Valfrihet i Leksands och Rättviks kommun

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Region Värmland Kunskapsutveckling i Socialtjänsten REGIONALA STÖDSTRUKTURER i ett större sammanhang.
Advertisements

Upphandling av välfärdstjänster – valet av modell
Möjligheter, risker och praktik!
Klicka här för att ändra format LOV att välja Klicka här för att ändra format LOV att välja LOV i norra Bohuslän ur brukarens perspektiv Välkomna till.
En bild av debatten Vårdskandaler Vinster
Träder ikraft 2014 Bitte Fritzson.
Nordisk slutkundsmarknad
Avtalet mellan staten och SKL 2013 • Båda spänner över socialtjänstens olika verksamhetsområden • Inom båda områdena är hanteringen av standardiserad och.
Ett regionalt kriskompetenscentrum med människan i centrum.
Nordiska Kommunala Chefsrevisorskonferensen augusti 2012
Svenskt Lantmäteri en viktig grund för det goda samhällsbygget
Sjukgymnastik och arbetsterapi på primärvårdsnivå inom Västra Götalandsregionen HSU
Sedan den 1 juni 2013 har den nybildade myndigheten Inspektionen för vård och omsorg (IVO) ansvaret för tillsyn av hälso- och sjukvård, socialtjänst och.
Inköp och upphandling Johan Alexon, tf inköpschef Agneta Sjöfors, projektledare Bättre inköp Johan inleder och presenterar oss.
Samordnad individuell plan
Vård.
Samverkan mellan social ekonomi och Göteborgs stad
Kammarkollegiets upphandlingsstöd Birgitta Nelson ,
Genomförandeplan för Dalarnas län inom området barn och vuxna med funktionsnedsättning (LSS) 2013 – april 2014.
Nätverk för plattformsledare 17/ Anna Lilja Qvarlander
Rätt information till rätt person i rätt tid
DIVISION Service Innovationer och upphandling Ett helt nytt sätt att tänka efter före Theresa Hägglund Upphandlingsjurist Norrbottens läns landsting.
1 Svenska Kommunförbundet och Landstingsförbundet i samverkan Ramavtal i offentlig upphandling Förbundsjurist Ulf Palm Sveriges Kommuner och Landsting.
Konkurrensutsättning – vilka möjligheter finns det?
Modell för Utveckling av ledningssystem
1 Läns- regionförbunden 16 mars 2010 Plattform för evidensbaserad praktik inom socialtjänsten.
Klicka här för att ändra format LOV att välja Klicka här för att ändra format LOV att välja ”Om man är stor får man vara snäll, om man är liten får man.
Norrstyrelsen [ ] BILD 1 Norrstyrelsen Ideell förening med uppgift att förbereda bildandet av en sammanhållen norrländsk.
Din kompetens – vår möjlighet. Övergripande visionärt mål Målet är att hos landstinget som arbetsgivare höja kunskapen om personer med funktionsnedsättning.
Var det bättre förr eller Är det sämre nu? Mina ”dryga” 30 år som upphandlare Gunnar Stålberg mars 2009.
Idéburet Offentligt Partnerskap
DIVISION Landstingsdirektörens stab Förstudie – virtuell ögonsjukvård Planering av aktiviteter och tidsplan Studieresor Kartläggning och marknadsanalyser.
Att stödja övergången till en koldioxidsnål ekonomi inom alla sektorer
Nya föreskrifter och allmänna råd
SOU 2008:15 LOV att välja – Lag om Valfrihetssystem
Lag om valfrihetssystem – LOV Leena Ekberg. Lag om valfrihetssystem – LOV Syftet  Brukaren i fokus  Maktförskjutning från politiken till invånaren 
Luleå 4 juni 2012 Arbetsförmedlingen och Arbetsintegrerande sociala företag.
Säker vård och omsorg – en prioriterad fråga
Regional utvecklingsstrategi – RUS – antogs 2010 Mobilisering och kraftsamling Regionala prioriteringar En riktningsgivare med vision, mål och strategier.
Värmland Missbruks- och beroendevård för Värmlänningen!
Regeringsuppdraget Länsstyrelsernas tillsyn: Granskning av handläggning och dokumentation Granskning av anmälningar Särskild tillsyn av alla HVB Tillsyn.
Valfrihet inom hemtjänsten Åsa Samnegård Projektsamordnare LOV Vård och Omsorg, Trosa Kommun.
Serviceprogram (RSP) Remissutkast Jämtlands län - att längta till och växa i.
LOV - möjlighet att välja Nationell översikt  208 kommuner inför eller utreder LOV  Statliga stimulansbidrag finansierar  SoS prognos: Ja i 140 kommuner.
LOV -möjlighet att välja Full koll på LOV? Kungshamn den 14 april 2010 Amie Stobenius.
Organiserandets fundament Samordna Styra Kontrollera Taylor(ism) Arbetsdelning Klara ordervägar Klar ansvarsfördelning Offentlig organisation och styrning.
Att visa fotnot, datum, sidnummer Klicka på fliken ”Infoga”och klicka på ikonen sidhuvud/sidfot Klistra in text: Klistra in texten, klicka på ikonen (Ctrl),
––– Närmare koppling till sakfrågor Stockholm
Omvårdnadsförvaltningen Skövde kommun Lag om valfrihetssystem Lennart Hagberg Förvaltningschef omvårdnadsförvaltningen.
1 Det kommunala uppdraget! 2 Verksamhetsidé för SKL En fråga om demokrati. SKL är en arbetsgivarorganisation för kommuner och landsting.
Införande och erfarenheter av valfrihetssystem. Västerås – en del av Stockholm - Mälardalen regionen invånare (2008) – 6:e största kommunen Tre.
Patientlagen ur ett hjälpmedelsperspektiv Karlskrona den 26 maj 2016.
1 Proposition 2008/09:29 Lag om valfrihetssystem.
Offentlig marknad En bra affär för alla. Offentlig marknad Politiken Lagstiftning och tillämpning Marknaden 400 miljarder kr per år.
Mobilisering av en innovationsmiljö SKB:s laboratorier och tillväxt i regionen.
Lagen om valfrihet - LOV Ett valfrihetssystem för: *Äldre- och handikappomsorg *Hälso- och sjukvård *Stöd och service för funktionshindrade *Övrig socialtjänst.
LOV och LUF.
SOU 2008:15 LOV att välja – Lag om Valfrihetssystem
Morgondagens primärvård
Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa 2016
Hur säkerställs kvalitén i ett system där många olika utförare levererar tjänster? Det ska finnas en koppling mellan det som står i förfrågningsunderlag.
Valfrihetssystem – en möjlighet för dig?
Pensioner och försäkringar
Malin Forssell, Karolina Henningsson
Arbetsgrupper och VIP Februari 2018.
18 januari 2018 Anna Lönnerberg och Johanna Enberg
KPR april 2018.
Vi förenklar era affärer - Det här är UpphandlingsCenter
Göteborgs Stads väg till e-samhället – HPL 2017 CSG Augusti 2016
Inriktnings- och samordningsfunktion på lokal nivå
Presentationens avskrift:

