Bemötande o etiskt förhållningssätt med utgångspunkt i lagstiftning

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Ledningsdeklaration Länna/Rialaenheten 2009
Advertisements

De eviga frågorna behöver ett svar
Om människosyn och etik
Men det här är väl ingenting nytt?
Etik och moral Vad innebär det?.
Demensvård utifrån palliativ vårdfilosofi
Etik – Moral - Människosyn
Etik i vård och omsorg SOMS1201.
MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER
Etik Hur ska vi vara mot varandra?
Handläggarnas roll och handläggningens förutsättningar
Föräldramöte 12 september 2011
JAG Föreningen r.f. Kalevalavägen ESBO Finland
Geografi År 1-2 År 3-4 År 5 År 6 Kartan: Känner till närmiljön
Vi vill att varje 5 – åring som lämnar våra förskolor i Avesta kommun…
Psykosocial problematik Barn som far illa Lagstiftning Elisabeth Cedervall 2011.
BARNKONFERENS 2012 Said Niklund, förvaltningschef, Arbetsmarknads- och socialförvaltningen Trollhättans Stad.
Konsten att leda sig själv
Vad innebär ett barnperspektiv
Vård.
Att samtala om barn med patienter med psykisk ohälsa
Etik- Modet att välja!.
Att höra an till någon- anhörig
1 Örebro Utbildningsdag UFPo.
Ta ställning och handla!
Vår tolkning av Förskolans Läroplanenfastställd december 2010
Vård- och äldreförvaltningen Vår gemensamma värdegrund
Förskolan Sandviks lärmiljöer utifrån läroplanen
Individens rätt till integritet Etisk handbok för samverkan med tredje sektorn inom äldreomsorgen i Kust-Österbottens samkommun för social- och primärhälsovård.
Dessa bilder vill vi ha som ett bildspel, vi vill bara ha ett bildspel, som är stort. Där vi i nuläget har de 4 småbilderna. Ta bort det lilla bildspelet.
Etik och moral.
Etik och Moral Läran om rätt och fel.
Kommunikation och samspel
Etik Moral Filosofi.
Etik Religionskunskap, åk 9.
Om värdigt liv inom äldreomsorgen
och tankar har lika mycket värde som vuxnas.
Harriet Borg Unander Leg psykolog
RÄTT eller FEL? GOTT eller ONT?
Religionskunskap A 50p.
Religionskunskap 1, 50 p. Religionskunskap 1, 50 p.
Välkommen till Verksamhetstyrelsen i Sävast!
Del 1 – mellanösterns bokreligioner
Etik.
SAMARBETE - OM ATTITYD, FÖRSVAR OCH ATT BEVAKA EGNA INTRESSEN.
Religion?.
Identitet Vad formar oss till oss?.
Del 1 Medicinens och omvårdnadens etik
Moral och Etik Moraliska frågor berör frågor om vad som är rätt och fel/orätt, ont och gott. Andra vanliga begrepp som använd är bör, plikt och rättvisa.
Barnets rättigheter i nya patientlagen
Socialpsykologi.
Samarbete i teamet och ett rehabiliterande synsätt i myndighetsutövningen IngaLill Karlström, Östersunds kommun. E-post:
VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE Funktionell kvalitet.
Sege parks förskola våren 2016 Utvecklingsområde Miljö Material Alla barns rätt till stöd 1.
VAD ÄR DET?.  Socialtjänsten skall se till att alla människor har en ekonomisk och social trygghet.  Socialtjänsten skall se till att alla kan ta del.
SAMTALSMETODIK – HUR NÅR JAG FRAM OCH SKAPAR KONTAKT.
Identitet & livsfrågor Etik och moral. Identitet & livsfrågor Begreppen etik (fr. grekiskans ethos = sed) och moral (av latinets moralis = det som rör.
Om ett gott bemötande I takt med att antalet hiv-positiva ökar i såväl Sverige som världen kommer antalet möten mellan hälso- och sjukvårdspersonal och.
+ Etiska begrepp. + Etik och moral I valet om vad som är rätt eller fel visar vi vår moral Rätten till abort Dödsstraff Donera sina organ Ska man förlåta.
Vestlin Vår värdegrund Vi utgår ifrån följande tankar och begrepp Alla människors lika värde Värdigt åldrande Respekt, självbestämmande, integritet,
1 KIF:s AFF Black Knights Värderingar
Barnkonventionen i förskolan
Coaching.
Integritet läroplansanalys.
Värdedokument Uddens Förskola rev. Aug. 2016
Heby kommuns kvalitetspolicy
hur ska vi bemöta varandra?
Värdedokument Uddens Förskola rev. Aug. 2017
Utveckling och lärande
Presentationens avskrift:

Bemötande o etiskt förhållningssätt med utgångspunkt i lagstiftning Mötet är beroende av vår attityd och vårt beteende Attityd; vad jag vet, känner och gör. Vikten av att reflektera över och rannsaka våra attityder inom vården och omsorgen för att uppnå god kvalitét. ett Jag och ett Du möts eller ett Jag och ett Det möts (Martin Buber)

Vad är etik? Ethos betyder sedelära(sed=god handling) Etik handlar om reflektioner om vad som är rätt eller fel, gott eller ont. Moral betyder sed. Moralen visar sig i de handlingar vi gör. Etiskt förhållningssätt betyder att vårdpersonalen står inför olika val när de ska utföra sina uppgifter. Vad är rätt och vad är orätt?

Viktiga begrepp Empati; att förstå och känslomässigt kunna leva sig in i en annan människas situation, att kunna byta perspektiv och se på omvärlden utifrån någon annans perspektiv Ett empatiskt förhållningssätt; att också visa med ord och i praktisk handling att vi förstår och känslomässigt kan leva oss in i en annan människas situation. Sympati; att tycka om/tycka synd om någon annan, att identifiera sig med någon annans känslor och levnadssituation.

Lagstiftningen Lagstiftningen framförallt Hälso och sjukvårdslagen och Socialtjänstlagen anger vilka värden och förhållningssätt vi bör eftersträva att uppnå inom vården och omsorgen.

Människosyn Den humanistiska människosynen; människan är unik, okränkbar, föds fri och har möjlighet att göra fria val. Människan har ansvar för sina val, sitt liv och sina handlingar. Människan har rätt att styra sitt eget liv och dessutom förmåga till det. Människans lika värde. Människan har lika rätt till hjälp och stöd oavsett hur de tidigare levt. Människans lika värde är ett mål att sträva efter.

Socialtjänstlagen Socialtjänstlagen betonar människans ansvar och rätt till integritet, självbestämmande, jämlika levnadsvillkor, meningsfull tillvaro och delaktighet i samhällslivet.

Viktiga begrepp i lagstiftning Principen om självbestämmande; människan bestämmer själv även när hen är i behov av vård och omsorg. Hjälp och stöd bygger på frivillighet. Integritet; Okränkbar. Integer=hel, oskadd, fullständig (latin) Fysisk integritet; patientens kropp är terrotorium. Patienten måste ge sitt tillstånd inför att kroppen undersöks eller opereras. Hur känner patienten inför att visa sin kropp?

Viktiga begrepp i lagstiftningen Psykisk integritet;patientens tankar, attityder, viljeyttring får ej manipuleras. Var och en har rätt till egen uppfattning. Personlig integritet; att ha rätt till en privat skyddande atmosfär. Värdighet och respekt; personen ska känna sig respekterad, kunna behålla sin självaktning och respekt.

Viktiga begrepp i lagstiftning Godhetsprincipen; att anstränga sig för att göra det bästa för patienten t ex visa omsorg, försöka förebygga skador. Helhetssyn; ska se till människans hela livssituation och olika behov och önskemål dvs familj, vänner, arbete, fritid, intressen, funktionsförmåga. Normaliseringsprincipen; att ge stöd och hjälp för att brukaren ska kunna leva och ha det som andra i samhället, att ges möjlighet för att kunna vara delaktig i samhället.

Viktiga begrepp i lagstiftningen Principen om barnets bästa; Barnets bästa ska beaktas i underlaget till varje beslut som berör ett barn. Barn har rätt att komma till tals och uttrycka sin åsikt angående beslut som berör dem.