Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

En metautvärdering av socialfondsprojekt som arbetar med funktionsnedsättning. Av: Sara Algodin-Paulic.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "En metautvärdering av socialfondsprojekt som arbetar med funktionsnedsättning. Av: Sara Algodin-Paulic."— Presentationens avskrift:

1 En metautvärdering av socialfondsprojekt som arbetar med funktionsnedsättning. Av: Sara Algodin-Paulic

2 Screening av projektbanken
291 projekt identifierades I PO1 inkluderades 6 relevanta och i PO2 13 relevanta projekt. Totalt 19 inkluderades. Kategoriserades i Attitydpåverkan (6 projekt), Sociala företag ( 6 projekt) arbetslivsinriktad rehabilitering ( 7projekt)

3 Centrala resultat av kartläggningen
Det finns regionala skillnader där Västsverige och Skåne har flest projekt. Projekten har en mångfald av deltagare, som inkluderar alla de olika typerna av funktionsnedsättningar. Gruppen med psykiska funktionsnedsättningar var överrepresenterade bland deltagarna.

4 Fortsättning. Privata verksamheter och ideella organisationer är de vanligaste organisationstyperna Den sociala ekonomin är en växande sektor i området.

5 Frågeställningar Vilka metoder/arbetssätt har i ESF-projekten mellan 2007 och september 2011 visat sig framgångsrika för att funktionsnedsatta ska få och behålla ett arbete? Har projekten identifierat hinder orsakade av regelutformningen för de arbetsmarknadspolitiska åtgärderna? Har dessa projekt fortsatt sin verksamhet inom området efter projektets slut?

6 Attitydpåverkan Sex projekt har studerats
Fem PO1: Alliera, Värdegrund väst genomförande, AvenyAkademin, Dolda funktionshinder och Öppna vägar Ett PO2: Arbetsporten. Utbildning som metod Attityder och arbetssätt i förhållande till personer med funktionsnedsättning.

7 Fortsättning, attitydpåverkan
Olika utbildningsmetoder: seminarium, personliga besök och webbaserade utbildningar. Ett av sex projekt hade en konkret handlingsplan för fortlevnaden av arbetet. Utan en plan skapades osäkerhet hos deltagarna för hur arbetet ska utvecklas

8 Arbetsintegrerande sociala företag
Sex projekt studerades Ett PO1: Social ekonomi för ökad välfärd Fem PO2: Arena för social ekonomi och företagande, Trappan, SKA-projektet – Samverkan för kompetensutveckling och arbete, Arbete på egna villkor/My way och Villa Vägen Ut! Vägskäl, metodutveckling för socialt företagande med dubbelt uppdrag

9 Fortsättning, sociala företag
PO1 projektet ökade förutsättningar för sociala företag att vara en aktör för målgruppen. PO2 projekten såg sociala företag som en viktig aktör i arbetet med att sysselsätta människor som står långt från arbetsmarknaden. Individanpassat arbete. Deltagare med sämre förutsättningar än väntat från AF Fas 3

10 Arbetslivsinriktad Rehabilitering
Sju projekt har studerats och alla är projekt inom programområde 2; SmärtRehab, Neuropedagogiskt resurscentrum, steg 2, Nya Tag, Ett fullvärdigt arbetsliv, Coachningsprojekte, Alla ska med och Utbildning och personlig utveckling för dövblinda och döva i norrland.

11 Fortsättning, arbetslivsinr.
Starkt invidfokus Starkare koppling till näringslivet Likt de sociala företagen hade man deltagare med sämre förutsättningar än väntat från AF Fas 3. Två undergrupper: Kompletterande arbetsmarknadsinsatsprojekt (30 procent av deltagarna i arbete) och mer innovativa projekt (19 procent av deltagarna i arbete).

12 Jämförelse, antal i arbete

13 Resultat Vad är framgång? Kvalitativt /kvantitativt?
Individfokus är en framgångsfaktor Tid och långsiktighet Effektivitet och resultatmålen hos myndigheterna står i motsättning till metoderna som projekten använder.

14 Fortsättning, resultat.
Problematik i bidragssystemet hos AF Inlåsningseffekter från särskola, kommuner (LSS beslut) till stöd hos AF.

15 Fortsatt efter projektet?
Intervjuer med projekten genomfördes med en svarsfrekvens på 74 procent. Sex av fjorton projekt har fortsatt sin verksamhet efter ESF- finansieringens slut. Varav tre sociala företag, två arbetslivsrehabiliterande projekt och ett attitydpåverkansprojekt

16 Tack! Mail kontakt:


Ladda ner ppt "En metautvärdering av socialfondsprojekt som arbetar med funktionsnedsättning. Av: Sara Algodin-Paulic."

Liknande presentationer


Google-annonser