Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

hur ska vi bemöta varandra?

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "hur ska vi bemöta varandra?"— Presentationens avskrift:

1 hur ska vi bemöta varandra?

2 VAd är Kultur? Socialt överförbara levnadsmönster Levnadssätt

3 Etik Människans reflektion över sin moral vad är rätt/fel gott/ont
till exempel … är det ok att ljuga? Etik är värdegrunden som styr vårt liv.

4 Empati Förmågan att känna och förstå någon annans känslor.
Har du lätt att sätta dig in i någon annans situation?

5 vad krävs för att ett möte mellan personer ska fungera?
Det största hindret i att få ett möte att fungera är att du utgår från att dina normer och värderingar är de enda normala. Så för att underlätta ett möte så ska man ha en god attityd och vara öppen och ha respekt för andra normer och värderingar. Vilken attityd bär du med dig i nya möten?

6 varifrån får vi våra värderingar, normer och regler?
Familjen Vänner Skola

7 anpassning Vad innebär anpassning för dig?
Är det viktigt att anpassa sig till det nya landet och nya kulturen? Varför?

8 Integration Innebär att stegvis anamma och acceptera den nya kulturen. MEN behålla sin egen, som ett del av sitt ursprung. För att lyckas i integreringen måste alla få möjligheten att träffa människor som har en annan kultur än de själva. Exempelvis, utbildning, arbete

9 Var går gränsen? - bor man i Sverige så ska man följa svensk lag och vara en del av samhället

10 Fall 1 du och din partner har tvingats att fly från ert hem pågrund av krig. Ni förstår inte språket i landet ni har kommit till och era barn ska börja skolan/förskolan. Ni blir kallade på utvecklingssamtal med läraren men ni har ingen som helst möjlighet att kommunicera. Vad känner ni? Är det viktigt att kunna språket för att kommunicera med era barns lärare?

11 fortsättning fall 1 Ni kan fortfarande inte språket, men ett av barnen blir nu allvarligt sjuk. Ni vet inte vad som är fel och åker till sjukhuset. Ni förstår inte vad läkaren säger, MEN ni ser att ert barn börjar gråta och skrika när läkaren tar på denne. Hur känner ni? Vad gör ni? Är det viktigt att lära sig språket för att kunna kommunicera med sina barns läkare?

12 fall 3 Ni står i omklädningsrummet i badhuset som privatperson och tänker simma lite, helt plötsligt kommer det in en mamma med sin 5 åriga son i damernas omklädningsrum, där ni står naken. (i killarnas omkl. är det en pappa som kommer med sin 5 åriga dotter). Hur känner ni? Vad gör ni?

13 fortsättning fall 3 Nu står ni i omklädningsrummet igen, MEN denna gången ska ni jobba som simlärare, skiljer sig era känslor och reaktioner då?


Ladda ner ppt "hur ska vi bemöta varandra?"

Liknande presentationer


Google-annonser