Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Tillväxtverkets handlingsplan för klimatanpassning i svenska SME

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Tillväxtverkets handlingsplan för klimatanpassning i svenska SME"— Presentationens avskrift:

1 Tillväxtverkets handlingsplan för klimatanpassning i svenska SME
Vädret och affärerna Tillväxtverkets handlingsplan för klimatanpassning i svenska SME

2 Vi stärker Sverige genom att stärka företagens konkurrenskraft
Om TVV Idag har Sverige drygt en miljon företag, 1,2 miljoner företag 99,9% SME (0-249 anställda) Dessa står för ca 60% av det samlade antalet anställda, omsättningen och förädlingsvärdet Tillväxtverket stärker Sverige genom att stärka företagens konkurrenskraft. Vi förbättrar möjligheterna för företag och regioner att växa och utvecklas. Tittar på de långsiktiga förutsättningarna för näringslivets utveckling. Klimatet är en sådan fråga som påverkar den långsiktiga utvecklingen – och som påverkar redan nu

3 477mkr 42mkr 5mkr utbetalda försäkringsmedel för stormskador 2015
utbetalda försäkringsmedel för vattenskador 2015 5mkr utbetalda försäkringsmedel för ras och skred 2015 Underlagsrapport för att ta fram handlingsplan: Hur påverkar klimatförändringar företagens konkurrenskraft? (Hur) jobbar företag med klimatförändringar idag? Vilket behov av stöd finns?

4 Verktyg och standarder
Bristande insikt och kunskap om klimatförändringars påverkan på företagens konkurrenskraft. Bristande insikt om företagens ansvar (utbredd uppfattning att det offentliga och försäkringsbeslut löser problemen när de uppstår). Bristande kunskap kring hur företag kan hantera klimatförändringar. Kunskap och insikt Ännu låg efterfrågan på klimatanpassningslösningar från kund. Låga/otydliga krav på klimatanpassning från kommuner och myndigheter. Bristande krav från finansiärer och försäkringsbolag. Incitament Avsaknad av bra verktyg för riskbedömning gällande klimatförändringar. Oklarheter kring var ansvaret ligger för att ta fram verktyg Beskrivningar av klimatscenarion och risker är svåra att applicera i en företagskontext Verktyg och standarder Åtgärder för förbättrad klimatanpassning går ofta utöver lagkrav och innebär en ökad kostnad på kort sikt och kan därför vara svåra att motivera affärsmässigt. Riktade ekonomiska offentliga stöd saknas. Ekonomiska hinder Saknas gemensam branschbenämning för företag som erbjuder lösningar inom klimatanpassning vilket försvårar kommunikation av erbjudande. Företag med lösningar inom klimatanpassning saknar strukturer och sammanhang för samverkan, rådgivning, dialog med kommuner, regioner och myndigheter. Struktur och samverkan Kunskap & insikt Ta fram och sprida publikation om behovet av klimatanpassning i SME (utifrån existerande underlagsrapport) Lyfta frågan om klimatanpassning i existerande insatser: Tillväxtskapande samhällsplanering Miljöintegrering Miljödriven näringslivsutveckling Hållbar produktutveckling i svensk besöksnäring (del av analys Agenda 2030) Arena för livsmedel Swedish Cleantech - Intern kommunikation Incitament NA Verktyg & Standarder Följa arbetet med utveckling av en klimatanpassningsstandard Ekonomiska hinder Dialog med ansvariga för utvecklingen av kommande strukturfondsperiod. Struktur & samverkan Deltagande i Myndighetsnätverket för klimatanpassning Framåt - Framtagande av förslag på åtgärder för vidare arbete (VP 2019)


Ladda ner ppt "Tillväxtverkets handlingsplan för klimatanpassning i svenska SME"

Liknande presentationer


Google-annonser