kommun
Ortsutveckling i Sparreholm Sparreholms Bygderåd 17 januari 2011.
Folkhälsa i Gävleborg - gemensamma utgångspunkter
Socialdepartementet Konferens om drogsituationen i länet och framtidens förebyggande arbete Maria Renström Gruppledare för regeringskansliets samordningssekretariat.
Social hållbarhet. En prioriterad fråga
Områdesutveckling Torpa
Vad det handlar om Malmö stad satsar på att göra Malmö till en trygg och bra stad att leva, bo och arbeta i. Tillsammans med Malmöborna, företag, fastighetsägare,
Och samverkansmodellen Dalarnas regionala kulturplan
1 Landstinget Blekinge - en behovsstyrd hälso- och sjukvård - Allt vi gör har sin utgångspunkt i hälso- och sjukvårdslagen och tandvårdslagen Målet för.
Kontaktytor mellan energieffektivisering och Folkhälsa
Folkhälsoteamet norra Örebro län, Barns och ungdomars livsvillkor och levnadsvanor 20 Äldres hälsa Jämlik hälsa – social hållbarhet Metod -
Landstingsfullmäktiges beredningar
Bilder för lokal utbildning
Så här jobbar vi hos oss med arbetsmiljö och miljö!
marie rahlén-altermark psynkprojektet SKL
Vi blir Region Jönköpings län
Norrstyrelsen [ ] BILD 1 Norrstyrelsen Ideell förening med uppgift att förbereda bildandet av en sammanhållen norrländsk.
Folkhälsoarbetet i Karlskrona kommun
ÖREBRO LÄNS LANDSTING Folkhälsoarbete och arbete med social hållbarhet ur ett regionalt och kommunalt perspektiv Nora
Ortsutveckling Bettna Stormöte den 9 oktober 2013 Välkommen!
LiÖ:s kunskapssammanträde Folkhälsopolitiskt program för Östergötland Beslutades av alla kommuner och landstinget i november 2001.
NSFG möte 3 maj, 2013.
Sociala investeringar Kommunfullmäktige Kommunfullmäktige reserverar 120 milj. för perioden Kommunfullmäktige reserverar 120 milj.
19 april april 2006 Hållbarhetsrådet 1/ bildades Hållbarhetsrådet Tillhör Boverket, med eget Råd som beslutar om.
projekt Skolintroduktion på sent anlända elevers villkor
Folkhälsoteamet, norra Örebro län Barns och ung- domars livs- villkor och levnadsvanor 20 Äldres hälsa Samverkan/dialog Bokslut Samhällsplanering.
1 Handlingsprogram för folkhälsoarbetet Fastställt av regionfullmäktige i september FHK2003.
Främja hälsa – en nyckel till hållbar utveckling
Landstingets flerårsplan 2013–2015 Nya perspektiv.
Inledning: Vi kommer nu ta vid där Pia slutat där hon beskrivit förskjutningen av folkhälsoarbetets sätt att arbeta. . Vi har folkhälsopolicyn för Halland.
LEADER VÄXTLUST VÄRMLAND KARLSTAD 7 FEBRUARI 2013
Regionalt folkhälsoarbete i Gävleborg
I Strömstads säljs varje dag: ( utslaget per invånare) 2 kg fläskkött 37 cl brännvin 2 l läsk Det finns : 1 m² godisbutik / invånare.
Ortsutveckling Skebokvarn Välkommen! Stormöte 2 september 2013.
Västra Götalandsregionens nya handlingsprogram
Ola Nilsson Folkhälsoansvarig SPF:s förbundskansli SPF slår ett slag för det friska.
Botkyrkas styrmodell och kommunens ekonomi
Luleå kommun Ett gott liv för alla 28 augusti 2015
Salut-satsningen Samverkan för att nå alla barn! Anneli Ivarsson
Socialdepartementet En samlad strategi för ANDT- politiken Maria Renström Ämnesråd och gruppledare ANDT och Socialtjänst Socialdepartementet.
Mänskliga rättigheter i Västra Götalandsregionen Förvaltning/avdelning/grupp/enhet som dragningen är för Datum:
Samhälle Mål: ”Gotland erbjuder hög livskvalitet med social rättvisa, inomregional balans och en hållbar tillväxt som gör att människor vill bo och verka.
Folkhälsopolitiskt program för Östergötland Beslutat av landstinget och kommunerna i Östergötland.
Barn som anhöriga – Landstinget i Värmland livlinan.liv.se/barnanhoriga.
1 Verksamhetsplan Verksamhetsplanering Verksamhetsidé Värdegrund Vision SWOT-analys Strategier Mål Handlingsplaner Uppföljning Varför finns vi?
Använder vi oss av Fysisk aktivitet på Recept? Carin Molin, sjukgymnast, PatientForum UMAS Ulrika Björck, sjukgymnast, Endokrinologiska kliniken UMAS.
Möjlighet till Egen Kraft!
Trygg i Göteborg Introduktion för socialsekreterare 19 oktober 2016.
Vårdsamverkan Valdemarsvik
Jämställd och jämlik hälsa för ett hållbart Gävleborg
En mer hälsofrämjande hälso- och sjukvård ett av de nya nationella målen för folkhälsan
Välkommen till skärgården
Främja hälsa – en nyckel till hållbar utveckling
Lisa Fröst Björnsdotter Leg. Psykolog Föräldra- barnhälsan
Dagens tema Samverkan i arbetet med att förebygga och bekämpa användandet av Alkohol, Narkotika, Droger och Tobak – och kopplingen till folkhälsa och hållbar.
Säker och trygg kommun 13 september 2017
KPR april 2018.
Vad innebär regionbildningen?
”Främja långsiktig samverkan mellan olika samhällsaktörer”.
En stad för alla Göteborgarnas livschanser ska utjämnas Budget 2014
Agenda 2030 i ett kommunalt perspektiv
Universellt preventionsarbete – tidigt främjande insatser
Presentationens avskrift:

