Sida 1 615119 Seminarium om Stadsutbredning och yttre kärnor 2009-11-25 Urbanekonomisk forskning om Stadsutbredning och yttre kärnor 25 november 2009 Ulf.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
En attraktiv Östgötaregion Där stad och land är med på tåget?
Advertisements

Idéer för ett bredare entreprenörskap
Vidareutveckling av gränsregional statistik i Norden Nordiskt statistikermöte – Köpenhamn 2010 Carl-Gunnar Hanaeus, Statistiska centralbyrån
Vad handlar regionfrågan egentligen om? BILD 1 Vad handlar regionfrågan egentligen om?  Närmare. Med en norrländsk region flyttas.
Samhällsekonomi 2.
Entreprenöriella politiker Kristina Nyström Ratio och CESIS, KTH Nyström, K. (2011) Entrepreneurial Policymakers,
Staten och det civila samhällets organisationer
Regionalt resurscentrum för jämställd tillväxt
Mål Utmaningar Strategier Rekommendationer HELHETSSYN.
Kultur för alla – gäller det mig
Sambanden mellan hälsa, ekonomisk utveckling och planering
Ulf P Andersson GMV
Esitelmän pitäjän nimi Helsingfors stads strategiprogram 2009–2012.
Bristande integration, ojämlikhet och utanförskap
Elevinflytande i planeringen av undervisningen
Remiss 8 januari till 14 februari Vad ville vi veta? Är analysen relevant och korrekt? Kontroll av uppgifter om butiker o bensinstationer i kartorna Ger.
Lidköping Det första decenniet på 2000-talet innebar fler i arbete och snabbt ökande realinkomster för de allra flesta. Bättre hälsa och minskad.
Aktuella frågor på EU-nivå
Internationell Ekonomi
Regionala stadskärnor RUFS 2010 och bakgrund Seminarium 25 november 2009 Göran Johnson Regionplane- och trafikkontoret, SLL.
1 Geografiska perspektiv på tillväxt spelar roll Politikens fokus; -Hur tas hela landets tillväxtpotential tillvara? Vårt arbete; -Hur ser tillväxtförutsättningarna.
Vad är ekonomisk teori? EKONOMI ...
Medfinansiering av transportinfrastruktur Utredningens förslag i korthet: Planeringssystemet: Stark koppling till den statliga budgetprocessen och de statliga.
Grafisk profil.
FORSKNING/ FORSKARUTBILDNING GRUNDUTBILDNING OMVÄRLDSBEHOV/KONTAKTER.
Anne Kolmodin Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingara och analyser Tillväxtanalys.
Finansdepartementet Ekonomiska läget inför höstens budgetproposition Pressträff Harpsund 21 augusti Finansminister Anders Borg.
Robert Gidehag & Jonas Arnberg. Studiens frågeställningar Övergripande: Är den svenska alkoholpolitiken effektiv på 2000-talet?
Produktionsfunktionsansatser Tillgänglighetsansatser Regionförstoring eller regionförtätning? Hur mycket av tillväxteffekter fångas av samhällsekonomiska.
Bilder för lokal utbildning
Västra Götaland.
Kapitel 12 Marknadsföringen påverkas av omvärlden.
Det regionala planeringen och växande arbetsmarknadsregioner
Det regionala innovationssystemet
Vart är Östhammar på väg? Kommunens/tätortens utveckling och framtid
Generell titel. Bakgrund - privata FoU investeringar.
KONJUNKTURLÄGET 26 augusti 2009 Kerstin Hallsten.
Så ser det ut i Skåne – problem och möjligheter, Att välja jämställdhet Christian Lindell
Norrstyrelsen [ ] BILD 1 Norrstyrelsen Ideell förening med uppgift att förbereda bildandet av en sammanhållen norrländsk.
Praktisk förvaltning av land och landskap Erik Andersson
Etnicitet och Nationalism
Var det bättre förr eller Är det sämre nu? Mina ”dryga” 30 år som upphandlare Gunnar Stålberg mars 2009.
Michel Thomsen, Maria Åkesson - Informatik Högskolan i Halmstad
Hållbar utveckling – Vad betyder det för Ängelholm
Jesper Hansson KONJUNKTURINSTITUTET 18 december 2014 Konjunkturläget, december 2014.
Från RUP till RUS Möjligheter nära dig Styr regionala utvecklingsarbetet Grund för regionala program med betydelse för hållbar.

