AQUABEST långsiktigt hållbar fiskodling i Östersjöregionen.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Prioriterad fråga 2010 Bättre stöd till utsatta barn.
Advertisements

Att finna rätt lokaler för vattenbruk! Jens Andersson Regionförbundet Jämtlands län.
Framtidens detaljplaner Vad görs för att möta kraven?
Extrudering för ökad biogasproduktion – och lite till..
Vattenbrukets miljöeffekter och hur man kan bedriva uppföljning
Nationell Strategi Vattenbruk • Varför en strategi • Målsättning • Hur vi tänkt göra.
Självförvaltning Bollnäs kommuns skolplan
Tillägg till översiktsplanen •Tillägg kan göras för t.ex. en planeringsfråga som tidigare inte har tagits upp i översiktsplanen. •Genom tillägget görs.
Vardagsutveckling - vad är det?
DAGENS TEMA Lagerlokalisering!.
Våtmarksstrategi och fortsatt arbete HUT Skåne i Sjöbo
Samordnare Digital agenda Västra Götalands län
Kommission för ett socialt hållbart Malmö. Uppdraget •Beslut i kommunstyrelsen •Politisk oberoende kommission •Utarbeta vetenskapligt underbyggda förslag.
Kortversion av BOSTADSPOLITISK STRATEGI
Klimatanpassning i den fysiska planeringen
Norrbotten Hållbar regional utveckling. Förutsättningar, möjligheter och hinder –Stort (98249 km²) –Glesbefolkat (2,53 inv/ km², 21,9 inv/ km² i Sverige)
Vattenförvaltningens kvalitetsfaktorer som indikatorer i miljömålsuppföljningen Smidigt uttag från en databas: VISS Ingen ytterligare bearbetning av materialet.
Dialogdag 23/ Lagen om regionalt utvecklingsansvar i vissa län Regionalt tillväxtarbete (regionalt tillväxtsansvar) -Regional utvecklingsstrategi.
De nya Fiskemyndigheterna i Sverige
1 Använd gärna denna presentation! Presentationen beskriver arbetet i projektet som arbetar med det kommande fiskeriprogrammet Presentationen.
SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH 1 RKG 2 juni 2010.
Övergripande inriktning för samhällsskydd och beredskap
Uthållig kommun – ett verktyg för att nå målen 22% av landets kommuner 100% av länets kommuner Kalmar nationellt pilotlän.
Tomas Ekelund Samordnare för Klimatanpassning
Skriv här ArtDatabanken Konventionen om biologisk mångfald Från Rio till idag – vad gör vi nu? Jan Terstad ArtDatabanken, programchef Naturtyper och naturvård.
Fysisk planering Arrie dammar – tre kommuner o en region Kristina L Nilsson Arkitekt, Tekn.dr, universitetslektor Inst. för Landskapsplanering Ultuna
Klimaträttvisa Utifrån Ett biskopsbrev om klimatet och Världens kurs Ditt namn Ort och datum.
Västra Götaland.
Förslag till Cykelstrategi för Kalmar län
Vart är Östhammar på väg? Kommunens/tätortens utveckling och framtid
Green Living. Förstudien undersöker förutsättningar för att utveckla marknads- och mötesplatser med syfte att främja företagsutveckling inom klimatsmarta.
Handledarutbildning Delkurs 4 Barn- och fritidsprogrammet BF
Förstudie: Hållbar konsumtion
INNEHÅLL Vad är en biotopdatabas? Varför behövs den? Vad gör projektet idag och vad är målet?
Sveriges Kommuner och Landsting är kommunernas förbund för gemensamma frågor. När SKL drog ner resurserna gick kommunerna själva in med pengar för insatser.
Medlemsrekrytering Vaffö dådå?. Analys Varför ska vi rekrytera nya medlemmar? Uppgift: Diskutera fram 2 st anledningar varför vi ska bli fler medlemmar.
Trafik och infrastruktur ch 2050 Synpunkter från Kalmar län Helena Ervenius, Regionförbundet i Kalmar län
Praktisk förvaltning av land och landskap Erik Andersson
Norrstyrelsens styrgrupp för infrastruktur 2009 BILD 1 Infrastruktur i Region Norrland – vision, mål och verksamhetsidé.
LEVANDE SJÖAR OCH VATTENDRAG
Verksamhetsidé SLU utvecklar kunskapen om de biologiska naturresurserna och människans förvaltning och hållbara nyttjande av dessa. Detta sker genom utbildning,
Regionalt folkhälsoarbete i Gävleborg
1 Strategier för minskad klimatpåverkan - framtidsbilder för markanvändning på landsbygden Rebecka Milestad, Åsa Svenfelt & Kalle Dreborg.
KOMMUNIKATION SOM PÅVERKAR SUNDSVALL 13 FEBRUARI 2012
Parallellt seminarium Ett rikt växt- och djurliv – introduktion  Vad har hänt hittills & vad händer härnäst?  Vad är miljömålet Ett rikt.
Vägverket och Banverket förbereder åtgärdsplaneringen i gemensamt projekt Ett transportslagsövergripande synsätt ger de mest effektiva lösningarna Transportsystemen.
Kerstin Lundin-Segerlund Miljömålsarbete i Norrbotten Jörgen Naalisvaara ”Norrlandsmöte”, Umeå 19 oktober 2011.
Nya Landsbygdsprogrammet
Regional årlig uppföljning av miljömålen 2014 Källa: Naturvårdsverkets Anvisningar och Vägledning
Vattenförvaltning och vattenrådens roll
Attraktiv Hemtjänst Program som pågår
Kommunikationsplan för ----
Näringslivsstrategi Strategin ska omfatta följande: Avgörande kriterier och förutsättningar för att nya företag ska vilja etablera sig i Nacka och för.
VÄLKOMNA Klimatsamverkan Skånes Fossilfrihet på väg – i Skåne! Johannes Elamzon Social hållbarhet
Bærekraftig gruvedrift i Arktis: Geologisk potential Pär Weihed, Director Centre of Advanced Mining and Metallurgy og prosjektleder for NordMin Bærekraftig.
J Jämtlandsstråket Mellan Åre och Östersund. Utgångspunkt för arbetet; Arbetsmarknader fungerar bättre i befolkningsmässigt större områden Det blir lättare.
Arbetsformer XX vattenråd. 1 Arbetsformer vattenråd Vattenrådet har rollen som samverkansorgan inom avrinningsområdet i relation till ansvariga myndigheter,
Fokus i fördjupad utvärdering av miljömålen 2015
Åtgärdsarbete via Miljömålsrådet 2017 Lena Sommestad Landshövding Halland, länsstyrelsernas representant i Miljömålsrådet.
FRAMTIDENS SMAKDESTINATIONER Eva heter jag, för er som inte träffat.
Regional vattenförsörjningsplan för Stockholms län
Arbetsgrupper och VIP Februari 2018.
Miljömålen består av tre slags mål
Vad innebär regionbildningen?
Tillväxtverkets handlingsplan för klimatanpassning i svenska SME
samverkan för hållbar stadsutveckling
Ekologiskt hållbar utveckling av vattenbruket
Miljömålen består av tre slags mål
Förbättra klubbkvalitet
Framtagande av Regional utvecklingsstrategi Uppsala län
Presentationens avskrift:

AQUABEST långsiktigt hållbar fiskodling i Östersjöregionen. Erik Olofsson Torsta AB

AQUABEST är ett EU-finansierat projekt för att:

AQUABEST är ett EU-finansierat projekt för att: 1) visa att vattenbruk kan bli en miljömässigt ”neutral” väg att producera livsmedel.

AQUABEST är ett EU-finansierat projekt för att: 1) visa att vattenbruk kan bli en miljömässigt ”neutral” väg att producera livsmedel. 2) Visa att olika planeringsverktyg kan nyttjas för att skapa ett långsiktigt hållbart (ekologiskt, ekonomiskt och socialt) vattenbruk.

AQUABEST är ett EU-finansierat projekt för att: 1) visa att vattenbruk kan bli en miljömässigt ”neutral” väg att producera livsmedel. 2) Visa att olika planeringsverktyg kan nyttjas för att skapa ett långsiktigt hållbart (ekologiskt, ekonomiskt och socialt) vattenbruk. 3) Visa att teknik för nya recirkulerande system kan utvecklas och nyttjas i olika regioner.

Vad händer inom WP4?

Vad händer inom WP4? Regionförbundet Jämtlands län ansvarar för att sammanställa och utveckla kunskap om hur planering av vattenbrukslokaler bäst kan utföras inom Östersjöregionen.

Vad händer inom WP4? Regionförbundet Jämtlands län ansvarar för att sammanställa och utveckla kunskap om hur planering av vattenbrukslokaler bäst kan utföras inom Östersjöregionen. Målet är att tillsammans med berörda parter utveckla en ”code of best practice” för lokalisering av vattenbruksanläggningar.

AQUABEST Vad händer inom WP4? Regionförbundet Jämtlands län ansvarar för att sammanställa och utveckla kunskap om hur planering av vattenbrukslokaler bäst kan utföras inom Östersjöregionen. Målet är att tillsammans med berörda parter utveckla en ”code of best practice” för lokalisering av vattenbruksanläggningar. Sker i samverkan med Länsstyrelserna i Jämtlands och Kalmar län, berörda kommuner, Forskningsinstitutioner och näring.