Presentation FOLKHÄLSA I NYNÄSHAMN I en attraktiv kommun som jobbar för allas framtid mår, och trivs, människor bra.

Skärgårdskommun nära storstad 26 000 invånare 30 minuter till Globen Havshorisonten ses från fastlandet Stadskärna Landsbygd Avståndet till Stockholm är cirka 50 kilometer, till Arlanda 100 kilometer och till Södertälje cirka 45 kilometer. Till Stockholm/Globen tar det cirka 30 minuter med bil på den nya motorvägen. Skärgårdskommunen Nynäshamn är med sina 1 852 öar den kommun i Stockholms län som har störst antal öar i sin skärgård och kommunen har en kust som uppgår till 100 mil.

Särskild folkhälsosatsning Startade 2006 Varje år tilldelas ca 10 miljoner till folkhälsoarbetet i kommunen Visionen är halverade ohälsotal till 2015 Prioriterade områden är ANDT Psykisk hälsa Sexualitet och reproduktiv hälsa Fallprevention Demokrati och delaktighet

Det var unikt att avsätta pengar till en särskild folkhälsofond där alla pengar går till att förbättra medborgarnas hälsa när Nynäshamn startade.

Nynäshamns folkhälsofond Syftet med folkhälsofonden är att kommunens nämnder samt ideella organisationer ska få möjlighet att utveckla idéer som kan skapa förutsättningar för en god hälsa och jämlika villkor för hela befolkningen Ofta är det investeringskostnaderna som styr om lokala folkhälsosatsningar blir av eller inte.

Struktur på folkhälsofondens ansökningar 1.Ansökan 2.Nämnd 3.Utredning av folkhälso-samordnare 4.Beslut i KS 5.Tillbaka till nämnd Struktur på folkhälsofondens ansökningar Beviljade ansökningar/metoder prövas, följs upp och utvärderas vid projektslut för att vid positivt utfall föras in i ordinarie verksamhet Process 1 års period

Folkhälsoprojektens fördelning Nämndprojekt: Tilldelas ca 7 miljoner/år Ansökan skall vara inlämnad i november KS beslut tas i december Föreningsprojekt: Tilldelas ca 700 000/år Ansökningar kan lämnas in 4 ggr/år Ansökningar över 15 000 behandlas i KS Ansökningar under 15 000 delegeras till folkhälsosamordnare Uppföljning/utvärdering september i respektive nämnd och i oktober i KS Övriga folkhälsoprojekt: Tilldelas ca 500 000/år Exempel är Folkhälsoseinarium, utbildning i sex och samlevnad, alkohol och drog kampanj vid valborg och skolavslutning, marknadsföring av folkhälsosatsning mm Lön till folkhälsosamordnare tillkommer.

