Kommersialisering av universitetsforskning – vad vet vi och hur går vi vidare? Ek dr. Diamanto Politis Högskolan i Halmstad Estrad 2009-03-12.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Idéer för ett bredare entreprenörskap
Advertisements

Förskolor och skolor i Nacka – i en klass för sig
PUBLIKT ENTREPRENÖRSKAP
Entreprenörskap i gymnasieskolan
Bidrag till universiteten direkt eller via externa finansiärer? Utvecklingen i Sverige och i vissa andra europeiska länder Carl Jacobsson Analysenheten,
Presentation Dialogseminarium om samverkan Dan Brändström
Jakten på ett nytt Google - och på akademiskt entreprenörskap Mats Benner Lunds universitet.
Siffror om jämställdhet
Affärsmässigt drivna IT-satsningar i småföretag - en potential för fler nya jobb T Stockholms Handelskammare Microsoft Synovate Temo: David Ahlin.
Ett regionalt kriskompetenscentrum med människan i centrum.
Policy för miljö och hållbar utveckling
Den här presentationen går igenom hur energin, klimatet och tillväxten hänger ihop. Den beskriver hur utsläppen globalt sett har ökat kraftigt de senaste.
Svenska universitetsavknoppningar – 20 år senare Marie Löwegren, Lunds universitet
Magnus Henrekson Mikael Stenkula
Högskolornas arbete med studentbostäder Caroline Nordström Stockholms Akademiska Forum.
Internationellt föredöme inom hållbart boende och bostadsbyggande Positive Footprint Housing.
Pyramis 19 mars Har alla rätt till arbete? Har alla rätt till arbete? Har man kanske skyldighet att arbeta och därmed öka tillväxten i kommunen/regionen/riket?
Mälardalens högskola Det här är.
Ett projekt inom Lean Automation
IQ Samhällsbyggnad – Föreningen för innovation och kvalitet inom samhällsbyggandet. Inspel till Forsknings- och Innovationspropositionen Samhällsbyggnad.
HUR GÖR BORN GLOBALS? – OM FÄLLOR OCH FRAMGÅNGSFAKTORER FÖR UTLANDSFÖDDA FÖRETAG Sara Melén och Emilia Rovira Nordman Handelshögskolan i Stockholm.
Ulf P Andersson Miljösamordnare Göteborgs universitet. HU GÖTEBORGS UNIVERSITET.
Open access Lisbeth Söderqvist Avdelningen för forskningspolitisk analys.
Lärcentrum som infrastruktur för vuxnas lärande
Regional tillväxt- och innovationspolitik Claes Norell
1 Forskning & Utveckling Hannie Lundgren EU-plattformsmöte 29 april.
Dialogdag 23/ Lagen om regionalt utvecklingsansvar i vissa län Regionalt tillväxtarbete (regionalt tillväxtsansvar) -Regional utvecklingsstrategi.
Nyttiggörande av universitetsforskning Prof. Åsa Lindholm Dahlstrand School of Business and Engineering, Halmstad University &
LUCAS Center for Applied Software Research  Mål  Strategi  Fakta 2002.
LUCAS Mål, strategi och organisation LUCAS - Center for Applied Software Research2 LUCAS mål Att i samverkan med näringslivet identifiera.
Sysselsättningsgrad 2009 Samtliga år. Sysselsättningsgrad 2009 Kvinnor år.
Building Bridges and Breaking Bonds
Vad krävs för att klara en kommersialisering?
Nya Vindar Inom Entreprenörskapsforskningen Karin Berglund, Fil Dr, disputerade 2007 vid Mäldardalens högskola Frederic Bill Fil Dr, disputerade 2006 vid.
Kollektivtrafikbarometern 2013

