Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Pensioner och försäkringar

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Pensioner och försäkringar"— Presentationens avskrift:

1 Pensioner och försäkringar
Välkommen till informatörsutbildningen: Pensioner och försäkringar

2 FI:s huvudsakliga uppgift
PENSIONER OCH FÖRSÄKRINGAR FI:s huvudsakliga uppgift Regeringsuppdrag till FI: Bidra till ett stabilt och finansiellt system med ett högt skydd för konsumenter. Stärka konsumenternas ställning på finansmarknaden genom finansiell folkbildning. Vad gör vi på Finansinspektionen? Finansinspektionen är en myndighet som övervakar företagen på finansmarknaden. Vårt uppdrag från allmänheten - riksdag och regering - är mål 1: Bidra till att det finansiella systemet fungerar effektivt och uppfyller kravet på stabilitet. Vi ska också verka för ett gott konsumentskydd i finanssektorn. FI har tillsyn över svenska och utländska finansiella företag med verksamhet i Sverige samt börsbolag. Vår verksamhet finansieras genom tillstånds- och tillsynsavgifter från de finansiella företagen. I Regeringens regleringsbrev till Finansinspektionen är mål 2: Stärka konsumenternas ställning på finansmarknaden genom finansiell folkbildning FI har fått ansvaret att driva den övergripande arbetsgruppen för hela satsningen som går under namnet Finanskunskap.

3 Konsumenterna är i underläge
PENSIONER OCH FÖRSÄKRINGAR Konsumenterna är i underläge Komplicerade tjänster och produkter. Rättigheter som konsument. Tvingad valfrihet. Rådgivning eller försäljning? Kostnader för sparande. Konsumenten är i underläge Mer komplicerade finansiella tjänster. Stora privatekonomiska konsekvenser. Tvingad valfrihet Viktigt att känna till vilka alternativ som finns. Viktigt med bra ickevalsalternativ. Rådgivare eller försäljare? Svårt för konsumenten. Ställer krav på att företaget måste förklara vad som gäller i en situation; rådgivning eller försäljning. Kostnad för sparande Alla känner inte till vad det kostar att spara. Det kan vara dyrt med fondsparande. Viktigt är att konsumenten har förmågan att fatta välgrundade beslut utifrån sin egen situation.

4 Gilla Din Ekonomi är ett nätverk av myndigheter, organisationer och företag som samarbetar om frågor i privatekonomisk folkbildning.

5 Nationellt nätverk Nätverket Gilla Din Ekonomi bildades 2010.
PENSIONER OCH FÖRSÄKRINGAR Nationellt nätverk Nätverket Gilla Din Ekonomi bildades 2010. Finansinspektionen har en drivande roll i nätverket. Över 70 myndigheter, organisationer och företag. Medlemmar samarbetar i frågor om privatekonomisk folkbildning. Tillsammans utbildar nätverket i privatekonomi. Ingen försäljning – bara fakta! Mål  Målet är att aktörer genom ett nätverk samarbetar i frågor om privatekonomisk folkbildning och utbildar för att skapa kunniga konsumenter som gör medvetna val och har en ökad privatekonomisk förståelse. Verksamhet Gilla Din Ekonomi är ett nätverk med myndigheter, organisationer och företag som samarbetar, initierar, utvecklar och inspirerar varandra i frågor om folkbildning i privatekonomi. Tanken är att såväl statliga som privata aktörer har ett gemensamt intresse i att konsumenter blir bättre rustade för att fatta beslut om den egna ekonomin. Verksamheten lämnas oberoende från kommersiella inslag. Finansinspektionen Under 2008 fick Finansinspektionen för första gången i uppdrag av regeringen att främja konsumenternas ställning på finansmarknaden genom finansiell folkbildning. Inom ramen för detta uppdrag är FI en engagerad aktör inom nätverket Gilla Din Ekonomi. Exempelvis så är nätverkets kansli och kommunikation är i FI:s regi.

6 Öka konsumenters privatekonomiska förståelse
PENSIONER OCH FÖRSÄKRINGAR Öka konsumenters privatekonomiska förståelse Målgruppsanpassade informations- och utbildningsinsatser. Utbildningsinsatser med deltagare som i sin tur utbildar fler. Kunskaperna sprids brett – ringar på vattnet. Nätverket Informatörer utbildas Kunskaperna sprids vidare Syftet med Gilla Din Ekonomi är att i samverkan eller enskilt öka privatekonomisk förståelse genom kunskapsspridning i privatekonomi med olika informations- och utbildningsinsatser, med deltagare som i sin tur kan utbilda andra. På så sätt kan kunskaperna i privatekonomi spridas brett, som ringar på vattnet. Nätverket syftar också till att inspirera till mer insatser inom privatekonomisk utbildning bland medlemmar och övriga i samhället. Ideellt och kostnadsfritt Nätverket arbetar ideellt. Utbildningar och kurser är kostnadsfria för deltagarna. Finansiering av aktiviteter sker på medlemmarnas egna frivilliga bekostnad.

7 Gilla Din Ekonomis utbildningar
PENSIONER OCH FÖRSÄKRINGAR Gilla Din Ekonomis utbildningar Målgruppsanpassat Deltagare utbildar vidare Bred geografisk och demografisk spridning Gilla Din Ekonomi utbildar ofta deltagare som i sin tur kan utbilda andra. På så sätt kan kunskaperna i privatekonomi spridas brett. Nätverket utvecklar och genomför målgruppsanpassade privatekonomiska utbildningar. Samarbeten mellan nätverkets medlemmar (företag, myndigheter och organisationer) skapar en bred geografisk och demografisk spridning. Pensioner och försäkringar - efter genomförd kurs blir de förtroendevalda försäkringsinformatörerna vidareinformatörer som i sin tur kan utbilda genom studiecirklar. Kursen anordnas i samarbete med PTK.

8 Samarbeten inom nätverket
PENSIONER OCH FÖRSÄKRINGAR Samarbeten inom nätverket Gilla Din Ekonomi är ett brett  nätverk och många nätverksmedlemmar bedriver utbildningsprojekt tillsammans. Ekonomismart är ett samarbete mellan nätverksmedlemmarna Folkuniversitetet, Konsumentverket, Finansinspektionen. Och Sparbanksstiftelserna Kronan, Alfa och Nya. Koll på cashen är ett samarbete som bedrivs av nätverksmedlemmarna Finansinspektionen, Konsumentverket och Kronofogden.  Livet och pengarna är ett samarbete mellan Finansinspektionen, Konsumentverket och Kronofogden. SFI-ekonomi drivs av Finansinspektionen tillsammans med Gilla Din Ekonomi.  Ung Privatekonomis verksamhet i Norrland är ett sammarbete i mellan Finansinspektionen och Ung Privatekonomi för att nå fler gymnasieelever i norra Sverige.

9 PENSIONER OCH FÖRSÄKRINGAR
Här hittar du verktyg Material, nyhetsbrev och enkät gilladinekonomi.se/informatörer Forum på Facebook facebook.com/groups/pensionerochforsakringar/ Korta informationsfilmer youtube.se/finanskunskapfinansinspektionen App ”Gilla din ekonomi” Besök gärna Gilla Din Ekonomi här: App ”Gilla din ekonomi”

10

11 Lycka till med kursen!


Ladda ner ppt "Pensioner och försäkringar"

Liknande presentationer


Google-annonser