Folkhälsofonden lönar sig Skapar kreativitet Överbrygger puckelkostnader Engagerar Ger ökade kunskaper inom kommunens verksamheter Förnyar och förbättrar verksamheter Utav 27 nämndprojekt som startat upp mellan 2006-2011 har 74 % övergått helt eller delvis i ordinarie form. Under perioden har också 45 föreningsprojekt beviljats medel.

Samverkan – medel för att nå målen Förvaltningar emellan Föreningar Polis Räddningstjänst Företag Hälso- och sjukvård Privat näringsliv

Nynäshamns arbete i korthet Att arbeta för allas rätt till goda livsvillkor Utveckla hälsofrämjande livsmiljöer och levnadsvanor Att aktivt arbeta med att få bort ohälsosam konsumtion av av alkohol, tobak och spel samt helt få bort konsumtion av droger och doping

Livsvillkor Att ha goda livsvillkor medför möjligheten att vara delaktig och ha inflytande i samhället. Nynäshamns kommun arbetar aktivt med att stärka delaktighet och inflytande genom olika demokratisatsningar men också genom att skapa goda sociala och ekonomiska förutsättningar. Vi vill också ge våra barn och unga en bra start i livet. Därför prioriteras satsningar på skola, förskola och inom fritidsverksamheten. Bland annat arbetar vi för en hälsofrämjande skolutveckling och en tillgänglig fritid för alla.

Livsmiljöer och levnadsvanor Med hälsofrämjande livsmiljöer menas de fysiska och psykosociala miljöer där vi arbetar, bor och tillbringar vår fritid. I Nynäshamn arbetar vi med att utveckla sex- och samlevnadsundervisningen i skolorna. Vi arbetar också aktivt med åtgärder som kan minska alkohol och tobaksbruket. Vi stimulerar till gemenskap genom sociala mötesplatser och gemensamma aktiviteter.

Vardagsmotion i vacker miljö Vi vill öka den fysisk aktiviteten genom att utveckla möjligheten till vardagsmotion i vår vackra skärgårdsmiljö.

Exempel på folkhälsosatsningar Springprojektet för hälsosammare skolgårdar Socialsekreterare på plats hos polisen Mobila skolteamet Nya tider - heltid för alla Kostnadsfri tobaksavvänjning RSMHs arbete med social gemenskap för personer med psykisk ohälsa Familjekollo för familjer som inte har råd att åka på semester tillsammans Tillgänglig fritid åt alla - mobila fritidsledare Ungdomsteam Hälsofrämjande skolutveckling ”Alla kan i Nynäshamn” ett demokratiprojekt

Vi tror på ett helhetsgrepp Kommunstyrelsens ansvar Tydliga budgetmedel Uppföljning Kostnadsbesparingar för kommunen i form av långsiktigt lägre kostnad för socialvård, hemtjänst etc. Föreningslivet görs delaktigt Nämnder och förvaltningar görs delaktiga Samverkan som ett medel

Kommunens styrdokument Mål och budget Agenda 21 Alkohol och drogpolitiska programmet Kommunens friskvårdspolicy, likabehandlingsplan m.m. Nationella folkhälsomål

Resurser folkhälsoarbetet Kunniga och intresserade politiker och chefer Anställd folkhälsosamordnare Säkerhetsansvarig med ansvar för BRÅ Elevhälsochef med ansvar för folkhälsosatsningar inom BoU Arbetsgrupp (Jokern) fokus på barn och ungdomars hälsa Folkhälsocentrum, länsstyrelsen, FHI och andra kommuner och stadsdelare i Stockholms län m.m. Ekonomer med utbildning inom socioekonomi I arbetsgruppen finns säkerhetsansvarig, elevhälsochef, IFO chef, projektledare för barn och elevers psykiska hälsa, kultur och fritidschef samt folkhälsosamordnare