AQUABEST Vad händer inom WP4? Regionförbundet Jämtlands län ansvarar för att sammanställa och utveckla kunskap om hur planering av vattenbrukslokaler bäst kan utföras inom Östersjöregionen. Målet är att tillsammans med berörda parter utveckla en ”code of best practice” för lokalisering av vattenbruksanläggningar. Sker i samverkan med Jordbruksverket, Länsstyrelserna i Jämtlands och Kalmar län, berörda kommuner, Forskningsinstitutioner och näring. För Jämtlands del har projektet som mål att lokalisera 10 möjliga lokaler för odling av röding/regnbåge, min 300 ton/år och lokal med möjlighet att expandera till 1000 ton/år och lokal.

Vad händer inom WP4? Regionförbundet Jämtlands län ansvarar för att sammanställa och utveckla kunskap om hur planering av vattenbrukslokaler bäst kan utföras inom Östersjöregionen. Målet är att tillsammans med berörda parter utveckla en ”code of best practice” för lokalisering av vattenbruksanläggningar. Kommer att ske i samverkan med Jordbruksverket, Länsstyrelserna i Jämtlands och Kalmar län, berörda kommuner, Forskningsinstitutioner och näring. För Jämtlands del har projektet som mål att lokalisera 10 möjliga lokaler för odling av röding, min 300 ton/år och lokal med möjlighet att expandera till 1000 ton/år och lokal. För Kalmars del har projektet som mål att lokalisera 10 möjliga lokaler för odling av fodermussla i större skala.

? Fas 1 Sammanställning av befintlig kunskap kring geografisk planering rörande vattenmiljöer och vattenbruk.

? Fas 1 Sammanställning av befintlig kunskap kring geografisk planering rörande vattenmiljöer och vattenbruk. AQUABEST Fas 2 Bildande av referensgrupp för utvecklingen av planeringsmodell ”code of conduct”

? Fas 1 Sammanställning av befintlig kunskap kring geografisk planering rörande vattenmiljöer och vattenbruk. AQUABEST Fas 2 Bildande av referensgrupp för utvecklingen av planeringsmodell ”code of conduct” Fas 3 Bildande av arbetsgrupper i Jämtland och Kalmar för nyttjande och vidareutvecklingen av planeringsmodell i respektive län. Resulterar i minst 10 möjliga lokaler i respektive län. GIS Samråd Kommunal- planering Tillstånd

Fas 4 Provtagning för bestämning av potential för vattenbruk, detaljplanering tillsammans med LST och kommuner.

Fas 4 Provtagning för bestämning av potential för vattenbruk, detaljplanering tillsammans med LST och kommuner. Fas 5 Sammanställning av projektet samt analys av framgångs och bakslagsfaktorer +/-

Fas 4 Provtagning för bestämning av potential för vattenbruk, detaljplanering tillsammans med LST och kommuner. Fas 5 Sammanställning av projektet samt analys av framgångs och bakslagsfaktorer +/- Fas 6 Publicering av framkomna resultat (code of conduct och code of best practice) för att möjliggöra vidare utveckling i resten av Östersjöregionen.

Under det år som gått har arbetet resulterat i två rapporter som publicerats på vår hemsida.

Parametrar för GIS Area, Medeldjup, Medelvattenföring, Regleringsamplitud Biologisk mångfald, Vattenlokalnivå, Områden med restriktioner, Strandnära djup, Avstånd till väg, Avstånd till närmaste el, Avstånd till kraftverksutlopp, Avstånd till befolkning, Biotiska och abiotiska parametrar, sjöfart Modellen kan modifieras mer …

Baserat på vår GIS-analys finns idag en rangordningslista över de bästa sjöarna utifrån fysiska förutsättningar.

Samt en klassificering av sjöars lämplighet utifrån skydd av biologisk mångfald. 1 = förmodligen oproblematiskt 2 = principbeslut behövs 3 = absolut olämpliga

Idag ser vi ett ökat tryck i Jämtland, till viss del som en effekt av detta arbete, och till en viss del en effekt av det allmänt ökande intresset för vattenbruk i Jämtland. .

