Läkemedelsverkets nya uppdrag Ursula Forner kommunikationsdirektör Läkemedelsverket.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Vad är eHälsa? Nationell strategi för tillgänglig och säker information inom vård och omsorg sedan Sedan 2010 är socialtjänsten med fullt ut. Vision:
Advertisements

Ny kommunikationslösning för licensansökningar
Översikt för ny kommunikationslösning för licensansökningar Bättre stöd och säkrare hantering med nytt IT-stöd Uppdaterad
Självförvaltning Bollnäs kommuns skolplan
Bli expert på läkemedel
Presskonferens Introduktion Birgitta Böhlin Ordförande Apoteket Omstrukturering AB.
Sjukvårdsrådgivningen SVR AB Det nya informationsflödet
LSS-kommittén – bred översyn av personlig assistans
Gemensam webbinformation inom området psykisk ohälsa
Information kring Tema Hjälpmedel på 1177.se
Informationsstruktur Förutsättning för vad?
Sedan den 1 juni 2013 har den nybildade myndigheten Inspektionen för vård och omsorg (IVO) ansvaret för tillsyn av hälso- och sjukvård, socialtjänst och.
Nationell strategi för eHälsa och Socialstyrelsens roll
RAps supercross (del 1) Förstudie om möjligheter till mikro-databaserade analysfunktioner i rAps Jörgen Lindell, doktorand Kulturgeografiska Institutionen,
Mår du bra nu? Fråga 1=Ja 2=Nej 3=Vet ej. Andel i Östergötland som anger sin hälsa som utmärkt eller bra.
Övergripande inriktning för samhällsskydd och beredskap
NATIONAL FOOD ADMINISTRATION Klimat- och energi prop. 2008/09:162 Livsmedelsverket och nya uppdrag.
LEDNINGSFUNKTIONER I PRAKTIKEN
Ehälsokommitténs diskussionspromemoria ”Nästa fas i e-hälsoarbetet”
Slutbetänkande – Rätt information på rätt plats i rätt tid
NATIONELL ORDINATIONSDATABAS, NOD
Bli expert på läkemedel
Utsatta EU-medborgare Ove Ledin Vård och socialtjänst Leif Klingensjö Lärande och arbetsmarknad.
Två stora regeringsuppdrag till Socialstyrelsen:
”Jag vill vara konstruktiv i debatten”. ”Jag vill inte vara en papegoja och upprepa vad andra sagt i syfte att höra min egen röst…även fast den är trevlig.
Ann Söderström, Hälso- och sjukvårdsdirektör
Värdegrund, Vision och Verklighet.
Regeringens proposition 2005/06:50 Strategi för ett samordnat arbete mot antibiotikaresistens och vårdrelaterade sjukdomar Smittskydd Halland
En demokratiskt styrd hälso- och sjukvård som utgår från befolkningens behov Nätverken Hälsa och Demokrati samt Uppdrag Hälsa.
Norrstyrelsen [ ] BILD 1 Norrstyrelsen Ideell förening med uppgift att förbereda bildandet av en sammanhållen norrländsk.
Välkommen till läkemedelsinformation
SIKTA- Skånes implementering av Socialstyrelsens nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevård- ett samverkansprojekt mellan Region Skåne och Kommunförbundet.
Välkommen till den nya hemsjukvården!
Patientsäkerhetsutredningen
Kvalitetsarbete inom läkemedelsområdet
Patientens läkemedelsinformation Projektet Stockholms läns landsting samarbetar med Region Skåne och Västra Götalands regionen för att ta fram ett stöd.
1 Svenska Kommunförbundet och Landstingsförbundet i samverkan Ansvarskommittén och Regionfrågan Medlemsdialogerna 2005 Åsa Ehinger Berling.
En enklare och bättre sjukförsäkringsprocess
Välkommen till den nya hemsjukvården KOMHEM – vård, omsorg och rehab nära dig.
Region Östergötland Regelbok för vårdcentraler Regionens garanti till medborgarna Regionens krav till vårdgivarna Konkurrensneutralitet
En enklare sjukförsäkringsprocess
Tillsynens syfte Tillsynen ska bidra till en säker vård och omsorg av god kvalitet och arbeta på ett sådant sätt som bäst gagnar vård- och omsorgstagarna.
SUCCCE Smart Use of Communication in Complex Care Environments Attraktiv, effektiv och säker vård.
Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa 2016 Överenskommelse mellan staten och SKL.
Patientlagen ur ett hjälpmedelsperspektiv Karlskrona den 26 maj 2016.
Ett steg vidare för evidensbaserad praktik till nytta för brukare och patienter Fjärde steget i reformen av myndigheter Samlad, effektiv och behovsanpassad.
Tre nya län 2019 Studieförbunden 10 oktober 2016.
Reformerad grundutbildning och AT – Läkarförbundets svar på utredningsförslag.
Samordnad utveckling för god och nära vård
Miljötillsyn och sanktioner - en tillsyn präglad av ansvar, respekt och enkelhet (SOU 2017:63) Kerstin hälsar välkomna.
Ann Carlsson, vd Apoteket AB
Bakgrund Nationella rapporter visar att personer med funktionsnedsättning inte har tillgång till en tillgänglig primärvård anpassad utifrån sina behov.
Den nationell läkemedelslista – så ser förstudien ut
Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01
Bred översyn av det nationella taxesystemet
Välkommen!. Välkommen! Erika Ericsson, eHälsomyndigheten 25 april kl Nuläget för arbetet med gemensamma standarder – eHälsomyndighetens uppdrag.
Ny källa – DHPC Direct Healthcare Professional Communication
Läkemedelsdagen 2018 Tema rationell läkemedelsbehandling År 2018 ordnas Läkemedelsdagen som en del av en omfattande kommunikationskampanj för genomförandeprogrammet.
Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01
TACK FÖR STIPENDIET 2017 Thomas.
En workshopmall från Länsstyrelsen Jämtlands län
Effektiv, trygg och säker utskrivning
Uppdrag om ökat tillgängliggörande av vissa läkemedel i syfte att motverka narkotikarelaterad dödlighet Presentation drogFOKUS Carola Bardage,
Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01
Strategin Statens roll i utbildningssystemet – slutrapport
En stad för alla Göteborgarnas livschanser ska utjämnas Budget 2014
Ny Nära Vård Södra Dalarna
Hur styrs landstinget?.
Samordnad utveckling för god och nära vård
PARTNERSKAP FÖR STÖD TILL
Presentationens avskrift:

