Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Världsarvet en pedagogisk utmaning eller möjlighet?

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Världsarvet en pedagogisk utmaning eller möjlighet?"— Presentationens avskrift:

1 Världsarvet en pedagogisk utmaning eller möjlighet?
Hälsingegårdarna Världsarvet en pedagogisk utmaning eller möjlighet?

2 Varför ska eleverna lära sig om Världsarvet Hälsingegårdarna
Övergripande mål Kunskap Tillhörighet Bevarande

3 Hur? Konkreta mål Studiebesök Arbetsmaterial Inspiration

4 Vad? Studiebesök En besöksgård i närheten av skolan för att minimera bussåkandet En dag där eleverna får leva sig in att leva på 1800-talet Kan leda till att eleverna själva guidar sin familj på gården Arbetsmaterial Åk 5 Att gå i någon annans skor Arbeta med källor och inlevelsebaserad undervisning Åk 8 1800-talet det långa århundradet Arbeta med kontinuitet och förändring. Olika aktörer olika pespektiv Alla Världsarvet ett fredsprojekt. Likheter och skillnader ur ett internationellt perspektiv. Hot och möjligheter Lärarhandledning Digitala handledningar Länktips Fortbildningar

5 Storyline I berättelsens form ( en tid, en plats, personer och händelser) Att lärandet sker i den kontext som storyline skapar Utgår från vad eleverna vet om världen och utmanar deras förståelse (nyckelfrågor) Elevernas kreativa och argumenterande tänkande värdesätts (undervisningens förlopp beror på eleverna) Berättelsen visualiseras genom att eleverna skapar modeller och sätter upp i klassrummet

6 Historiskt tänkande Kan vi någonsin förstå människor i det förflutna?
Historiskt tänkande Kan vi någonsin förstå människor i det förflutna?

7 Vägledande principer Det är oftast stor skillnad mellan nutida föreställningar (övertygelser, värderingar och motiv) och de som dominerade under en viss historisk period. God förståelse Eleverna identifierar och ger exempel på skillnader mellan föreställningar, idéer och värderingar i det förflutna och idag. Begränsad förståelse Eleverna utgår från att föreställningar, Idéer och värderingar i det förflutna var samma som idag.

8 Slutsatser, inte identifikation
Slutsatser, inte identifikation Historiskt perspektivtagande innebär att dra slutsatser om hur människor i det förflutna tänkte och kände. Det innebär inte att identifiera sig med aktörerna. Giltiga slutsatser grundas på historiska belägg. God förståelse Eleverna drar slutsatser om föreställningar, motiv och värderingar baserat på historiska belägg, samtidigt som de beaktar förståelsens begränsningar. Begränsad förståelse Eleverna likställer perspektivtagande med att fantisera, och bortser då från historiska belägg.

9 Exempel från tidigare min undervisning
Exempel från tidigare min undervisning I dag skulle det antagligen vara konstigt att anklaga en människa för att vara besatt av djävulen och bedriva häxkonst. Än konstigare skulle vara att involvera rättssystemet i processerna. På 1600-talet hände just detta. Hur ska vi förstå den tidens perspektiv och föreställningar utan att nöja oss med förklaringen ”att det var konstigt”? Vad säger oss nedanstående bild och text om människors perspektiv och föreställningar på 1600-talet? Hur kan vi förklara dessa perspektiv och föreställningar? Vattenprovet gick oftast till så att man band den misstänkte till händer och fötter och kastade personen i havet, eller en sjö eller vattendrag. Då Satan sades hindra sina undersåtar från att drunkna utgick man från att en person som flöt var en av Satans hantlangare eller häxa. Om personen i fråga sjönk var han eller hon oskyldig. 

10 Lärarinstruktion Be eleverna formulera en idé som kan förklara 1600-talets föreställningar. Förse eleverna med en kopia av ledtrådarna, och be dem klippa isär dem. De grå rutorna är information som finns i källorna, medan de vita är bakgrundsinformation. Be eleverna läsa ledtrådarna, och lägga dem i grupper som de benämner efter typen av ledtrådar. Eleverna bestämmer sedan vilka ledtrådar de tror hjälper dem att besvara frågorna, och omformulerar sina förklaringar och använder ledtrådarna som belägg. Eleverna skriver ner sina svar och presenterar dem för klassen, samt försvarar sina tolkningar med hjälp av ledtrådarna.

11 Diskussionsfrågor Om du reste tillbaks till 1850-talet Hälsingland vad skulle du förvånas över tror du i deras sätt att tänka om kärlek och bröllop? Hur skulle någon från den tiden ha förvånats över vårt sätt att tänka?

12 Hinder Tidsbrist hos lärarna
Centrala innehållet är stort speciellt i SO-ämnen Arbetsuppgifter som inte är bedömningsbara väljs ofta bort Olika lärarkategorier är måna om sina lektionstimmar Informations överskott Lärarna översköljs med förslag på vad de ska arbeta med Fokus på många skolor idag ligger på digitalisering och programmering


Ladda ner ppt "Världsarvet en pedagogisk utmaning eller möjlighet?"

Liknande presentationer


Google-annonser