Årskurs 8 Entréskolan vt 2013

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
HÄR BOR JAG Skogstrollen vt 2013
Advertisements

Planering, genomförande av undervisning och bedömning enligt Lgr 11
I detta bildspel reflekterar kollegor i olika ämnen tillsammans över språkliga handlingar i klassrummet. Underlag till diskussionen är den uppgift som.
Från Vasatid till Vasalopp Lpp Historia åk 5, Vasatiden
Att bedöma elevers kunskaper i NO Anders Jönsson.
MODUL 1: ATT VARA SAMHÄLLSMEDBORGARE, YTTRANDE- OCH INFORMATIONSFRIHET, TILLGÅNG TILL INFORMATION, DET DEMOKRATISKA SAMTALET OCH LIVSLÅNGT LÄRANDE.
Från Fanta till Fleece Lokal pedagogisk planering Biologi åk 5
Föräldramöten VT-14 Tema: Betyg.
Föräldramöte 12 september 2011
Exempel utifrån ett antal målområden
Kön, genus och jämställdhet Lokal pedagogisk planering Sh åk 9
Närvaro!!.
Vetenskaplig Metod.
Ulla Wiklund 2013/Reflektum AB
”Språk, lärande och identitetsutveckling är nära förknippade
Föräldramöte 11/ Välkomna till Syskonavdelningarnas föräldramöte 2011.
Geografi År 1-2 År 3-4 År 5 År 6 Kartan: Känner till närmiljön
GYMNASIESÄRSKOLA GYMNASIE SÄRSKOLANS MATEMATIK NATURKUNSKAP
Mål och betygskriterier
Vi vill att varje 5 – åring som lämnar våra förskolor i Avesta kommun…
Utveckling av Kapellbacken 2013/2014
Hur bör samhället organiseras
Svenska p Svenska p.
Läroplansträff förskolan - betydelse av förhållningssätt och syn på barn för att lyckas med pedagogisk dokumentation Välkomna!
Läroplansträff Välkomna!. Program för dagen 8.30 Inledning och program 8.40 Lars introducerar dagen med några bilder om undervisning och lärande.
Demokrati och hur Sverige styrs
Riksdagens uppgifter! Riksdagen beslutar om lagar i Sverige
Information till föräldrar Madenskolan Hösten 2014
Vår tolkning av Förskolans Läroplanenfastställd december 2010
Förskolan Sandviks lärmiljöer utifrån läroplanen
Mål som eleverna skall ha uppnått i slutet av det nionde skolåret
Tema Kär och galen.
Läroplansnätverk förskola
? Gymnasiearbetet Hur kan biblioteket hjälpa dig
Sökrummet. ”På så sätt ska undervisningen bidra till att eleverna utvecklar ett kritiskt tänkande kring sina egna resultat, andras argument och olika.
Kunskapskrav och matriser
Ett naturvetenskapligt arbetssätt
Barns delaktighet _____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Ordkunskap Ord och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.
Välkomna hit! Film – på vilket sätt är bedömning en (liten) del av all vår verksamhet? Kursplanens uppbyggnad. Skillnad strävansmål / uppnåendemål? Kunskapssynen.
Barnets rättigheter i Sverige och för alla barn i världen
Föräldramöte åk 4 Måndag 25 augusti 2014
Samhällskunskap 1a1 Kursens: mål innehåll kunskapskrav samhällsfrågor
Skriva noveller.
The Big 5 ANALYSFÖRMÅGA KOMMUNIKATIV FÖRMÅGA METAKOGNITIV FÖRMÅGA
Att följa lärande Kap 3 Dylan Williams
Förstå, jämföra och föreslå åtgärder Centrala ord och begrepp
Årskurs 9 Entréskolan vt 2013
Välkomna hit! Film – på vilket sätt är bedömning en (liten) del av all vår verksamhet? Kursplanens uppbyggnad. Skillnad strävansmål / uppnåendemål? Kunskapssynen.
Varför?.
Form Hurdant är det? Funktion Hur fungerar det? Orsak Varför är det som det är? Förändring Hur förändras det? Samband Hur är det i samband med annat? Perspektiv.
Vem bestämmer? Årskurs 6 Entréskolan vt Årskurs 6.
Analysförmåga Jämföra: Likheter och skillnader, för- och nackdelar
Genom undervisningen i svenska ska eleverna utveckla sin förmåga att formulera sig och kommunicera i tal och skrift, anpassa språket efter olika syften,
Vad är fysik? Ordet fysik härstammar från grekiskan och latin. Ordet betyder ”naturlig” Vad är naturligt? Skriv upp minst 5 ord som du förknippar med naturlig.
Flyktingfrågan.
Marie Norelius Kemiförsök Marie Norelius
Välkomna Klassbloggen Lärare i klassen Skolrådsrepresentanter
Hur får vi Sigbox att bli en helhet? BFL, SUA, IKT.
VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE Funktionell kvalitet.
4 processer att behärska:
Lära för livet!.
Välkommen till svenska 1
Matspjälkningssystemet
Förändrad kunskapssyn Olika tekniker
Sociologi Introduktion.
IBSE Viktiga punkter i IBSE
LPP i Geografi ht Varför läser vi Vad skall vi gå igenom?
ATT GÖRA FILM PÅ SÄTRASKOLAN
Inför NP Svenska Våren 2019.
Presentationens avskrift:

Årskurs 8 Entréskolan vt 2013 Vem bestämmer? Årskurs 8 Entréskolan vt 2013

Årskurs 8 Kommunens uppgifter och ansvar

Uppgift Ni ska i er studiegrupp skapa en film som handlar vilket ansvar kommunen har i samhället. Huvudfrågeställningen = reflektionsfråga

Förmågor I svaret i er film och i reflektionsfrågan ska ni kunna beskriva de förmågor som ni ska utveckla inom de olika ämnena som ni arbetar med i arbetsområdet.

Samhällskunskap Reflektera över demokratiska värden, principer, arbetssätt och beslutsprocesser inom kommunen. Analysera och kritiskt granska kommunens ansvar ur ett ekonomiskt och politiskt perspektiv. Reflektera över hur kommunen formar och förändrar samhället. Söka information om kommunen från medier, internet och andra källor och värdera deras relevans och trovärdighet.

kemi/biologi Genomföra systematiska undersökningar i kemi och biologi samt genom ämnenas begrepp, modeller och teorier beskriva och förklara samband i samhället och naturen.

Svenska Formulera sig och kommunicera i tal och skrift. Läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften. Urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer.  Söka information från olika källor och värdera dessa.

Engelska Förstå och tolka innehållet i engelsk text. Kommunicera i skrift på engelska. Skriva textremsa på engelska till filmen.

Musik Skapa musik samt gestalta och kommunicera egna musikaliska tankar och idéer. Analysera och samtala om musikens uttryck i film.       Ni ska i studiegruppen skapa musik till filmen i garageband. Som reflektionsfråga kommer du få berätta vem som har gjort vad i själva skapandet av musiken, men även var och en berätta hur du själv tycker att musiken passade in i filmen.

Bild Kommunicera med bilder för att uttrycka budskap. Skapa bilder med digitala tekniker och verktyg. Tänk på att använda er av olika perspektiv när ni skapar er film (tex närbild, helbild)

Filmens story  ”Kommuninvånarna börjar fundera på varför allt i kommunen förfaller, vägarna är trasiga, skolböckerna gamla och sjukvården dålig, trots att de betalar hög skatt. De får reda på att de som arbetat på kommunen fifflat med skatten och istället lagt alla pengar på att köpa en ö i Söderhavet med lyxiga hus, betjänter, massage och dyr mat. Kommuninvånarna blir galna och startar en demonstration som slutar i att de tar över kommunhuset och planerar om vart skattepengarna ska gå.”

Filmens innehåll - Vad en kommun har för uppgifter och hur en beslutprocess går till. Ni ska alltså på något sätt visa att ni förstår vilka utgifter kommunen har och hur dem väljer att fördela pengarna. Det finns många saker att prioritera och många hål som behöver lagas. (Samhällskunskap)-        Vem har makten inom kommunen? -       Hur tas ett beslut inom kommunen? -       Hur kan du som invånare påverka kommunens beslut och handlingar? -       Vilka ansvarsområden har kommunen? -       Hur formar och förändrar kommunen samhället? -       Vilken funktion har kommunen i ett demokratiskt samhälle? - Ni måste även öppna en ny skolrestaurang då den som fanns förfallit. Ni fick just reda på att det behövs tillstånd från kommunen och det är bråttom. Hur gör ni? Ni behöver söka tillstånd från Miljö- och hälsonämnden Hälsa. Ta reda på hur det går till och svara på varför ni anser att det är viktigt.