Valfrihet i Leksands och Rättviks kommun

Valfrihet i Leksands och Rättviks kommun Leksands och Rättviks kommun har tagit ett gemensamt beslut om utredning av införandet av valfrihetssystem inom hemtjänsten. Kommunerna sökte och fick ta del av de stimulansmedel som regeringen genom Socialstyrelsen avsatt för de kommunerna som ville undersöka införandet av valfrihetssystemet. Leksands och Rättviks kommun har inom denna fråga velat göra en gemensam sak, dels beroende på kommunernas geografiska närhet och dels beroende på kommunernas liknande befolkningsstruktur. 2

Projektet innefattar Utarbetande av beslutsunderlag för införande av Kundval i Hemtjänsten – klar 2009/08/31. Förberedande av Kundval i Hemtjänsten – klar 2010/02/28. Påbörja införande av Kundval i Hemtjänsten – igång 2010/03 Fas 1 Fas 2 Fas 3

Utarbetande av beslutsunderlag Projekt Fas 1 Utarbetande av beslutsunderlag Förankring – i kommuner & bland intressenter Undersökning – pågående verksamheter Nätverksuppbyggnad – olika intressenter Orientering – fakta om införandet av valfrihetssystemet Underlag – dokumentation för politisk beslut

Förberedande av Kundval i Hemtjänsten Projekt Fas 2 Förberedande av Kundval i Hemtjänsten Profilering – skapandet av nödvändig informationsmaterial för spridning bland aktörer, kunder och intressenter. Administrativa föreskrifter – skapandet av handlingar, kvalitetssäkring, system och policy etc. Kravspecifikation – omfattning på tjänster som upphandlas. Kommersiella villkor – konkurrens och villkor. Arbetsgrupper – nätverksarbete och förankring.

Projekt Fas 3 Införande process Implementering – införande av rutiner, samordning (vad) och koordinering (när). Administration – skapandet av rutiner kring kvalitetssäkring, samt införande och test av administrativa system.

LOV – lagen om valfrihetssystem Syftet med lagstiftningen är att underlätta för kommuner och landsting att ge den enskilde möjlighet att välja utförare inom äldreomsorgen, inom stödverksamhet för personer med funktionsnedsättning samt inom hälso- och sjukvården. Fritt val bör leda till ökade möjligheter för brukare att bestämma vem som ska utföra tjänsten. Detta kan leda till ökad konkurrens på dessa marknader och underlätta för små och medelstora företag att erbjuda tjänster inom dessa områden. Lagen omfattar sådana tjänster inom hälsovård och socialtjänster, som är upptagna som B-tjänster i kategori 25 i bilaga 3 till lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU), exempelvis äldreomsorg, social omsorg för handikappade, barnmorsketjänster, tjänster utförda av allmänpraktiserande läkare och tjänster för dagcenter.

