Rose-Marie Gudmundsson 48 ÅR

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
2 år med etableringslots
Advertisements

Stöd till personer som lämnar sjukförsäkringen
Metodstöd.
Syfte Syftet med programmet är att förbereda personen för deltagande i arbetsförmedlingens insatser, program och samlade tjänsteutbud. Under programtiden.
Arbetsförmedlingens uppdrag för personer med funktionsnedsättning
Självförvaltning Bollnäs kommuns skolplan
Angeles Bermudez-Svankvist Generaldirektör Pressträff 11 juni 2013.
Individuellt Stöd i Vuxenlivet Arbetslinjen 2.0
Samordningsförbundet. Förstudie Arena Projektperiod 1 febr – 31 dec 2014 Projektledare; Päivi Johansson.
Det kommunala uppföljnings- och informationsansvaret
Kommunen, en attraktiv arbetsgivare
Motivation Arbete Glädje Idrott Cooperation
Garantiprogrammen med särskild fokus på fas 3
Arbetslivsintroduktion
Arbetsförmedlingen Alla människor som söker jobb har något att bidra med på arbetsmarknaden.
Träning ger färdighet!.
STANNA Ett projekt för ökat stöd och delaktighet i etablering i Gävleborgs, Jämtlands och Västernorrlands län Projektet STANNA ska utveckla mottagandet.
Arbetsförmedlingens uppdrag inom socialt företagande
Arbetsmarknadsrapport 2013
Hjärta eller hjärna? Susanne Håkansson Karriärvägledare
Arbetsmarknadsutsikter Gävleborgs län
Svensk Handels indikator på optimismen och framtidsförväntningarna bland handelns företag Handelsbarometern Svenskt Tenn, Stockholm Foto: Björn Mattisson.
Arbetsförmedlingen September 2014 Arbetsmarknadsläget och prognosen
Sjukförsäkringen Sjukförsäkringen
Att rekrytera ledare - hur gör man egentligen. …om ledarrekrytering Fundera över vilka ni vill ha som ledare. Om ni inte vet vilka ledare ni vill ha,
En ny väg till jobb för ungdomar
Försäkringskassans roll i samverkan
Samverkan Asperger Till Sysselsättning Arbete
Lokal Arbetsförmedling
Vad händer på arbetsmarknaden? Håkan Gustavsson Analysavdelningen
Att tillsammans påverka!
Arbetsförmedlingens insatser för dem som deltagit i programmet arbetslivsintroduktion Siri Persson Avdelningen Rehabilitering till arbete, Strategienheten.
Janet Wohlfarth Mia Gustavsson Jacqueline Karvik
ST inom FK Arbetsplatsfacket
Samordnad Individuell Plan
Några reflektioner kring LSS/LASS-verksamheten
Budgetunderlag Samrådsmöte,
Luleå 4 juni 2012 Arbetsförmedlingen och Arbetsintegrerande sociala företag.
Strategiskt utvecklingsarbete
Strategiska perspektiv på verksamheten
Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2014 Prognos för arbetsmarknaden i Jämtlands län 2015 Maria Salomonsson Analysavdelningen
Samordna rehabiliteringen – Brukarcoach/IPS Bakgrund SoL, HSL Överenskommelser/avtal Riktlinjer Förordningar Samordna rehabiliteringen 2011 Supported employment.
SOSFS 2008:20 Samordning av insatser för habilitering och rehabilitering genom upprättande av samordningsplan/individuell plan Författningen har kommit.
Arbetsmarknadsutsikterna Värmlands län Lena Hertzberg, arbetsförmedlingschef Ann Mannerstedt, utredare.
Jobbansökan När du ska söka ett jobb är det viktigt att fundera över på vilket sätt du matchar de kvalifikationer som efterfrågas i platsannonsen. Skriv.
Arbetsmarknadsdata Jönköpings län April 2014 Andreas Mångs, Analysavdelningen.
Förstärkt samarbete mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan
Information ST-läkare 23 April
Att studera med funktionsnedsättning
PROJECT NO – UK/13/LLP-LdV/TOI-624
MER ”EGENTID” – SÅ STÄRKER VI BARNENS MÖJLIGHET TILL SJÄLVBESTÄMMANDE OCH INTEGRITET Bambi Ekonomisk förening – Bambi Korttidshem, Matilda.
Fråga Delegationen Webbinarium 3 november Dagens program Inledning Samarbete Mål Budget Frågestund.
Två arbetsmarknadsinsatser initierad av staten - Yrkesintroduktionsanställning - Traineeanställning.
Skoldialogen - samverkan för bästa skola Växjökonferensen den 27 januari 2016 Marie Sedvall Bergsten, Undervisningsråd.
Brygga från skola till arbete Lena Abrahamsson Samordnare för uppdraget unga med funktionsnedsättning.
Förstärkt samarbete mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan.
Skövdemodellen Tillsammans skapar vi vägar till arbete
Ska du lämna anbud eller utföra arbete för Renova AB?
Skolsamverkan i Göteborg
Fler I Arbete Effekter - Bidragsberoende - Utanförskap
Särskilt introduktions- och uppföljningsstöd
Skövdemodellen Tillsammans skapar vi vägar till arbete
Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2015
Skolsamverkan - Göteborg.
Tandvårdsförmåner - det statliga tandvårdsstödet
Moderna beredskapsjobb
Utvidgad SIP – ”Jobb SIP” Samordnad individuell plan
Samarbetsformer för SoL och Hälso- och sjukvård (ordinärt boende och hemtjänst) Hur hittar vi samverkan/ samarbetsformer mellan SoL och Hälso- och sjukvårdsorganisationen.
Tandvårdsförmåner - det statliga tandvårdsstödet
Utvidgad SIP Samordnad individuell plan
Presentationens avskrift:

Rose-Marie Gudmundsson 48 ÅR Är född och uppvuxen i Kil, Värmland Gift sedan 20 år tillbaka med Björn och bor i Malmö Har ett stort samhällsengagemang Vill gärna vara med och påverka utvecklingen Har en syster med funktionsnedsättning som tror på att allt är möjligt. Arbetar som arbetsförmedlare på AF Malmö Service

Mitt uppdrag Utveckla arbetsgivarkontakter/arbetsgivararbetet Öka arbetsgivarnas kunskap om vår målgrupp Öka arbetsgivarnas kunskap om våra ekonomiska stöd för vår målgrupp. Matcha/ackvirera arbete Fler i arbete med funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga.

Problemanalys Lång tid till att erhålla ett arbete Viktigt med tidig identifiering av funktionshinder Antal arbetssökande med funktionsnedsättning har ökat motsvarande 27% av totala antalet inskrivna. Det är en ökning med 7% motsvarande period året innan. Andelen personer med funktionsnedsättning i Södra Götaland, ca 26,4%, motsvarar ca 30000 personer.

Målgrupp/syfte Lyfta fram och synliggöra de ungdomar som idag har det tufft att komma in på arbetsmarknaden. Möjliggöra för ungdomar med dokumenterad funktionsnedsättning att få möta en arbetsgivare som ser vilken resurs denna kundgrupp är för företaget. Ungdomar 20-25 år – är färdig utredd En grupp på minst 5 ungdomar Inga krav på erfarenhet/personlighetet och att fungera i grupp

AF – Media Markt Fastline underlättar arbetet för säljarna i butiken, tar ansvar för olika zoner när det bla gäller uppackning av varor, fronta, hålla snyggt och i ordning på respektive hylla.

Vad kan AF erbjuda En kontaktperson som tar ansvar för hela processen och föreslår arbetsgivaren hur vi kan sammarbeta tillsammans. Kontaktpersonen tar ansvar för urval, besluten och uppföljningen av ungdomarna ifall något händer. Informerar arbetsgivaren både muntligt och skriftligt om vad det innebär att anställa någon med funktionsnedsättning. Informerar arbetsgivaren muntligt och skriftligt om lönestöd och i detta fall utveckligsanställning. Träffar samtliga ungdomar en och en för att informera om vad arbetet innebär samt förbereder underlag inför gemensamt möte. En lönesubventionerad anställning med annordnarbidrag.

Vad kräver vi av arbetsgivaren Utse minst en arbetsledare som kommer ta ansvaret för teamet i det dagliga arbetet- Arbetsgivaren skall informera övrig personal om arbetslaget fastline. Ingen praktik/arbetsträning. Arbetsgivaren erbjuder direkt en utvecklingsanställning. En anställning på minst 6 månader minst 4 tim/dag alt. 6. Arbetsgivaren tar fram en introduktion och utbildningsplan för arbetslaget fastline. Fastline är en del av personalen på Media Markt och ingen står utanför. Omfattas av alla förmåner och skyldigheter som alla andra på företaget. Individanpassade arbetsuppgifter utifrån var och en, inte se fastline som en homogen grupp.

Resultat/vinst Ungomdomar med dokumenterad funktionsnedsättning ges möjlighet till arbete och utveckling genom att få komma in på arbetsmarknaden. Vinsten för den enskilde är absolut den största. Vår överenskommelse med Media Markt bidrar med att vi bryter ett utanförskap och möjliggör för ungdomen att skapa kontakter och få ett ökat självförtroende och känna att man behövs. Media Markt i sin tur utvecklar sina medarbetare både i ledarskap och ren kunskap. Fastline underlättar för säljarna, högre trivselfaktor och det innebär högre drivkraft att sälja. Media Markt ökar sin mångfald och tar ett socialt ansvar. AF – att fler platser kan förmedlas till de som står längre från arbetsmarknaden.

Tid som arbetsgivaren måste avsätta 1 timme där processen planeras tillsammans Ca 2 timmar där AF går igenom och presenterar kandidater 1 dag alt.halvdag för intervjuv/samtal med aktuella kandidater, gärna en och en tillsammans med AF:s kontaktperson.

Framgångsfaktorer En engagerad arbetsgivare som vill vara med och göra skillnad. God förberedelse från både arbetsförmedlingens och arbetsgivarens sida när det gäller urval av ungdomar och arbetsledare. Bra förinformation om ungdomarna och deras funktionsnedsättning så att arbetsgivaren vågar ta steget. Arbetsförmedlingen tar huvudansvaret för processen då arbetsgivaren har tidsbrist. Arbetsförmedlingen är tydlig med sin information om vad det innebär för ansvar för arbetsgivaren samt vilka ekonomiska kostnader som krävs. Anställningsformen, arbete direkt inte praktik.

Lärdomar tips och råd Det blir hög status när VD:n har varit med från början och tagit fram de ungdomar som skall ingå i arbetslaget samt ha träffat var och en. Arbetsgivarens individuella samtal med var och en ”tjänar” alla på. Var ute i god tid. Välj ingen brytpunkt då arbetsgivaren har en intensivperiod för företaget. Allt för att undvika stress. Ge inte upp för det kommer gå jätte bra om alla har viljan.