Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Relationer i Strindbergs tragedi Fröken Julie

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Relationer i Strindbergs tragedi Fröken Julie"— Presentationens avskrift:

1 Relationer i Strindbergs tragedi Fröken Julie

2 Anslag August Strindbergs tragedi Fröken Julie är en pjäs fylld av intressanta relationer som ändras under handlingens gång.

3 Jean & Julie I början är Julie den dominerande i relationen, t.ex. när hon befaller Jean att dansa med henne. Han verkar inte så intresserad av henne, t.ex. när Julie ber honom att dansa med henne, men han säger nej för att han har lovat en dans med Kristin. Ungefär i mitten av pjäsen kommer vändpunkten i samband med sexscenen. Nu börjar Jean utnyttja Julie för att förverkliga sina drömmar, t.ex. han tvingar Julie att ta pengar från sin far och följa med honom till Schweiz. Precis före de ska fara kommer nästa vändpunkt då Jean halshugger fågeln för att visa vem som bestämmer. Då börjar Julie våga säga emot och vägrar följa med Jean. Det slutar med att hon tar sitt liv.

4 Jean & Kristin Jean har respekt för Kristin, t.ex. när Kristin sover i gungstolen och Julie väcker henne och vill ha henne att jobba, då säger Jean till Julie att låta Kristin sova för hon har jobbat hela dagen. De är förlovade och skall gifta sig. Men Jeans drömmar om att bli rik gör att han sviker henne.

5 Jean & Greven Jean har mycket stor respekt för greven, t.ex. ser man det flera gånger på sättet Jean putsar grevens stövlar. Han är också mycket vänlig mot greven när han pratar i telefon med honom i slutet av pjäsen. Grevens relation till Jean får man inte veta mycket om, eftersom greven aldrig är med som person i pjäsen.

6 Julie & tjänstefolket Tjänstefolket har ingen respekt för Julie. De tycker hon är en slampa, t.ex. när de sjunger sin sång om henne. Julie behandlar inte tjänstefolket med respekt men hon är ändå lite avundsjuk på dem, för hennes dröm är att ”sjunka” i samhällsklasser.

7 Avrundning Det är skiftningen i relationerna som bygger upp spänningen i denna tragedi. Relationerna är helt förändrade i slutet av pjäsen jämfört med hur de var i början.


Ladda ner ppt "Relationer i Strindbergs tragedi Fröken Julie"

Liknande presentationer


Google-annonser