Gör om med bilder i stället

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Mål med samverksanssystemet
Advertisements

Samtala om böcker.
Hur kan vi arbeta mot mobbning. eller Hur kan vi arbeta för vänskap
Engelska.
Lärgrupper som modell för verksamhetsutveckling inom BU
MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER
Syror och baser Syror och baser.
Lärdomar från skolor med mer traditionellt undervisningsmönster
Reglering av vattnet och fysisk påverkan. Johan Kling johan
Ett utvecklingsprojekt för hela Ulricehamns kommuns nya organisation och dess medarbetare. Projektägare: Ulricehamns kommun Projektperiod: –
Problemsnack eller bygga lösningar.
Kvalitetssäkring 2010/2011 Tullens förskola, avdelning: Kobben
Pedagogisk dokumentation i det systematiska kvalitetsarbetet
Vi vill att varje 5 – åring som lämnar våra förskolor i Avesta kommun…
Inspel till RUS – näringslivsutveckling alt Innovationskraft 1.Gör en egen 10 pkt prioritering i områdeslistan plus lägg till eventuella egna (ca 20 min).
Elva tips inför en intervjusituation
Att samtala med ungdomar om tobak
Läroplansträff förskolan - betydelse av förhållningssätt och syn på barn för att lyckas med pedagogisk dokumentation Välkomna!
Läroplansträff Välkomna.
Kandidatexamen Omfattning Kandidatexamen uppnås efter att studenten fullgjort kursfordringar om 180 högskolepoäng med viss inriktning som varje högskola.
Workshop inför Projektet
Vår tolkning av Förskolans Läroplanenfastställd december 2010
Aktivt lyssnade.
Förskolan Sandviks lärmiljöer utifrån läroplanen
Nivåer i relationsutvecklingen Samvaro Samspel Samförstånd Samtal Sammanhang.
Hållbar Utveckling Vad är det?.
Men jag tror att jag sakta börjar se en kontur Några armar och ben
Brukarundersökning socialpsykiatri Kön 1. Man16 (44%) 2. Kvinna20 (56%)
Klubbverksamhet som stöd i fostran - Samarbetet mellan hemmet och skolan Micaela Romantschuk Förbundet Hem och Skola.
Partsgemensam avtalskonferens Arbetsgivarverket, OFR/S,P,O och SEKO
Det professionella samtalet Olikheter Skydda sigMotsättningar Lära Försvara sigKonflikter Tåla obehag en tid StängdÖppen Diskussion.
Hur styr beteenden rollerna i klubben
Känna till och ha provat metoder och verktyg för processledning
Kunskapscentrum för barnhälsovård Barn som anhöriga
Begrepp.
Samverkan för det gemensammas bästa Nätverken Hälsa och Demokrati samt Uppdrag Hälsa.
Introduktion till Motiverande samtal (MI)
Delaktighet.
Enkäten Arbetsmiljöundersökning. Enkät - Massor med problem  Er ”klient” har massor med problem. Ta fram de tre viktigaste.
Bara Bra Möten Ekot Surahammar
Prioriterat utvecklingsområde 10/11
SAMVERKAN För att bygga upp en stabil och varaktig samverkan krävs ett strukturerat och systematiskt arbetssätt. En metod kan vara att arbeta utifrån en.
Miljömålen – regional dialog Amanda Palmstierna miljömålsamordnare.
Samverkan mellan vårdgivare 24 mars 2011 Maj Rom.
Grupp 11. Reflektion av ABB-caset -Bra att avsätta resurser för samtal och därigenom skapa tillit genom kontinuerlig dialog om brister, utveckling etc.
Vattenförvaltning och vattenrådens roll
Personalpolitisk inriktning
fokusgrupper En Kvalitativ datainsamlingsmetod Karina Kight
Nonviolent Communication
Handledarutbildning för Läslyftet ht15-vt16 Handledning – Ewa Wictor
Kriterier för vattenråd & kustvattenråd  Definition Ett vattenråd – är en frivillig sammanslutning av intressenter inom vattenrådsområdet, som gemensamt.
SAMTALSMETODIK – HUR NÅR JAG FRAM OCH SKAPAR KONTAKT.
Resultat av fokusgrupper Vad är en bra hjälp för dig i din situation?
Konfliktens ABC A Attityd C sakfrågor Motsättningar B Beteende.
Anpassa samhället till klimatets förändringar
Dofsan – ett pilotprojekt
Coaching.
BasKraft - ökar förmågan att skapa resultat tillsammans
Hur får du lantbrukaren att lyssna?
Välkommen till ett samtal om VÄRDERINGAR
Samtal kräver interaktion
Idag: Vi övar vidare på: att leda ett samtal, formulera och bemöta argument samt sammanfatta huvuddragen i vad som sagts.
SAMTALSMETODIK – HUR NÅR JAG FRAM OCH SKAPAR KONTAKT
Bara Bra Möten Ekot Surahammar
Miniprojekt ViP Område: Hur utvecklar vi samverkan mellan chefer och stödfunktioner till bättre nytta för dem vi är till för Uppdrag: Ta fram en modell.
Hur får du lantbrukaren att lyssna?
Jeanette Schlaucher Miljöstrategiska enheten Länsstyrelsen Skåne Hej!
Tips för bättre kommunikation
Betyg i moderna språk nu redan i år 6
Regional vattenförsörjningsplan för Stockholms län
Presentationens avskrift:

Gör om med bilder i stället Krister Skoog Samverkan och dialog Från gemensam förståelse till gemensamma lösningar Katarina Vartia Staffan Arvegård /N

Tydliga roller, ansvar och ramar något att prata om något att samtala för någon att samtala med en organisation och en ram inom vilken samtalet kan äga rum Tydliga roller, ansvar och ramar I samverkansarbetet är det viktigt att relatera till mer grundläggande hypoteser för meningsfull dialog. Dessa grundläggande förutsättningar beskrivs bland annat av Ph. D. Egon Noe. Helt enkelt kan man säga att för en meningsfull dialog måste det finnas något att prata om. Något konkret, så som yt-, kust- eller grundvatten. något att samtala för. Lösningar som inte redan är givna. någon att samtala med. Personer som är har mandat för och är villiga att delta i en dialog och som inte söker skydd i fasta roller och positioner. en organisation och en ram inom vilken samtalet kan äga rum. Mötas på neutral mark där mål, roller och ansvar är tydliggjorda. Viktigt för en god dialog är dessutom viljan för reflektion och humor. Humor består just i att kunna rotera saker och se dem från nya, oväntade vinklar, vilket är kärnan i en god dialog. [1] Sidorna 456-457 i Sammendrag af indlæg fra Plantekongres 2012. http://www.landbrugsinfo.dk/planteavl/plantekongres/sider/startside.aspx Ph. D. Egon Noe

något att prata om Något konkret yt-, kust- eller grundvatten Jordbruket och vattnet - i ljuset av klimatförändring och övergödningsproblematik något att prata om Något konkret yt-, kust- eller grundvatten näringsläckage översvämning torka fysiska förändringar i vattendragen … Johan Kling mfl Vad kan då dess punkter vara i relation till dagens konferens om Jordbruket och vattnet - i ljuset av klimatförändring och övergödningsproblematik I Aquariusprojektet: Ytvatten Översvämning 2007 Ett annat problem dök upp torka

något att samtala för Lösningar som inte redan är givna. Jordbruket och vattnet - i ljuset av klimatförändring och övergödningsproblematik något att samtala för Lösningar som inte redan är givna. vinna-vinna lösningar vattenanvändningssamfällighet – beaktar flera intressen tvåstegsdike med reserverade översvämningszoner … Lösningar som inte redan är givna… Lantbrukare som vattenförvaltare i ett förändrat klimat. I Aquariusprojektet: Vinna vinna lösningar: Finns det någon lösning som hanterar översvämningar utan att öka problemet med torka och samtidigt inte hindrar miljökvaltetsnormerna att nås (=inte påverkar biologin negativt) Jonas Svensson

någon att samtala med Personer som har mandat för att gå in i dialog Jordbruket och vattnet - i ljuset av klimatförändring och övergödningsproblematik någon att samtala med Personer som har mandat för att gå in i dialog är villiga att delta i en dialog och som inte söker skydd i fasta roller och positioner förutfattade meningar tid tillit bild på förutfattad mening Personer som är har mandat för och är villiga att delta i en dialog och som inte söker skydd i fasta roller och positioner. I Aquariusprojektet: Medhavd myndighetspondus… Buddah

en organisation och en ram inom vilken samtalet kan äga rum Jordbruket och vattnet - i ljuset av klimatförändring och övergödningsproblematik en organisation och en ram inom vilken samtalet kan äga rum Mötas på neutral mark där mål, roller och ansvar är tydliggjorda Juridik (MKN) Vattenråd vattendrags- grupper I Aquariusprojektet: En vattendragsgrupp i Smedjeån. En undergrupp till Lagans Vattenråd. Möte nästa onsdag. PÅ agendan framöver: Genomgång av Aquariusprojektet Vattenplaner på gårdsnivå Solidarisk vattenanvändning i huvudfåran – hur ska de kunna ”dela” på vattnet och ändå möjliggöra att MKN nås?

Viktigt för en god dialog är dessutom viljan för reflektion och humor. Humor består just i att kunna rotera saker och se dem från nya, oväntade vinklar, vilket är kärnan i en god dialog.

Gör om med bilder i stället Tack Katarina Vartia