Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Den dramatiska bågen i Strindbergs tragedi Fröken Julie

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Den dramatiska bågen i Strindbergs tragedi Fröken Julie"— Presentationens avskrift:

1 Den dramatiska bågen i Strindbergs tragedi Fröken Julie

2 Anslag Den dramatiska bågen passar bra in på filmatiseringen av August Strindbergs tragedi Fröken Julie.

3 Exposition Det är midsommarnatt år 1894 och på en herrgård uppe i norra Sverige pågår en fest för tjänstefolket. Herrskapet självt har rest iväg för att besöka släktingar, det vill säga alla utom grevens dotter fröken Julie, en högmodig, manshatande ung kvinna som föraktas av tjänstefolket. Hon har istället valt att stanna hemma och fira midsommarafton med tjänstefolket. Detta får man veta av det betjänten Jean och kokerskan Kristin säger till varandra i pjäsens början.

4 Stegring Betjänten Jean och hans fästmö kokerskan Kristin befinner sig i köket då Julie kommer och kräver att få dansa med Jean. Både Jean och Julie dras till varandra, vilket anses som fel då de är av olika börd. Jean tackar artigt nej av respekt till Kristin men blir tvungen att lyda då Julie är hans matmor.

5 Höjdpunkt Efter dansen återvänder Jean och Julie till köket. Spänningen mellan dem är stark, ena stunden kysser de varandra och andra stunden slåss de. Plötsligt kommer det grovt berusade tjänstefolket till köket. Jean gömmer sig och Julie i skafferiet. Medan de gömmer sig älskar Jean med den paralyserade Julie samtidigt som han berättar om hur de ska fara iväg och starta ett hotell tillsammans.

6 Kris Då tjänstefolket försvinner ur köket vågar sig Jean och Julie ut ur skafferiet. De inser vad de gjort och får panik. Nu är rollerna ombytta och det är Julie som lyder Jean. Jean som mer än allt annat vill upp i samhället lyckas övertala Julie att stjäla pengar från sin far så att de kan fly utomlands och starta ett hotell tillsammans.

7 Peripeti Allting är färdigt och de är på väg att bege sig av då Julie kommer på att hon vill ha sin fågel med sig, vilket förargar Jean. Då Julie inte lyckas fånga fågeln erbjuder Jean sin hjälp, men då han fångar fågeln halshugger han den.

8 Upplösning Fröken Julie brister ihop då fågeln dör. Hon inser hur hopplöst läget är och tar därför sitt liv. Då Julie dör går Jean näst intill oberört därifrån för att tjäna den nyligen hemkomna greven.

9 Avrundning Den starke och listige Jean överlever och lyckas bryta ner den svagare Julie som tappar greppet och begår självmord, vilket gör att grevens syn på Jean hålls intakt.


Ladda ner ppt "Den dramatiska bågen i Strindbergs tragedi Fröken Julie"

Liknande presentationer


Google-annonser