Samordnad individuell plan

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Framtida överenskommelse om långsiktigt, hållbara strukturer som stödjer en evidensbaserad praktik inom socialtjänst och därtill hörande hälso- och sjukvård.
Advertisements

Brukarfokus i biståndshandläggning
NORRBUS Gemensamma riktlinjer för barn- och ungdomar
Lag 2010 Patientlag 2015 Delaktighet
Träder ikraft 2014 Bitte Fritzson.
Ledningssystem SOSFS 2011:9.
Psykisk ohälsa – överenskommelse 2014 mellan staten och SKL
Socialstyrelsens nationella riktlinjer för god vård och omsorg
Relationen mellan begrepp i Socialstyrelsens termbank och NI:s begreppsmodell Ett fackspråkligt begrepp med dess definition motsvaras av flera atomära.
Bakgrund Hälso- och sjukvård skall bedrivas så att den uppfyller kraven på god vård. Det har förekommit brister i patientsäkerheten vid bedömning, i planeringen.
En vård värd samverkan Femtio år av insikt.
Nationellt ramverk för patientsäkerhetsarbete
Exempel på analys och handlingsplan
Överenskommelse 2013 Psykisk ohälsa
Behov av habilitering och rehabilitering
HLT Hälsa Lärande Trygghet.
Så planerar och samverkar vi bättre för våra mest sjuka äldre
Försäkringskassans roll i samverkan
19 november 2014 Varför SIP ? 19 november
Uppföljning av det lokala BUS- arbetet 2014 Den lokala strukturen för samverkan kring barn i behov av särskilt stöd Länets gemensamma SIP, Samordnad individuell.
Samverkan mellan landstinget och kommunerna i Norrbotten - med helhetssyn utifrån individen Agneta Ekman Ingrid Carlenius Anneli Granberg.
Ambition och ansvar SOU 2006:100
Samordnad Individuell Plan
Samordnad individuell plan (SIP)
Samordnad Individuell Plan
Överenskommelse om samordning kring barn
MEDDIX Webbaserat IT-stöd vid samordnad vårdplanering och informationsöverföring mellan huvudmän.
Samordnad Individuell Plan
Patientsäkerhetslagen SFS 2010:659
Överenskommelser 2014 Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten - Regional stödstruktur för kunskapsutveckling - Regionalt.
Överenskommelse mellan Regeringen och SKL Prioriterade grupper Barn och unga år som har, eller riskerar att utveckla, psykisk ohälsa Personer.
SOSFS 2008:20 Samordning av insatser för habilitering och rehabilitering genom upprättande av samordningsplan/individuell plan Författningen har kommit.
Gemensam rutin för Samordnad vård- och omsorgsplanering
Utbildning i SIP – Samordnad individuell plan
Utbildning i SIP (samordnad individuell plan)
Patientlagen 2014:821 Texten är framtagen och reviderad ( ) av länets Medicinskt Ansvariga Sjuksköterskor tillsammans med Kunskapscentrum för.
Västbus Samverkan barn och unga Västbus
Samordnad vård och omsorgsplanering i slutenvård, öppenvård och hemsjukvård Lokala anvisningar/rutiner för östra länsdelen.
Journaldokumentation  Lagar  Föreskrifter  Definitioner.
Välkommen!. Sen sommaren 2012 finns en övergripande överenskommelse BUS Gotland för arbetet med barn och unga i behov av särskilt.
DIVISION Närsjukvård Samordnad individuell plan - SIP SIP är lagstadgad sedan Hälso- och sjukvårdslagen -Socialtjänstlagen.
SIP - ett makalöst samverkansverktyg!. Vad är en SIP ? Varför behövs en SIP ? Vem kan ta initiativ till en SIP ? Hur går SIP-arbetet till?
Välkommen!. Välkommen! Fortsatt utveckling av e-tjänsten Stöd och behandling Anette Cederberg Programansvarig SKL Rebecca Anserud (H)järn kolls ambassadör.
Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård
Nyhetsbrev 1, januari 2017 Trygg och effektiv vård
Samordnad individuell plan
Samverkan med ”långa gummiband” Om gummibandet inte håller utan går av, är det bara att försöka med ett annat gummiband.
Samordnad Individuell Plan - Hur enkelt kan det bli?
Samordnad Individuell Plan - Hur enkelt kan det bli?
Strategi för patient- och brukarmedverkan
Lag samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård (2017:612) Träder i kraft 1 januari 2018 enligt beslut 15 juni 2017 och har bestämmelser.
Delat beslutsfattande och SIP
Västbus Samverkan barn och unga Västbus
Socialnämnden ska erbjuda stöd för att underlätta för de personer som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre eller som stödjer en.
Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård
Vägledningsdokument för Vuxna Psykiatri Missbruk
”Lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård”
Utbildning i SIP - samordnad individuell plan
”Lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård”
Överenskommelse Missbruks- och beroendevård - Bakgrund
Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård
Effektiv, trygg och säker utskrivning
Samordnare samsjuklighet
Utvidgad SIP – ”Jobb SIP” Samordnad individuell plan
Arbets/aktivitetsplan Implementering av samverkanslagen
Utvidgad SIP Samordnad individuell plan
Samordnad individuell plan (SIP)
Dnr: SKF2019/008 Beslut av Styrgrupp närvård:
Trygg och effektiv utskrivning
Presentationens avskrift:

Samordnad individuell plan SIP Samordnad individuell plan

Vad är en individuell plan enligt SoL och HSL? Sedan den 1 januari 2010 finns en lagstadgad skyldighet i både HSL (3 f §) och SoL (2 kap. 7 §) som innebär att huvudmännen tillsammans ska upprätta en samordnad individuell plan (SIP) när den enskilde har behov av insatser från båda huvudmännen Socialstyrelsens definition: ”…en vård och omsorgsplan som beskriver insatser/åtgärder som den enskilde har behov av från både hälso- och sjukvård och socialtjänst, och som tagits fram genom en samordnad vård- och omsorgsplanering”. =SIP En SIP är inte ett mål i sig utan ett verktyg för att åstadkomma en god vård och omsorg som är anpassad till individens behov

Syfte Att den enskilde får ett ökat inflytande och därmed mer delaktig i sina egna vård- och omsorgsinsatser. Egna önskemål och självupplevda behov är grunden till planeringen. Att säkerställa samarbetet mellan huvudmännen så att den enskildes behov av hälso- och sjukvård och socialtjänst tillgodoses.

För vems skull upprättas en SIP? För individer som har behov av insatser i form av HSL och SoL och har behov av en samordning. De kan därmed vara delaktig i sin egen vård och påverka besluten för att få rätt hjälp och behandling För organisationen/verksamheten där en tydlig ansvarsfördelning är ett kvitto på att något görs för den vi är till för

Vinster/fördelar med SIP Samordnar insatserna för individer som har behov i form av HSL och SoL Individerna kan vara mer delaktig i sin egen vård och påverka besluten för att få rätt hjälp och rätt behandling. Individerna vet till vem de skall vända sig till med frågor Tydliggör ansvarsfördelningen för alla involverade

När ska en SIP upprättas? Långsiktig planering Akut uppkommen situation, här och nu …….? En gemensam mall och ett gemensamt arbetssätt ger bättre förutsättning att hjälpa individen på rätt vårdnivå

Vad ska ingå i en SIP? Av planen ska det framgå enligt lagkrav i HSL och Sol: 1. vilka insatser som behövs 2. vilka insatser respektive huvudman ska svara för 3. vilka åtgärder som vidtas av någon annan än landstinget eller kommunen 4. vem av huvudmännen som ska ha det övergripande ansvaret för planen

Vad ska ingå i en SIP? Utifrån SKL:s rekommendationer: Insatsernas omfattning Den enskilde bestämmer vilka insatser som ska stå med Insatsernas kortsiktiga och långsiktiga mål Mål ska formuleras av både den enskilde och professionella Uppföljning

Frågeställning Vad görs? Hur görs det? Vad borde göras? Diagnos/grupp att börja med?