Läkemedelsverkets nya uppdrag Ursula Forner kommunikationsdirektör Läkemedelsverket

Läkemedelsverkets uppgift: "Läkemedelsverket uppgift är att se till att den enskilda patienten och hälso- och sjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att dessa används ändamålsenligt och kostnadseffektivt. "

Uppdraget - ur regleringsbrevet 2009 "Läkemedelsverket kommer fr.o.m. den 1 juli 2009 att få i uppdrag att tillhandahålla producentoberoende läkemedelsinformation till allmänheten. Detta ska ske i form av en nationell läkemedelsupplysning."

Före omregleringen av apoteksmarknaden Information direkt till kund från lokala apotek Läkemedelsverket svarar på visst antal frågor från sjukvården och allmänheten Apotekets Kundcenter i Uppsala och Kalmar (unikt för Sverige)

Regeringens ambition efter omregleringen Medborgarna ska ha fortsatt tillgång till producentoberoende information från en statlig aktör Alla apotek har ett ansvar att tillhandahålla producentoberoende information till sina kunder – är ett krav för att få tillstånd

Efter omregleringen av apoteksmarknaden Information direkt till kund från lokala apotek förväntas öka Apotekets Kundcenter avvecklar sin övergripande verksamhet Läkemedelsverket tar över ansvaret för den producentoberoende läkemedelsinformationen

Läkemedelsverkets förslag: LV samarbetar med Sjukvårdsrådgivningen (SVR); SVR blir första linjens kontakt med patienten Kopplar läkemedelsfrågor vidare till farmacevter LV blir andra linjens expertgruppering som tar hand om svårare frågor under kontorstid LV utvecklar sin hemsida med bättre sökvägar och tillgängligare information

Förslagets fördelar Allmänheten får en kontaktväg till läkemedels- och sjukvårdsfrågor – 1177 SVR får positiv utvidgning av sitt uppdrag Synergieffekter inom LV och SVR minskar kostnader och ökar tillgängligheten

Tillfällig sommarlösning SVR tar över ansvaret fr.o.m. 1/10 Under sommarmånaderna får LV hjälp av Apoteket med en temporär lösning.

Slutsats; För Läkemedelsverket är det en välkommen uppgift att svara på medborgarnas frågor och bidra till en så smidig och problemfri läkemedelshantering som möjligt. Läkemedelsverket målsättningen är att bli den främste producentoberoende läkemedelsinformatören och det här är ett steg i rätt riktning!