Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Den nationell läkemedelslista – så ser förstudien ut

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Den nationell läkemedelslista – så ser förstudien ut"— Presentationens avskrift:

1 Den nationell läkemedelslista – så ser förstudien ut
Tomas Lithner Jean-Luc af Geijerstam eHälsomyndigheten

2

3 Hur fungerar det i dag? En läkare kan i dag inte på ett enkelt sätt ta reda på den sammanlagda läkemedelsbehandlingen en patient har. Istället är läkaren ofta hänvisad till de kompletterande uppgifter som patienten själv lämnar. Det säger sig själv att dagens lösning är opraktisk, resurskrävande och osäker. Här finns en enorm förbättringspotential.

4 Vad ska vi åstadkomma? Nu ska vi tillsammans med andra börja arbeta fram en gemensam, nationell läkemedelslista för hälso- och sjukvården, apoteken och patienten själv.

5 Hur ska det bli? Alla behöriga ska enkelt se vilka läkemedel en specifik patient har fått ordinerade. Ger en bild av patientens läkemedelsbehandling, oavsett var i landet patienten har ordinerats eller hämtat ut sina läkemedel.

6 Alla får nytta av en nationell läkemedelslista!
Patienten Hälso- och sjukvården Samhället

7 Vad behöver vi göra? Vi behöver ny lagstiftning som tillåter att information om patientens läkemedel sammanställs och görs tillgänglig på ett patientsäkert sätt. Vi måste se till att olika IT-systemen hos vårdgivarna kan kommunicera med varandra på ett säkert sätt, enligt gemensamma, nationella standarder – något de inte kan fullt ut i dag.

8 Vilka behöver agera? I projektet med att skapa en nationell läkemedelslista behöver därför lagstiftare, aktörerna i hälso- och sjukvården, apoteksmarknaden och patientföreträdare arbeta tillsammans mot samma mål.

9 Uppdrag från regeringen
eHälsomyndigheten fick i februari 2017 regeringens uppdrag att genomföra en förstudie om hur den nationella läkemedelslistan ska bli verklighet. Förstudien ska redovisas till Socialdepartementet senast den 1 juli och den 31 oktober 2017.

10 Förstudien Förstudien ska fokusera på ramarna för framtagningen av själva registret, men bör ändå bygga på en förståelse för hur helhetslösningen kommer att se ut. Leveransen av förstudien ska innehålla uppskattningar om tid, plan, nyttor, aktörer och deras påverkan samt kostnad för ut- veckling, drift och förvaltning av det nya registret

11 Är det värt allt jobb? Underlättar för invånare och vårdpersonal.
Bidrar till att skapa en god och jämlik hälsa i landet och få mer vård för varje satsad krona. Ett steg på vägen mot Vision e-hälsa 2025 Ja! Det är värt det!


Ladda ner ppt "Den nationell läkemedelslista – så ser förstudien ut"

Liknande presentationer


Google-annonser