Ett öppet arbetsliv!- Handisams arbete med arbetsmarknadsinsatser

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Uppföljning som verktyg Magnus Lagercrantz För ett samhälle där alla kan delta på lika villkor oavsett funktionsförmåga.
Advertisements

Prioriterad fråga 2010 Bättre stöd till utsatta barn.
3 av 4 lever med psykisk ohälsa, antingen egen eller som närstående.
Kongress 2014 Vi utveck lar människor och industri Delfrågor i häftet Vår arbetsplats.
Nya bibliotekslagens betydelse för personer med funktionsnedsättning Niclas Lindberg, generalsekreterare SDK:s jubileumskonferens 2013 Stockholm 29 november.
ARBETSGIVAREN                                        Som arbetsgivare har du ett lagstadgat ansvar för att ta tillvara dina medarbetares arbetsförmåga.
Syfte Syftet med programmet är att förbereda personen för deltagande i arbetsförmedlingens insatser, program och samlade tjänsteutbud. Under programtiden.
En strategi för genomförande av funktionshinderspolitiken
Arbetsförmedlingens uppdrag för personer med funktionsnedsättning
Socialdepartementet Strategi för funktionshinderpolitiken Nationell konferens 16 mars 2011 Ulrik Lindgren Politisk sakkunnig för Maria Larsson.
Beredningen för integration och mångfald
Rätt stöd till arbete Handikappförbundens syn på arbetsmarknadsfrågan.
Kompetensutveckling för att ge rätt stöd till arbete och studier Projekt.
3 av 4 lever med psykisk ohälsa, antingen egen eller som närstående.
Vissa av bilderna i denna powerpoint-presentation är tagna av fotograf Paul Quant.   Fotografen har upphovsrätt till bilderna. Endast Handisam och Processtöd.
Arbetsintegrerande sociala företag är företag som driver näringsverksamhet (producerar och säljer varor och/eller tjänster): med övergripande ändamål.
Kommunen, en attraktiv arbetsgivare
Innehåll Tidig Bedömning och Fortsatt Bedömning
Arbetslivsintroduktion
Veronika Wiktorsson, Vetlanda kommun Ronny Örnros, Hultsfreds kommun
STANNA Ett projekt för ökat stöd och delaktighet i etablering i Gävleborgs, Jämtlands och Västernorrlands län Projektet STANNA ska utveckla mottagandet.
Välkommen till information om utvecklingsarbete
Kan vi mäta den handikappolitiska utvecklingen?
Ett UTVECKLINGSPROJEKT 1 januari 2009 – 31 mars 2012 (Ett förprojekt genomfördes våren 2008) Februari 2010.
Grundläggande arbetsmiljöutbildning
Välkommen till Ledardagen!
Genomförandeplan för Dalarnas län inom området barn och vuxna med funktionsnedsättning (LSS) 2013 – april 2014.
Marknadsförarens mall för att skapa köpares persona!
En enklare och bättre sjukförsäkringsprocess
Försäkringskassans roll i samverkan
Sören Hansson Kort om mig själv
EN MODELL FÖR SAMVERKAN:
Rapport från studiebesök Åsa Olsson, Sune Hemmingsson, Lisa Ask
Samverkan Asperger Till Sysselsättning Arbete
Lokal Arbetsförmedling
Vägen mot handlingsprogrammet… Spela samman – en ny modell för statens stöd till regional kulturverksamhet, SOU 2010:11 Litteraturutredningen, SOU 2012:65.
Kampanjen (H)järnkoll För ett psykisk friskare Sverige XX XX, ambassadör i Hjärnkoll, e-postadress, tel nr
Handledarutbildning Delkurs 4 Barn- och fritidsprogrammet BF
ÅRJÄNGS KOMMUN Välkomna till Fokusgrupp i Projektet CREARE VIVERE finansierat av Europeiska Socialfonden.
Din kompetens – vår möjlighet. Övergripande visionärt mål Målet är att hos landstinget som arbetsgivare höja kunskapen om personer med funktionsnedsättning.
Så kan du som arbetsgivare kan arbeta med jämställdhets- och mångfaldsfrågor Patrik Edgren, Utredare Diskrimineringsombudsmannen.
Marknadsförarens mall för att skapa köpares persona!
Behöver den lokala samverkan stärkas och kompetensen inom psykisk ohälsa utvecklas? KUR- projektet ger möjligheten! KUR-projektet vänder sig till anställda.
Agenda myndighetsmötet 21 mars
STs Arbetsmiljörapport 2010
TUNA-projektet.
AT-utbildning februari 2014 Försäkringskassans ansvar och uppdrag i sjukförsäkringsprocessen Camilla Nohammar, Försäkringskassan.
WORKSHOPS - Effektiv Miljötillsyn – ett Projekt för Ökat Lärande och Hälsa.
BUN DAGAR Resultat- och Kvalitetsuppföljning
Luleå 4 juni 2012 Arbetsförmedlingen och Arbetsintegrerande sociala företag.
RUS- Internat Kilsbergen Fokus år 2011 Strategimallar – enkätsvar (kartläggning av målområdena) Sätta en grund för organisationen/rollerna – möten.
Utveckla samverkan och kunskap om psykisk ohälsa
Tillsammans skapar vi jobb för fler!
Sv Hur ska högskolan lyckas med breddad rekrytering? 16 maj 2016 Aleksandra Sjöstrand.
Brygga från skola till arbete Lena Abrahamsson Samordnare för uppdraget unga med funktionsnedsättning.
Innehåll OSA-kompassen – vägar till god organisatorisk och social arbetsmiljö Arbetsmiljöverkets föreskrifter Organisatorisk och social arbetsmiljö.
Förstärkt samarbete mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan.
Uppdrag Socialt företagande
Innehåll Introduktion: Vad är organisatorisk och social arbetsmiljö? OSA-kompassen Arbetsmiljöverkets föreskrifter ”Organisatorisk och social arbetsmiljö”
För enklare verksamhetsutveckling och samverkan mot en smartare välfärd SKL har, tillsammans med GR, tagit fram en digital samverkansplattform där man.
Aktuella utlysningar “En jämställd och inkluderande arbetsmarknad”
Riksförbundet Attention
Digital plattform Delaktig kommunikation
En metautvärdering av socialfondsprojekt som arbetar med funktionsnedsättning. Av: Sara Algodin-Paulic.
Regionalt utvecklingsarbete EBP inom verksamhetsområdet stöd till individer med funktionsnedsättning
Utvidgad SIP – ”Jobb SIP” Samordnad individuell plan
Syfte för samverkan inom Vård och omsorgscollege Södra Norrland
Utvidgad SIP Samordnad individuell plan
Fördjupning till systematiskt kvalitetsarbete
Länsstyrelsens roll i funktionshinderpolitiken
Presentationens avskrift:

Ett öppet arbetsliv!- Handisams arbete med arbetsmarknadsinsatser

Varför är arbetslivet ett prioriterade område? 50 % av personer med funktionsnedsättning med nedsatt arbetsförmåga har arbetet medan 77 % procent av de utan funktionsnedsättning har arbete Mer statistik finns i vårt Faktablad kring arbetsmarknad!

Arbetsmarknadsgrupp på Handisam

Processtöd tillgänglighet Nätverket Öppet arbetsliv Kunskaps sammman- ställning Rekrytering i staten Funktions-hinder strategin AF info –kampanj Se kraften Undersökning av Butiksägare RAR Rådet för arbetslivsinriktad rehabilitering Hjärnkoll FunkA utredning

Nätverket Öppet arbetsliv

Syfte med Nätverket Att dela, samla och hitta kreativa lösningar för ett öppet arbetsliv, oavsett funktionsförmåga Att de som deltar också aktivt sprider de kunskaper som uppmärksammas Att vara ett bollplank eller referensgrupp för relevanta regeringsuppdrag

Brev till regeringen I brevet presenteras några av de saker som nätverket har uppmärksammat främjar ett öppet arbetsliv eller tvärtom hindrar ett öppet arbetsliv Skickades i juni 2011. I ett tidigt skede beslutades att vi skulle en gång om året skriva ett pm till regeringen där vi lyfter saker som