1) Hindrar vidare utveckling av näringen. Idag ser vi ett ökat tryck i Jämtland, till viss del som en effekt av detta arbete, och till en viss del en effekt av det allmänt ökande intresset för vattenbruk i Jämtland. Vi har identifierat bristen på sättfisk som den allra viktigaste flaskhalsen ur flera perspektiv. 1) Hindrar vidare utveckling av näringen. 2) Ökar risken för smittspridning (har redan hänt) Socialt relaterade problem

Idag ser vi ett ökat tryck i Jämtland, till viss del som en effekt av detta arbete, och till en viss del en effekt av det allmänt ökande intresset för vattenbruk i Jämtland. Vi har identifierat bristen på sättfisk som den allra viktigaste flaskhalsen ur flera perspektiv. 1) Hindrar vidare utveckling av näringen. 2) Ökar risken för smittspridning (har redan hänt Socialt relaterade problem Hur ska uppföljning av vattenbrukets effekter möjliggöras. Förslag från SLU finns nu.

Idag ser vi ett ökat tryck i Jämtland, till viss del som en effekt av detta arbete, och till en viss del en effekt av det allmänt ökande intresset för vattenbruk i Jämtland. Vi har identifierat bristen på sättfisk som den allra viktigaste flaskhalsen ur flera perspektiv. 1) Hindrar vidare utveckling av näringen. 2) Ökar risken för smittspridning (har redan hänt) Socialt relaterade problem Hur ska uppföljning av vattenbrukets effekter möjliggöras. Förslag från SLU utarbetas just nu. Annan viktig fråga är ackumulering av näringsämnen ifall odlingar ligger i samma vattensystem. Kan modelleras av SLU.

Viktiga frågor kvar att diskutera och lösa!

Viktiga frågor kvar att diskutera och lösa! Vad är en livskraftig stam av befintliga fiskstammar?

Viktiga frågor kvar att diskutera och lösa! Vad är en livskraftig stam av röding? Hur ska vi se på Fosforutrymmet ?

Viktiga frågor kvar att diskutera och lösa! Vad är en livskraftig stam av röding? Hur ska vi se på Fosforutrymmet ? Ska vår modell vara den som gäller

Viktiga frågor kvar att diskutera och lösa! Vad är en livskraftig stam av röding? Hur ska vi se på Fosforutrymmet ? Ska vår modell vara den som gäller ? Ska ett bolag kunna ta hela utrymmet i en sjö?

Viktiga frågor kvar att diskutera och lösa! Vad är en livskraftig stam av röding? Hur ska vi se på Fosforutrymmet ? Ska vår modell vara den som gäller ? Ska ett bolag kunna ta hela utrymmet i en sjö? Ska ett bolag kunna äga ett helt läns fosforutrymmet ?

Viktiga frågor kvar att diskutera och lösa! Vad är en livskraftig stam av röding? Hur ska vi se på Fosforutrymmet ? Ska vår modell vara den som gäller ? Ska ett bolag kunna ta hela utrymmet i en sjö? Ska ett bolag kunna äga ett helt läns fosforutrymme? Går det att reglera, i Norge är det reglerat.

Vattenbruk är den snabbast växande agrara näringen i världen. Avansen är på mellan 12-15 % på insatt kappital. Fisk konsumtionen ökar i värden och år 2030 kommer vi att konsumera 20 000 000 ton mer fisk än i dag. Det är det mest energieffektiva sättet att producera livsmedel på. Norrland i har en odlingspotential på mellan 50000 – 100000 ton fisk vilket kan ge minst 1000 nya jobb i glesbyggd

Norrland kommer att få ett storskaligt vattenbruk !

Fastställ odlingsvolymer Dynamisk modellering av ekosystemen GIS Jättetidigt samråd Fastställ odlingsvolymer Dynamisk modellering av ekosystemen

Det måste finnas enhetliga riktlinjer för hur ”experterna” anser / vill att Vattenbruket skall utvecklas. I dag ligger näringen steget före Oklara signaler skapar konflikter och oenighet, detta missgynnar en hållbar utveckling. Framförallt missgynnas de nya entreprenörerna som vi så gärna vill ska etablera sig.

Så här ser det ut i dag ”Storsjö syndromet” 350 ton VS 1050 ton Alla som tar sitt dricksvatten ur sjön anser sig vara remissinstans Alla FVO anser sig vara remissinstanser Kommuner nerströms anser sig vara remissinstans

Så här ser det ut i dag ”Storsjö syndromet” 350 ton VS 1050 ton Alla som tar sitt dricksvatten ur sjön anser sig vara remissinstans Alla FVO anser sig vara remissinstanser Kommuner nerströms anser sig vara remissinstans Storsjöstrategin !

Varför har regionförbundet i Jämtland engagerat sig i detta? Just nu pågår arbetet med att inventera vad vattenbrukets utveckling lett till vad gäller arbete under de senaste 16 åren och trenden är ganska tydlig.

Tack för mig, och tid för frågor!