Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Symboler i filmatiseringen av Fröken Julie av August Strindberg

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Symboler i filmatiseringen av Fröken Julie av August Strindberg"— Presentationens avskrift:

1 Symboler i filmatiseringen av Fröken Julie av August Strindberg

2 Anslag I filmatiseringen av tragedin Fröken Julie finns flera betydelsefulla symboler. Vissa av symbolerna är väldigt väsentliga för handlingen, medan andra spelar en mindre men ändå viktig roll.

3 Grevens kläder symboliserar greven i sig
Grevens kläder symboliserar greven i sig. Han är aldrig närvarande personligen men finns ändå alltid i bakgrunden och innehar en stark maktposition. Exempel: I början av filmen ber den berusade Julie Jean att sätta på sig grevens kläder. Utifrån Jeans reaktion, som utgörs av osäkerhet och nästan lite rädsla, påvisas grevens makt och auktoritet.

4 Telefonen som hänger på väggen används av greven som ett kommunikationsmedel. Greven ringer när han vill att tjänstefolket ska betjäna honom. Telefonen symboliserar klasskillnaden mellan karaktärerna och även grevens makt. Exempel: I den senare delen av filmen, morgonen efter Julie och Jean legat med varandra, ringer telefonen oväntat och de två blir påminda om att greven fortfarande är maktinnehavaren och finns kvar i bilden.

5 Fågeln i buren är en av de symboler som kanske inte är så betydelsefulla för handlingen, men som ändå spelar en viktig roll i sitt sammanhang. Julie relaterar till fågeln, och vill precis som den blir fri från något. Exempel: När Jean och Julie förbereder sig för sin resa, går Julie instinktivt till buren för att ta fågeln ur den. För Julie, som håller fågeln nära sitt hjärta, är det självklart att fågeln ska med, men Jean krossar hennes tankar om frihet genom att halshugga den.

6 Pengar och rikedom är något som finns med genom hela filmen i bakgrunden. De symboliserar skillnaden i klass och livsmöjligheter mellan de med mycket och lite av varan. Pengar visas inte i konkret form förrän i slutet av filmen. Exempel: När Jean och Julie planerar att ge sig iväg, är Jean väldigt fokuserad på pengarna de behöver för att kunna genomföra resan. Pengarna ska Julie skaffa fram och för Jean, som levt ganska fattigt i hela sitt liv, är de nyckeln till frihet.

7 Avrundning I filmatiseringen av Fröken Julie förekommer det flera föremål som verkar som symboler. De viktigaste symboliserar skillnader mellan samhällsklasserna, som är ett centralt ämne i filmen.


Ladda ner ppt "Symboler i filmatiseringen av Fröken Julie av August Strindberg"

Liknande presentationer


Google-annonser