19 april april 2006 Hållbarhetsrådet 1/ bildades Hållbarhetsrådet Tillhör Boverket, med eget Råd som beslutar om.
Övergripande strategier Samrådet Analysmetod Ekonomiskt hållbart?
Enheten för regional tillväxt, Näringsdepartementet
Västra Götalandsregionens nya handlingsprogram
KONJUNKTURINSTITUTET
BNP i fasta priser.
Politisk Geografi.
Näringslivsstrategi Strategin ska omfatta följande: Avgörande kriterier och förutsättningar för att nya företag ska vilja etablera sig i Nacka och för.
Revision & Redovisningsval Pernilla Broberg/Torbjörn Tagesson Balans nr 1/2015 s 8Civilekonomen nr 2/2015 s 30.
Den Svenska bostadsmarknaden – En bubbla som håller på att spricka?! Oslo 14 oktober, 2015 Mats Wilhelmsson.
Produktivitetskommissionen i Skåne Kick-off seminarium 13 november 2015 Pernilla Johansson, PhD Senior Ekonom.
Kort ekonomisk historia. Vad krävs för att en vara ska tillverkas?
Skolinspektionen Bra tillsyn – bättre skola - Det pedagogiska ledarskapet.
Statsvetenskap KLUSTER - Från teoretiskt begrepp till praktiskt innehåll i tillväxtpolitiken Line Säll Doktorand i statsvetenskap E-post:
ACD 3 Bligård & Simonsen ACD 3 (Aktivitetscentrerad design) Lars-Ola Bligård & Eva Simonsen
Ulf Tynelius.
Kraftsamling för ökat bostadsbyggande
Resvanor och faktorer som påverkar bilresandet Jonas Eliasson Trafikdirektör, Stockholms stad Professor i transportsystemanalys, KTH Basfakta om.
Esa Halme landskapsdirektör
Närvarande ledarskap för en hållbar välfärd
Ekonomisk tillväxt Mäta ekonomin Konjunktur Arbetslöshet
Spelar priset någon roll? Om samhällsekonomiska analyser
Vad innebär regionbildningen?
Presentationens avskrift:

Sida Seminarium om Stadsutbredning och yttre kärnor Urbanekonomisk forskning om Stadsutbredning och yttre kärnor 25 november 2009 Ulf Strömquist

Sida Seminarium om Stadsutbredning och yttre kärnor Teoretisk Urbanekonomisk forskning erbjuder en samhällsekonomisk begreppsapparat för analys och planering av urbana strukturer – stadsutbredning och yttre kärnor. Aktuell forskning om stadsutbredning och yttre kärnor består till större delen av teoretiska ansatser och modeller. Abstraktionsnivån är oftast hög. USA dominerar Den aktuella forskningen domineras starkt av USA och gäller framför allt förhållanden där. Det finns ytterst få empiriska studier av yttre kärnor i EU. För USA många. Fysisk planering underordnad Ytterst få bidrag behandlar fysisk planering på något explicit sätt och regioners fysiska struktur är som regel starkt förenklad

Sida Seminarium om Stadsutbredning och yttre kärnor Mer djupgående Den tidigare – främst 1990-talets – betoning av fördelar och möjligheter förenade med utveckling av yttre kärnor har delvis nyanserats i den senaste tidens urbanekonomiska forskning. Tidigare kom koncentration till yttre kärnor att uppfattas som en motverkande process till suburbanisering. Numera uppfattas snarare utvecklingen av yttre kärnor som en del av en mer omfatt­ande och djupgående utbredningsprocess. Och det är inte självklart att stadsutbredningen blir mindre omfattande med yttre kärnor än i urbana strukturer utan yttre kärnor. Större avstånd Med yttre kärnor kan regioner suburbaniseras på större avstånd. Och i suburbaniserade regioner ger yttre kärnor lokala fördelar i tillgänglighet – för både företag och hushåll Självorganisation Utbredning, uppkomst och utveckling av yttre kärnor behandlas som självorganiserade processer av hushåll och företag som drivs av välfärds- och vinstmaximering. Den fysiska strukturen blir en funktion av jämviktsvillkor på mark-, bostads- och arbetsmarknaderna. Teoretiska analyser visar dock att urbana strukturer kan präglas av både multipla och instabila jämvikter.

