Storyline - ett spännande arbetssätt där en berättelse går som en röd tråd genom temat och fungerar som bas för undervisningen. ”Storyline är ett förhållningssätt.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Pedagogisk planering Åk 7 - 9
Advertisements

Ledningsdeklaration Länna/Rialaenheten 2009
Granskningsområden Måluppfyllelse och resultat Tillsynen granskar inom detta område förskolornas måluppfyllelse gällande resultatet av förskolornas arbete.
Gemenskap Vi har lyckats när: Eleverna tar spontana kontakter över klass/åldersgräns Detta uppnår vi genom att: Har regelbundna aktiviteter tillsammans.
Tips och råd som hjälper dig läsa, lära och plugga
TILLSAMMANS KAN VI GÖRA SKILLNAD VAR MED I EN ENTREPRENÖRIELL UTMANING.
Hur arbetar vi… …på Slöingeskolan?
Pedagogisk verksamhetsidé
Förskolan Körsbäret Handlingsplan Ht-10, Vt-11
Lärdomar från skolor med mer traditionellt undervisningsmönster
Handlingsplan för matematikutveckling
Ulla Wiklund 2013/Reflektum AB
Den estetiska inriktningen
Kvalitetssäkring 2010/2011 Tullens förskola, avdelning: Kobben
Storyline Storyline är en pedagogisk metod och ett pedagogiskt förhållningssätt som ursprungligen utvecklades i Skottland 1965 fick Skottland en ny läroplan.
Mål och betygskriterier
Pedagogisk dokumentation
Näringslivets Ungdomsprogram: Morgondagens förmågor behövs nu.
SET Social Emotionell Träning
LEDARSKAP & METODIK Kristina Yondt
Inlärningsmiljö för att öka motivation
Svenska p Svenska p.
Otulp Rymdvarelsen som kom till klassen
En presentation av projektet om hur intresse och måluppfyllelse kan utvecklas för teknik och naturvetenskapliga ämnen. Paul Pakkala 25/
LÄRSTILAR&ARBETSSTILAR Margareta Melén Ht DEFINITIONER ÖVERGRIPANDE DEFINITION: ÖVERGRIPANDE DEFINITION: ”Lärstilen är en uppsättning biologiska.
Lokal Pedagogisk Planering
Analytiker & Holistiker
Pilotgruppens egna erfarenheter från studiegruppen våren 2009
? Gymnasiearbetet Hur kan biblioteket hjälpa dig
- fortsatt arbete med de nya läroplanen med tillhörande kursplaner
KULTUREN I FOKUS Eleverna i årskurs 4-6 har under våren 2014 arbetat med kulturtema. Vi har under hela terminen haft en konstnär på skolan för att tillsammans.
Id Hk NO HOMO SAPIENS MÄNNISKAN SO Bd En Sv Ma.
PROJEKTARBETE 2010 – 2011.
Medlemsmodellen SPF Runö 10 oktober Om Medlemsmodellen Vi jobbar med förhållningssätt, metoder och strategier för att öka er förmåga att rekrytera,
Läroplansträff fritidshem
Kommunikation OL108A.
Presentation av storyline som en läs- och skrivutvecklande metod i skolan av Marie Magnusson. Denna skrift är en liten del i vårt gemensamma visonsarbete.
Prioriterat utvecklingsområde 10/11
Strategiska perspektiv på verksamheten
Inspirationsmaterial om... Material och förberedelser (ev säkerhet) Aktivitet - vad handlar det om Bild Begrepp, ord Vad behöver eleverna ha för erfarenheter.
Mörbylånga kommun Styrkort 2015 Torslunda Fritidshem Idéernas Paradis.
Idrottspsykologi.
Uppdragsbeskrivning Ateljéristans roll innefattar:
Hur kan vi förstå begreppet?
Medlemsmodellen SPF 26 november Om Medlemsutveckling Vi jobbar med förhållningssätt, metoder och strategier för att öka er förmåga att rekrytera,
Lgr 11 - fortsatt arbete med de nya läroplanen med tillhörande kursplaner.
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
Utomhusmatematik i elevens närmiljö
Temaområde 1 Ledarskap i skolan – att leda lärande.
Att studera med funktionsnedsättning
Genom undervisningen i svenska ska eleverna utveckla sin förmåga att formulera sig och kommunicera i tal och skrift, anpassa språket efter olika syften,
Självutveckling Modul 6 PROJECT NO – UK/13/LLP-LdV/TOI-624.
Hållbart engagemang. Vad ska vi prata om? Ideellt engagemang Hållbart engagemang (övning) KASAM UNFs policy för ett hållbart engagemang.
LAVI solution. Utgångspunkter Hur skapar vi förutsättningar att utveckla entreprenöriella förmågor? Läroplanen: Forma eleverna till kritiskt självständigt.
ACD 3 Bligård & Simonsen ACD 3 (Aktivitetscentrerad design) Lars-Ola Bligård & Eva Simonsen
Målens betydelse i formativt ledarskap. Upplägg Formativt ledarskap Förskolans uppdrag Styrdokument Analysera mål.
AUTISM och ASPERGER SYNDROM
Ramverk för patientmedverkan
Rädda klassrummet.
Computational thinking progression F-9
TRYGGA RELATIONER I KLASSEN
Lön och verksamhet BILD 2: Introduktion forts.
Vad vi behöver när vi kunskapar
Föreläsning Svenska II
Workshop Arbetsplatslärande.
Utgångspunkter Barn vet något när de kommer till skolan.
Rädda klassrummet SLÖJD.
Världsarvet en pedagogisk utmaning eller möjlighet?
Betyg i moderna språk nu redan i år 6
Presentationens avskrift:

Storyline - ett spännande arbetssätt där en berättelse går som en röd tråd genom temat och fungerar som bas för undervisningen. ”Storyline är ett förhållningssätt för inlärning och undervisning som utgår ifrån att eleverna har kunskaper och erfarenheter som kan tillvaratas i skolan, samt att alla lär sig bäst när inlärningen sker i ett meningsfullt sammanhang som också är inspirerande och känns roligt. En lärare som jobbar med storyline bygger på elevernas tidigare kunskaper, deras erfarenheter och föreställningar. Läraren skapar en inlärningssituation där eleven möter upplevelser som låter henne/ honom använda alla sina sinnen och hela sin kapacitet och personlighet. ” Storyline- händelser (episoder) Nyckel-frågor Aktivitet Organi-sation Material Resultat/ Inlärnings-mål Hand-ledning Evaluering 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7.

Ett storyline-tema introduceras vanligen i klassen på ett överraskande sätt. Det att en händelse ger eleverna uppdrag som de ska lösa genom att ta reda på saker eller utföra en uppgift, är återkommande i storyline-undervisning. Läraren driver berättelsen framåt genom s k nyckelfrågor. Eleverna skapar sedan innehållet. Händelserna finns i den berättelse undervisningen följer, uppdragen uppstår ur berättelsen och inlärningen blir på så sätt en sammanhängande process med ämnesintegrering och verklighetsförankring. Man kan utgå från en given berättelse eller från en egen berättelse. Uppgifterna utförs i grupp, par eller individuellt och kan differentieras och individualiseras enligt behov. Praktiskt och estetiskt arbete varvas med faktasökning, diskussioner, reflektioner och skrivande, allt inom ett begripligt och verklighetsbaserat sammanhang. Alla uppgifter är alltså relevanta och upplevs som meningsfulla!

De grundläggande elementen i storylinemetoden är alltså Arbetet konkretiseras genom att eleverna bygger upp en fris, d v s en modell av den miljö temat behandlar. Frisen kan vara en 3D modell, ett väggcollage eller en blandform. Här illustreras hur temat framskrider, medan det praktiskt konstnärliga arbetet samtidigt ger möjlighet till många problemlösningssituationer och samarbetsövningar. För barn i behov av särkilt stöd kan frisen vara till hjälp t.ex. genom att den synliggör det abstrakta, dokumenterar tidigare uppgifter och ger inspiration till nya uppgifter. De figurer som skapas kan (oavsett om de är människor, djur eller fantasivarelser) ge möjlighet till identifikation och känsloengagemang som kan tillvaratas i undervisningen. Temat får ett annat ”liv”. De grundläggande elementen i storylinemetoden är alltså en berättelse som struktur för ämnesintegreringen en miljö, d v s fastslagen tid och plats (konkretiserad i en fris) människor/ djur (även de konkretiserade) ett liv/ flera liv att forska i nyckelfrågor som styr aktiviteterna i berättelsens olika episoder verkliga problem som bör lösas

Förslag på aktiviteter Förslag på tema Vardagen Gatan, Bondgården, Huset, Lekplatsen, Drömskolan, Presidentval, Nya Grannar... Resor Upptäcksfärd, Semester, Turné, Långtradare, Kryssningsfartyg, Resebyrå, Rymdfärd... Service Bank, Hotell, Museum, Sjukhus, Nödcentral, Affärsgata, Torg, Leksaksaffär, Djuraffär... Historia Vikingarna, Borgen, Emigranterna, Antikens Grekland/ Rom, Forna Egypten, Anne Frank, Indianerna, Pauli Resor, Jesu liv... Litteratur Ramsor, Sagor, Böcker... Under-hållning Cirkus, Teater, Biograf, Olympiad, Sportsevenemang, Orkester... Miljö-inriktade Regnskogen, Skogen, Fiskodlingen, Stranden... Fantasi Drakön, Rymdkidnappning, Hos jultomten, Blåkulla, Trollskogen.... Förslag på aktiviteter Teckningar Serier Kartor 3D-modeller Brev Dagbok Dikter Vykort Skriftliga/muntliga berättelser Beskrivningar Instruktioner Tidningsartiklar Intervju Nyhetsinslag för radio/ TV Debatt, argumentation +/- Reklam i tidning/ radio/ TV Drama Ljudspel

Att tänka på vid val av aktiviteter... Storyline erbjuder goda möjligheter att tillmötesgå elever med olika inlärningsstilar: Visuell inlärning Auditiv inlärning Kinestetisk inlärning Taktil inlärning

Fördelarna med Storyline (enligt Steve Bell, förälder till metoden) Elevcentrerad Aktiverande Motiverande Strukturerande Kombinerar grundläggande färdigheter med det verkliga livet Möjliggör diskussion om känsliga ämnen Ömsesidig respekt lärare – elev Användningen av IT Varierad kravnivå Samarbetsinlärning En användbar men ständigt föränderlig modell (möjligheter till effektiv repetition) Läroplansanpassad Hypotesprövande Integrerande på ett ändamålsenligt sätt Rolig och stimulerande!!!