Rekrytering i staten Uppdrag att kartlägga hur anställningen av personer med funktionsnedsättning ser ut på myndigheter

Genomförande Enkät till samtliga myndigheter, Handisams årliga enkät Intervjuer med 10 myndigheter som har ett arbete inom området Analys

Resultat enkäten - anställda 53 procent har anställda med funktionsnedsättning där arbetsgivaren gjort någon typ av anpassning, som de känner till 14 procent av myndigheterna som anställde under 2010 anställde en/flera personer med funktionsnedsättning Svarsfrekvens 78 procent

Generella insatser 41 procent har gjort generella åtgärder för att öka möjligheterna för personer med funktionsnedsättning att få anställning Rekryteringsprocessen Den fysiska tillgängligheten

Stöd- och anpassningsåtgärder 77 procent av myndigheterna uppger att de har genomfört stöd- och anpassningsåtgärder för anställda. Framför allt i form av: Personligt anpassade hjälpmedel Anpassade arbetsuppgifter Åtgärder i gemensamma lokaler

Intervjuade myndigheter Polismyndigheten i Stockholms län Statens veterinärmedicinska anstalt Statistiska centralbyrån Svenska ESF-rådet Transportstyrelsen Arbetsförmedlingen Fastighetsmäklarnämnden Försvarets materielverk Förvaltningsrätten i Stockholm Linköpings universitet

Fördjupade exempel - citat ”Knäckfrågan som chefer måste få svar på är Vad innebär det och vad krävs av mig om jag anställer en person med funktionsnedsättning?” ”Att låta människor mötas på en gemensam plattform - arbetsplatsen - och få arbeta tillsammans är ett sätt att sudda ut fördomar och ändra attityderna hos medarbetarna.”

Tips för att skapa bättre förutsättningar för jobb Engagera ledningen Granska rekryteringsprocessen Genomför utbildningsinsatser Ta med frågorna i det systematiska arbetsmiljöarbetet Fortsätt förbättra tillgängligheten Erbjud praktikplatser Samarbeta med Samhall Lär av andra arbetsgivare

Framåt- Nu ska resultaten spridas! Medverkande myndigheter blir goda förebilder Seminarieserie om ”Inkluderande synsätt” tillsammans med Arbetsgivarverket Vidareutveckla arbetet tillsammans med myndigheter Anordna regionala konferenser En liknande undersökning har i dagarna gått ut till alla kommuner.

Kunskapssammanställning Ett uppdrag att samla kunskap om effektiva metoder för att arbeta med attitydförändringar på arbetsplatser Målgruppen: Arbetsgivare, men också; fackliga representanter, HR personal, mångfaldsstrateger, anställda och arbetsförmedlare. De som redan är på banan och vill arbeta med denna fråga

Insamling av kunskap ( pågår fortfarande!) Forskning Redan kända metoder Facebook Massutskick mail Handisams nyhetsbrev I samtliga kontakter och möten

Kunskapen ska presenteras i en guide som syftar till att: Inspirera mottagaren att arbeta med metoder som leder till attitydförändringar Vara ett viktigt stöd i arbetet med att förändra attityder på en arbetsplats Sätta igång processer Ge konkreta tips

Innehåll i guiden Mångfald - ett sätt att stärka varumärket Stöd vid rekrytering Engagera hela arbetsplatsen Hållbar arbetsmiljö I varje avsnitt presenteras olika exempel från verkligheten.

”Vi som ser kompetensen – en guide för att arbeta med attitydförändringar och mångfald på arbetsplatsen” Det som vi kommer att landa i

Arbetsmarknadsfrågor framåt 2012- Ett fortsatt prioriterat område på Handisam Uppföljning av funktionshinderspolitiken Nätverket Öppet arbetsliv Regionala konferenser där vi sprider resultat från guiden och från ”Rekrytering i staten”. Praktikantprogram på Statliga myndigheter Många av de saker som jag nämde i början pågår fortfarande

Goda exempel efterlyses! Har ni några goda exempel på arbetsgivare i kommunerna som jobbar för ett öppet arbetsliv? brita@handisam.se