LOV – lagen om valfrihetssystem Lagen som ett verktyg Lagen är avsedd att fungera som ett verktyg för de kommuner och landsting som inför valfrihet och öppnar för privata alternativ. Centrala delar i lagen är att kommunen/landstinget ska annonsera öppet anbudsgivare, godkänna och skriva kontrakt med alla som lever upp till de ställda kraven samt att alla utförare ersätts på samma sätt och därmed konkurrerar med enbart kvalité. Den enskilde kan fritt välja mellan alla godkända leverantörer och kommunen har kvar det övergripande ansvaret för verksamheten.

Om konkurrens Konkurrens gynnar konsumenterna genom att priserna pressas, kvaliteten höjs och utbudet av varor och tjänster breddas. Konkurrens stimulerar samtidigt till en bättre användning av samhällets resurser, gör det möjligt för nya företag att komma in på marknaden och stärker de svenska företagens förmåga att hävda sig på internationella marknader. En väl fungerande marknad: Målet för den svenska konkurrenspolitiken är väl fungerande marknader och en effektiv konkurrens till nytta för konsumenterna. Konkurrensverket www.konkurrensverket.se

Om konkurrensutsättning Primära syften: att öka kostnadseffektiviteten. att öka mångfalden av alternativ. erbjuda medborgarna kvalité och valmöjligheter. ge kommunen som organisation bra förutsättningar för profilering och koncentration på kärnverksamheterna. Inriktning: allmänna servicefunktionerna prövas för alternativa lösningar. renodla kärnverksamheterna och även i fortsättning driva dessa i egen regi. Konkurrensverket www.konkurrensverket.se

Om konkurrensutsättning Koncernperspektiv: konkurrensutsättning ska ske med helhetssyn på kommunens verksamheter och ansvar. Den långsiktiga utvecklingen och den sammanvägda totalekonomin för kommunen. Trovärdighet: konkurrens ska genomföras på sådant sätt att marknaden även långsiktigt behåller förtroendet för kommunen som en seriös, trovärdig och kompetent upphandlare. Kvalitet: kvaliteten ska säkerställas i avtal och genom kvalificerad uppföljning. Bibehållen beställarkompetens: egen beställarkompetens ska långsiktigt säkerställas. Komplicerade verksamheter med hög utvecklingstakt bör behållas i egen regi. Fungerande marknader: upphandling genomförs så att förutsättningarna för bibehållen eller stärkt konkurrens på marknaden stöttas. Policybevakning: kommunens framtagna policyn skall alltid följas och bevakas. En viss bearbetning är ibland nödvändig så följsamhet uppnås inom ramen för lagar och avtal. Kännetecken

Hushållsnära tjänster Tjänster i fokus fönsterputsning matlagning Post & bank tvätt äta dricka anhörigstöd Städ promenader Ledsagning personlig omvårdnad trygghet annan skötsel läsning förflytta sig säkerhet snöröjning klä på sig samvaro samvaro vedhuggning Med service menas praktisk hjälp med hemmets skötsel: Tvätt Städ Hjälp med inköp Ärende på post- och bankkontor Tillredning av måltid Distribution av färdiglagad mat Med personlig omvårdnad avses stöd för att klara fysiska, psykiska och sociala behov t.ex. Hjälp för att kunna äta och dricka Hjälp med att klä och förflytta sig Hjälp med att sköta sin personliga hygien Hjälp att bryta eventuell isolering Hjälpinsatser för att den enskilde ska känna sig trygg och säker Ledsagning Avlösning av anhörig Hemsjukvård på delegation (såromläggning, medicinutdelning med mera Hur väljer jag? personlig hygien trädgårdsskötsel Hjälp med inköp Hushållsnära tjänster 12

Tänkbara utförare Företag: alla företag som har F-skattsedel och som erbjuder service inom hemtjänst. Ekonomiska föreningar: alla de föreningar som inom ramen, för de av kommunen stipulerade tjänster, kan tänkas erbjuda service. Kommunen: Om brukaren inte själv väljer eller av anhöriga uppmanas att välja andra aktörer, skall kommunen erbjuda individen den omsorgs som behövs. Alla företag som uppfyller de av kommunen fastställda kriterier kan godkännas för att kunna erbjuda sina tjänster.

Projektstruktur projektgrupp styrgrupp referensgrupp Riktlinjer Omsorgschefer Verksamhet biståndshandlg projektgrupp Enhetschefer Ekonomi Politiker Förankring Riktlinjer Implementering styrgrupp Socialchefer Underlag Projektledare Fältkunskap Intresse org. Information referensgrupp Näringsliv Förankring Fackliga org.

Processlinje - utredning nationellt nationella nätverksträffar regionalt regionala seminarier lokalt lokala Nätverk aktörer redaktion rapport process Identifiering inventering förankring på gång intressenter hemtjänsten igång opponenter fackförening politiker

Aktivitetsplan