1 Innovationers betydelse Staffan Larsson Tillväxtanalys.
Gränslös vård och omsorg Morgonrock, Norrbottens Läns Landsting, 18 april Jörgen.
Botnia-Atlantica Universiteten och det gränsöverskridande samarbetet Umeå maj 2008 Universiteten och det gränsöverskridande samarbetet Umeå
1 Figur 1.1 Utveckling av Sveriges BNP per invånare under perioden 1990–2010 jämfört med OECD och ett genomsnitt för de sex närmaste konkurrentländerna.
TRE VERSIONER AV DEN SVENSKA PARADOXEN 1.MYCKET FOU I HÖGTEKNOLOGISKA FÖRETAG, LITEN PRODUKTION/EXPORT JÄMFÖRT MED OECD Ja, men beror på: FoU i stora företag,
Från Gotland på kvällen (tågtider enligt 2007) 18:28 19:03 19:41 19:32 20:32 20:53 21:19 18:30 20:32 19:06 19:54 19:58 20:22 19:01 21:40 20:44 23:37 20:11.
Sveriges satsning på inkubatorer Håkan Larsson VINNOVA Norges Forskningsråd Trondheim
Västra Götaland.
Kapitel 12 Marknadsföringen påverkas av omvärlden.
TÄNK PÅ ETT HELTAL MELLAN 1-50
Stöd till Svenskt deltagande i EU:s ramprogram för forskning Christian Hansen Europaprogrammen, VINNOVA.
Generell titel. Bakgrund - privata FoU investeringar.
Ulf P Andersson, GMV, Vad gör Göteborgs universitet? Hållbar utveckling i utbildningen.
Forsknings- och innovationspropositionen Prefektmöte
Finanspolitiska rådets rapport- några kommentarer Torbjörn Becker Östekonomiska institutet vid Handelshögskolan i Stockholm (SITE)
Lund Tekniska Högskola 2012 Forskning Forskarutbildning Grundutbildning.
Nytta per skattekrona - Arbetsmodell för att öka, utvärdera och upphandla nytta i offentliga verksamheter Johan Gunnars, Chef Strategiska Projekt.
Socialt Entreprenörskap
Medicinsk teknik för en bättre livskvalitet och tillväxt Seminarium Björn-Erik Erlandsson
God hälsa och positiv livsmiljö för alla i Jämtlands län Bäckedals folkhögskola Uppdaterat: Långa och korta kurser inom olika gamla.
KTH ROYAL INSTITUTE OF TECHNOLOGY Utvärdering – vad, vem, varför? Sara Karlsson, kvalitetssamordnare KTH.
FORES i korthet  Grön liberal tankesmedja grundad 2007 av Centerpartiet, Bertil Ohlininstitutet och Studieförbundet Vuxenskolan  Skärningspunkt:
Regional utvecklingsstrategi för Skåne
Ger Växelverkan Vetenskapen Värde?
Rättsinformation, metadata och standarder för informationshantering Cecilia Magnusson Sjöberg Institutet för rättsinformatik, Stockholms universitet
Forsknings- och utbildningsmiljön Innovation och produktrealisering (IPR) och satsningen på Mats Jackson, MDH,
Tekes nyckeltal Tekes FoU-finansiering av sm-företag samt företag med färre än 500 anställda Finansieringen av grupprojekt har fördelats per grupp.
ESS-S presentation för Region Skåne Utgångspunkter Ett unikt tillfälle En stor potential Hård konkurrens.
NEA Seminarium 7 december 2004
Regionalpolitik EUROPEISKA KOMMISSIONEN December 2004 SV Förordningar 1 Sammanhållningspolitiken Kommissionens förslag till nya regler 14 juli.
Styrning och ledarskap på lokal och regional nivå Regional utveckling och strategiskt tillväxtarbete 15 hp. Gun Hedlund, lektor i statsvetenskap, Örebro.
Produktivitetskommissionen i Skåne Kick-off seminarium 13 november 2015 Pernilla Johansson, PhD Senior Ekonom.
GÖTEBORGS UNIVERSITET
Den första Ingenjören rapporter/utredningar/analyser
Presentationens avskrift:

Kommersialisering av universitetsforskning – vad vet vi och hur går vi vidare? Ek dr. Diamanto Politis Högskolan i Halmstad Estrad

Nyttiggörande och kommersialisering av forskning Det finns generellt sett en stor tilltro till universitet och högskolor när det gäller nyttiggörande och kommersialisering av forskning Detta skall ses mot bakgrund av en utveckling de senaste åren som skett i riktning mot att öka universitetens och högskolornas direkta samhällsrelevans Ett exempel är högskolelagen, som 1997 fick ett tillägg i fråga om universitetens och högskolornas samverkan, och som i år får ännu tydligare fokus på nyttiggörande

Högskolelagen, §2 Lag (1996:1392), nuvarande formulering sedan 1997: ”Högskolorna skall också samverka med det omgivande samhället och informera om sin verksamhet.” Lag (2009:45), träder i kraft : ”I högskolornas uppgift ska ingå att samverka med det omgivande samhället och informera om sin verksamhet samt verka för att forskningsresultat tillkomna vid högskolan kommer till nytta.”