Sida Seminarium om Stadsutbredning och yttre kärnor Generiskt Större stadsregioner växer generiskt genom utveckling av yttre kärnor – USA, Frankrike och Storbritannien. I större EU-regioner % av sysselsättningen i yttre kärnor. I USA %. Grundmodellen Grundmodellen för analys av stadsutbredning och yttre kärnor har som regel monocentriska egenskaper. Monocentriska Flera globala studier visar att större stadsregioner med ett tillräckligt fågelperspektiv – ibland från rymden – med få undantag präglas av monocentriska egenskaper. Och detta trots att många har yttre kärnor. Mer allmängiltiga Med mer sofistikerade förutsättningar blir monocentriska modeller mer allmängiltiga och kan bl a förklara uppkomsten av bandstäder, gröna kilar och annan anpassning till naturgivna restriktioner, inflytandet av tyngre infrastruktur, geografisk fördelning av såväl olika hushållsgrupper som företag i olika branscher och andra egenskaper.

Sida Seminarium om Stadsutbredning och yttre kärnor Ömsesidigt beroende Flera författare betonar att det finns större koncensus om hushållens markanvändning än om företagens. Och att hushållens präglas starkare av monocentriska villkor. Problemet är att hushållens och företagens markanvändning är ömsesidigt beroende Fyra faktorer Empiriska analyser visar att växande befolkning, ökade inkomster, fallande reskostnader och sjunkande priser på jordbruksmark spelar en fundamental roll för storstäders utbredning. Avgränsning av kärnor ”Kärnighet” betraktas främst som en fråga om arbetsplatskärnor med en viss kombination av minsta storlek och täthet. Det är inte självklart hur yttre kärnor skall identifieras och avgränsas. En hög geografisk upplösning ger ett annat resultat än en låg upplösning. Uttryckt på annat sätt resulterar självklart en låg minsta gräns för täthet eller storlek i fler kärnor än om motsvarande gränser sätts högre.

Sida Seminarium om Stadsutbredning och yttre kärnor Arketypiska kärnor Det finns framför allt två huvudtyper av kärnor – koncentration av arbetsplatser respektive köpställen – arbetsplatsområden och köpcentra. Flertalet existensvillkor är olika. Arbetsplatsområden präglas av arbets- och bostadsmarknadernas urbana villkor. Köpcentra drivs däremot av handelns konkurrensvillkor och hushållens konsumtionsvillkor. Mångfald avgörande Betydelsen av ekonomisk mångfald är gemensam för yttre kärnors attraktivitet. I arbetsplatsområden gäller det mångfalden av företag, branscher och yrken. I köpcentra gäller det mångfalden i utbudet av produkter och köpställen. Storleken spelar roll Med växande storlek (koncentration) får yttre kärnor större mångfald, attraktivitet eller produktivitet. Och större omland. Nyckelroll Flera både teoretiska och empiriska studier visar att developers – fastighetsföretag – har en nyckelroll för utvecklingen av yttre kärnor.

Sida Seminarium om Stadsutbredning och yttre kärnor Många små eller få och stora Renodlade marknadskrafter tenderar att ge många och små yttre kärnor. Utveckling av större kärnor (och få) förutsätter ett större inslag av offentlig reglering och medverkan. Osäkert om PUR Växande intresse för flerkärniga stadsstrukturer har stimulerat stadsgeografer, regionplanering och tillhörande politik att betrakta och inordna allt större territorier i polycentriska urbana regioner – PUR. Det är osäkert om PUR, som innefattar vidare regioner än mer stringent avgränsade lokala arbetsmarknader – så kallade funktionella regioner (FUR), är en särskilt urskiljbar regiontyp? Om sådana regioner har en överlägsen potential för tillväxt och välfärd? Och om PUR är särskilt lämpliga för regionplanering? Hållbar utveckling? Urbanekonomisk forskning om yttre kärnor och stadsutbredning tar dock förvånansvärt lätt på frågor om miljö och hållbar utveckling. Ekologiska villkor ingår inte i arsenalen av förutsättningar. Det blir nog så komplicerat med mark som tvingande villkor.

Sida Seminarium om Stadsutbredning och yttre kärnor Motverkas Med långsiktigt växande reskostnader – drivmedelspriser – och stigande priser på jordbruksmark kommer suburbaniseringen att motverkas. Välfärd och stadsutveckling Pluralism, fysisk planering och välfungerande fastighetsmarknader är grundläggande för välfärdsdriven markanvändning och stadsutveckling.