Dramaturgin i august strindbergs tragedi fröken julie

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Pjäsen handlar om att man får följa den danska prinsen Hamlet och hans kompis Horatio, det börjar med att några vakter som håller vakt vid ett slott får.
Advertisements

Vad är ett hundhem? Tror Du att Du vet..?.
Etik och moral Vad innebär det?.
Det problemorienterade föräldrasamtalet Hur reagerar du själv när du ska få veta något jobbigt?  Ni kan till exempel föreställa.

Om djur Inne i grisen finns det korvar och skinkor. Och i rumpan på den sitter syltan och väntar på att bli uppäten. LARS 6 ÅR Kvinnodjur är duktigare.
februari 2002, M. Karhu & M. Ylitalo
Ett fel på kvinnor.
Symboler i filmatiseringen av Fröken Julie av August Strindberg
Att tydliggöra de långsiktiga målen i Lgr -11 och kunskapskravens fem övergripande förmågor för elever, föräldrar och pedagoger.
Relationer mellan karaktärerna i tragedin ”Fröken Julie”
Kanske Gud vill att vi ska träffa några människor som är fel för oss innan vi träffar den som är rätt, så att vi är medvetna om hur tacksamma vi ska vara.
Pronomen.
Härnöstudier.
Den dramatiska bågen i Strindbergs tragedi Fröken Julie
ÄR DET BÄTTRE ATT VARA SINGEL ELLER VARA GIFT?
Alla har inneboende.
Barn till missbrukare Högstadiet i Petalax
Kanske Gud vill att vi ska träffa några människor som är fel för oss innan vi träffar den som är rätt, så att vi är medvetna om hur tacksamma vi ska vara.
Relationer i Strindbergs tragedi Fröken Julie
I krig och kärlek är allt tillåtet
 Eftersom Nikolas är humanist och Edina muslim kommer dom inte ha ett ’’vanligt’’ religiöst bröllop och måste tänka på vissa grejer innan dom ingår äktenskapet.
En vän Kompis Älskare Som en bror Som en far Läromästare Handledare Kock Mekaniker Rörmokare Inredare Stylist Elektriker Samlevnadsexpert Psykolog Fräck.
Kvinnor i konfucianismen Av Theresa Kelleher. Kvinnor i konfucianismen under den klassiska perioden Kelleher börjar med en översikt över konfucianismen.
Unga poeters sällskap Av Mårten Melin Lättläst.
Svärmor går på oväntat besök hem till sin nygifta svärdotter
Vägen till en bra novell
Varje dag försvinner flera personer…
För att ta några lektioner Om vänskap & Livet
Romantiken 1760 – 1840.
Sjätte Kvällen Det blinda hjärtat (1)
Anne Frank Historia.
Reportern Frågor på raderna Frågor mellan raderna
Ajattelee ja tuntee? Näkee? Sanoo ja tekee? Kuulee? KipupisteetOnnistumiset Tänker och känner? Hör?Ser? Säger och gör? SvårigheterFramgångar.
En vän Kompis Älskare Som en bror Som en far Läromästare Handledare Kock Mekaniker Rörmokare Inredare Stylist Elektriker Samlevnadsexpert Psykolog Fräck.
När ska man använda de och när ska man använda dem.
Klart definierade mål Okänd
Att skriva efter en litteraturdiskussion
Innehåll  Introduktion  Profeten Nuh (Noa)  Profeten Ibrahim (Abraham)  Profeten Musa (Moses)  Profeten ’Isa (Jesus)  Profeten.
Etik och moral.
Moa hjärta Jesse *Boken är lättläst och har 111 sidor.
Fyrvaktarens kepp Av Britt Engdal Viktor blir retad, han springer till fyren. Dörren är öppen. Han ser fyrvaktarens käpp. Viktor blir nyfiken på den gamla.
Bo och leva INTRODUKTION AV KAPITLET Hur undvika vräkning Samboregler
Agneta Törnquist Äldreforskardagen den 21 mars 2012
Röd zon Grön zon Grön zon Röd zon.
DRAMATURGI OCH PROBLEMLÖSNING
Adam tänker 1.Han heter Adam. 2.Han tänker inte så bra. 3.Han är arg. 4.Jag tror att han kommer från USA.
Skriva noveller.
Homeros Sägs ha skrivit eposen Iliaden och Odysséen
Stilgrepp.
Etik & moral Etik = beskriver vilka riktlinjer vi ska välja för hur vi ska handla, val vi ställs inför. När man funderar över skillnader i vad som anses.
Kriser Vad är en kris? Följande kännetecken brukar användas att definiera en ”normalkris”   Individen upplever att något viktigt behov är starkt hotat.
Protestantism, ortodoxi och katolicism
Drottning Kristina.
Varför dog Jesus? Vad är problemet? Vad kunde God göra åt det?
Esperanda Santana Lopez
Malala Yousafzai.
MAKTLEKAR.
Analysförmåga Jämföra: Likheter och skillnader, för- och nackdelar
Krinstendomen.
Berättande text.
Fröken My. My Sara Ann Fagerstedt (Nordström) Lilla My föddes den 18 februari 1980 Halvirländska 2 barn (11 och 7) Bor i Spånga i villa Älskar att virka.
YSTÄVYYS EI TUNNE RAJOJA Som frivillig inom Röda Korset VÄNSKAP KÄNNER INGA GRÄNSER.
Skriven utifrån en enda händelse Få personer Utspelar sig under kort tid Beskriver en förändring mellan början och slut Ofta slut med överraskningar,
Varför tycker jag som jag gör? Om våra informationskällor.
Välkommen till ett samtal om VÄRDERINGAR
Novellanalys.
Filmtajm!.
Presentationens avskrift:

Dramaturgin i august strindbergs tragedi fröken julie

Anslag Tragedin Fröken Julie handlar om grevens dotter Julie och betjänten Jean. Jean har drömmar om att ta sig uppåt i samhällsklasserna, medan Julie vill behandlas lika som de lägre klasserna. Tragedin följer den klassiska dramatiska bågen.

Exposition Situationen presenteras när betjänten Jean och hans fästmö, kokerskan Kristin, träffas i köket under midsommaraftons festen. De talar om fröken Julie: att hon är galen, vild och lösaktig. Man får även veta att Jean är en allmänbildad man, fastän han är betjänt.

Stegring Stegringen i pjäsen är när Jean och Julie märker att det finns en attraktion mellan dem. Men ett förhållande mellan dem är inte acceptabelt då de kommer från olika samhällsklasser. En spänning byggs upp.

Höjdpunkt Tragedin når sin höjdpunkt då Jean och Julie ger efter för sin åtrå och har sex i ett skafferi. Detta sker på Jeans initiativ.

Kris Krisen uppstår då Julie inser konsekvenserna av vad de har gjort. Hon förklarar för Jean att hon aldrig mer kommer att kunna se sin far i ögonen. Hon är också rädd för att kanske blivit gravid. De måste fly.

Peripeti När de är på väg att rymma kommer Julie på att hon måste ha sin fågel med sig. Jean tycker det blir för komplicerat och halshugger kallblodigt hennes älskade fågel. Kristin kommer in i rummet och ser deras väskor, hon frågar vart de är på väg och om inte Jean ska följa henne till kyrkan.

Upplösning Tragedin upplöses genom fröken Julies oväntade självmord. Jean återgår till sitt vanliga liv som betjänt åt greven.

Avrundning Man får följa Jeans och Julies förhållande genom konflikt, klimax och kris samt en upplösning som är aningen svårförstådd. Men historien slutar tragiskt och ingen av de båda huvudkaraktärerna uppnår sina drömmar.