Är nyttiggörandet tillräckligt? Utvecklingen i riktning mot att öka universitetens och högskolornas direkta samhällsrelevans har gett ett ökat intresse av att bättre förstå och utvärdera nyttiggörande av forskning En vanlig fråga i den svenska debatten är om nyttiggörandet är tillräckligt stort med avseende på de resurser som satsas på FoU investeringar hos universitet och högskolor Sverige har i detta avseende lyfts fram som en ”rollmodell” i termer av hur mycket resurser som satsats på akademisk FoU (ex. EU-kommissionen, 2003)

FoU-utgifternas andel av BNP i procent år Källa: SCB och OECD (Main Science and Technology Indicators )

Sverige underpresterar Bilden av Sverige som ett land där det satsats mycket på akademisk forskning har i sin tur jämförts med hur mycket av denna forskning som kommer samhället till nytta. I bakgrunden ligger ett antagande om att Sverige underpresterar vad gäller FoU-intensiva produkter, teknikbaserat entreprenörskap, samt ekonomisk tillväxt baserad på forskning och ny kunskap Detta antagande om att Sverige underpresterar har av vissa kallats för en paradox; den ”svenska paradoxen”.

Sveriges underprestation ifrågasätts Bilden av ett underpresterande Sverige har länge varit rådande men har börjat ifrågasättas av en växande skara forskare Tidigare studier (t ex Jacobsson och Rickne, 2004) visar att internationella jämförelser av FoU investeringar blir i stort sett omöjliga och opålitliga eftersom länder med olika institutionella särdrag mäter FoU investeringar på olika vis Andra studier (t ex Kander, Ejermo och Schön, 2007) pekar på att det finns liten teoretisk grund för direkta samband mellan FoU, innovationer och tillväxt

Snäv syn på nyttiggörande i debatten Nyttiggörande Kommersiell nytta Direkt kommersiell nytta Demokrati- utveckling Förbättring av miljö Ökad livskvalitet

Exempel på nyttiggörande med lång tidsfördröjning - Magnetkameran tar bilder av nästan alla organ i kroppen - Tekniken baseras på upptäckter från 1970-talet - Dessa upptäckter byggde i sin tur på rön från 1947

Affärsidéer baserat på olika typer av kunskapskällor Avknoppningar baserar sina affärsidéer på en blandning av olika typer av kunskapskällor, såväl forskningsbaserad kunskap som kunskap om branschens affärslogik och om kunden Även nya teknikbaserade företag som inte är avknoppningar i baserar ofta sina affärsidéer på en kombination av akademisk forskning, kundkontakter, branschkunskap, etc Svårt att peka ut en kunskap som är viktigare än andra – kombinationen är central

Antal källor som ursprung till den nuvarande affärsidén Antal källor USO (n=47) CSO (n=89) Övriga (n=208) Samtliga (n=340) 117%8% 10% 2-336%35%43%42% 4+47%57%49%48% Exempel på källor: universitetsforskning (egen och andras), kundkontakter, leverantörer, konkurrenter, tidigare arbetsgivare, etc.

Vad skall knoppas av - forskare eller forskning? En vanlig modell i diskussioner om mekanismer för nyttiggörande av forskning är den klassiska uppfinnarentreprenören Styrkan ligger i att uppfinnaren har en djup insikt i teknologin och den tysta kunskap som ofta är förknippad med tidiga faser i utvecklingen Spänningar mellan akademiska och entreprenöriella karriärer Starka sociala normer som talar emot kommersialisering av forskning Kommersiella aktiviteter ej meriterande vid befordran Forskare har ofta begränsad kommersiell erfarenhet

Entreprenörskapets byggstenar MOTIVATION Inre drivkraft, intresse och social acceptans FÖRMÅGA Kunskap och färdigheter MÖJLIGHETER Gynnsam miljö och affärsklimat Källa: Lundström och Stevenson, 2002

Vem/vilken startar USOs? FöretagsgrundareAndel Universitetslärare/forskare som helt eller delvis lämnat akademin 47% F.d. universitetslärare/forskare som arbetat en tid i privata näringslivet 11% Tidigare studenter baserat på studier, projekt, examensarbete etc. 21% Externa entreprenörer (utanför akademin) 21%

Reflektioner och implikationer De flesta akademiker drivs inte av vinstmöjligheter och intresset av att driva fram och kommersialisera sina forskningsresultat Begränsad kommersiell erfarenhet försvårar möjligheten att se affärsidéer och kommersiell potential i akademisk forskning Externa entreprenörer som alternativ mekanism för nyttiggörande av universitetsforskning Det behövs ett vidgat synsätt på nyttiggörande av akademisk forskning Andra mekanismer utöver direkta avknoppningar Nyttiggörande av universitetsforskning visar sig sällan direkt i tid Kommersialiering av universitetsforskning kräver ett samspel mellan innovationer och entreprenörskap